Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
4 1
23.03.1986 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jean Gernay

Lijnrechters:
Pieter Vandevenne - Arrigo Marcon
Toeschouwers: 4.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Mark Vander Linden pakt revanche op zijn manier

Uitgeblust, staande groggy en niet meer bekwaam om echt een vuist te maken, dat is het KAA Gent dat zich naar het einde van de competitie sleept. Op de Bosuil op een genadeloze manier werden de Gentenaars afgemaakt door een fris en attractief voetballend R Antwerp FC. De thuisploeg toonde in de tweede helft met razendsnelle counters de kwetsbaarheid van de Buffalo's aan. De Europese droom lijkt te verbrokkelen. De helden zijn moe en blijkbaar ook mentaal aangeslagen door onzekerheid omtrent nieuwe contractvoorstellen, die voorlopig uitblijven.

Zonder de gekwetsten Ratko Svilar en Patrick Ipermans, maar met de opgelapte Rudi Smidts in het centrum van de verdediging, pakte R.A.F.C. het van meet af erg offensief aan. Dat resulteerde in een vroeg doelpunt van Yves Vanderveeren. De Wolf miste de interceptie op het aangeven van Geert Deferm en meteen begon KAA Gent met een doelpunt achterstand. De Gentenaars probeerden het tij te keren. Verder dan veel balbezit, traag uitgesponnen en doorzichtige combinaties kwamen de Buffalo's niet. Verheecke en Nollet liepen er bleekjes bij. Ruzic had geen zin om een vedettenrol op te eisen. Het duurde trouwens tot halfweg de eerste helft voor Nicky Schippers bedreigd werd door een schuiver van Schapendonck. De kleine Gentse spits stuurde daarna nog een kopbal op de vuisten van de Antwerpdoelman, maar dat was meteen alles wat de bezoekers te bieden hadden. Als Cisse Severeyns er in zicht van de rust na een driehoekje met Harry Cnops en Mark Van der Linden 2-0 van maakte, konden de boeken in feite toe.

Gok van de wanhoop
Trainer Grijzenhout probeerde leven in zijn ploeg te pompen door Nollet en Verheecke in de kleedkamer te laten en Van Peteghem en Hallaert met een schouderklopje wijs te maken dat zij moesten roeien in de tweede helft. Mücher, een voorbeeld van inzet, kreeg een transfer naar de spitspositie. Je kon dus verwachten dat de Gentenaars nu alles op haren en snaren zouden zetten. Zover kwam het niet. Blauw-wit eiste wel een veldoverwichtje op. Voor Nicky Schippers bleef het bombardement uit, zodat hij zich tot enkele interventies mocht beperken. Aan de andere kant profiteerde R.A.F.C. van de gaten die er ontstonden om sensationeel te counteren. Dat leverde levensgrote kansen op voor Piet Wildschut, Cisse Severeyns en Harry Cnops. Uiteindelijk zou Mark Van der Linden daaruit voordeel puren.

"Die twee doelpunten hebben me echt deugd gedaan", lachte de Merksemnaar. "Het publiek heeft me deze keer niet uitgefloten. De manier waarop ik de voorbije weken door de supporters op de korrel werd genomen, heeft me een beetje nijdig gemaakt. Vandaar dat ik mijn maats dankbaar ben dat ze me de kans gaven voor deze revanche te zorgen. De samenwerking met Harry Cnops loopt prima. Ik ben echter wel van mening dat we het iets te riskant aanpakken met drie spitsen. Ik heb me vandaag ook heel wat minder diep laten terugvallen en dat scheelt wel wat op het fysieke vlak. Voor het eerst kon ik de negentig minuten volmaken zonder bekaf naar de kleedkamer te kruipen."

Voor KAA Gent bleef er uiteindelijk nog een kleine troost toen Borloo er met een afstandsschot 4-1 van maakte. Nicky Schippers werd nadien nog even in moeilijkheden gebracht door een terugspeelbal van Eric Diels, daar waar Ruzic nog een vrijschop op de deklat borstelde. Het was echter allemaal veel te weinig voor een ploeg met Europese ambities. "De geestdrift is er helemaal uit", schuddebolde trainer Grijzenhout. "Er was duidelijk gebrek aan inzet en ondanks het feit dat wij bovenaan gerangschikt staan, beleven we momenteel een totale afgang. Ik heb er geen sluitende verklaring voor (Georges Weymiens - D.N.G. - 24/03/1986)..."

De competitie door het oog van Bob (30)

Een onkennelijk zwak A.A. Gent, nochtans derde in de rangschikking maar volledig uitgeblust, is tegen de rood-witten tijdens één van hun beste Bosuilverrichtingen, nooit gevaarlijk geweest. Een vroeg doelpunt van Yves Vanderveeren (13'), zette R Antwerp FC vlug op het goede spoor. Cisse Severeyns rondde vlak voor de rust een mooie actie van Mark Van der Linden af. De belissing leek gevallen. Bij de rust verving de Gentse trainer Grijzenhout Nollet en Verheecke door Hallaert en Van Peteghem. Met Mücher in de spits werd resoluut de aanvallende kaart getrokken.

Dat resulteerde wel in een licht veldoverwicht der Buffalo's, tot doelgevaar kwamen ze nooit zodat Nicky Schippers (in laatste instantie ingesprongen voor de ingevolge de aanslag van Claessens steeds gekwetste Ratko Svilar) nooit in verlegenheid kwam. Het laatste kwartier sloeg dan Mark Van der Linden toe. Eerst ontweek hij de buitenspelval en maakte er met een mooie lobbal 3-0 van. Vervolgens dreef hij de stand op na aandringen van Harry Cnops. Het eerreddende doelpunt der Stroppen (mooie winkelhaaktreffer van Borloo), werd er door de Bosuilen met de glimlach bijgenomen.

Rudi Smidts kende een probleemloos wederoptreden, terwijl Ronny Prins tekende voor een schitterende prestatie. Een glunderende Leon Nollet was na de wedstrijd in zijn nopjes. Met drie spitsen tegen de derde gerangschikte vier doelpunten maken? Je moet het maar doen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 20/04/1986)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 24/03/1986)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

1 Nicky Schippers
2 Piet Wildschut
3 Danny Koekelcoren
7 Yves Vanderveeren
5 Geert Deferm
6 Rony Van Rethy
8 Ronny Prins
4 Rudi Smidts
10 Marc Van der Linden
9 Cisse Severeyns
11 Harry Cnops
1 André Lauryssen
2 Ronny Borloo
3 Luc Criel
4 Benny De Kneef
5 Luc Hinderyckx
6 Milan Ruzic
7 René Mücher
8 Frank Nollet
9 Bernard Verheecke
10 Cees Schapendonck
12 Michel De Wolf

Wissels

75' 7 Yves Vanderveeren (uit)/
14 Erik Diels (in)
 
88' 9 Cisse Severeyns (uit)/
13 Sergio Gonzalez (in)
 
8 Frank Nollet (uit)/
11 Roald Van Peteghem (in)
46'
 
9 Bernard Verheecke (uit)/
16 Peter Hallaert (in)
46'
 

Begin Match
5' Yves Vanderveeren 1-0      
42' Cisse Severeyns 2-0      
Ruststand 2-0
80' Marc Van der Linden 3-0      
82' Marc Van der Linden 4-0      
      Ronny Borloo 4-1 85'
90' Eindstand 4-1 90'
TERUG