Francis Arvent - Jaak Willen
Toeschouwers: 3.500

Na R Antwerp FC - KV Kortrijk

PSV-foeriers en gretige Harry Cnops

DEURNE. — Nog een vrij leuke bedoening voor een einde seizoenwedstrijd, mede omdat aanvallen belangrijker was dan verdedigen. Zo'n scenario is slechts mogelijk als beide formaties verlost zijn van het zwaard van Damocles. Voor hetzelfde geld kon het overigens ook 3-3 geworden zijn. Met de overwinning, die pas in de laatste minuten een zekerheid werd, kon R Antwerp FC een merkwaardige situatie ombuigen. Tot voor dit duel was de Kessler-brigade de enige eerste klasser die meer punten buitenshuis had gewonnen. Soit, het publiek is alvast aan zijn trekken gekomen. Het resultaat was weliswaar bepaald door vrijgevige verdedigingen, die een pakket kansen wegschonken, maar ook door een behoorlijke eerste helft van de thuisploeg, die vooral kon steunen op het PSV-duo Van Rooij-Van Aerle en het opportunisme van Cnops, auteur van drie doelpunten.

Een felle raid van Berry Van Aerle werd at vroeg verzilverd door Harry Cnops, maar via een prima combinatie Kiekens Desnica-Snelders kwamen de gehandicapte gasten langszij. Via een vrijschop van Frans Van Rooij trof Mark Van Der Linden de paal, maar hij kon wel zelf succesrijk hernemen. Nog voor de rust werd het 3-1: kruispas Frans Van Rooij, voorzet van Thierry Pister en weer Harry Cnops kon afdrukken. In de laatste minuten had Harry Cnops een derde doelpunt met het hoofd kunnen maken, maar tikte hij de bal op de valreep via de voet van Broeckaert toch binnen, alweer na een onberispelijk maneuver van de PSV-tandem.

Een verdienstelijk KV Kortrijk, na de rust tot 3-2, teruggekomen, domineerde in de 2e helft maar stuntelde in de afwerking. De jonge Andy Prins, die de gekwetste Ratko Svilar moest vervangen, verhinderde een doelpunt. Rudi Smidts moest ook nog een bal van de lijn wegkoppen. Een gelijkspel zou dus niet onlogisch geweest zijn in dit pittig en genietbaar duel (Frans Van Bergen - GvA - 25/05/1987).

Harry Cnops veegt nog snel drie doelpunten binnen

Harry Cnops fronste de wenkbrauwen toen hij een paar uurtjes voor Antwerps laatste thuiswedstrijd het keurig verzorgde clubblad op blz. 40 ontleedde. Met zes goals en een vierde plaats in de schuttersstand van zijn ploeg besefte hij best dat zijn seizoen heel wat minder gekleurd was dan vorig jaar toen KSK Beveren zelfs twaalf miljoen in de hand hield om de Brabander naar de Freethiel te halen. Hij heeft zaterdagavond zijn best gedaan om zijn seizoen nog een beetje te redden. Hij veegde er meteen drie doelpunten tegenaan. Net één te weinig om Mark Van der Linden op de Bosuil van de eerste plaats te stoten. Ook trainer George Kessler, met wie voorzitter Waulers maandag een afrondend gesprek heeft gepland, was tevreden met die gang van zaken.

"Ik zag spektakelvoetbal in de eerste helft, maar de ploeg moet leren de tegenstrever anderhalf uur in de greep te houden. Nu werden er in de tweede helft te veel organisatorische fouten gemaakt waardoor KV Kortrijk onnodig sterk werd gemaakt. Ik ben wel tevreden met de beweeglijkheid en het werk van onze spitsen en de manier waarop Harry Cnops drie keer scoorde", aldus Kessler.

Met de zekerheid dat de degradatieposities waren ingenomen hebben R Antwerp FC en KV Kortrijk er in de Bosuilkuip een prettige voetbalhappening van gemaakt. De thuisploeg, zonder de geschorste Frank Mariman, kwam vlug op voorsprong na een schitterende actie van wat volgend seizoen de ruggegraat van het nieuwe R.A.F.C. moet worden. Frans van Rooij stuurde zijn PSV-makker Berry van Aarle met snelheid 'mach 1' weg naar het verlengde van de doellijn. Zijn gave voorzet werd door Harry Cnops met een forse ja-knik voorbij de weerloze Himpe gestuurd. Met een te zelden geziene bereidheid tot aanvallend voetbal sleurden beide teams de toeschouwers mee in een prettig voetbalavondje waarbij de West-Vlamingen ruim hun deel hadden. Na een actie Kiekens-Desnica dribbelde Snelders zich voorbij Ratko Svilar. Het antwoord van R.A.F.C. kwam er bij een vrijschop van Frans van Rooij.

Harry Cnops kwam er net niet bij, maar Mark Van der Linden mocht vrijstaand aan de tweede paal de rebound scoren nadat hij eerst de stevigheid van de staander had getest. Het spektakel werd even geremd toen de grensrechter in de knoop sloeg en met een spierletsel vervangen moest worden door Antwerps scheidsrechter-afgevaardigde Guido Van Beeck, die jarenlang zelf als vlaggenman fungeerde. In keurig maatpak en met fijne stadsschoenen deed hij het trouwens voortreffelijk, al was het niet gemakkelijk. Duyck dook immers om de haverklap in buitenspelpositie op. Toen even voor de rust een actie tussen Frans van Rooij en Thierry Pister door Harry Cnops met zijn tweede kopbaldoelpunt werd versierd, meende men de wedstrijd gespeeld.

Zo dachten Schwabe en Desnica er niet over. De twee Kortrijkse uitblinkers trokken hun maats mee naar een sterke tweede helft waarin Broeckaert bij een Desnica-hoekschop al vlug de aansluitingsgoal scoorde. Dat het daarbij bleef moet vooral toegeschreven worden aan de stunteligheid waarmee Kiekens en Duyck met de kansen omsprongen. Zelfs de piepjonge invallersdoelman Andy Prins moest na het uitvallen van Ratko Svilar (zware verrekking van de rechterdij) slechts één keer zijn talent demonstreren. Lieten de Kortrijkse schutters het afweten, dan haalde Harry Cnops in de slotseconden voor de derde keer succesvol uit, ook al kreeg hij de hulp van Broeckaert. Meteen een zwaar verdict voor een collectief voetballend KVK waar men inmiddels ook wel weet waar de schoen wringt (Georges Weymiens - bron: onbekend - 25/05/1987).

Great Old laat de kansen niet liggen

ANTWERPEN — Met R Antwerp FC en KV Kortrijk stonden zaterdagavond in de Bosuil twee ploegen tegenover elkaar die het tijdens de haast afgelopen competitie niet gemakkelijk hadden gehad, maar bevrijd van alle degradatieproblemen de kans kregen er een aantrekkelijke partij van te maken. Vooral R.A.F.C., bij wie de geschorste Frank Mariman werd vervangen door Danny Koekelcoren, vertrok offensief sterk. Toen Harry Cnops na twee minuten een voorzet van de op rechts doorgespurtte Berry van Aerle met het hoofd afrondde was dat een droomstart.

R.A.F.C. bleef veldoverwicht behouden, maar rond het kwartier bracht een combinatie met Desnica de bal tot bij Snelders die in het doelgebied zijn rechtervoet vond en onhoudbaar afwerkte. De toeschouwers werden verwend. Vijf minuten voor de Kortrijkse aansluitingstreffer nam Frans van Rooij, samen met Berry van Aerle (weer de inspirator), een vrijschop op links die door Harry Cnops bij de eerste paal werd gemist, maar door Mark Van der Linden aan de tweede paal in twee keer werd afgewerkt. In de slotfase van de eerste helft kon R.A.F.C. nog verder uitlopen via een counter van Thierry Pister die hoog voortrok, Harry Cnops had maar voor het intikken.

Was de eerste helft voor R.A.F.C., gaf de thuisploeg in de tweede helft vaak een erg onzekere indruk. KVK poogde de 3-1-achterstand weg te werken en kreeg vrij vlug resultaat toen een hoekschop van Desnica door Broeckaert met het hoofd werd binnengeduwd. Kiekens kreeg wat later de kans op 3-3 toen Danny Koekelcoren onnodig balverlies leed. De Kortrijk-speler week te ver uit bij het omspelen van Ratko Svilar en besloot naast. KVK kreeg nog kansen om te scoren via Snelders en Verspaille, maar de ingevallen Andy Prins bleek attent genoeg van bij zijn eerste tussenkomsten. Harry Cnops kon uiteindelijk zijn derde doelpunt puren uit een voorzet van Berry van Aerle (m.r.a. - bron: onbekend - 25/05/1987).

George Kessler beslist vandaag

DEURNE — Grensrechter Arvent (verzwikking) moest in de eerste helft geëvacueerd worden. In de tweede helft moest ook Ratko Svilar met een verrekking in de dij het veld uit. George Kessler had na de wedstrijd een kort onderhoud met Eddy Wauters en beslist vanavond. Ook de onderhandelingen met de spelersgroep beginnen vandaag. "Ik heb een goede eerste helft gezien, maar achteraf ook dingen waaruit blijkt dat de ploeg versterkt moet worden. Als er drie waardevolle spelers bijkomen (libero, linksachter en middenvelder) en dit elftal kan worden behouden, mag volgend seizoen met vertrouwen tegemoet worden gezien. Streefdoel is meer spektakel en meer toeschouwers (Frans Van Bergen - GvA - 25/05/1987)."

16 Claude Verspaille

57' 1 Ratko Svilar (uit)/
20 Andy Prins (in)

14 Dirk Duyck (uit)/
15 Chris Baert (in)
84'

2' Harry Cnops 1-0
      Eddy Snelders 1-1 16'
21' Mark Van der Linden 2-1
39' Harry Cnops 3-1
Ruststand 3-1
      Nico Broeckaert 3-2 52'
90' Harry Cnops 4-2
90' Eindstand 4-2 90'