Georges Delacour - Albert Beeckman
Toeschouwers: 9000

Na Royal Antwerp FC - K Lierse SK
Ceulemans en Janssens straffen Antwerpse laksheid af

Deurne - Vermits een voetbalwedstrijd steeds gespeeld wordt over tweemaal vijfenveertig minuten, leed Royal Antwerp FC zondagmiddag op eigen terrein de nederlaag. Aan de rust verkeerden de volgelingen van trainer Ladislav Novak misschien in de waan dat de schaapjes op het droge waren. Zij doolden vaneigens, omdat de stand slechts 1-0 luidde. Royal Antwerp FC verdiende halfweg de wedstrijd veel meer, maar in een spectaculair eerste half uur stond ook een zekere doelman Engelen op het terrein net als zijn twee zijstaken van het doel.

Dat Royal Antwerp FC vastbesloten was de nederlaag bij Beerschot VAV in de vergeethoek te trappen, was te verwachten. Xavier Caers stak het vuur aan de lont met een kanonschot in de zesde minuut dat de Lierse doelman slechts moeizaam in hoekschop kon verwerken. Vijf minuten later volgde een Antwerpaanval die de toeschouwers bijna recht op hun plaatsen bekeken. Een kogel van Willy Geurts werd door Engelen gestopt. De bal ging hoog in de lucht, kwam in de voeten van Stanislav Karasi en die plaatste het leder met een schot rot van effect naar de winkelhaak. Weer bracht Engelen redding. Ook op de rebound van Willy Geurt die de indruk wekte een doelpunt te scoren!

In de 18e minuut van een wedstrijd tussen agressieve en goed geïnspireerde Antwerpaanvallers en de Lierse verdedigers die dikwijls op het verkeerde been werden geplaatst, kwam de thuisploeg aan een doelpunt. Ulrich Thychosen geraakte voorbij een bleke Soons, stuurde de bal naar de tweede paal op een voor Willy Geurts gepaste ideale hoogte, waarna de Limburger zich met het hoofd naar de bal katapulteerde om Engelen zonder verhaal te laten. Drie minuten later kreeg Willy Geurts op zo'n 25 meter van het bezoekende doel de bal van Jim De Schryver. De Antwerpspits draaide zich bliksemsnel om en vuurde een zwaar schot af. De zijstaak brak bijna.

Weer enkele minuten later zwenkte Ulrich Thychosen vanop de linkervleugel handig naar rechts, maar verkeek de enige scoringskans. Twee minuten voor de rust stuurde Jim De Schryver de bal in de voeten van de inlopende Stanislav Karasi, maar hij kon de bal helaas niet meepikken om het voor de voet liggende doelpunt dus niet te scoren. De bezoekers? Niet gezien gedurende de eerste vijfenveertig minuten.

Dan kwam er nog een tweede spelhelft! Niet langer met Aguas in de aanval bij K Lierse SK, wel met Vandenbergh. De bezoekers speelden plots zoveel sneller en geloofden in de ommekeer. Ceulemans miste na dubbelpas met Vandenbergh de gelijkmaker, maar speelde wel wilskrachtiger dan tijdens de eerste periode. Een 'fout' van Marc Steyaert op Vandenbergh deed de Antwerpsupporters bibberen, maar Ponnet reageerde niet. Op een van de Antwerpaanvallen trapte Eddy Snelders tegen de zijstaak aan. Vijf minuten later stond het 1-1. Nadat Theo Custers de kopslag van Vandenbergh via de dwarslat uit zijn doel hield, was Ceulemans goed gevolgd om te scoren.

Jan van der Veen die tijdens de eerste speelhelft de grote figuur was, kon na de rust zijn maats niet tot meer werkkracht aanzetten. De Antwerpploeg kreeg tien minuten voor het einde het deksel op de neus. Janssens joeg vanop links de bal doorheen een bos aan benen om in de verre benedenhoek van de verraste Theo Custers te verdwijnen. Iedere ploeg won dus een speelhelft, Lierse SK de beslissende tweede (HNB - Louis Ceulemans - 1977-12-05).

???
90' Eindstand 1-2 90'