Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.
1 1
17.12.1983 Plaats: Achter De Kazerne

Scheidsrechter: Roger Schoeters

Lijnrechters:
Marcel Heptia - Alex Debruyne
Toeschouwers: 7500

Wedstrijdverslag

Na KV Mechelen - R Antwerp FC

Svilar hield R Antwerp FC overeind met briljante redding in laatste minuut

Mechelen - Jan Merckx, directeur van Perexma, heeft gelijk gekregen. Achter de Kazerne zijn de twee ploegen die door dezelfde firma worden gesponsord na een pittig en spannend duel dat de kijkers nooit heeft verveeld met één punt naar de kleedkamers getrokken. Voor R.A.F.C. dat met een fel gewijzigd en gehandicapt elftal in het veld trad en met een geweldige inzet en wilskracht speelde, was het een succes. Enkele seconden voor tijd voetbalden de Sinjoren nog dicht bij de nederlaag. Een werkelijk fantastische parade van Ratko Svilar hield de rood-witte formatie recht en bespaarde de talrijk meegespoorde aanhangers van de 'Great Old' een grote teleurstelling.

R.A.F.C., met Yves Vanderveeren als libero, Patrick Vermeiren als linksachter en Danny Koekelcoren in het middenveld, begon behoudend. De verdedigers speelden de bal vaak terug op hun doelman. Zulks verhinderde KV Mechelen nochtans niet fris van de lever te spelen en acties in elkaar te trappen. De Mechelaren probeerden langs de rechterflank de verdediging van R.A.F.C. te ontmantelen. Patrick Vermeiren had het erg moeilijk tegen een snelle en zwierig spelende Van Arwegen. Ondanks die acties en de voortreffelijke opbouw van Benfeld en Hoste, werd Ratko Svilar nochtans uiterst zelden belaagd. Nadat Guttler uit een voorzet van Hoste rond het kwartier een kans had gegrepen, moest Ratko Svilar bij een terugspeelbal in de voeten van Benfeld. De gastploeg die de eerste twintig minuten weinig kon ondernemen, poogde er iets aan doen.

Een beweeglijke Mark Van der Linden zond Petur Petursson en Harry Cnops herhaaldelijk in de loopgraven. Laatstgenoemde bestreek erg veel terrein, maar werd goed geschaduwd door Asselberghs zodat er weinig dreiging was voor Custers die semen met een sterk acterende Jaspers, kon rekenen op beste Mechelaar Benfeld. Slechts een keer werd de gewezen Antwerpdoelman bedreigd bij een niet te hard schot van Leo Vander Elst dat hij in twee tijden diende te stoppen. Na zowat een halfuur lieten de thuisspelers hun tegenstander meer in de wedstrijd komen, maar er was te weinig impuls en verrassing vanuit het middenveld om echt gevaarlijke acties te ondernemen.

Had R.A.F.C. na 45 minuten de nul op het scorebord gehouden en haar doel dus bereikt, in de tweede speelhelft ging het elftal op zoek naar een doelpunt dat er kwam in de 55e minuut. Een mistasten van Talbut werd door Mark Van der Linden niet was afgestraft, de spits schoot te gehaast en te slordig over de deklat. Leo Vander Elst zette , na balverlies van een onstuimige Deferm, een fraaie ren op. Mark Van der Linden tikte de bal met een hakje naar de vrije Petur Petursson, enkele stappen liep en dan met een verschroeiend schot een schitterend doelpunt maakte. De Mechelaars waren aangeslagen en het zag er naar uit of R.A.F.C. zou verder uitlopen. Er kwam meer ruimte omdat Benfeld en Deferm hun beste pijlen hadden verschoten. Op een moment dat de thuisploeg dreigde weg te zakken kwam het gelijkmakende doelpunt.

