Roger Dupont - Willy Meens
Toeschouwers: 13000

Na R.W.D.M. - R Antwerp FC
Weergaloos laatste half uur van RWDM

Molenbeek - RWDM heeft in het Machtensstadion de sporen van een slappe verrichting te Boom volkomen uitgewist tegen Royal Antwerp FC. Viel het eerste doelpunt pas na de rust en dan nog aan de kant van de bezoekers en moest even later bovendien Gorez vervangen worden door Wissman, het ene en het andere leidde tot een repliek onder leiding van Boskamp, Olsen, Wissman, Cordiez en Martens, van wie Tuur Ceuleers na de wedstrijd beweerde 'een prestatie op het hoogste Belgische niveau te hebben genoten'.

De eerste helft was nauwelijks minder dan een non-stopopvoering van RWDM. Royal Antwerp FC onderging de spelontwikkeling dat trainer Ladislav Novak dacht zijn spelers te moeten verwijten zelfs geen inspanning te hebben gedaan om de nochtans kwetsbare RWDM-verdediging met counters te vellen. Royal Antwerp FCX kwam niet bedrogen uit aan de gelijke stand bij de rust. Het aantal doelpunten dat Theo Custers achter een overspeelde verdediging voorkwam, was voldoende om de tweede helft overbodig te hebben gemaakt.

Van meet af dirigeerde Boskamp zijn elftal in een aanhoudende druk. In samenwerking met Olsen en een steeds gevat op rechts anticiperende Cordiez, zaaide hij paniek in de Antwerpse rangen. De taak van de gasten werd overigens nog ingewikkelder toen Gorez in de wedstrijd kwam en Van Haecke een onverwachte activiteit aan de dag legde. Precies in de zestiende minuut brak Royal Antwerp FC via Desaeyere op links uit met een draaibal die de lokale verdediging verraste en Leonard tot een moeilijke redding dwong.

In de bliksemsnelle reactie werd Boskamp op een opvallende wijze van de bal gehouden, dat niemand begreep waarop scheidsrechter Delsemme, lauw in zijn beslissingen, wachtte om de strengste sanctie toe te passen. Het gezag van Boskamp nam dermate toe dat niemand probeerde te wedijveren met de Nederlander. Hij liet zich zelfs verleiden tot een one-man-show, die het tempo in het maneuver drukte. Het bood de bezoekers de gelegenheid iedere gerecupereerde bal inderhaast door te spelen voor een counter.

Daarmee werd de kwetsbaarheid van de Molenbeekse verdediging bewezen, maar ook de onmacht van de bezoekers om de situatie doeltreffend te exploiteren. Een overmacht voor het eigen doel bleek nauwelijks voldoende om de bestendig aandringende gastheren de kansen voor de voeten weg te schoppen. Zonder de voortreffelijke Theo Custers zou het meesterschap van RWDM aan de rust duidelijk in de verf hebben gestaan.

In het eerste kwartier van de tweede helft ontwaakten de rood-witten. Ze speelden sneller, nauwkeuriger, gedecideerder. Het resulteerde in een concreet aftasten van de zwakke lokale verdediging en een juweel van een doelpunt van Ulrich Thychosen. Hij rolde op de rand van het strafschopgebied de laatste weerstand op om dan de bal beheerst over het hoofd van de uitlopende Leonard te tillen. Even voordien was een lokaal doelpunt op advies van de grensrechter geannuleerd nadat de bal bij de laatste voorzet over de achterlijn was geweest.

Met het doelpunt van Royal Antwerp FC werd de thuisploeg onrecht gedaan en was er wel een beetje van aangeslagen. Theo Custers bleef overigens mirakels doen. Er dook nooit een Brussels hoofd in diens gebied op om zoveel luchtvoorzetten tot doelpunt om te buigen. Tot overmaat van ramp moest RWDM de aan de schouder gekwetste Gorez vervangen door Wissman. Het inspireerde trainer Visser om Cordiez tot midvoor te promoveren. Hij bleek plots zoveel zwaarder dan Wellens op de Antwerpse verdediging te wegen.

Boskamp kreeg er met de steun van Olsen, Wissman en Martens weer zin in. Zij ontketenden een tweede offensief, zoveel doeltreffender dan het eerste dat het binnen het half uur resulteerde in drie doelpunten. Eerst schoot de van rechts ingezwenkte Wellens raak uit een voorzet van Boskamp. Vervolgens speelde Martens Cordiez in diens ren aan en Theo Custers had geen verhaal tegen het vluchtschot. Tot slot miste iedereen op uitzondering van Cordiez voor het Antwerpdoel een voorzet van Martens om vanuit een scherp hoek op rechts onhoudbaar in te schieten.

Moest op het derde, iedere twijfel wegnemende doelpunt tot de laatste minuten gewacht worden, Royal Antwerp FC onderging de spelontwikkeling en bleef slechts dank zij Theo Custers overeind (HNB - Leo Verhoeven - 1977-08-21).

Antwerp Clubblad noteerde (2)

Nadat de rood-witten precies één uur met de rug tegen de muur werden gedrumd door de zeer opdringerige Brusselaars, kwamen ze totaal onverwacht op voorsprong. Na een aangeven van Jim De Schryver lukte Ulrich Thychosen zelfs een droomdoelpunt. Helemaal op zijn eentje vloerde hij de volledige RWDM-defensie. Het gejuich van de meegereisde supporters verstomde echter vrij vlug.

Wellens en Cordiez zorgden voor een betaald antwoord. De overwinning van de thuisploeg stond daarmee vast, want op het middenveld heerste een onvermoeibare Boskamp op zulke autoritaire wijze dat niemand van R.A.F.C. hem blijkbaar tegemoet durfde treden. Toen Cordiez een vijftal minuten voor tijd de eindcijfers op 3-1 bracht was dat volkomen verdiend. R.A.F.C. onderging gedurende bijna de hele wedstrijd de wet van de sterkste (bron: Antwerp Clubblad-4 - 1977-10-05).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/08/1977)

Ulrich Thychosen

64' Patrick Gorez (uit)/
Karl-Heinz Wissmann (in)

Ruststand 0-0
      Ulrich Thychosen 0-1 59'
68' Willy Wellens 1-1
70' Hubert Cordiez 2-1
88' Hubert Cordiez 3-1
90' Eindstand 3-1 90'