Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Grasshoppers Zürich
1 3
14.07.1979 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Francis Rion
Toeschouwers: 3.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Grasshoppers Zürich

R Antwerp FC lijdt een leerrijke nederlaag
R Antwerp FC moest zaterdagavond al vroeg ondervinden dat Grasshoppers Zürich met hoog gespannen ambities aan het nieuwe seizoen mag beginnen. Vooral tijdens het eerste half uur toonden de Zwitsers krachtig en technisch hoogstaand voetbal waarop het jonge Antwerpmiddenveld zich doodliep. De gasten hadden aan dit openingsoffensief genoeg, om tot 1-3 uit te lopen en namen dan wat gas terug zodat ook libero Montandon en zijn verdediging hun internationale ervaring konden etaleren. Toch kwam R Antwerp FC net als tegen MSV Duisburg at vlug op voorsprong. In de 3' werd Pfister op een foute terugspeelbal van Mariman gestuit door Theo Custers. Terwijl de Zwitsers nog naar Francis Rion stonden te kijken in de hoop aan deze actie een strafschop over te houden, snelde Willy Geurts alleen op Berbig of en besloot rustig in de benedenhoek.

De Grasshoppers waren geenszins door de achterstand aangeslagen, namen integendeel voortdurend het initiatief. Bovendien konden ze herhaaldelijk profiteren van misverstanden in de Antwerpverdediging, waar het ontbreken van Bob Geens moeilijk werd opgevangen. In de 14' kwamen de blauw-witten verdiend op gelijke hoogte toen een voorzet van de snelle Traber door de vrijstaande Egli werd overgenomen. Vier minuten later was dezelfde Egli alweer aan de eer, ditmaal na een 1-2 beweging met Wehrli, die het duo Marc Steyaert en André Heerwegh uitschakelde. Theo Custers werd in die zware periode nog eens gered door de paal op een schot van Sulser. Na precies een halfuur spel profiteerde Wehrli van een misverstand tussen Ib Jacquet en Marc Steyaert zodat het met een zuiver boogballetje toch 1-3 werd. Nadien begon vooral het Boskamp-achtige spel van dirigent Pfister te verzwakken zodat R Antwerp FC meer in de wedstrijd kon komen.

Ondanks het gezwoeg van Paolo Lallo, een reeks technische nummertjes van Uli Thychosen en het herhaaldelijk oprukken van Gaston Boeckstaens en André Heerwegh, kon de thuisploeg de Zwitserse verdediging niet ontmantelen. De pogingen van Willy Geurts en Paolo Lallo vonden steeds in laatste instantie een verdedigend been op hun weg. Toen een ver schot van André Heerwegh in de 65' toch tussen de palen kwam stond, daar een attente Berbig. Ondanks de vrij zware nederlaag kon Staf Van den Bergh tevreden zijn vermits het contact met internationaal onderlegde ploegen als Grasshoppers voor zijn jonge ploeg een leerrijke aangelegenheid is (M.S. - bron onbekend).

Gesmaakte Zwitserse show
DEURNE — R Antwerp FC heeft tegen een technisch vaardige Zwitserse ploeg, waarin Pfister en Meyer in het middenveld, Egli en Sulser vooraan en Montandon in verdediging de uitblinkers waren, een eerste nederlaag geleden in het kader van de Zomerbeker. Via Willy Geurts kwam R Antwerp FC vlug op voorsprong, maar het overwicht van de gasten was zo groot dat ze al voor de rust een verdiende 1-3 voorsprong telden. De Zwitsers, met slechts een oefenwedstrijd in de kuiten, konden het ritme van voor de pauze niet meer volhouden en R Antwerp FC kwam meer aan bod vooral dank zij felle inspanningen van Willy Geurts, Gaston Boeckstaens, Paolo Lallo en Ulri Thychosen. In de goed georganiseerde Zwitserse verdediging konden ze echter geen opening meer vinden (r.m.n. - bron onbekend).

R Antwerp FC 1-Grasshoppers Zürich 3
Indien Francis Rion in de derde minuut van de Rappan-wedstrijd tussen R Antwerp FC en de Grasshoppers de beslissing had genomen die zich opdrong, dan zouden de Zwitsers aan een vroege strafschop zijn geraakt. Toen Pfister op het punt stond to scoren werd hij door Custers foutief omver gelopen. Nog lag de internationaal op de grond toen Willy Geurts uit een snelle tegenaanval raak trof. In de plaats van 0-1 kreeg men dus een omgekeerde stand.
Lang heeft R Antwerp FC zich in die situatie niet kunnen verheugen. De voetballers van Staf Van den Bergh kregen inderdaad een zodanige les dat de stand aan het halfuur in een gerechtvaardigde 1-3 vorm was gegoten. Inzake snelle en vlotte balwisselingen stond R Antwerp fc zodanig achter dat de 3.000 toeschouwers bij herhaling hun applaus aan de bezoekers schonken. Indien Sulser, de recorddoelschutter in de jongste Europese beker voor Landskampioenen, het doelhout niet op zijn weg had gevonden dan zouden de cijfers nog afgetekender zijn uitgevallen (Ray Baete - bron onbekend).

(bron: de pers - 14/07/1979)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Grasshoppers Zürich

Elftallen

Theo Custers
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Marc Steyaert
Frank Mariman
Gunter Van Eyck
Eddy Snelders
Paolo Lallo
Ulrich Thychosen
Willy Geurts
Ib Jacquet
Roger Berbig
Charles In-Albon
Herbert Hermann
Francis Montandon
Jonny Hey
Roger Wehrli
Hans-Jörg Pfister
Andy Egli
Claudio Sulser
André Meyer
Peter Traber

Wissels


Begin Match
3' Willy Geurts 1-0      
      Andy Egli 1-1 14'
      Andy Egli 1-2 18'
      Roger Wehrli 1-3 30'
Ruststand 1-3
90' Eindstand 1-3 90'
TERUG