Na een door Benfeld getrapte hoekschop kopte de opgerukte Jaspers door tot bij Talbut die met het hoofd Ratko Svilar versloeg. Dit gaf de Mechelaars een nieuwe 'kick'. De Antwerpverdediging zette zich schrap dank zij flinke verrichtingen van Gaston Boeckstaens en gelegenheidslibero Yves Vanderveeren. Het inbrengen van Paolo Lallo gaf R.A.F.C. meer kracht. Negen minuten voor tijd moest Custers met de voet een krachtige en geplaatste kopbal van Mark Van der Linden op de lijn wegtrappen. In de slotminuten bleef Hoste fel wegen op de Antwerpverdediging die met man en macht streed om het punt vast te houden. Hiervoor was er in de laatste seconden een geweldige redding van Ratko Svilar nodig. Een kei van de tot dan toe weinig opvallende Reisinger werd door de Antwerpdoelman met een duik van grote klasse uit het doelvlak geslagen (René Mariën - bron: onbekend - 19/12/1983).

Door het oog van Bob (17)

Zonder de geschorsten Patrick lpermans en Christian Labarbe, de gekwetsten Frank Mariman en Vladi Petrovic en met Laszlo Fazekas negentig minuten op de bank, heeft een onuitgegeven Antwerpelftal een niet onaardige verrichting weggegeven achter de Mechelse Kazerne.

Bij de rust (0-0) kon de wedstrijd nog alle richtingen uit. In de 57e minuut fusilleerde Petur Petursson na een mooi 'hakje' van Mark Van der Linden, Theo Custers met een hard schot via de zijstaak (0-1). De rood-witten leken goed op weg naar de eerste uitzege van het seizoen. Acht minuten later kopte Talbut op hoekschop de gelijkmaker binnen (1-1). Meteen was de wedstrijd gespeeld.

Beide ploegen beperkten zich van dan af immers tot het veilig stellen van het billijke gelijkspel. In de slotminuut was een magistrale reflex van Ratko Svilar broodnodig op het schot van Reisinger om ultiem de beide punten niet in Mechelen te zien blijven. Dat zou R.A.F.C., dat alleszins aanspraak mocht maken op een punt, zeker niet verdiend hebben (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-13 - 03/03/1984)!

"Geweldige inzet" (Jean Dockx)

Mechelen - Trainer Jean Dockx was met het behaalde punt erg gelukkig. "Wij hadden veel problemen en voor de eerste keer gaf ik de opdracht om verdedigend te spelen. Na het verlies van punten in Anderlecht en Beveren, waar wij meer verdienden, moest alles gesloten blijven. Met een gewijzigd elftal en vier invallers konden wij het spel niet maken. Ik heb veel lof voor de volledige inzet en toewijding van mijn spelers die ik had gewaarschuwd voor de vrije trappen en de hoekschoppen van Benfeld." Waarom hij Laszlo Fazekas op de bank had gehouden ? "Wel, na de minder goede verrichtingen in de laatste matchen en biezonder tegen FC Beringen, heb ik een lang gesprek gehad met Laszlo die akkoord was met zijn niet- opstelling. Hij vertrekt naar Hongarije om de batterijen op te laden en zei me dat na de winterstop er een nieuwe en uitgeruste Fazekas tussen de lijnen zal komen (r.m. - bron: onbekend - 19/12/1983) ."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 19/12/1983)

Statistieken

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Theo Custers
2 Mathy Billen
3 Mark Talbut
4 Raymond Jaspers
5 Benny Asselberghs
6 Geert Deferm
7 Gunter Güttler
8 Johan Van Arwegen
9 Yvan Hoste
10 Joachim Benfeld
11 Willy Reisinger
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Yves Vanderveeren
6 Patrick Vermeiren
7 Peter Ruts
9 Leo Van der Elst
11 Petur Petursson
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops

Wissels

86' 8 Johan Van Arwegen (uit)/
14 Albert Cluytens (in)
 
8 Harry Cnops (uit)/
14 Paolo Lallo (in)
75'
 

Begin Match
34' Geert Deferm      
      Danny Koekelcoren 35'
      Gaston Boeckstaens 40'
Ruststand 0-0
      Petur Petursson 0-1 53'
65' Marc Talbut 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG