28.07.1979 Plaats: Sportanlage Lanzenen Interlaken

Scheidsrechter: Rudolf Renggli (Zwi.)
Toeschouwers: 2.000

De pers aan het woord na Grashoppers Zürich - R Antwerp FC
Geremd door twee strafschoppen

Op het erg kleine terrein van 1904 Interlaken heeft R Antwerp FC een erg goede repliek gegeven aan de Grashoppers Zürich. De Bosuilen verdienden minstens een gelijkspel, maar door twee fel aangevochten strafschoppen kregen de Zwitsers de overwinning van scheidsrechter Renggli. Hoewel testspeler Billy Ohlsson, bij gebrek aan training, weinig opviel begon zijn debuut voor R Antwerp FC uitstekend. Na elf minuten onderschepte hij een pas van In- Albon en op de dieptepas van de Zweed kon Willy Geurts, alleen voor doel, de score openen. Tegen de verwachtingen in bleef R Antwerp FC komen, maar ondanks de inspanningen van Cisse Goris en Leo Van der Elst als vaardige spelmakers konden Ulli Thychosen en Billy Ohlsson niet profiteren van verscheidene uitgespeelde kansen.

In de vijftiende minuut lanceerde Hermann de eerste gevaarlijke tegenaanval van de Grashoppers en besloot die met een spectaculaire valpartij op de ingreep van Danny Bonne, waaraan de scheidsrechter zich prompt liet vangen. Sulser kende met de strafschop geen genade, zodat Zürich op dat ogenblik onverdiend langszij kwam. R Antwerp FC bleef de Zwitsers voortdurend domineren met vlotte combinaties, maar werd fel gehinderd door het intimidatiespel van Wehrli en co., waarop de zwak leidende scheidsrechter nauwelijks reageerde.

In de 49e minuut kwam Ohlsson, weer erg dicht bij een doelpunt, maar alleen voor Inderbitzin schoot hij te zwak zodat de doelman nog tussenbeide kon komen. Aan de 61' kregen de Grashoppers Zürich een tweede strafschop toen Hermann door Danny Bonne ruim buiten het strafschopgebied werd neergelegd. Alweer nam Sulser het geschenk gretig aan. Een onervaren Antwerp-ploeg reageerde nogal bitsig op die tweede opdoffer en speelde zo in de kaart van de Grasshoppers die de bal rustig begonnen rond te spelen. Toch kwam Ulli Thychosen in de 76e minuut nog erg dicht bij de verdiende gelijkmaker, maar nadat hij Montandon met een knappe beweging had afgeschud, aarzelde de Deen net iets te lang.

Ondanks de nederlaag was Staf Van den Bergh tevreden over de globale prestatie van zijn ploeg in het warme vakantieoord, vermits R Antwerp FC zowel technisch als fysisch op gelijke voet stond met de gereputeerde tegenstander (bron: onbekend).

Grasshoppers Zürich 2- R Antwerp FC 1

Ondanks de uitstekende leerschool, die R Antwerp FC tegen Grasshoppers Zürich doorliep op het stuk van Europese cupsfeer en potige verweermiddelen, laat de krappe verliesscore een erg wrange smaak na. R Antwerp FC was, met een uitstekende Leo Vander Elst, zonder meer de betere partij in Zwitserland en kwam ook gezwind op voorsprong langs Willy Geurts (0-1). Alras kwam de Zwitserse scheidsrechter Renggli op de proppen. Een exacte ingreep van Danny Bonne tegenover Hermann, die zich majestueus liet tuimelen, werd met een strafschop beboet (1-1). Na de rust tackelde diezelfde Danny Bonne foutief, maar ruim drie meter buiten het strafschopgebied zijn tegenstander. De scheidsrechter stapte opnieuw op naar de penaltystip. Ongeloofwaardig en ergerlijk. R Antwerp FC troost zich nu met de gedachte dat haar equipe voortreffelijk voetbal produceerde (E.M. - bron onbekend).

