Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.
0 1
28.03.1987 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: André Van Volcem

Lijnrechters:
Marniq Sandra - Alex Debruyne
Toeschouwers: 3.000

Wedstrijdverslag

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Na kwarteeuw wint R Antwerp FC weer in Sclessinkuip

SCLESSIN. — Na bijna vijfentwintig jaar is R Antwerp FC er in geslaagd met de voile inzet aan de haal te gaan bij R Standard CL. In hun strijd voor het behoud betekent de tweede uitzege van het seizoen voor de Sinjoren zeker een beslissende stap in de goede richting, temeer daar het om een verdiende overwinning ging, een overwinning die trouwens best ruimere cijfers had kunnen aannemen. R Standard CL had ook wel enkele doelrijpe kansen, maar niettemin helde de balans in dat opzicht duidelijk over in het voordeel van de bezoekers.

Vanaf het eerste ogenblik bleek alleszins dat de Antwerpenaren de overwinning absoluut wilden. Op de zware grasmat ontwikkelden ze meteen een hoog tempo en van het angstcomplex waaronder zij in het verleden gebukt gingen in de Sclessinkuip, was er nu helemaal nets te merken. Geen enkel ogenblik dachten ze eraan weg te kruipen, trokken telkens weer richting Bodart. Vooral kapitein Harry Cnops was een voorbeeld van werkkracht. Van hem kwam trouwens het eerste doelgevaar. Hij nam een voorzet van Rudi Smidts gevat over met het hoofd, maar het leer ging via de deklat over. R Standard CL liet zich niet zomaar doen, wat resulteerde in een aangename partij die voortdurend op en neergolfde, zonder dat beide doelmannen tijdens het eerste halfuur vaak dienden in te grijpen.

Aan beide zijden noteerden we inderdaad snelle acties waarbij de laatste voorzet echter uitbleef. Toch dreigde ook de thuisploeg even na 25 minuten. Via een Antwerpverdediger devieerde een schot van Bosman tot bij Czernia, Yves Vanderveeren die de Standardspits goed in zijn greep had, kon nog net in hoekschop werken. Tijdens het derde kwartier begonnen de gasten het laken meer naar zich toe te halen en zou trouwens het beslissende doelpunt tot stand komen. Het begon metbalverlies van Aussems, daarvan profiteerde Frans van Rooij om Harry Cnops meteen weg te sturen. Petrovic werd in snelheid geklopt, Bodart verliet gepast zijn muit.

Geen vijf minuten later moest de Standardportier zich alweer in de kijker spelen. Op aangeven van Rudi Smidts draaide Cisse Severeyns zich knap vrij, leverde een goedgeplaatst schot af, maar Bodart ranselde de bal nog in corner. Knalde Frans van Rooij meteen een vrije trap keihard voorlangs, dan kwam de 0-1 eerder op fortuinlijke wijze op het scorebord. Arek Klimas gaf een mlslukte voorzet, maar het leer botste via Hellers tot bij Thierry Pister. Die bewaarde zijn kalmte en trof raak in de rechterhoek. Nog voor de rust moest Ratko Svilar de gelijkmaker van Repcic onschadelijk maken, terwijl Bodart met een puike reflex Cisse Severeyns van nummer twee kon afhouden.

Na de pauze bleef R.A.F.C. de betere ploeg, terwijl R Standard CL wegzakte. Gelukkig voor de Rouches konden zij rekenen op een uitstekende Bodart die alweer vlug moest ingrijpen op een loeier van Arek Klimas. Toen de bedrijvige middenvelder net voor het uur vanuit een erg scherpe hoek zijn kans ging, was hij nochtans geklopt. Via de binnenkant van de staak botste de bal terug in het veld. Even voordien zag iedereen Czernia de gelijkmaker binnenkoppen, maar ook Ratko Svilar bewees zijn kunnen. Voor de rouches was er later nog een tweede kans toen Repcic zijn hoofd mocht plaatsen tegen een voorzet van Thomas.

Ook de Joegoslaaf deelde echter in de algehele Standardmalaise en kopte ver naast. Voor het overige kwam de Antwerpzege niet meer in gevaar. De winstcijfers hadden best hoger kunnen oplopen. Trainer Graf merkte na afloop dan ook terecht op, dat zonder een sublieme Bodart de score zeker 0-2 of 0-3 zou geworden zijn. Harry Cnops en Frans van Rooij scoorden trouwens ook nog, maar wegens buitenspel werden de treffers niet gevalideerd. Ook met deze krappe zege was de Antwerpclan ontzettend blij (R.V. - GvA - 30/03/1987).

