Scheidsrechter: Waltert
Toeschouwers: 4.000

Na MSV Duisburg - R Antwerp FC

Spektaculair voetbal in Europacup-stijl
DUISBURG - Het moet zijn dat R Antwerp FC niet erg geliefd is bij de Europese scheidsrechters, want net als vorige week te Interlaken kwam R Antwerp FC zaterdag in het Meiderich-sportcentrum onverdiend op achterstand ten gevolge van een lichtvaardige strafschop. In een snelle en uiterst attractieve wedstrijd had de jonge garde van Staf Van den Bergh echter nog voldoende kracht en moed om terug to slaan en het gereputeerde MSV in de laatste minuten zelfs totaal in de verdrukking te spelen.

Een nochtans fel gehandicapt R Antwerp FC met Leo Vander Elst noodgedwongen naast Ulli Thychosen in de spits, toonde zich van bij de start de gevaarlijkste ploeg. Schoten van Frank Mariman, Paolo Lallo en Albert Piroton misten de nodige precisie. Pas rond de 40' kon MSV Duisburg tweemaal gevaarlijk uithalen. Eerst schoot de uitgebroken Jara op Theo Custers en even later zat de weer erg sterke Eddy Snelders net op tijd tussen een vlotte combinatie Jara - Seliger.

Onmiddellijk na de rust ging MSV toch in een fel offensief, waarbij Theo Custers aan de 49' de hulp van de lat nodig had bij een knap schot van Jara. R Antwerp FC liet zich echter niet onbetuigd met weer enkele knappe akties van Ulli Thychosen en Leo Vander Elst. Aan de 63' werd Piroton blijkbaar gevizeerd door de scheidsrechter voor zijn totale inzet, Op een ogenblik dat de debuterende Waal in de rug werd gelopen door Dorflinger zag de Duitse ref het tot ieders verbazing net andersom. Seliger, die bij de thuisploeg herhaaldelijk de show stal, gaf Theo Custers op strafschop geen kans. R Antwerp FC was in de volgende minuten duidelijk aangeslagen, maar toen kreeg Staf Van den Bergh een merkwaardige inval. Met Marc Steyaert op de linkerflank in plaats van Paolo Lallo, kreeg R Antwerp FC vooraan plots nieuwe kracht die al vlug resultaat opleverde. Aan de 79' werd een knappe breedtepas van Albert Piroton door Leo Vander Elst keihard op Heinze geschoten, Marc Steyaert hernam haarzuiver in de andere hoek.

In die dolle drie minuten , geraakte Dorflinger voorbij André Heerwegh, door een misverstand tussen Eddy Snelders en Theo Custers kon Seliger zijn ploeg weer op voorsprong brengen. Nauwelijks een minuut later maakte Ulli Thychosen op een voorzet van Gaston Boeckstaens zich knap vrij en van dichtbij was de Deen onverbiddellijk. R Antwerp FC bleek in de laatste minuten zelfs de langste adem te hebben en met Leo Vander Elst en Ulli Thychosen als knappe aanbrengers kwam R Antwerp FC nog een paar keer via het hoofd van 'geheim wapen' Marc Steyaert dicht bij een overwinning, die zelfs verdiend was geweest.

Gevleid gelijkspel voor thuisploeg
DUISBURG — Een fel aangevochten beslissing van de scheidsrechter die een volkomen ingebeelde fout van Albert Piroton met een strafschop sanctioneerde, is er de oorzaak van geweest dat R Antwerp FC geen laureaat is geworden van zijn reeks in de Zomerbekercompetitie. Het is de tweede opeenvolgende keer dat rood-wit de dupe wordt van een soortgelijke beslissing, na een uiterst gave prestatie, waarin de jongeren Gunther Van Eyck, Danny Bonne en Leo Vander Elst sterk op de voorgrond kwamen. R Antwerp FC heeft de zege op de valreep moeten prijsgeven. Nadat het een tijdlang onder de indruk was van de onrechtvaardige voorsprong van de Duitsers, scoorden Ulli Thychosen en Marc Steyaert in de laatste 10 minuten. Een foute terugspeelbal liet de gastheren evenwel toe een gevleid gelijkspel uit de brand te slepen (bron: onbekend).

Knap en dominerend R Antwerp FC opnieuw bestolen
Bij het ingaan van het vijfde kwartier in haar laatste opdracht van de Zomerbeker, werd een knapspelende Antwerpploeg schaakmat gezet door de Westduitse scheidsrechter Waltert, die het blijkbaar niet langer kon dulden dat MSV door de vaak sprankelencle acties van de jonge rood-witte garde werd gedomineerd. Bij een foutieve aanval van de erg rumoerige invaller Dorflinger op de goed debuterende Albert Piroton, ten actie die zich zelfs net buiten het strafschopgebied afspeelde, wees hijzonder aarzelen naar de elfmeterstip... Uiteraard protest van de rood-witten, die vorige week tegen Grashoppers al twee penalties in de schoenen geschoven kregen. Selinger, de beste thuisspeler na doelman Heinze, bracht vanop de elfmeterstip de stand op 1-0. Dat was op de spiksplintemieuwe grasmat van het Meiderichstadion helemaal niet de juiste weergave van wat zich tot dan toe had afgespeeld.

Goed gegroepeerd met snel en gevarieerd bewegingsvoetbal had R Antwerp FC immers de beste acties in mekaar gestoken, kwam ook tot enkele doelkansen, maar de kleine en erg lenige keeper Heinze had wel een degelijk competitiepeil bereikt. Dit in tegenstelling tot vele van zijn ploegmaats die er nooit in slaagden de Antwerpverdediging in verlegenheid te brengen. Na dat openingsdoelpunt speelde trainer Staf Van den Bergh zijn joker uit. Gedwongen door de omstandigheden, door de afwezigheid van Wiily Geurts, Ib Jacquet, Van Genechten en Gaston Van Camp... waren geen spitsen meer voorhanden, bracht hij invaller Marc Steyaert als linksbuiten in. De krachtige en sterkkoppende Kempenaar zorgde al vlug voor de nodige paniek in de Westduitse afweer.

Hij was nog niet eens goed opgewarmd toen hij de gelijkmaker binnenknalde, nadat Heinze een gestrekt schot van de krachtige Vander Elst met moeite kon afweren. Nauwehjks twee minuten later zette Selinger, een domper op de Antwerppret toen hij van een misverstand tussen Eddy Snelders en Theo Custers gebruik maakte om MSV weer op voorsprong te brengen. Rood-wit bleef echter verbeten en blijkbaar al onvermoeibaar de partij richting geven. De logische gelijkmaker kwam er al snel langs Ulli Thychosen na voorbereidend werk van Albert Piroton. In de slotminuten gingen de Duitsers, die toch volgende zaterdag al aan de competitie toe zijn, helemaal door de knieën, behalve dan hun kleine redder, doelman Heinze, die alvast een warn Bundesliga-seizoen te wachten staat.

MSV Duisburg 2 - R Antwerp FC 2
R Antwerp FC heeft in Duisburg opnieuw een uitstekende verrichting weggegeven en werd volgens de vigerende Rappan-geplogenheden, opnieuw bedot door de scheidsrechter.
De Antwerp-spelers, die tegen FC Zürich op een bijna onvoorstelbare manier werden bestolen, maakten zich in Duisburg hierover zo kwaad dat Eddy Snelders de gele kaart kreeg.
Het ging natuurlijk alweer over een strafschop, die Duisburg ten geschenke kreeg (1-0). Het duurde een hele tijd voor R Antwerp FC haar kalmte herwon, maar stelde rond de 80e min. gelijk via Ulli Thyohosen. MSV Duisburg sloeg onmiddellijk terug. Eddy Snelders had pech toen de bal op zijn been afschampte toen hij het leder naar Theo Custers wilde terugsturen (2-1). Via de ingevallen Marc Steyaert bekwam R Antwerp FC alsnog het meer dan verdiende gelijkspel (E.M. - bron: onbekend).

Paolo Lallo

46' Herbert Büssers (uit)/
Hans-Dieter Mirnegg (in)

46' Manfred Dubski (uit)/
Paul Dörflinger (in)

0 Paolo Lallo (uit)/
Marc Steyaert (in)
70'

Ruststand 0-0
63' Rudolf Seliger 1-0
      Marc Steyaert 1-1 79'
81' Rudolf Seliger 2-1
      Ulrich Thychosen 2-2 82'
90' Eindstand 2-2 90'