Scheidsrechter: Amand Ancion

Louis-Marie Paul - Philippe Ryelandt
Toeschouwers: 3.000

Na RWDM - R Antwerp FC

Scheidsrechter Ancion loopt in de kijker met zeven gele en drie rode kaarten: "Ploeg in de steek gelaten" (Gunter Ribus)

MOLENBEEK - R Antwerp FC verliet zaterdag gefrustreerd het Molenbeekse Edmond Machtenstadion. De ploeg van Regi Van Acker had helemaal zijn meerdere niet moeten erkennen in RWDM, integendeel, maar ging wel met lege handen naar huis. "De scheidsrechter heeft het resultaat van de wedstrijd bepaald," zei Van Acker. Het optreden van scheidsrechter Ancion ging inderdaad niet onopgemerkt voorbij. Hij toverde zeven gele kaarten, drie rode en een strafschop uit zijn hoed. Nog voor de rust vloog Gunter Ribus na twee even onbezonnen als onnodige tackles naar de kleedkamer. Voor de tweede ingreep kreeg hij rechtstreeks rood.

"Mijn eigen schuld," geeft Gunter Ribus toe. "De trainer had al tien keer gezegd dat ik niet te snel mocht toehappen. Ik neem de schuld volledig op mij. Ik voel dat ik de ploeg in de steek heb gelaten." Moeilijker te aanvaarden voor de Great Old was dat Molenbeek op dat moment nog met elf op het veld stond. Na vijf minuten wedstrijd trakteerde Buelinckx Dragan Siljanoski op en ellenboogstoot. "Ook Buelinckx moest eraf vliegen," zegt Van Acker. "Ancion werkte met twee maten en twee gewichten. Zeggen dat je niets gezien hebt, is het makkelijkste." "Pure provocatie van Siljanoski," reageerde RWDM-trainer Vandersmissen. "Hij spuwde naar Buelinckx en deed dat in de slotfase opnieuw naar Everson.

Zijn reactie had de scheidsrechter wel gezien met rood als gevolg." Zelfs met tien tegen elf kreeg R.A.F.C. de beste kansen, maar dat volstond niet voor een vijfde gelijkspel. Debutant Higginbotham, sterk begonnen, maar nadien wat minder, beging een strafschopfout op Revishvili. Sabadini liet de kans niet liggen. "De jongens hebben het met tien schitterend gedaan," zegt Gunter Ribus. "Ze gaven geen kansen weg en waren de betere ploeg. Voor mij is dit een les geweest. Je leert uit het goede, maar nog veel meer uit wat je verkeerd hebt gedaan." Regi Van Acker speelde Zoran Campara als libero uit en was tevreden over het optreden van de Serviër. "Hij bewees als voetballer thuis te horen bij R.A.F.C."

Beste kansen voor tien Antwerpspelers
De Antwerpspelers incasseerden hun eerste nederlaag in tweede klasse door een strafschopdoelpunt van Sabadini een kwartier voor tijd. Voordien verliep de wedstrijd gelijkopgaand, ondanks het feit dat de bezoekers bijna een uur met tien man moesten spelen na de uitsluiting van Gunter Ribus. Van de schaarse kansen nam R.A.F.C., met William Verbeeck op de bank en Zoran Campara als libero, de beste voor zijn rekening. Twee pogingen van Ganiyu Owolabi werden van de lijn gehaald. In de slotfase moest Meyers al zijn kunnen tonen op een schot van Laszlo Nagy.

De Antwerpdefensie kwam nooit in problemen. Aleks Klak moest in het begin van de tweede helft enkel redding brengen op een stevige kopbal van Haydock, tot de fatale fout van Higginbotham op Revichvili die de Great Old met lege handen naar huis stuurde. Diep in de blesuretijd werden Everson (elleboogstoot aan Dragan Siljanoski) en Buelinckx (natrappen op Geert Emmerechts) nog uitgesloten.

"Ben verantwoordelijk" (Danny Higinbotham)
Een ontgoochelde Danny Higginbotham had zich zijn debuut bij R.A.F.C. anders voorgesteld. Zijn strafschopfout lag aan de basis van de nederlaag. "Er was contact, maar de tegenstander viel erg gemakkelijk over mij. Ik voel me verantwoordelijk voor deze nederlaag. Als ik die stomme fout niet had begaan, halen we minstens een punt. Over de prestatie van de ploeg ben ik heel tevreden. Zonder die fout van mij was de avond geslaagd geweest. Over mezelf ben ik niet tevreden. Ik moet veel beter kunnen dan wat ik heb getoond (J.V.C. - GvA - 28/09/1998)."

Ganiyu Owolabi

64'
Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 559

Keita Abou Dosunmu (uit)/
20 Pereira da Silva Everson (in)

80' 4 Pascal Bovri (uit)/
14 Vincent Cuyvers (in)

94' 13 Alan Haydock (uit)/
17 David Rimbold (in)

0 Ganiyu Owolabi (uit)/
Bimbo Fatokun (in)
77'

0 Danny Higginbotham (uit)/
William Verbeeck (in)
77'

31' Afrim Salievski
      Gunter Ribus 38'
54' Tosin Dosunmu
      Johan Mucher 70'
73' Marino Sabbadini (penalty) 1-0
76' Blessing Kaku
      Laszlo Nagy 83'
86' Pascal Bovri
87' Pereira da Silva Everson
88' Yves Buelinckx
97' Eindstand 1-0 97'