Toeschouwers: 4.000

Na RFC de Liège - R Antwerp FC

Boeiende achtervolging

ROCOURT — Net zoals een week geleden op Sclessin heeft R Antwerp FC op de Luikse hoogvlakte een verrichting weggegeven die gezien mocht worden, maar niet gepaard ging met puntenwinst.

Na een evenwichtig wedstrijdbegin kwam de thuisploeg in de 21e minuut op voorsprong. Op een dieptepass van François besloot Varga eerst op Ratko Svilar, had vervolgens de meeval dat de terugbotsende bal hem net voor de voet viel. Lang keken de gasten niet op tegen de achterstand. Ze hadden wel de hulp nodig van Drouguet om op gelijke hoogte te komen. De Luikse doelman kon een vrije trap van Frans van Rooij niet bijhouden en het leer caprioleerde in doel. R Antwerp FC kwam nu opzetten, maar het was de thuisploeg die scoorde. Ratko Svilar kon de kopbal van Ernes eerst nog weren, maar die stond op de goede plaats om te hernemen met de voet.

Vier minuten na de pauze zag het er nog benarder uit voor de Sinjoren. Ernes kon niet bij een strakke voorzet van Thans, waarna Ratko Svilar het leer liet afwijken tot bij François. Vanuit een scherpe hoek vond hij de opening. Kon De Sart Frans van Rooij even later in extremis het scoren beletten, dan kregen zowel Ernes als François de kans om het pleit helemaal te beslechten. Ze bleven in gebreke. In de plaats van 4-1 stond het plots 3-2. Met een prachtige geplaatste bal trof Thierry Pister vanop 20 meter inderdaad raak in de linkerbovenhoek. François vergrootte vrij vlug de Luikse voorsprong opnieuw, maar nog gaf R Antwerp FC zich niet gewonnen.

Het kreeg trouwens weer hoop toen Thierry Pister, een verre center van Harry Cnops met het hoofd omboog in een 4-3 stand. Verder geraakte een moedig R Antwerp FC echter niet meer (G.T. - GvA - 06/04/1987).

Afwezigen hadden ongelijk

Luik - De ploeg van George Kessler is er niet ingeslaagd om tweemaal in acht dagen tijd een Luikse tegenstander k.o. te zetten op eigen veld. Paradoxaal genoeg lukte dat vorige week wel op Sclessin met één luttel doelpunt terwijl de Antwerpenaren nu driemaal tot scoren kwamen, zonder één enkel punt als beloning mee naar huis te mogen nemen.

De afwezigen en dat waren er veel, er waren slechts 4.000 kijkers te Rocourt, hadden dit maal ongelijk. Beide ploegen kozen immers resoluut voor offensief voetbal, gekruid met zeven treffers. Enkele hiervan waren het gevolg van individuële missers, maar de aanwezige toeschouwers genoten er niet minder om. Met RFC Luik won misschien wel het gelukkigste elftal, op basis van de gecreëerde kansen mocht de thuisploeg toch wel aanspraak maken op de overwinning. Vijf minuten na de hervatting, net nadat François de 3-1 op het bord had getrapt, grepen de Luikenaars de gelegenheid niet om de Sinjoren op een onoverbrugbare afstand te plaatsen. In een tijdsbestek van nauwelijks twee minuten verschenen Varga, Ernes en François moederziel alleen voor doelman Ratko Svilar. Geen van de drie slaagde er in de Antwerpse keeper een vierde maal te verschalken.

De daaropvolgende tegenstoot van R.A.F.C. was wel in de roos. Met een verrassende boogbal klopte Thierry Pister doelman Drouguet. Opnieuw kregen de gasten moed. Een gave actie tussen Quaranta en Thans werd even later echter koelbloedig afgewerkt door François, zodat de kloof opnieuw twee eenheden bedroeg. Onder impuls van de steengoede Frans van Rooij, de beste man op het veld, bij wie haast iedere Antwerpse actie startte, vochten de bezoekers toch moedig verder. Met een geplaatste kopbal zorgde Thierry Pister opnieuw voor aansluiting, maar tijdens de resterende 20 minuten diende doelman Drouguet enkel nog een bal van Cisse Severeyns onschadelijk te maken. Spijtig voor R.A.F.C. dat ondanks haar ongecomplexeerd voetballen in de degradatiezone blijft hangen.

De achtervolging op RFC Luik had echter zoveel krachten gevergd dat R.A.F.C. op de valreep niet meer langszij kon komen. In de eerste helft was wel eenmaal gelukt. Nadat Varga met een carambole-doelpunt de stand had geopend, joeg Frans van Rooy een vrijschop doorheen de Luikse muur en via Drouguet tegen de netten. R.A.F.C. bleef mee het spel bepalen, maar een slippertje van Ratko Svilar bracht de thuisploeg een tweede maal op voorsprong. De Antwerpdoelman loste een schot van Ernes en hij duwde de rebound zelf over de doellijn (Paul Schats - bron: onbekend - 7/04/1987).

Door het oog van Bob (26)

Het werd een spectaculaire wedstrijd op Rocourt. R Antwerp FC, voor de gelegenheid zonder Berry van Aerle, kwam aanvallend sterk uit de verf. Door enkele foutjes in verdediging moest de Great Old evenwel in een eervolle 4-3 nederlaag berusten.

In de 22e minuut maakte Varga, die Danny Koekelcoren ter plaatse liet, er met geluk 1-0 van. Zes minuten later kogelde Frans Van Rooij een vrijschop door de handen van Drouguet (1-1). Nog voor de rust profiteerde Ernes van een foutje van Ratko Svilar om er 2-1 van te maken.

Vlak na de herneming maakte François van een balverlies van Harry Cnops gebruik om de mogelijk beslissende 3-1 stand op het bord te brengen.R.A.F.C. sloeg terug via Thierry Pister die de nieuwe aansluitingstreffer (3-2) in de kruishoek schoot (60')! Drie minuten later liep RFC Luik verder uit langs François (4-2). Ondanks zijn sterke wedstrijd en zijn tweede doelpunt (70'), strandden Thierry Pister en zijn maats na een stevig slotoffensief op een zucht van een gelijkspel (Antwerp Clubblad-17 - 23/05/1987).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/04/1987)

11 Harry Cnops

75' Didier Quain (uit)/
Fréderic Wasseige (in)

89' Luc Ernes (uit)/
Hans-Peter Lipka (in)

2 Danny Koekelcoren (uit)/
14 Mark Van der Linden (in)
46'

5 Rudi Smidts (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
60'

Arek Klimas
      Yves Vanderveeren
22' Zvonko Varga 1-0
      Frans van Rooij 1-1 28'
40' Luc Ernes 2-1
Ruststand 2-1
46' Guy François 3-1
      Thierry Pister 3-2 60'
63' Guy François 4-2
      Thierry Pister 4-3 70'
90' Eindstand 4-3 90'