Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.
2 0
18.12.1977 Plaats: Olympiastadion

Scheidsrechter: Willy Goovaerts

Lijnrechters:
Guido Van De Perre - Robert Jacquemin
Toeschouwers: 18000

Wedstrijdverslag

Na Club Brugge - Royal Antwerp FC

Kerstspel met slapende lammetjes en stoute herders

Brugge - Twee minuten na de aftrap rondde Lambert een actie Vandereycken-Leekens met een doelpunt af. Amper een dikke minuut later verknoeide S÷rensen (gisteren weer met zijn gedachten bij een of andere Scandinavische Schone) een doelkans, hem aangeboden door Courant. Op het scorebord flikkerde de 1-0, op het terrein begon dan al een vervelend kerstspel.

Club Brugge probeerde eerst nog met veel lopen en keurige combinaties de Antwerpse spelers en kijkers in de verdrukking te voetballen, gaandeweg verloor de thuisploeg alle fut en inspiratie. De spionkop fleurde het lamlendige vertoon op met stemmige kerstliederen die de Olympia-stal in een vredige sfeer liet baden, maar even slaapverwekkend als de show binnen de lijnen. De keepers werden weggepromoveerd tot banale toeschouwers bij het lusteloze middenveldgepingel aan grootmoeders tempo.

Dat festival van verkeerde passes en slordige uitschieters die zelden doelgevaar opleverden werd tenminste eens per minuut onderbroken voor een overtreding. Er liepen zowel immers te veel sluimerende lammetjes, als grimmige herders die staf en veldfles gebruikten om hun tegenzin voor proper en goed betaald zondagswerk te uiten. Zij kregen van de onverstoorbaar makke Jozefsfiguur in de persoon van Goovaerts het gele licht niet te zien. De rust werd bereikt na het twee couplet van 'In de stille Kempen' en gelukkig nog zonder gekwetsten.

Tijdens de onderbreking achtte de ref het wel wenselijk de twee kapiteins bij zich te roepen om een ietwat sportief verder verloop te verzoeken. 'Stille nacht' hing nog in de lucht toen Courant als eerste de kleedkamers opzocht. Willy Geurts had even voordien een karton gezien voor een fout op Leekens. De hero´sche duels tussen Marc Steyaert en Lambert hadden het publiek al enkele keren laten rechtveren. Op uitzondering van Gino Maes viel er voetbalkundig weinig te beleven en dus was de minste foute of juiste handeling goed genoeg voor applaus of awoert.

Het tweede Brugse doelpunt paste in dat kader. Na hoekschop kopte De Cubber keihard richting doel. Met een sublieme reflex sloeg Theo Custers het ronde ding nog weg. Het leder bleef in het kluwen automatisch trappende benen hangen en tenslotte door Vandereycken binnengetikt. Juichend dan wel protesterend zag de massa de Antwerpdoelman liggen. Theo Custers, aan de schouder geraakt, werd een tijdje geraakt kon zijn plaats niet meer innemen en dus moest Jean Trappeniers onopgewarmd het doel verdedigen.

Hoewel er ook langs Brugse zijde bepaald green engeltjes liepen, kregen alleen de bezoekende 'duivels' (?) geel te zien. Die scheve balans van de scheidsrechterlijke overheid was aanleiding voor een opstootje op de tribune. Om erger dan de al geslagen builen, bloedneuzen en kapotte tanden te voorkomen, was een rijkswachthaagje tussen de Antwerp-spionkop en de blauw-zwarte omstaanders noodzakelijk. De bezoekers waren aangeslagen door de onoverbrugbaar lijkende achterstand.

De thuisploeg leek dan toch nog te willen voetballen ook. Paul Lieben hield Lambert correct van een 'gemaakt' doelpunt. Een schot van Cools plofte tegen de touwen. De goal werd terecht afgekeurd omwille van buitenspel van Vandereycken. Marc Steyaert verplaatste Cools met een schoudercharge in de grote rechtshoek en kreeg tien minuten voor affluiten het publiek en een gele kaart tegen toen hij Lambert net buiten de strafschopzone richting Trappeniers bij de trui greep.

Sanders schoot nog twee pogingen naast in de slotminuten, al was de thuisploeg door de eigen spionkop al op de hoogte van het troostende verlies van RSC Anderlecht (Marc Dheedene - HNB - 1977-12-19)!
(bron: de pers - 19/12/1977)

Statistieken

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Birger Jensen
Fons Bastijns
Georges Leekens
Jos Volders
Gino Maes
Julien Cools
RenÚ Vandereycken
Daniel De Cubber
Paul Courant
Raoul Lambert
Jan S÷rensen
Theo Custers
Paul Lieben
Marc Steyaert
Bob Geens
Frank Mariman
Jan van der Veen
Eddy Snelders
Xavier Caers
Ulrich Thychosen
Peter Anderson
Willy Geurts

Wissels

60' Paul Courant (uit)/
Dirk Sanders (in)
 
0 Theo Custers (uit)/
Jean Trappeniers (in)
62'
 
0 Ulrich Thychosen (uit)/
Wilfried Van Genechten (in)
76'
 

Begin Match
      Willy Geurts
      Jan van der Veen
      Marc Steyaert
2' Raoul Lambert 1-0      
Ruststand 1-0
60' RenÚ Vandereycken 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG