Serge Gielbartowicz - Leonard Mayard
Toeschouwers: 5.000

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Fluitist en wimpelzwaaier krijgen de volle lading

Deurne. - "Het was een wedstrijd die ik liever niet had gezien en onder mijn leiding was dit beslist het slechtste wat het Antwerpteam ooit presteerde", tot daar George Kessler, de trainer van rood-wit.

Het begon dan ook erg slecht op deze zonnige, maar verrassend frisse zondagmiddag. De buitenspeltactiek die langs beide kanten vlijtig werd gehuldigd, maakte van dit spektakel aanvankelijk een meelijwekkend gedoe. Vooral de betalende toeschouwer (de prijzen waren voor de gelegenheid opgetrokken) was de dupe. Ruim een kwartier voor rust sloeg de vlam even in de pan. Aanstoker was de rusteloze rechtsachter Berry van Aerle. De eerste solo van de Nederlander, waarbij hij half KAA Gent een neus zette, leverde enkel een hoekschop op. De tweede actie, in een dubbelpas met Frans van Rooij, bracht Thierry Pister dicht bij het succes. Laurijssen hield er een been voor. Thierry Pister vloerde weinige minuten later op een haar na zijn oude ploegmaat. Onhoudbare kopbal, maar een paal te ver.

Op het ogenblik dat de Stroppen weggedrukt werden, maakten ze heel even een vuist. Hallaert imiteerde Berry van Aerle, maar botste na een tijdje onderweg geweest te zijn, op Ratko Svilar. Drie windstoten later bokste Ratko Svilar het leer ver het veld in, Nollet zond het ding krampachtig terug, Augustine plaatste in buitenspel liep meteen een orgelpuntje achter zijn sterke eerste helft. Hij liet Raeven simpel binnentikken. De roodharige grensrechter had het toen verkorven. Voor het thuispubliek kon hij niet veel meer goed doen. Naar ons gevoel verkeerde de jongen dan ook niet in een begenadigde dag.

George Kessler greep in en liet de onzichtbare Arek Klimas binnenskamers. Hij joeg Cisse Severeyns mee de spits in. Twintig minuten voor tijd mocht ook de ontgoochelende Yves Vanderveeren de speelplaats verlaten. Rony Van Rethy erin, Frank Mariman een plaats naar voren. Er volgden nog opmerkelijke momenten. Ref Blareau diende tot twee keer toe het spel te onderbreken. De man aan de wimpel kreeg wat projectielen naar het hoogblonde hoofd, de begeleidende commentaren logen er niet om. Bangelijke slotminuten zetten het stadion op stelten. Frans van Rooij spurtte in de richting van keeper Laurijssen en werd duidelijk onderuit gelopen. De grote vraag was of besnorde André ook de bal had geraakt. Geen strafschop echter.

Toen Harry Cnops vanop de zijlijn achteruit tot bij Mark Van der Linden centerde zat de gelijkmaker toch. De knalgele vlag wapperde en het feest werd afgelast. De bal zou achter de doellijn zijn geweest (R.V. - GvA - 11/05/1987).

Straf strafschopverhaal op de Bosuil

Het verhaal van André Laurijssen, keeper van KAA Gent. "Ik was eerst bij de bal, op het moment dat Frans van Rooij er de voet tegenplaatste, zat ik er met mijn hand al tussen. Gewoon hoekschop dus, hetgeen de scheidsrechter ook heeft gegeven." Het verhaal van Mark Van der Linden, spits van R Antwerp FC. "Frans van Rooij duwde de bal voor zich uit, Laurijssen kon er tangs geen kanten meer bij en hij greep Frans zuiver bij de voeten. Een schoolvoorbeeld van een strafschop." En toen was er tv. Geen twijfel mogelijk, penalty in de hoogste graad.

De fase waarbij Harry Cnops de bal voortrok, met een kopbaldoelpunt van Mark Van der Linden als gevolg, werd niet in beeld gebracht. Volgens ref Blareau zou het leer de doellijn hebben overschreden op het moment dat Harry Cnops in actie kwam. Dat R Antwerp FC onrecht werd aangedaan, staat buiten kijf. Trainer George Kessler maakte zich er niet al te druk om. Hij vond dat zijn poulains in de eerste plaats bij zichzelf te rade moesten gaan. "We staan nog drie punten voor RFC Seraing, dat is het enige positieve dat ik er kan van zeggen. Het doelpunt van KAA Gent werd mogelijk uit buitenspelpositie geboren en er werd ons misschien een doelpunt en een strafschop onthouden, maar als die Waalse scheidsrechter niet fluit, dan fluit hij niet. Punt."

Over het voortdurend openzetten van de buitenspelval zei George Kessler: "We hebben ons aan de tegenstrever aangepast. We zitten nu eenmaal in een positie dat risico's genomen dienen te worden. Het kan zijn dat het voor de toeschouwer niet zo leuk overkwam, maar als wij in de periode dat we het echt verdienden, hadden gescoord dan zou dit systeem meteen voordelig zijn uitgedraaid."

Ondertussen stonden voor R.A.F.C. Pascal Plovie en voor KAA Gent Raeven, Van Mierlo en Cordiez met moeite een plasje te maken. De dopingcontrole was weer in. Vooral Pascal Plovie had onder het toekijkend oog van een deskundige, nogal wat last, in zoverre zelfs dat hij om een Kriek Lambiek smeekte. Thierry Pister stond buiten bij de autocar van de bezoekers een babbel te slaan. Hij was er het hart van in dat André Laurijssen en de paal hem tot twee keer toe van een haast zeker doelpunt hadden gehouden. Dat R.A.F.C. onverdiend puntenloos bleef, was ook in grote mate aan de prestatie van keeper Laurijssen en van Michel Dewolf toe te schrijven (R.V. - GvA - 11/05/1987).

Augustine behendigst in ontwijken van buitenspelval

DEURNE — De zelfbeheersing van de Nigeriaan Egu Augustine, de onmacht en de pech van de thuisspelers, zeker ook de scheidsrechter en de dikwijls maar niet altijd terecht met hun vlag in de lucht staande grensrechters, hebben de uitslag van de krampachtige wedstrijd bepaald. Een wedstrijd die alleen door het grote aantal buitenspelposities, de talrijke hoekschoppen en het doelpunt van de fortuinlijke gasten iets met voetbal te maken had. De spelers en uiteraard nog meer de trainers hebben hun best gedaan om de 5.000 betalende kijkers uit het stadion te jagen. Bij wijlen stonden de twintig veldspelers elkaar rond de bal te verdringen. Dikwijls op het midden van het terrein, trachtend de tegenstanders op een buitenspelpositie te laten betrappen.

De schrik om niet te verliezen en de drang om een puntje te winnen, hebben geleid tot een bedroevend spektakel. In de 25e minuut stak een der grensrechters voor de zoveelste maal zijn vlag resoluut in de hoogte. Voor een Gentse terugspeelbal! Toen Thierry Pister direct na de rust de bal in de voeten kreeg en iedereen in het stadion de achttiende buitspelpositie van de droevige zondagnamiddag had gezien, werd de vlag niet in de hoogte gestoken. Hij was zo verbaasd dat hij de unieke scorekans verkwanselde en zijn ploeg niet aan een verdiende 1-1 stand kon helpen. Zeven minuten vóór de rust, nadat een zwaar drukkende thuisploeg tweemaal erg dicht bij een doelpunt was gekomen, scoorde Raeven na voorbereidend werk van Augustine. De thuisspelers waren tijdig klaar met het opstellen van hun offsideval, maar de lenige en met veel zelfbeheersing spelende Augustine kon met de bal aan de voet naar het Antwerpdoel oprukken. Ratko Svilar verplichtte de Nigeriaan een ommetje te maken, maar hij bood de goed gevolgde Raeven met een 'assist' de gelegenheid bieden te scoren.

R.A.F.C. verdiende beter. Onder impuls van een hard en schitterend spelende Berry van Aerle werden de gasten na een droevig eerste halfuur met de rug tegen het doel geplakt. Thierry Pister kon tot tweemaal toe niet scoren. Na schitterende voorzetten van Berry van Aerle en Mark Van der Linden vertrok wel telkens een zwaar schot maar eerst het been van Lauryssen, daarna de zijstaak verhinderden het doelpunt. Vlak vóór de rust liet Frans van Rooij een schitterende vrijschop bewonderen. De Gentse doelverdediger pakte opnieuw uit met een schitterende reflex. De thuisploeg stapelde na de rust de hoekschoppen op maar kreeg het warm toen Augustine in de 53e min. drie tegenstanders op een dwaalspoor zette en Raeven naar het doel stuurde. Ratko Svilar redde schitterend. Rudi Smidts kogelde de bal op de onderkant van de zijstaak. In het slotkwartier moest het eindelijk toch gebeuren. De scheidrechter sloot echter de ogen toen Frans van Rooij in de grote rechthoek foutief door keeper Lauryssen werd gestopt.

De grensrechter stak de vlag alweer verkeerdelijk in de hoogte toen Harry Cnops vanop de achterlijn de bal hoog vóór doel stuurde en Mark Van der Linden een naar het oordeel van allen geldig doelpunt maakte (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 11/05/1987).

Door het oog van Bob (31)

Na de euforie-zege op het Rooi, kregen de Antwerpgetrouwen tegen KAA Gent een koud stortbad in de vorm van een nederlaag die opnieuw degradatiezorgen veroorzaakt.

De rood-witten werden door pech (kopbal van Thierry Pister tegen de binnenkant van de zijstaak) en doelman Laurijssen met schitterende reddingen op pogingen van Frans Van Rooij en Thierry Pister) van de verdiende openingstreffer gehouden. Het doelpunt viel evenwel aan de overkant. Augustine omzeilde de buitenspelval, omspeelde de uitgekomen Ratko Svilar, schakelde de in extremis opduikende Berry van Aerle met een crochet uit en liet dan Raeven toe te scoren (0-1).

Na de rust kregen de Gentenaars nog slechts een kans na opnieuw voorbereidend werk van Egu. Ratko Svilar voorkwam de 0-2. Voor de rest was het al R.A.F.C. dat de klok sloeg. Zes minuten voor tijd haalde scheidsrechter Blareau alle rood-witte banbliksems over zich heen nadat hij de fout van Laurijssen op de op de doorgebroken Frans van Rooij bestrafte met een hoekschop! Na Crucke (in Mechelen) werd de Great Old opnieuw flagrant benadeeld (Antwerp Clubblad 17 - 23/05/1987)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 11/05/1987)

Antoon Van Mierlo

46' 6 Arek Klimas (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)

72' 4 Yves Vanderveeren (uit)/
12 Rony Van Rethy (in)

Luc Criel (uit)/
Pascal Jacobs (in)
46'

Peter Hallaert (uit)/
Krist Porte (in)
88'

Roger Raeven 0-1 39'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'