Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Kortrijk R. Antwerp F.C.
2 1
18.09.1977 Plaats: Guldensporenstadion

Scheidsrechter: Alfons De Blieck

Lijnrechters:
Marcel Puissant - Julien Coddens
Toeschouwers: 7000

Wedstrijdverslag

Na KV Kortrijk - R Antwerp FC

Briljante Ulrich Thychosen stuitte op uitstekende doelman Horvat

Kortrijk - Royal Antwerp FC klom al in de eerste minuut op voorsprong, maar behield die bonus ook niet langer en heeft uiteindelijk de volle winst moeten prijsgeven. Een meer bewogen en sensationele aanhef hadden de kijkers zich moeilijk kunnen dromen. In de eerste minuut kregen de bezoekers een vrije trap. René Desaeyere op wie de overtreding was gebeurd, tikte naar Willy Geurts die onhoudbaar uithaalde. Het gejuich van de Antwerpaanhangers, die al aan de uitslag van het voorgaand seizoen dachten, was niet volledig uitgestorven of KVK stond naast de kleurgenoten van de Metropool op het bord.

Bij het trappen van een vrije schop belandde de bal in een pak spelers. Tweemaal ontzette de Antwerpverdediging op het lichaam van een Kortrijkzaan tot Webers er een einde aan maakte en hard inschoot. Royal Antwerp FC sloeg terug langs een grandioos spelende Ulrich Thychosen die twee en drie tegenstanders omspeelde, Vergote op het verkeerde been zette, maar dan op een uitstekende Horvat strandde. In de eerste twintig minuten hield de Kortrijk-doelman drie loeiers van de jonge Antwerpaanvaller. Hij zorgde er zo voor dat zijn elftal overeind bleef tegen de frisser spelende bezoekers, die veel meer ideeën hadden.

Deed Horvat dit keer wel wat van hem werd verwacht en gevraagd, met name doelpunten verhinderen, de Great Old zou na de eerste speelhelft met voorsprong de kleedkamer hebben opgezocht, hadden Xavier Caers en Willy Geurts tenminste een kans hadden gebruikt. Na twintig minuten miste Willy Geurts een doelrijpe kans uit voorzet van Xavier Caers. Hij deed dat nadien over bij een snijdende actie tussen Aage Hansen en René Desaeyere. Vier minuten voor rusten was het opnieuw René Desaeyere die een splijtende voorzet verstuurde, maar Xavier Caers verkwanselde die levensgrote kans. Theo Custers was slechts een keer moeten tussenkomen op een hard schot van De Lamper.

Bij de thuisploeg vlotte het niet. Braem gooide er met zijn pet naar. Er zat geen samenhang tussen de lijnen. De spelers die een stugge mandekking toepasten, plaatsten de bal slecht en waren nooit gevaarlijk. Toch geraakte de thuisploeg in de 52e minuut op voorsprong. Pomini omzeilde drie tegenstanders, kreeg de gelegenheid aan te leggen en in de verste hoek te scoren. Royal Antwerp FC werd vervolgens in het middenveld teruggedrongen, kon geen vuist maken. Marc Steyaert brak niettegenstaande herhaaldelijk uit en ook een knappe Frank Mariman mengde zich in het offensief. Kreeg Vergote nu meer vat op Ulrich Thychosen, hij bleef kansen strooien

In de 62e minuut werd de laterale voorzet zowel door Willy Geurts als door Xavier Caers gemist. Op een nieuwe pass van Ulrich Thychosen kopte Xavier Caers hard naast de paal buiten. Ging Ulrich Thychosen vervolgens zelf zijn kans, het verrassende schot werd door Horvat in twee tijden gestopt. Beheerste KVK vervolgens de situatie, Vermeersch aarzelde te lang om een derde doelpunt te kunnen maken (GvA - René Mariën - 1977-09-19).


Antwerp Clubblad noteerde (6)

Hoewel de rood-witte kleuren op verplaatsing voor de derde opeenvolgende maal met de nederlaag geconfronteerd werden, bleek er toch duidelijk vooruitgang waarneembaar in de conditie. R Antwerp FC was vooral in de eerste helft duidelijk de betere ploeg. Spijtig genoeg werd een doelpunt van Willy Geurts in de eerste minuut direct beantwoord langs Webers.

De rood-witten bleven evenwel in het offensief. Er was een formidabele doelman Horvat nodig om R.A.F.C. te beletten naar een (ruime) voorsprong te klimmen. De tweede helft was helaas iets minder goed nadat KV Kortrijk na acht minuten op voorsprong kwam langs Pomini. De Great Old bleef het antwoord helaas schuldig (bron: Antwerp Clubblad-4 - 1977-10-05).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 19/09/1977)

Statistieken

K.V. Kortrijk R. Antwerp F.C.

Elftallen

Franjo Horvat
Detlev Webers
Francis Pomini
Theo Custers
Jim De Schryver
Marc Steyaert
Bob Geens
Frank Mariman
Jan van der Veen
René Desaeyere
Xavier Caers
Ulrich Thychosen
Aage Hansen
Willy Geurts

Wissels

0 Xavier Caers (uit)/
Guido Dewil (in)
 

Begin Match
      Willy Geurts 0-1 1'
5' Detlev Webers 1-1      
Ruststand 1-1
53' Francis Pomini 2-1      
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG