11.10.1980 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

André Dufour - François Meeus
Toeschouwers: 15000

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Voordeckers: tempo

LUIK — De uitslag is niet steeds de juiste weergave van het vertoonde spelbeeld. Ook in Luik werd dit nog maar eens bewezen. Vooral in de eerste helft moest R Antwerp FC in geen geval onderdoen voor R Standard CL, dat in verdediging meermaals blunderde.

In het vooruitzicht van de komende ontmoeting met Kaiserslautern en rekening houdend met de onbeschikbaarheid van titularissen als Daerden (aan de knie gekwetst) en Poel (rood in Boekarest), plaatste Happel Gerets centraal in de verdediging, Onal op rechtsachter en Plessers als linksachter. Dat de oplossing niet ideaal was, bleek duidelijk tot uiting door de talrijke aarzelingen in de plaatselijke verdediging en het feit dat Gerets zich op de libero-plaats niet in zijn schik voelde. Hij beging verscheidene opstellingsfouten en lag in de 16e minuut aan de basis van het openingsdoelpunt. Laszlo Fazekas kon na dubbelpas met Gaston Van Camp Preud'homme verschalken.

Diezelfde Laszlo Fazekas plaatste in zijn eentje de lokale verdediging nog verscheidene malen voor zware problemen. Nochtans kon R Standard CL minder dan twee minuten na de openingstreffer gelijkstellen. Plessers deponeerde een inzenden van Edström langs rechts, in de vlucht naast Theo Custers in doel (1-1). Na de rust en vooral na de inbreng van Voordeckers (55') veranderde het spelbeeld geleidelijk in het voordeel van de 'Rouches'. Voordeckers legde de bezoekers zulk hoog tempo op dat ze niet meer konden volgen.

"We hebben de overwinning behaald dankzij onze fysische conditie. In de eerste helft speelde R.A.F.C. voortreffelijk mee, maar wij wisten dat ze dat tempo niet zouden volhouden", aldus Mathieu Bollen (Jo Pery - bron: onbekend - 13/10/1980).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (8)

Dat R Antwerp FC een zware afstraffing tegemoet zou gaan, had niemand vóór de rust kunnen voorspellen. R Antwerp FC was immers de betere ploeg en opende langs Laszlo Fazekas zelfs verdiend de stand. Jammer genoeg werd de voorsprong een paar minuten later al teniet gedaan door Plessers die doorheen een bos van spelers Theo Custers vloerde. De rood-witten bleven knap verder spelen, maar zowel Laszlo Fazekas als Gaston Van Camp lieten de kansen liggen om opnieuw voorsprong te nemen.

Toen na een uur spel Voordeckers in het veld kwam, kantelde de wedstrijd. R Antwerp FC kreeg plots lood in de schoenen en werd zonder meer overrompeld. Binnen de twee minuten troffen Vandersmissen en Wellens raak. Tien minuten voor tijd vloerde de in het nauw gedreven Theo Vermeir zijn eigen doelman. Uitblinker Voordeckers legde tenslotte de eindstand vast op 5-1 (Antwerp Clubblad-5 - 9/11/1980).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/10/1980)

Gaston Van Camp

56' Theo Poel (uit)/
Eddy Voordeckers (in)

17' Gerard Plessers 1-0
      Francis Goris 23'
      Laszlo Fazekas 1-1 25'
Ruststand 1-1
66' Guy Vandersmissen 2-1
68' Willy Wellens 3-1
80' Fazekas (own-goal) 4-1
88' Eddy Voordeckers 5-1
90' Eindstand 5-1 90'