Royal Antwerp FC bestolen

In het Zwitserse Interlaken werd R Antwerp FC in de Zomerbeker met 2-1 geklopt door Grashoppers Zürich. Nadat de Great Old door toedoen van Willy Geurts verdiend op voorsprong was gekomen, begon de plaatselijke scheidsrechter aan een niet-gesmaakte show door zijn landgenoten met twee geschenkstrafschoppen aan de zege te helpen. De 2-1 nederlaag gaf dan ook een totaal vertekend beeld van de krachtsverhoudingen. In deze wedstrijd speelde de Zweed Billy Ohlsson een halfuurtje bevredigend om dan totaal weg te deemsteren. Staf Van den Bergh wil de speler nog een week op de Bosuil testen om hem dan een definitieve kans te geven zaterdag te Duisburg.

Debuut van Ohlsson grote tegenvaller

INTERLAKEN - In dit toeristische oord, een soort Scherpenheuvel zonder Mariabeeldjes, maar met de Jungfrau als prachtige compensatie, heeft de jonge Antwerpploeg van Staf Van den Bergh bij de gereputeerde Grashoppers van Zürich, een van de topformaties in Europa, met een pleiade aan Zwitserse internationalen als Sulser, Pfister, Hermann e.a. Traber, een werkelijk puike indruk nagelaten. Zelfs de West-Duitse trainer van de Grashoppers Juergen Sundermann gaf na de match toe dat zijn ploeg met veel geluk aan een goedkope en moeilijk afgedwongen overwinning was geraakt. De thuisploeg kreeg van de 'landgenoot-scheidsrechter' immers twee strafschoppen ten geschenke nadat R Antwerp FC al na elf minuten aan de openingstreffer was geraakt. Uli Thychosen, erg bedrijvig zaterdag in het zonnige Interlaken, onderschepte een mislukte voorzet van de Zwitserse rechtsachter In-Albon. Hij bediende met een korte steekpas Willy Geurts. De 'Bomber' van de Bosuil sloeg een zware kanonbal tegen de netten van Zürich.

De piepjonge Antwerpploeg, met Danny Bonne als libero en de amper 20-jarige Eddy Snelders in het middenveld geflankeerd door de... 18-jarige Cisse Goris en de... 17-jarige Leo Van der Elst werd door de ervaren Zwitserse topploeg nooit uit verband gespeeld en dwong over heel de wedstrijd zelfs de betere kansen af. Uli Thychosen en Billy Ohlsson misten echter gemaakte doelpunten en vergaten in het strafschopgebied te... vallen, wanneer ze zwaar werden aangepakt. De Zwitserse scheidsrechter liet zich nochtans graag om de tuin leiden. Hij liet zich nauwelijks vier minuten na de openingstreffer van de Sinjoren vangen aan de ervaren internationale middenvelder Hermann die heel gewillig over het uitgestrekte been van Danny Bonne dook. De strafschop werd door Sulser onhoudbaar voorbij Theo Custers geschoten evenals een tweede elfmeter, die na de rust helemaal ten onrechte werd toegekend, toen opnieuw Hermann door Danny Bonne werd afgestopt.

Ditmaal gold het wel een overtreding, maar ze gebeurde ruim een halve meter voor de grote backlijn! De Zweed Ohlsson kon bij R Antwerp FC niet overtuigen. Wanneer hij volgende zaterdag bij MSV Duisburg opnieuw mislukt zal R Antwerp FC afzien van zijn diensten. Uitblinkers waren daarentegen Gaston Boeckstaens, Leo Vander Elst, Uli Thychosen en André Heerwegh, die Sulser, een der beste continentale spitsen van het ogenblik, koud maakte (Walter Geboers - bron onbekend).

Fatale strafschoppen

R Antwerp Fc verloor in een Zomerbekerwedstrijd met 2-1 van het Zwitserse Grasshoppers Zürich. De 2000 toeschouwers zagen Willy Geurts al na tien minuten Sinjoren op voorsprong schieten. Zes minuten later kon Sulser uit strafschop gelijkmaken. Het was opnieuw een strafschop en alweer Sulser die de eindzege van Grasshoppers zou vastleggen in de 61e minuut (bron onbekend).
(bron: Sportpers GvA, Het Nieuwsblad, D.N.G. - 30/07/1979)

Paolo Lallo (in)
76'

0 Eddy Snelders (uit)/
Marc Steyaert (in)
89'

Jonny Hey
      Willy Geurts 0-1 11'
15' Sulser (penalty) 1-1
Ruststand 1-1
61' Sulser (penalty) 2-1
90' Eindstand 2-1 90'