Rombout Hennissen - Franky Vandoorne
Toeschouwers: 5.000

Na KFC Turnhout - R Antwerp FC

Regi Van Acker ziet jong rood-wit zekere zege uit handen geven - "Zo'n fout mogen we niet maken"

TURNHOUT - KFC Turnhout deelde R Antwerp FC gisteren een klap toe in de strijd om het laatste ticket voor eerste klasse. De Great Old domineerde de wedstrijd en stond tot zes minuten in de blesuretijd 0-1 voor. De gelijkmaker van De Vreese was een koude douche voor de ploeg van Regi Van Acker.

De talrijk meegereisde Antwerpsupporters waren vlak voor het eindsignaal al in de zevende hemel met de belangrijke uitoverwinning bij een rechtstreekse concurrent voor de promotie. Een zeldzame bevlieging van het Turnhoutse spitsenduo De Vreese-Goots zette R.A.F.C. onverwacht voor schut. Regi Van Acker probeerde de morele klap na afloop wat te verdoezelen. "Eigenlijk is een punt in Turnhout in de openingswedstrijd een gouden zaak," aldus Van Acker. Zijn ploeg was tijdens de negentig minuten zeker niet verwend geweest door de scheidsrechter en had zelf voldoende kansen gehad om de wedstrijd te beslissen. Regi Van Acker stak de hand in eigen boezem voor de late tegengoal.

"Zelfs in de vierennegentigste minuut stormen mijn jonge veulens nog naar voren om die tweede goal te maken," zegt Van Acker. "We hebben dit aan onszelf te wijten. Er zijn posities verlaten die nooit verlaten mochten worden. Ik stel fouten vast die op dit niveau nooit begaan mogen worden. Als je met tien man 0-1 voorstaat op verplaatsing, dan moet je op de nul spelen. Dat is één van de wetten van het voetbal. Je moet zeker niet naar voren gaan stormen." Van Acker zal ongetwijfeld geweten hebben wat hij met zijn jongens gisterenavond moest bespreken in het afzonderingsoord van R Antwerp FC in Brecht. Turnhouttrainer Jef Meeuwssen kon niet anders dan tevreden zijn met het punt.

"Ik moet mijn mannen een compliment maken dat ze tot op het laatst zijn blijven strijden voor de gelijkmaker. Na de 0-4 die we vorige week in de competitie te slikken kregen, is deze 1-1 een schitterend resultaat." Voor KFC Turnhout is het onverhoopte gelijkspel een opsteker voor de verplaatsing naar de Bosuil volgende donderdag. "Ik heb altijd gezegd dat een ploeg die twee keer verliest tegen dezelfde tegenstander uitgeschakeld is," zegt Meeuwssen. "Dus zelfs bij een nederlaag op R.A.F.C. zijn we nog niet kansloos. Dit gelijkspel is enorm belangrijk. Je merkt dat het verschil gemaakt wordt door de spelers die net iets meer in huis hebben dan een gewone speler. Vandaag was dat duidelijk Darko Pivaljevic. Wij hebben die spelers ook, maar Goots staat niet scherp. Hij moest vandaag twee keer scoren."

De match
Een doelpunt van Pascal De Vreese drie (?-eerder zes minuten, het webteam) minuten in blesuretijd bracht Turnhout in extremis nog een punt op. De klap voor R.A.F.C. was groot. De Great Old had het grootste deel van de wedstrijd gedomineerd en leek af te stevenen op een belangrijke uitzege. Vooral in de eerste helft bepaalden de bezoekers volledig het gebeuren. Na twintig minuten had Darko Pivaljevic met een schitterend doelpunt zijn ploeg op voorsprong gebracht. De Servische spits liet bewaker Lemmens alle kleuren van de regnboog zien. De verdediger van KFC Turnhout mocht zich gelukkig prijzen dat een trekfout op Darko Pivaljevic na tien minuten niet met een strafschop werd bestraft. Scheidsrechter Serré legde de bal ten onrechte buiten de zestienmeter.

R.A.F.C. schreeuwde terecht een tweede keer moord en brand toen diezelfde Lemmens na een halfuur opnieuw de doorgebroken Darko Pivaljevic neerhaalde. Geen strafschop en geen rood voor Lemmens, Serré liet gewoon doorspelen. In de tweede helft had KFC Turnhout af en toe veldoverwicht, maar aan uitgespeelde kansen kwamen de Kempenaars niet. Tien minuten voor tijd kreeg Dargan Siljanoski rood. Diep in blesuretijd ontbond Goots op de linkerflank voor de enige keer gisteren zijn duivels en liet De Vreese zo toe een punt uit de brand te slepen.

"Punten dom weggegeven" (Gunter Ribus)
Ontgoocheling in de kleedkamer van R Antwerp FC na afloop van de match op Turnhout. Niet verwonderlijk als je in blesuretijd de tegenstander nog onverwacht langszij ziet komen. "We hebben de winst dom weggegeven," besefte Gunter Ribus. "Het is dubbel spijtig omdat het op het allerlaatste moment gebeurde. Een reactie was niet meer mogelijk. Voor ons is dit een ontgoocheling, voor Turnhout zal het een opsteker zijn met het oog op de wedstrijd van donderdag"

"We hebben het aan onszelf te wijten dat we niet met de drie punten konden vertrekken. We hadden de kansen maar moeten afmaken, dan hadden we die miserie niet gehad." Over de strafschopgevallen hield iedereen zich bij R Antwerp FC op de vlakte. Kritiek op de scheidsrechter kan zich op sommige momenten tegen de ploeg keren, vandaar. Gunter Ribus steekt de hand in eigen boezem. "We hadden meer moeten denken aan het houden van de nul, maar dat is een uitleg achteraf. Het zal ongetwijfeld ter sprake komen op de afzondering (J.V.C. - GvA - 17/05/1999)."

9 Darko Pivaljevic

54' 3 Vital Verschuren (uit)/
7 Frank Kerkhofs (in)

78' 2 Jurgen Vandeurzen (uit)/
14 Sven Schoenmaekers (in)

10 Sandro da Silva (uit)/
16 Zoran Campara (in)
83'

6 William Verbeeck (uit)/
14 Johan Mucher (in)
88'

7' Dirk Lemmens
12' Geert Berrevoets
      Darko Pivaljevic 0-1 21'
      Laszlo Nagy 30'
Ruststand 0-1
55' Didier Gaens
70' Jurgen Vandeurzen
      Azubuike Oliseh 73'
      Dragan Siljanoski 79'
96' Pascal De Vreese 1-1
97' Eindstand 1-1 97'