Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.
1 0
14.03.1987 Plaats: Achter de Kazerne

Scheidsrechter: Jean-François Crucke

Lijnrechters:
Maurice Sanzot - Alphonse Bernard
Toeschouwers: 8.000

Wedstrijdverslag

Na KV Mechelen - R Antwerp FC

Clijsters hijst KVM naast RSC Anderlecht

MECHELEN — Veertien minuien waren er nog te spelen, de spanning was haast ondraaglijk geworden. De tussenstand van RSC Anderlecht drong door Achter de Kazerne. KV kon zich naast RSC Anderlecht hijsen, maar dan moest er wel gescoord worden. Eén minuut nadat Berry van Aerle door Preud'homme op verdachte wijze binnen de rechthoek werd neergehaald, gebeurde het dan toch. Het was geen toeval dat de vrijschop van de voet van Cluytens vertrok, het was evenmin toeval dat Clijsters de verlossende goal scoorde.

Wie houdt dit KV Mechelen nog tegen? Na de match tegen RSC Anderlecht, die trouwens onverdiend verloren werd, speelde KV 14 keer na mekaar zonder nederlaag, het verloor zelfs maar twee puntjes en haalde dus 26 op 28. In die 14 wedstrijden kreeg Michel Preud'homme amper 3 goals te slikken, waaronder een own-goal van Hofkens in Lokeren. De laatste keer dat de Mechelse doelman door een tegenstander geklopt werd, dateert van 7 december 1986 in Seraing (1-2). Het laatste tegendoelpunt Achter de Kazerne viel op 15 november 1986 tegen KAA Gent (4-1). Vermits de cijfers de enige waarheid zijn in het voetbal, wordt KV Mechelen dus de titelfavoriet bij uitstek.

Zaterdagavond heeft KV nochtans water en bloed gezweet. George Kessler had zijn team helemaal n functie van de tegenstander opgebouwd, maar was in zijn tactisch plan een man vergeten: Lei Clijsters. Vermits R Antwerp FC met een spits speelde, was Clijsters de vrije man op het schaakbord. Met een krachtige kopstoot laag in de hoek, haalde de Limburger de winst naar Mechelse kant. Toch had KV Mechelen al aan de rust kunnen voorstaan. In de eerste minuut ging Demesmaeker op avontuur, maar kon niet profiteren. Piet den Boer mocht van dicht besluiten, met het hoofd en met de voet, Ratko Svilar was paraat. Kort voor de rust leek het doelpunt toch in de maak. Ratko Svilar haalde Demesmaeker onderuit op de rand van de rechthoek, maar herstelde het onheil door de strafschop van Martens af te weren.

R Antwerp FC, met een op zes stilaan weer in puntennood, speelde helemaal anders dan bij vorige gelegenheden en trok alles terug in verdediging. Mark Van der Linden en Frans van Rooij hadden een ondankbare taak en raakten nauwelijks de bal tegen de reuzen Rutjes en Jaspers. loch was er een serieuse verwittiging voor KV Mechelen toen Thierry Pister alleen op Preud'homme afstormde, maar overhaast naast besloot.

In de tweede helft hetzelfde spetbeeld. Met geduld bleef KV de Antwerpmuur aftasten om dat ene foutje genadeloos af te straffen. Het was de grote verdienste van de ploeg dat zij het hoofd niet op hol liet brengen door de score in Antwerpen. Met mondjesmaat kwamen er toch enkele kansen. Jaspers kopte tegen de deklat, op vrijschop van Cluytens. Martens kon twee keer vinnig aanleggen, eerst over, nadien op Ratko Svilar. Groots was het allemaal niet, een forcing lijkt deze ploeg niet te kunnen maken. De Mos was als de dood voor mogelijke tegenstoten en hield Benfeld en Hofkens op de bank. De vrees van de Hagenaar was trouwens niet helemaal ongegrond. Een kwartier voor tijd glipte Berry van Aerle door de mazen van het net, maar Preud'homme dichtte (foutief ?) de bres.

Het doelpunt viel aan de andere kant. Dc grensrechter stond om onduidelijke reden te zwaaien na een scrimmage tussen Frank Mariman en den Boer. Crucke gaf de vrijschop aan KVM en Cluytens schilderde de bal keurig op het hoofd van Clijsters. Dertig jaar was het geleden dat Malinois nog aan kop had gestaan in eerste klasse. Het spreekt vanzelf dat er uitbundig feest gevierd werd in de Dijlestad (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 16/03/1987).

Zoveelste beslissende goal op vrijschop

MECHELEN — Met wat stilaan een typisch Mechels doelpunt mag worden genoemd, een succesvolle kopbal na vrijschop van Cluytens, heeft het team van de Mos zijn derde opeenvolgende 1-0 zege laten inschrijven en zijn totale oogst in de jongste 14 wedstrijden op 26 punten gebracht. Zoals de Mechelse coach na afloop van de wedstrijd opmerkte, weten de tegenstanders al lang dat het Mechelse gevaar vooral in die vrijschoppen schuilt, maar slagen ze er nauwelijks in het in te dijken.

Zo ook zaterdag. Toen Cluytens de bal voor doel zwiepte, concentreerden de Antwerpverdedigers zich uitsluitend op de Mechelse torens Jaspers, Den Boer en Rutjes. Zo kon de kleine Clijsters, haast onzichtbaar tussen de reuzen, ongehinderd binnenkoppen. Dank zij de ruggesteun van KBVAV bleek die ene goal voldoende om naast RSC Anderlecht in de spits van de rangschikking post te vatten. Dat het Mechelse succes, veel meer dan op zuiver talent en oogstrelend voetbal, teert op een voortreffelijke organisatie, atletische sterkte, onverzettelijkheid in de duels en ingestudeerde vrijschopfasen, werd al eerder gezegd. Is het een oneer qua talent ongelijk verdeelde troeven als Preud'homme, Rutjes, Clijsters, Cluytens en den Boer, om die maar te noemen op hun werkelijke waarde uit te spelen en ze zo tot hun maximum rendement te laten komen, in functie van het geheel?

Dat je daar moeilijk het predikaat kampioenenvoetbal kan op plakken, zal KV Mechelen een zorg zijn. De landstitel is trouwens nooit de betrachting van voorzitter John Cordier en zijn team geweest, al wordt daar week na week in het Mechelse steeds luider over gesproken, ook al omdat RSC Anderlecht in een crisisperiode zit en de bal duidelijk voor de Mechelaars blijft rollen. R.A.F.C. speelt beslist geen degradatievoetbal, maar blijft niettemin zwaar bedreigd. Zonder de geschorste Yves Vanderveeren en de geblesseerden Harry Cnops, Arek Klimas en Plamen Nikolov, maakten de bezoekers het de co-leiders behoorlijk lastig. Een stugge mandekking op de Mechelse spitsen en spelbepalers en een overbevolkt, agressief rood-wit middenveld, zorgden er voor dat de thuisploeg nooit echt zijn stempel op het gebeuren kon drukken, zodat er vooral stevig, maar rommelig en dus weinig opwindend middenveldspel te zien was.

In de eerste helft vielen slechts vier prangende fasen te noteren. In de 25e minuut miste de doorgebroken Thierry Pister een enige kans voor het kundige, maar te zelden uitbrekende R.A.F.C. Kort daarna hield Ratko Svilar met een knappe reflex een dichte kopbal van den Boer uit het doel en in de 39e minuut stopte de Antwerpdoelman een strafschop van Martens, nadat de Antwerpdoelman zelf De Mesmaeker aan de rand van de penaltyzone had geveld. Even voor inrukken hield overbuur Preud'homme een scherpe knal van Mark Van der Linden. KVM zorgde voor grotere druk in de aanvangsfase van de tweede helft, met halve kansen voor Martens (tweemaal), den Boer en Jaspers, die een vrijschop van Cluytens tegen de lat kopte. Twintig minuten voor tijd werd het bijna 0-1, toen Berry van Aerle de hele Mechelse defensie in snelheid nam, maar op Preud'homme stuitte. Even later deed het duo Cluytens-Clijsters het 1. stadion ontploffen.

De stadionomroeper hield er nadien de stemming in, door kijkers en spelers op de hoogte te houden van het sensationele scoreverloop in K Beerschot VAV-RSC Anderlecht (Herman Meersseman - bron: onbekend - 16/03/1987).

Door het oog van Bob (23)

"Een schande!", zo klonk het in koor bij R Antwerp FC nadat de club door scheidsrechter Crucke bewust geflikt werd Achter de Kazerne te Mechelen. Zelden een referee gezien die het resultaat zo beïnvloedde als in deze partij, waarin R Antwerp FC zich op verdienstelijke wijze doorlopend de evenknie toonde van een weinig imponerend KVM. Zelfs aan de betere kansen kwam.

Halfweg de eerste helft bood Thierry Pister zich na Mechels balverlies alleen voor Preud'homme aan. In de plaats van de bal lateraal naar de vrijstaande Mark Van der Linden door te schuiven, besloot de Gentenaar naast. Even later pakte Ratko Svilar, die mag terugblikken op een schitterende partij, uit met een wonderlijke reflex bij een kopbal van Den Boer. In de 39' stopte de Antwerpdoelman zowaar een penalty van Martens! De strafschop was door Crucke aan de Mechelaars ten geschenke gegeven na een fout van Ratko Svilar een volle meter buiten de strafschopzone op de doorgebroken Demesmaeker (waavan beelden ten bewijze!). Crucke legde de bal op de penaltystip!

De tweede helft bleven de rood-witten het de Mechelaars met goed voetbal moeilijk maken. Twintig minuten voor kreeg Crucke kans zijn eerdere flater goed te maken. Berry van Aerle, door Mark Van der Linden weggestuurd, kwam tot twee maal toe oog in oog met Preud'homme. De Mechelse doelman pakte de rechtsachter, maar Crucke zag er echter geen graten in. Hij voorkwam zodoende doelbewust een Mechelse achterstand. De verontwaardiging bij de Antwerpaanhang op het kookpunt, kopte Clijsters in de 76e minuut een (ingebeelde) vrijschop van Cluytens tegen de gang van het spel in binnen!

Even voor tijd besloot Crucke zijn hetze tegen R Antwerp FC door na Mark Van der Linden en Ronny Prins, ook Berry Van Aerle voor een futiliteit een gele kaart aan te smeren (zijn derde van het seizoen!). International Clijsters mocht halfweg de tweede helft Frans Van Rooij onbestraft neerhalen! Begrijpe wie kan (Antwerp Clubblad 13 - 22/03/1987)!

Grieperige George Kessler staat er boven

"Je moet de dingen nemen zoals ze komen. Het geluk was aan de kant van de tegenpartij. Maken wij het eerste doelpunt, dan zijn de punten voor ons. Vergeet niet dat het bij de open doelkansen van Thierry Pister en Berry van Aerle nog steeds nul-nul stond. Ik geef toe dat winst absurd geweest zou zijn, maar ik meen te mogen stellen dat we hard genoeg geknokt hebben om een gelijkspel te rechtvaardigen." George Kessler, opgelapt om een griepaanval af te slaan, wenste niet in te gaan op de scheidsrechterlijke dwalingen.

"Wij dienden drie gele kaarten te slikken en aan de overzijde viel er geen enkele. Een scheidsrechter moet het voor zichzelf maar uitmaken waar hij mee bezig is. Ik heb geleerd begrip te tonen voor het onbegrijpelijke. Ik sta daar boven." Van een verdedigende veldbezetting wilde George Kessler niets weten. "Harry Cnops heeft vandaag nog een injectie gehad. Ik moest dus kiezen. Met het duo Mark Van der Linden en Cisse Severeyns of met Mark alleen in de spits. Vermits ik aanvoelde dat het hard werken zou worden en met de wetenschap dat Ronny Prins pas uit blessure kwam, koos ik voor een voorzichtige aanpak (R.V. - bron: onbekend - 16/03/1987)."

Kessler relativeert nederlaag

MECHELEN - De reputatie van de Duitstalige scheidsrechter Crucke is al lang bekend. De man uit Eupen slaagt er steeds in belangrijke wedstrijden te leiden, maar komt zelden goed over. Wat hij er zaterdagavond achter de Mechelse Kazerne van bakte grenst aan het ongelooflijke. Systematisch floot hij alles tegen R Antwerp FC en toonde gele kaarten voor Mark Van der Linden voor een lichte fout op Deferm; Ronny Prins, terecht voor een overtreding op Hofkens en Berriy van Aerle voor protest. De thuisspelers kregen meer toe. Ze hadden wel recht op de door Ratko Svilar schitterend geredde strafschop maar ze kregen als toemaatje nog de hulp van lijnrechter Sanzot die een overtreding van Frank Mariman meende op te merken toen deze aan de zijlijn in duel ging met Piet Den Boer. Hieruit sproot het enige doelpunt uit de wedstrijd voort. Toch weigerde trainer Georg Kessler alle schuld op de schouders van de spelleider te schuiven.

"Je moet de dingen nemen zoals ze komen. Vandaag kenden wij een ongelukkige dag", aldus George Kessler. "In Lokeren was dit al het geval en nu weer. Telkens was het geluk aan de zijde van de tegenpartij. Natuurlijk, als je niet scoort, kan je ook moeilijk winnen. Dat is uiteraard het belangrijkste gegeven. Vandaag hebben wij weer goede kansen verkwanseld. Jij zegt dat de grootste mogelijkheid voor Berry van Aerle was na de rust, maar persoonlijk vond ik de gelegenheid van Thierry Pister toen die in de eerste helft oog in oog kwam met de doelman, nog beter. Als ik twee conclusies uit de wedstrijd mag trekken, dan is dat jammerlijke puntenverlies enerzijds en het feit dat wij drie gele kaarten pakken en dat de tegenpartij anderzijds er in verhouding veel goedkoper vanaf kwam. Over de inzet van mijn spelers mag ik niet klagen. Het is nu zaak om rustig te blijven. Per slot van rekening mag je niet vergeten dat we hier vandaag een ploeg uit de bodem van het klassement aan het werk zagen tegen een kandidaat-landskampioen."

"Neen, Harry Cnops had onder geen beding kunnen spelen. Gisteren kreeg hij nog een injectie in de knie, maar het was toen al duidelijk dat wij het zonder onze spits zouden moeten rooien. Om dit probleem op te lossen had ik twee mogelijkheden. Ofwel het duo Severeyns-Van der Linden in lijn brengen, ofwel de formatie in haar huidige vorm behouden. Als wij hier een punt meegrabbelen, ben ik de tactische winnaar, nu misschien de tactische verliezer. Ten slotte wil ik over de scheidsrechter liever geen opinie geven. Als ik hem aan het werk zie kan ik slechts medelijken met hem hebben." Opvallend is wel dat R.A.F.C. sinds de komst van George Kessler blijkbaar valt of staat met de prestatie van Frans van Rooij. In tegenstelling met zijn landgenoot Berry van Aerle, die een prima partij vertolkte en zowat overal de bal ging ophalen, speelde de PSV-middenvelder wat in de schaduw waardoor de bezoekende acties eerder traag op gang kwamen.

Ondanks de terechte kritiek op de arbitrage mag men zich niet blind staren op het feit dat R.A.F.C. zeker behoudend aan de wedstrijd begon en Ratko Svilar met een drietal wonderbare saves uitpakte. In die optiek kan men zich al wat beter verzoenen met de 1-0 nederlaag tegen de nieuwe kandidaat-kampioen (e.m. - bron: onbekend - 16/03/1987).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/03/1987)

Statistieken

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.

Elftallen

Michel Preud'homme
Paul De Mesmaeker
Raymond Jaspers
Lei Clijsters
Geert Deferm
Erwin Koeman
Graeme Rutjes
Koen Sanders
Albert Cluytens
Ronny Martens
Piet Den Boer
1 Ratko Svilar
2 Berry van Aerle
4 Pascal Plovie
3 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
8 Rony Van Rethy
11 Ronny Prins
9 Thierry Pister
7 Frans van Rooij
6 Rudi Smidts
10 Marc Van der Linden

Wissels

78' Ronny Martens (uit)/
Wim Hofkens (in)
 
82' Paul De Mesmaeker (uit)/
Joachim Benfeld (in)
 
10 Marc Van der Linden (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)
78'
 

Begin Match
      Berry van Aerle
      Marc Van der Linden
      Ronny Prins
Ruststand 0-0
76' Lei Clijsters 1-0      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG