Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège
5 1
01.03.1981 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Willy Goovaerts

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - François Meeus
Toeschouwers: 8000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Laszlo Fazekas spot met Luikse verdediging

R Antwerp FC heeft haar revanche voor de bekernederlaag tegen R Standard CL vast. Gedirigeerd door een gewoonweg ongrijpbare Laszlo Fazekas die tijdens de tweede helft zijn wereldklasse demonstreerde, heeft R.A.F.C. haar tegenstander de zwaarste afstraffing van de lopende competitie aangesmeerd. Preud'homme heeft sedert hij het doel van de eerste ploeg van de Luikenaars verdedigt, nooit eerder vijf doelpunten in competitieverband moeten incasseren. Hij kreeg dat aantal nu in amper een speelhelft te verwerken.

De Hongaarse Rapsodie van het duo Sandor Müller en Laszlo Fazekas, werd door laatstgenoemde immers voltooid op een manier die het Bosuilstadion en zijn 8000 toeschouwers een ongekende sfeer heeft bezorgd. Een voor een rekende de Hongaarse tovenaar af met de Standardverdedigers. Daerden bij het derde, Poel bij het vierde en tenslotte Renquin bij het vijfde doelpunt, werden in een één op één door de Antwerpse 'Merlijn' op een voor de bezoekers irriterend eenvoudige wijze uitgeschakeld. Meteen nam hij op zijn manier revanche voor de volgens hem onrechtvaardige kritiek, die hij en zijn landgenoot Sandor Müller moesten slikken na de bekernederlaag. Het duet, door het duo Vandersmissen-Tahamata vorige week gebracht, werd nu door de Hongaren zoveel mooier opgevoerd.

De wedstrijd zelf startte net als het bekerduel ontgoochelend. De eerste helft was op vier minuten na, een doorslag van vorige week. De twee ploegen waren op zoek naar de zwakke punten in de vertimmerde gehelen (Gerets, Sigurvinsson en Edström ontbraken bij R Standard CL, Patrick Ipermans en Johny VeIkeneers bleven afwezig bij de thuisploeg) maakten geen gebruik van de grote ruimte die het terrein biedt. Met lukrake ballen werd vergeefs gepoogd de buitenspelval te omzeilen. Het was slechts bij het oprukken van de backs dat er enig gevaar kwam.

Zo redde Danny Koekelcoren knap toen hij de doorgebroken Tahamata foutloos afstopte in de 19e minuut. Onal knalde een minuut later onhoudbaar tegen ploegmaat Voordeckers aan. Vandersmissen stuurde de bal, oog in oog met Ratko Svilar, voorlangs. In de 23e minuut kreeg Harry Cnops de beste doelkans op voorzet van Laszlo Fazekas. Ook hij kon niet afronden. Toen viel alles stil. Ratko Svilar werd nog eenmaal in actie gezet bij een schot van Vandersmissen, dat via de voet van Koekelcoren licht van richting veranderde.

Het dessert maakte alles goed. Na amper vier minuten in de tweede helft wierp Ratko Svilar, na een zwakke kopstoot van Voordeckers, de bal richting Sandor Müller. Hij lanceerde Harry Cnops onmiddellijk. Tussen Daerden en Poel door lokte de spits Preud'homme uit zijn doel om laag binnen te mikken. Even later speelde Gaston Van Camp Laszlo Fazekas aan. De Hongaar besloot zijn rush met een voorzet-op-een-schoteltje aan Harry Cnops die zijn tweede doelpunt binnenschoot.

Even gaf R Standard CL de indruk terug te kunnen komen met een doelpunt van Tahamata. Daarna zette Laszlo Fazekas de kroon op eigen werk. Een schitterend derde doelpunt vanuit een onmogelijke hoek, een omspelen van Poel en later van Renquin zorgden voor de room waarmee R.A.F.C. kwistig de 'revanchetaart' versierde. De slordig opgezette Standardrepliek werd immers door doelman Danny Dieltiens, ingekomen voor de opnieuw hinkende Ratko Svilar, met twee steengoede saves snel verijdeld bij pogingen van De Matos en Vandersmissen (Xavier Lamoral - bron: onbekend - 2/03/1981).

"Vandaag veel frisser" (D. Davidovic)

Onmiddellijk na de wedstrijd stonden de deuren van de Antwerpkleedkamer wijd open. Iedereen mocht immers komen meegenieten van de vreugdestemming om de revanche. Zelfs een supporter was erin geslaagd het heiligdom binnen te treden om wild zwaaiend met zijn rood-witte sjaal zijn geluk te uiten. Die huldeblijken werden rustig en in dank aangenomen waarna hem de juiste uitgang gewezen werd. Ook Dimitri Davidovic genoot intens, terwijl hij de vele gelukwensen in ontvangst nam. "Wij hebben vandaag aangetoond dat onze misstap van vorige week vooral aan de vermoeidheid van een paar jongeren te wijten was. Ik was dan ook ontgoocheld toen ik zag hoe snel sommige van mijn jongens bekritiseerd werden."

