Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

S.K. Beveren R. Antwerp F.C.
1 2
23.01.1983 Plaats: Freethiel

Scheidsrechter: Roger Schoeters

Lijnrechters:
Michel Piraux - Jean-Louis Libert
Toeschouwers: 15.000

Wedstrijdverslag

Na KSK Beveren - R Antwerp FC

De president en zijn ref tomen gewelddadigheid in

Men moet zich afvragen hoe deze gewestelijke derby zou zijn verlopen en of hij wel de 90e minuut zou hebben bereikt, indien de bondsvoorzitter een andere wedstrijd voor zijn zondagmiddagvermaak had gekozen. De gebrilde man in de zwarte regenjas die, samen met zijn echtgenote, onopgemerkt voor de meeste aanwezigen, in de ere-tribune van de Freethiel plaatsnam, heeft namelijk zonder één woord of één gebaar en door zijn aanwezigheid alleen al, onrechtstreeks het geweld ingetoomd dat de ontmoeting van in de aanvangsminuut dreigde te overspoelen. Louis Wouters, president van de KBVB en voorzitter a.i. van het Centraal Scheidsrechterscomité, eist van zijn referees de onverbiddelijke uitroeiing.

Franz Crucke, ongetwijfeld op de hoogte van het hoge bezoek, paste van de openingsminuut af de harde richtlijnen toe. De jonge Eupense scheidsrechter was niet altijd en niet volledig gelukkig in zijn beslissingen, maar ingevolge zijn moedige leiding waren artiesten als Laszlo Fazekas, Petur Petursson en Schönberger uiteindelijk in staat zonder gevaar voor hun onderste ledematen hun kunsten te tonen. In de 8e minuut was een artiest-in-spé op ongeoorloofde wijze weggetackeld. De berucht geworden 'studs' van Lambrichts die met beide voeten vooruit tackelde, raakten de jonge Antwerpaanvaller Mark Van der Linden vol op de enkel. Lambrichts kwam er met een boeking goedkoop vanaf. Voor er 16 minuten waren verstreken, stonden vier namen in Cruckes notaboek.

Ook die van Mark Van der Linden die zich schuldig maakte aan een domme revancheovertreding op Garot. Toevallig opende R.A.F.C. de score toen de jonge coming-man buiten de lijnen werd verzorgd. Leo Vander Elst schoot inderdaad een vrijschop, toegewezen voor een nieuwe overtreding van Lambrichts op Laszlo Fazekas doorheen de Wase muur en voorbij de nerveuze De Wilde. Beverens beloftevolle doelman had vijf minuten later zijn zenuwen beter onder controle toen hij Harry Cnops, door twee passes-in-één-tijd langs Petur Petursson en Mark Van der Linden vrijgemaakt, om zo te zeggen dwong tegen zijn bovenlichtaam te schieten. Hierna diende de Antwerpse formatie te wijken voor de geweldige druk van het plaatselijk elftal, op zoek naar een eerste competitie-zege sedert 14 november.

Gelukkig voor de 'Great old' was de druk uitsluitend gebaseerd op lichamelijke en mentale overgave. Het is de aandachtige waarnemer opgevallen hoe intelligentie en finesse, de echte glans die Beverens optreden tot vóór een paar seizoenen kenmerkte, meer en meer verdwijnt. Van dit verschijnsel zijn voetbalspelers als Kusto de eerste slachtoffers. De gewezen buitenspeler van Legia Warschau moet zich hebben afgevraagd wat hem in dit Belgisch voetbal overkomt toen hij twintig minuten voor het slot werd vervangen. Intussen had Harry Cnops na een nieuwe meesterlijke balwisseling waarbij Petur Petursson en Matthy Billen waren betrokken met een 'lobje' à la Lozano of Larsen, de Antwerpse voorsprong verdubbeld.

Het werd bijna 0-3 toen Laszlo Fazekas, aangespeeld door de ingekomen Bert Cluytens die 25 minuten lang niet één bal verloor of verkeerd gaf, met de linker een meesterlijk ver schot uitvoerde dat op de dwarslat strandde. Het werd 1-2 ingevolge een blunder van Danny Koekelcoren die met een totaal gemiste achterwaartse voorzet, twee plaatselijke aanvallers afgezonderd voor Ratko Svilar bracht. Albert, beter bediend door de tegenpartij dan door zijn partners, schoot hard in (Charles Baete - bron: onbekend - 23/01/1983).

(bron: de pers - 23/01/1983)

Statistieken

S.K. Beveren R. Antwerp F.C.

Elftallen

Filip De Wilde
Eddy Jaspers
Philippe Garot
Paul Lambrichts
Gino Maes
Patrick Schoofs
Heinz Schönberger
Paul Theunis
Marek Kusto
Erwin Albert
Peter Crève
1 Ratko Svilar
6 Mathy Billen
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
2 Gaston Boeckstaens
7 Laszlo Fazekas
8 Petur Petursson
9 Leo Van der Elst
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops

Wissels

61' Patrick Schoofs (uit)/
Ronny Martens (in)
 
70' Marek Kusto (uit)/
Patrick Stalmans (in)
 
10 Marc Van der Linden (uit)/
13 Bert Cluytens (in)
67'
 
11 Harry Cnops (uit)/
14 Francis Goris (in)
89'
 

Begin Match
Paul Lambrichts      
Filip De Wilde      
Erwin Albert      
      Mathy Billen
      Marc Van der Linden
      Leo Van der Elst 0-1 11'
Ruststand 0-1
      Harry Cnops 0-2 67'
84' Erwin Albert 1-2      
90' Eindstand 1-2 90'
TERUG