Georges Delacour - Frans Knops
Toeschouwers: 8.000

Na R Antwerp FC - KSC Lokeren
Karasi redt de huid van de scheidsrechter

Deurne - Een doelpunt van Stanislav Karasi op 20 minuten van het einde heeft misschien wel de huid van scheidsrechter Wouters gered. Vele (terecht) verbolgen kijkers skandeerden al een hele tijd 'Wouters buiten' en alles liet uitschijnen dat de ordediensten van de thuisclub bij het weerklinken van het eindsignaal veel werk zouden hebben toen Stanislav Karasi zich als een bliksemafleider voor de scheidsrechter opwierp. Het doelpunt van de thuisploeg deed het gejouw aan het adres van de falende referee verstommen.

Niemand verwachtte zich na een hemeltergende eerste speelhelft aan dat er nog een doelpunt zou vallen. Beide ploegen rivaliseerden in het opstapelen van flaters die veel jonge voetbalspelers deden blozen. Dat er wel degelijk profs op het terrein stonden, mocht evenwel blijken uit de manier waarop na niet altijd zware fouten kermend op de grond bleef liggen. Ook door de moeite die de bezoekers deden om tijd te winnen.

Nadat de toeschouwers minuten lang eerst verbaasd en daarna verbolgen op het vertoon hadden gekeken, oordeelde scheidsrechter Wouters het blijkbaar niet eerlijk dat de verslaggevers nog geen enkele keer in een half uur een hoekschop of een schot naar doel moesten noteren. De 'man in het zwart' begon dan maar te fluiten voor echte, maar ook ingebeelde fouten. De toeschouwers die reeds zo zwaar op de proef waren gesteld door de vele slechte voorzetten, het te statisch optreden van de thuisspelers en de te voorzichtige bezoekers, lieten zich niet pramen om de scheidsrechter op de korrel te nemen.

Nadat KSC Lokeren door toedoen van Mommens (Theo Custers stopte het zware schot) en De Koning (vrijgespeeld door Mommens miste hij een gemakkelijke kans) verrassend dicht bij een goal was gekomen, haalde scheidsrechter Wouters zich definitief de wrevel op de hals van de Antwerpse kijkers toen hij Stanislav Karasi een gele kaart onder de neus duwde.

De Joegoslaaf was achter een bal gespurt en sprong op akrobatische wijze over de uitgelopen Hoogenboom. De doelverdediger van KSC Lokeren werd weliswaar lichtjes geraakt, bleef vaneigens als voor dood liggen en de scheidsrechter liep in de val. Het gejoel aan het adres van de referee verstomde tijdens de laatste minuten van de erbarmelijke eerste speelhelft. Op de eerste corner van de wedstrijd werd Willy Geurts in de 42e minuut dicht bij het doel keurig vrijgespeeld door René Desaeyere, maar Willy Geurts plaatste zijn kopstoot onbegrijpelijk naast. Vlak daarop kogelde Aage Hansen naar doel, maar Hoogenboom stopte de bal met een prachtige refleks.

KSC Lokeren, te voorzichtig spelend, kreeg in de zeventigste minuut een koud stortbad. Stanislav Karasi liet de bal aan Aage Hansen wiens schot door een been gestopt werd. De bal rolde binnen bereik van Xavier Caers die aanlegde, maar weer redde Hoogenboom! De bal kwam vervolgens bij Stanislav Karasi die zonder moeite scoorde. Pas dan oordeelde KSC Lokeren het nodig om meer aanvallend te spelen! Op inzenden van Ingels, miste de voor Verheyen ingevallen Cornelissen een gemakkelijke kans.
Tijdens de slotminuten drong De Beuckelaer tweemaal tot grote verbijstering van zijn supporters, niet aan. R Antwerp FC behaalde een magere 1-0 zege tegen een elftal dat nog slechts de schaduw is van de ploeg die het voorgaande seizoen zo bekoorde. Een ploeg die ditmaal wel erg gebukt ging onder de afwezigheid van Lubanski en enkele andere basisspelers (HNB - Louis Ceulemans - 1977-09-12).

Antwerp Clubblad noteerde (5)

Twee opmerkelijke gebeurtenissen zullen aan deze wedstrijd verbonden blijven. Eerst en vooral de sympathieke viering van René Desaeyere, gehuldigd voor zijn 300 wedstrijden in de eerste ploeg. Ten tweede het langdurig geroep aan het adres van de spelleider: 'Wouters buiten'. Niet ten onrechte overigens, want de referee bleek in een nog ergere off-day dan de spelers zelf.

Daarmee is meteen al gezegd dat de wedstrijd niet veel zaaks was, al verdiende R Antwerp FC ruimschoots de overwinning tegen de bezoekers uit het Waasland, kennelijk gekomen om het scoreloos gelijkspel op het bord te houden. Gelukkig werden die plannen verijdeld door een doelpunt van Stanislav Karasi in de 71e minuut nadat ex-Lokerenspeler Aage Hansen en Xavier Caers hun schoten afgeweerd zagen (bron: Antwerp Clubblad-4 - 1977-10-02).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 12/09/1977)

Urbain Maurissen (in)

71' Stanislav Karasi 1-0
90' Eindstand 1-0 90'