Toch was er nog een hemelsbreed verschil tussen de eerste en de tweede speelhelft. Wat was dan de wonderformule die hij tijdens de rust aan zijn spelers voorhield? "Ik heb alleen gevraagd de snelheid van Harry Cnops meer uit te spelen en vooral de concentratie aan te scherpen. Vorige week werden we immers in minder dan tien minuten K.O. gezet. Dat wou ik zeker geen tweede keer meemaken. Mijn jongens hebben zich echter schrap gezet en ondanks de prachtprestatie van Laszlo Fazekas wil ik de collectiviteit onderstrepen. Het is immers vooral de overwinning van de ploeg waarbij iedereen gevochten heeft voor zijn plaats. Die plaatsjes worden stilaan duurder, maar over eventuele selectieproblemen voor de toekomst wilde Dimitri Davodovic niet nadenken. "Laat me eerst maar genieten van dit succes", besloot de Antwerptrainer (bron: onbekend - 2/03/1981).

"Was erg boos na de kritiek" (Laszlo Fazekas)

Laszlo Fazekas was de held van R Antwerp FC en de boeman van R Standard CL. Hij heeft zijn kastje in de Antwerpkleedkamer in een rustig hoekje. Niet zo onverwacht was er daar ditmaal de grootse drukte. Iedereen wilde graag vernemen wat de Hongaarse tovenaar zo opgepept had. "Ik was erg boos na de kritiek die ik en mijn vriend Sandor Muller na de bekernederlaag moesten horen. Toch denk ik niet dat wij als schuldigen aangewezen moeten worden bij het falen van de ploeg.

Het is echt geen buitenlandersprobleem, geloof me vrij. Daarom dat dit nieuwe duel met R Standard CL voor mij zo gelegen kwam. Ik denk dat ik wel in mijn persoonlijke revanche geslaagd ben... Toch wil ik het werk van Gaston Van Camp onderstrepen. Voor mij betekende zijn aanwezigheid als aanvallende middenvelder een grote steun. Door zijn optreden krijg ik meer ruimte, want hij is samen met Harry Cnops een ideale bliksemafleider. R Standard CL werd werkelijk in het verlies gebliksemd."

Naast Laszlo Fazekas recupereerde ook Danny Koekelcoren van zijn eerste 90 minuten eersteklasse voetbal sinds... november. "Het was nochtans slechts de tweede maal dat ik als libero speelde. Ik heb echter genoeg meegemaakt om daarvan geen schrik te hebben en ben blij dat het voor mij meeviel. Wat de toekomst zal meebrengen, moet ik afwachten. Niets forceren, alleen maar mijn best doen."

Wat de kwetsuur van doelman Ratko Svilar betreft, die leek minder erg dan vorige week, al kon dokter Boghemans zich moeilijk uitspreken. "Met die man is het moeilijk converseren", aldus de Antwerpclubdokter... (bron: onbekend - 2/03/1981)


Jubileumjaar in 34 afleveringen (23)

Een week na de zware 1-3 bekernederlaag tegen de Luikenaars, stonden de Antwerpse en Luikse roodwitten alweer voor de competitiepunten te spelen. Laszlo Fazekas zorgde niet alleen voor een schitterende revanche, maar ook voor enkele staaltjes van onvergetelijke voetbalkunde. Zijn zuivere hattrick op een goed kwartiertje tijd was het resultaat van een demonstratie die men niet alle weken ziet.

Tot de rust bleef het een open wedstrijd. Ook nadat Harry Cnops met twee knappe doelpunten en Tahamata de stand op 2-1 hadden gebracht bleef de spanning in de wedstrijd. Toen begon de bejubelde Laszlo Fazekas een voorstelling die niemand van de tienduizend aanwezige licht zal vergeten. Poel, Daerden en Preud'homme werden tot de wanhoop van Happel om de haverklap op een hoopje gespeeld.

Laszlo Fazekas voetbalde en scoorde met de ijzige kalmte alsof hij op training was. Elk van zijn drie doelpunten waren het bekijken waard, verder ook de listige vrijschop die vanuit een schier onmogelijke hoek achter de rug van de verbouwereerde Preud'homme tegen de paal ketste. Laszlo Fazekas genoot onder het gejubel van de ontploffende Bosuil van zijn zoete wraak (Antwerp Clubblad - 2/03/1981).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 02/03/1981)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
Danny Koekelcoren
André Heerwegh
Frank Mariman
Danny Bonne
Sándor Müller
Leo Van der Elst
Laszlo Fazekas
Harry Cnops
Gaston Van Camp
Michel Preud'homme
Theo Poel
Ehren Önal
Jos Daerden
Michel Renquin
Guy Vandersmissen
Simon Tahamata
Helmut Graf
Gerard Plessers
Willy Wellens
Eddy Voordeckers

Wissels

56' Ratko Svilar (uit)/
Danny Dieltiens (in)
 
60' Danny Bonne (uit)/
Francis Goris (in)
 
Willy Wellens (uit)/
Norton De Matos (in)
61'
 

Begin Match
Ruststand 0-0
49' Harry Cnops 1-0      
53' Harry Cnops 2-0      
      Simon Tahamata 2-1 56'
68' Laszlo Fazekas 3-1      
85' Laszlo Fazekas 4-1      
87' Laszlo Fazekas 5-1      
90' Eindstand 5-1 90'
TERUG