Armand Caubergs - Jerome Callebaut
Toeschouwers: 7000

Na R Antwerp FC - SV Waregem
Verweer breekt in vierde kwartier

Deurne - De wedstrijd Royal Antwerp FC tegen Cercle Brugge KSV kon je na een uur met een 2-0 stand op het scorebord als 'gespeeld' achten. De Bruggelingen hielden in de eerste helft stand achter een behendig gemaneuvreerde buitenspelval, een dicht bevolkt en waakzaam middenveld en een betrouwbare doelman. In het vierde kwartier schoten de Sinjoren hun illusies stuk. Even later nam de thuisploeg alle twijfel weg met een derde doelpunt. Toen kregen de gasten ongeacht een paar vervangingen, geen twee stenen voor de wederopbouw meer op elkaar.

Een verdiende zege van Royal Antwerp FC, betwisting bestaat er niet over. Demonstreerde de thuisploeg van meet af zelfvertrouwen genoeg om de wedstrijd inhoud te geven, aanvankelijk werden de thuisspelers opgehouden in een sterk bevolkt middenveld, daarna in een met enig besef en handigheid gespannen buitenspelval en in laatste instantie door een geregeld gevat anticiperende Verriest voor een betrouwbare Vanderschommen.

Nam de dynamische Willy Geurts al in de vierde minuut na de kampwissel de maat van de Brugse doelman, de eenzijdige opvoering drukte het temp. Men moest genoegen nemen met aan weerskanten wel gevarieerd, maar om uiteenlopende redenen niet bijzonder productief voetbal. Niettegenstaande de thuisploeg met drie spitsen stond tegen slechts twee aan de overkant, noteerde men even voor het einde van het eerste kwartier als merkwaardigste actie een infiltratie van het duo Jan van der Veen en Jim De Schryver.

Die infiltratie bracht Vanderschommen evenwel niet in verlegenheid, was wel de werkelijke start van de krachtmeting. In minder dan vijf minuten tijds schoten Eddy Snelders en Stanislav Karasi vurige afstandskogels op de vuisten van de degelijk opgestelde doelman. Van Kerkhof werd met een gele kaart tot de orde geroepen. Cercle kwam eveneens in de wedstrijd, ofschoon de Antwerpverdedigers de grootste waakzaamheid aan de dag bleven leggen en de productiefste Brugse steunspelers een bewaking meekregen.

Cercle tastte de lokale verdediging af: op rechts via het duo Vercammen en Nasdalla, op links via het trio Skov, Veenstra en Beheydt. Dat was het ogenblik voor de al geruime tijd toekijkende Theo Custers om mee te spelen. Royal Antwerp FC scheen er zelfs door verrast als de Bruggelingen plots bewust weken en de tegenstand zigzaggend probeerden te misleiden om dan plots in versneld tempo op Theo Custers af te stormen. De uitvoering bereikte zelden het niveau van de bedoeling.

Toch 'vergreep' Jim De Schryver in een tackle zich dermate aan Skov dat scheidsrechter Jourquin prompt de gele kaart toonde. Eensdeels ontwaarde men Beheydt meer in de lengte-as, anderdeels kwam Royal Antwerp FC geleidelijk aan weer tot zichzelf en tot meer infiltratiekracht. Dat resulteerde in enkel door Brugse overtredingen gestoorde aanvallen. Stanislav Karasi nam de vrijschoppen voor zijn rekening, maar diens voorzetten werden door vrijstaande maats onnauwkeurig in de vlucht overgenomen. Vanderschommen kwam er nooit bedrogen uit.

Willy Geurts zong de laatste noot en de rust kwam met 0-0. Het doelpunt van Willy Geurts in de vijfde minuut van de tweede helft van buiten het strafschopgebied, bleek niet slechts de beloning van een hernieuwde lokale druk, het scheen meteen de Brugse afweer te ontredderen. Verriest zag negen minuten later Ulrich Thychosen een voorzet naar Skov, onderscheppen. De Antwerpspeler rende met bal aan de voet door de ruimte om de uitlopende Vanderschommen een tweede maal te verslaan, het gevolg van een bal eens te meer in de verkeerde voeten gespeeld.

Royal Antwerp voelde de kentering, verdapperde en kwam tot degelijk, vlot en snel samenspel. Der uitstekende Eddy Snelders liet nog een kans liggen, Willy Geurts nam uit een vrije trap met een afstandsschot overigens de twijfel weg. Schoeppe was Nasdalla komen vervangen, later verving Calcoen nog Henderickx, maar de vertimmeringen zetten Cercle niet op het goede pad. Het bleef in de greep van een beter geïnspireerde thuisploeg. Net als Vanderschommen kreeg Willy Geurts nog eens applaus, maar toen had Jourquin al een paar keer op zijn klok gekeken (HNB - Leo Verhoeven - 1977-10-17)...

Antwerp Clubblad noteerde (12)

Aan de rust zullen niet veel Antwerpsupporters in zulke knappe overwinning van hun ploeg geloofd hebben. De eerste helft was immers een vrij zwakke vertoning, al geraakte R Antwerp FC toen al aan enkele kansen die een eerste doelpunt hadden kunnen opleveren.

't Was wachten tot de 50e minuut om 'bomber' Willy Geurts uit zijn slof te zien schieten na voorbereidend werk van Ulrich Thychosen. Er volgde een offensief dat tot het slot zou duren. In de 60e minuut scoorde de Deen zelf erg koelbloedig op voorzet van Jan Van der Veen.

Zeven minuten later was het alweer roos langs Willy Geurts die een vrijschop buiten ieders bereik in de Brugse netten deponeerde. De knap spelende Antwerpelf bleven de West-Vlaamse verdediging voor problemen stellen, zodat de stand langs Eddy Snelders of Frank Mariman nog enkele eenheden hoger had kunnen uitvallen (bron: Antwerp Clubblad-8 - 1997-12-04).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 17/10/1977)

Geen elftal beschikbaar!

50' Willy Geurts 1-0
60' Ulrich Thychosen 2-0
67' Willy Geurts 3-0
90' Eindstand 3-0 90'