Krappe voorsprong na rust volkomen gewettigd

Sclessin - Na een mindere periode, waarin R. Antwerp FC slechts een puntje op acht verzamelde, zetten de Antwerpspelers zaterdagavond verrassend, maar overtuigend R Standard CL in eigen huis opzij.

Op het einde van een evenwichtige eerste helft duwde Thierry Pister het enige doelpunt van de partij voorbij Bodart, de enige Luikenaar op een aanvaardbaar niveau overigens. Na de hervatting wettigden de bezoekers hun voorsprong volkomen. Een zwalpend Luiks elftal ontsnapte aan een kleine vernedering. De vlucht huistoe van verschillende honderden aanhangers tijdens de rust was al een vingerwijzing die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Voortgestuwd door een krachtige wind laveerde het spel snel van het ene doel naar
het andere. Repcic en Czerniatynski lagen van bij het eerste fluitsignaal vast in de greep van Yves Vanderveeren en Berry van Aerle. De Luikenaar die toch een opening vond in de Antwerpse afweer werd kordaat een halt toegeroepen door een attente Frank Mariman.

De ondermaatse Vandersmissen en de eeuwig pingelende Petrovic moesten in Arek Klimas en Frans van Rooij duidelijk hun meerdere erkennen op het middenveld. Op een center van Rudi Smidts zorgde de hoog opwippende Harry Cnops voor het eerste doelgevaar. De dwarsligger redde Bodart. Het enige doelpunt uit de wedstrijd resulteerde voor de zoveelste keer dit seizoen uit een misverstand in de afweer bij R Standard CL. Nadat Arek Klimas zichzelf had vastgezet tegen een overmacht aan 'rouches' geraakte hij toch opnieuw in balbezit nadat Hellers het leer niet tijdig ontzette. Al vallend bediende hij Thierry Pister die in de verste hoek raak trof: 0-1. Gesterkt door dat doelpunt bleven de bezoekers een ruimere voorsprong nastreven. Arek Klimas trapte eerst bijna Bodart met bal en al over de doellijn.

Nauwelijks een minuut later, zonderde Berry van Aerle de erg beweeglijke Cisse Severeyns af voor de Luikse keeper. Hij moest opnieuw met een prachtige save uitpakken om zijn ploeg voor de genadeslag te behoeden. R Standard CL, op Renquin na toch met haar type-opstelling tussen de lijnen, geraakte zelf met moeite aan twee halve mogelijkheden om zich langszij te hijsen. Czerniatynski kreeg een prima voorzet van Petrovic vanop nauwelijks één meter voor het doel niet tussen de palen. De pas ingekomen Thomas bediende Repcic die naast knikte. Met de wetenschap dat twee goals van Harry Cnops en Mark Van der Linden wegens buitenspel werden afgevlagd, waarbij serieuze vraagtekens mogen worden geplaatst bij de niet-geldigheid van de goal van Harry Cnops, kunnen we dus rustig stellen dat R.A.F.C. de zege ruimschoots verdiende (Paul Schats - bron: onbekend - 30/03/1987).

Door het oog van Bob (25)

AD Kessler speelde de jarenlange statistieken in het nadeel van bezoeker R Antwerp FC uit als 'psychologische kick'. Na 25 jaar zonder overwinning in Sclessin, toonde R Antwerp FC zich tegen een weliswaar zwak R Standard CL doorlopend de betere ploeg. Dit werd twee minuten voor de rust uitgedrukt in een doelpunt van Thierry Pister. Even later werd het ei zo na zelfs 0-2, maar de geplaatste bal van Francis Severeyns werd nog op de doellijn weggewerkt!

Tijdens de tweede helft kreeg de Great Old nog meerdere kansen om R Standard CL definitief af te maken. Een secure Bodart en onkans (schot van Frans Van Rooij op de staak) beletten een beslissende tweede treffer. Buiten een kopbal van Czerniatynski, mirakuleus gestopt door Ratko Svilar, waren de Rouches nooit gevaarlijk. Uiteindelijk verwierf rood-wit een even verdiende als historische zege die George Kessler terecht liet glunderen (Antwerp Clubblad-17 - 23/05/1987)!

Beste uitwedstrijd

Sclessin — Bij R Standard CL is het de gewoonte dat de twee trainers na de wedstrijd in een perszaaltje samenkomen. Gezeten op een podium spreken zij dan de aanwezigen toe. George Kessler was erg vroeg op de afspraak: de winnende partij. Helmut Graf kon bij zijn aankomst nog net Kesslers afscheidswoorden opvangen. "Helmut Graf moet maar denken dat R Antwerp FC de punten meer nodig had dan zijn club. Ik wens hem en de club nog vele successen toe." Een paar minuten eerder had George Kessler een briefje met statistieken bovengehaald.

Daarop stond o.a. wanneer R.A.F.C. voor het laatst in Luik tegen R Standard CL had gewonnen: 9 september 1962. "Naast het heuglijke feit dat we die slechte traditie vandaag hebben doorbroken, ben ik vooral tevreden over de manier waarop dit gebeurde. We hebben goed gevoetbald. Het was de beste uitwedstrijd onder mijn leiding. Toch blijft er een negatief puntje waar we niet omheen kunnen: we scoren te weinig. Ik telde minstens zeven glasheldere kansen en slechts een goal."

Beleefde scheidsrechter Van Volcem een gemakkelijke avond, hij verloor slechts een keer het hoofd toen hij Frans van Rooij bij diens eerste fout meteen in het geel zette. Dan werd het de omroeper van dienst vrij moeilijk gemaakt. Toen Mark Van der Linden in de 78e minuut Arek Klimas kwam vervangen, werd Rudi Taeymans afgeroepen. Vlak voor het einde was het toch de beurt aan Rudi Taeymans, maar hij werd prompt als Nicky Schippers aangekondigd. Een foutje met de nummering op de voorgedrukte bladen of een 'Antwerptruuk' als een andere (R.V. - GvA - 30/03/1987).

Frank Mariman grote mijnheer

George Kessler is bij zijn eerste idee gebleven. Al na de wedstrijd tegen KSV Waregem was hij zinnens Mark Van der Linden naar de bank te verwijzen. Een gelegenheid voor Cisse Severeyns om zich door te zetten. Ondanks de vele inspanningen, waarbij hij vaak op de huid werd gezeten door Nassen, gooide hij niet bepaald hoge ogen. Het was ook niet gemakkelijk een opvallende rol te spelen. Ene Frank Mariman lijkt er een gewoonte van te maken wekelijks de spots op zich te laten richten. Hij speelde een schitterende partij op de liberoplaats. Niettegenstaande het slechts nul-één bleef, wist Frank Mariman onder alle omstandigheden het hoofd koel te houden. Hij trapte haast geen bal verloren, organiseerde en dirigeerde alles in de richting van het doel van de tegenstrever.

Goede punten ook voor Frans van Rooij. Vooral na de thee kon hij zich als vanouds doorzetten. De steun kwam dit keer van Thierry Pister die zijn verwijdering van vorige week sportief beantwoordde. Dat precies hij het doelpunt scoorde was er nog een deugddoener bovenop. Toch is het een beetje onrechtvaardig uitblinkers te noemen. De ploeg gaf een beresterke indruk in haar geheel. Berry van Aerle sprak na afloop met veel waardering over de vaardige Repcic. De ex-PSV-er is niet de enige die tegen de Luikse Joegoslaaf sterretjes heeft gezien.Bij afwezigheid van Danny Koekelcoren en van Mark Van der Linden, droeg Harry Cnops de aanvoerdersband. Hij deed dat waardig en met spirit (R.V. - bron: onbekend - 30/03/1987).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 30/03/1987)

Statistieken

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.

Elftallen

Gilbert Bodart
Freddy Luyckx
Patrick Aussems
Daniel Nassen
Michel Wintacq
Guy Hellers
Guy Vandersmissen
Vladimir Petrovic
Jean-Marc Bosman
Srebrenko Repcic
Alexandre Czerniatynski
1 Ratko Svilar
2 Berry van Aerle
4 Yves Vanderveeren
3 Frank Mariman
5 Rudi Smidts
8 Rony Van Rethy
6 Arek Klimas
7 Frans van Rooij
9 Thierry Pister
10 Cisse Severeyns
11 Harry Cnops

Wissels

52' Freddy Luyckx (uit)/
Patrick Bonomi (in)
 
72' Patrick Aussems (uit)/
Gilles Thomas (in)
 
6 Arek Klimas (uit)/
13 Marc Van der Linden (in)
78'
 
10 Cisse Severeyns (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
88'
 

Begin Match
      Frans van Rooij
      Thierry Pister 0-1 43'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG