Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Boom F.C.
4 1
25.09.1977 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
John Fontaine - Charles Broekaert
Toeschouwers: 8000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - K Boom FC

Doelman Theo Custers als laureaat

Deurne - Het feit dat de doelman als matchwinnaar gepromoot wordt van een formatie die de tegenpartij met afgetekende cijfers huiswaarts heeft gezonden, doet op het eerste gezicht rimpels van verbazing in het voorhoofd van de doorsnee voetbalfan verschijnen. Die vrij merkwaardige vaststelling is nochtans tekenend geweest voor de confrontatie in het Bosuilstadion. De cijfers hebben er geen houvast gegeven in verband met de algemene oriŽntatie van de match.

Royal Antwerp FC heeft vooral in de eerste helft een prestatie geleverd waarbij de rood-witte spionkop veeleer de treurmars van Chopin op het repertorium had moeten inlassen dan opbeurende refreintjes die de lof bezingen van de liefdevolle kleuren. De geschenkenparade van de blauw-witte achterhoede heeft er in grote mate toe bijgedragen dat de ploeg van trainer Novak geen verlies heeft geleden.

Dat was vast niet het geval tot een goede tien minuten van het einde, toen de krappe 2-1 voorsprong van de teleurstellende rood-witten nog steeds in de weegschaal lag. De presentjes die ze te beurt vielen, hebben uiteindelijk het resultaat ontwikkeld dat bezwaarlijk als een rechtvaardige waardeverhouding kan gelden. FC Boom heeft zich voor het grootste gedeelte van de match de betere in de combinatie getoond. De trefzekerheid van de neo-eersteklassers verdiende ook een hogere quotering dan die van de gastheren.

De kijklustigen hebben zich slechts gedurende een korte tijdspanne weten te verzoenen met de thuisspelers toen zij de tweede speelhelft aanvingen met een veel sneller spel dan voordien. Spel dat trouwens in de tweede voorsprong van de Great Old resulteerde. Tot dan toe hadden Bob Geens & zijn partners zich eerder oud dan goud getoond op hun speelveld, uitzondering gemaakt voor de duivelse doelverdediger Theo Custers, zoals hij ongetwijfeld in de eerstvolgende dagen aan de Eupel-boorden beoordeeld zal worden.

In de eerste speelhelft had de Antwerpdoelman die met zijn weelderige haarbos en zware snor zo in een verhaal van Asterix zou kunnen transponeren, voor drie meesterlijke parades gezorgd: een zweefsprong op een kanjer van Vinck, vlak na het openingspunt van Willy Geurts een formidabele reactie in de verste hoek bij een hard schot van Tielemans en wat later een nieuwe en even moeilijke duikeling bij de vrijschop waarbij Tielemans zijn traptechniek demonstreerde.

Royal Antwerp FC was in die periode beslist de mindere van een elftal dat zijn kracht puurde uit de acties van Tielemans en Vinck op het middenveld, de autoriteit van Windelen in defensief en aanvallend opzicht.

De stelling van de gasten ging na de pauze enigszins aan het wankelen onder de vlugge maneuvers van de thuisploeg, die trouwens de volgende voorsprong opleverde, dank zij de energie van Willy Geurts. Het plein inderdaad voor FC Boom dat de gastheren opnieuw voorzichtig gingen acteren als waren wij bang voor de counter terwijl ze weer op de boeiende vorm van Theo Custers konden speculeren. Redel, overigens beledigend mat, balde een vuist toen de Antwerpdoelman diens doelrijpe kanonbal onschadelijk maakte.

Vinck legde ietsje later al zijn kracht in een scoringsmogelijkheid en dat betekent heel wat! De kneukels van The Custers werden er misschien wel bij afgeschaafd. Andermaal moest de tegenpartij afdruipen zonder het resultaat dat Royal Antwerp FC in de slotminuten wel bekwam zonder in de gewestelijke derby op een flink optreden te kunnen terugblikken (HNB - Renť Morren - 1977-09-26).


Antwerp Clubblad noteerde (8)

R Antwerp FC heeft erg lang moeten wachten alvorens het zwak aangeschreven K Boom FC gecounterd kon worden. Er was zelfs een erg sterke Theo Custers nodig om de Steenbakkers aanvankelijk op afstand te houden en vooral om de concentratie er in het eigen kamp in te houden. Toch had Willy Geurts al na 11 minuten voor de openingstreffer gezorgd. R.A.F.C. had echter niet genoeg aan dit doelpunt om naar een hogere score te klimmen. Het was integendeel FC Boom dat gelijk kwam door een treffer van Koens.

Zelfs na een vroeg doelpunt in de tweede helft van alweer Willy Geurts, ging het niet veel vlotter. De gasten bleven goede kansen creŽren. Pas 7 minuten voor tijd kon Ulrich Thychosen voor een knap veiligstellend doelpunt zorgen. Daarna begon R.A.F.C. eindelijk onbezorgd te spelen. Er kwamen nog enkele kansen. In de 86e minuut slaagde Eddy Snelders erin de eindstand op een iets overdreven 4-1 te brengen (bron: Antwerp Clubblad-8 - 4/12/1977).


(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 26/09/1977)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Boom F.C.

Elftallen

Theo Custers
Jim De Schryver
Marc Steyaert
Bob Geens
Frank Mariman
Eddy Snelders
Stanislav Karasi
Xavier Caers
Ulrich Thychosen
Aage Hansen
Willy Geurts
Eddy Koens

Wissels

Willy Geurts (uit)/
Guido Dewil (in)
 

Begin Match
Willy Geurts      
Willy Geurts      
Ulrich Thychosen      
Eddy Snelders      
      Eddy Koens
90' Eindstand 4-1 90'
TERUG