Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Racing Jet de Bruxelles (SR)
0 0
08.03.1987 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Raymond Van De Cotte - Jean-Louis Libert
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R.J. Waver
Alleen Ratko Svilar klungelt niet

DEURNE ó Nog deze maand praten de clubleiters van Royal Antwerp F.C. met George Kessler over de verlenging van zijn contract. Met of ten overstaan van de spelers lijkt de trainer intussen uitgepraat. Voortgaande ten minste op het droevige en miserabele spektakel dat de Bosuilknapen zondagnamiddag in hun thuiswedstrijd tegen R.C. Jet opdisten. Slechter kon niet! Ook Frans Van Rooy stond meestal te klungelen. Ratko Svilar gelukkig niet. Die behoedde zijn ploeg met enkele fameuze tussenkomsten of door een zelfvertrouwen dat de vůůr hem verschijnende tegenstanders duidelijk ontzag inbůezemde en gemakkelijke scorekansen liet verkwanselen.

Dat R.C. Jet enkele adviezen van ene Raymond Goethals had meegekregen, was al in de eerste minuten van de wedstrijd duidelijk. De nederlaag tegen de voorgaande weken meer dan behoorlijk spelende Antwerpploeg, mocht er in geen geval komen! De 'gele muur' hinderde de thuisspelers. Lange en hoge ballen konden de volgelingen van Georg Kessler niet uit hun miserie halen. Tegen een goed georganizeerde ploeg stapelden de Antwerpspelers het balverlies op. De snelheid van sommige tegenstanders ontredderde de ploeg nog meer die plotseling alle automatismen leek verloren. Alleen tijdens de eerste minuten konden de Antwerpspelers hun met blijde verwachtingen naar de Bosuil gekomen supporters iets bieden.

Op voorzet van Frans van Rooij kon Mark Van der Linden net niet bij de bal. Harry Cnops door Mark Van der Linden vrijgespeeld, trapte de bal in de handen van doelverdediger Everaert. Tot een lob was hij niet bekwaam. Wat later in de eerste speelhelft werkte Mark Van der Linden zich uit een kluwen van spelers, maar trapte in het zijnet. Het dichtst bij een doelpunt geraakten de gasten! Toen Geebelen de met Rudi Taeymans spottende Goyvaerts met een scherpe voorzet bereikte, moest Ratko Svilar op de kopbal met een schitterende refleks uitpakken. De thuisspelers verloren stilaan hun zelfvertrouwen. Zoals de Brusselaars verkozen ook zij de bal in de handen van hun keeper te trappen.

Na de rust ging het van slecht naar slechter, met R.C. Jet enkele keren dicht bij een doelpunt! Zowel Ghislain als Imbert misten in de 69e minuut een unieke kans. Tien minuten eerder pakte Hosker met een hieltje uit dat Ratko Svilar niet verraste. Danny Koekelcoren moest nog naar de noodrem grijpen en laat in een trieste en koude zondagnamiddag werd de voor Thierry Pister ingevallen Cisse Severeyns in de grote rechthoek door Verbruggen tegen de grasmat geduwd. De scheidsrechter meende wellicht dat de weinig beweeglijke Antwerpspelers tegen een al bij al toch verdienstelijk R.C. Jet de zege niet verdienden (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 9/03/1987).

Geklungel door alle betrokken partijen

Deurne ó De reputatie van het R Antwerp FC onder leiding van George Kessler heeft de laatste week een flinke knauw gekregen. Vorige week keerde de rood-witte brigade voor de eerste keer sedert de machtsoverdracht zonder punten terug naar de Bosuil, gisteren werd in de betonnen kuip een potje voetbal opgediend dat in alles herinnerde aan het degradatievoetbal van het seizoensbegin. Een geklungel van alle betrokken partijen. Voortdurend balverlies, schaarse prangende fasen, weinig doelkansen, die op onbegrijpelijke wijze de nek omgewrongen werden. Doelman Everaert had zijn Brugse collega Van de Walle nauwkeurig bestudeerd en trapte voortdurend slecht uit. De scheidsrechter paste zich volledig in in de malaise van het spel. Alle ingrediŽnten waren aanwezig die er een vervelende middag van maakten.

De intentie waarmee de Brusselaars op het terrein kwamen, was natuurlijk niet vreemd aan het anti-spektakel. De jongens van naast het Heizelstadion bouwden een geel-blauwe muur op voor het doel van Everaert, met voortdurend stapelspel als gevolg. Zelfs Frans van Rooij, die de voorbije weken met glans de rol van dirigent op zich nam, vond geen gepast antwoord op het voortdurende gebrek aan ruimte. De meeste doelrijpe kans viel dan ook in de omgeving van Ratko Svilar te noteren. Na dik tien minuten moest hij met een katachtige reflex een kopbal van Goyvaerts, die geen partij had aan bewaker Rudi Taeymans, van onder de deklat uitduwen.

Daarna, maar dan zaten we al in de tweede helft, kreeg hij nog grabbelend een hakje van Hosker onder controle en had hij nog een flinke dosis geluk toen Ghislain, al bij al de minst slechte op het terrein, het leer in de herneming naast plaatste, nadat zijn eerste poging al van de lijn geveegd was. Heel veel kon de Great Old daar niet tegenover plaatsen. Harry Cnops, die uiteindelijk toch de voorkeur kreeg op Cisse Severeyns, zag een schot net naast de kruising buitendraaien. Berry van Aerle verscheen alleen voor Everaert, maar besloot in het zijnet. Het meeste emotie maakte nog de ingevallen Cisse Severeyns enkele minuten voor affluiten los , toen hij in het strafschopgebied tegen de vlakte ging. Een duwtje in de rug of een vrije val? Scheidsrechter Piraux opteerde voor het laatste, zodat de nullen die deze wedstrijd over heel de lijn verdiende, op het scorebord bewaard bleven (Bruno Hoeben - GvA - 09/03/1987).

Ratko Svilar op niveau en dat was nodig bij deze miskleun...

Na een kwartier spel veerde Georg Kessler recht. Hij moffelde de vierkante wedstrijdbal in zijn zak, diepte een ander rond ding uit de materiaalmand en wierp die zijn spelers toe. 't Zou nu wel loslopen, meenden de waarnemers die verbaasd hadden toegekeken hoe de rood-witten om de haverklap over de bal struikelden, dat springend en wippend ding nooit onder controle kregen en moesten toezien hoe een afwachtend RC Jet voor het betere voetbalwerk zorgde.

Dat na een kwartier nog 0-0 op het bord stond, was het gevolg van een schitterende redding van Ratko Svilar op een kopstoot van Goyvaerts en de misser van Geebelen, die een inzenden van diezelfde Goyvaerts verkeerd berekende. Goyvaerts bleek trouwens een bestendig gevaar op links waar Rudi Taeymans alle kleuren van de regenboog zag. Hij werd na een dik halfuur 'wegens letsel' naar de kant gehaald. Op dat moment verloor ook R.C. Jet een van zijn betere voetballers, vermits Demey al vroeg in de match aan de knie werd geraakt.

Met een opvallend sterke Imbert als schokbreker voor de secure verdediging opteerde R.C. Jet voor voorzichtigheid, draaide het betere combinatiewerk in elkaar en liet daarbij helemaal geen ruimte aan de bleke spitsen in het Deurnese team. Ook de Nederlander Frans van Rooij, die zich erg diep liet terugzakken, had zondagnamiddag niet de inspiratie om vaart in de ploeg te krijgen. Hij diende trouwens te veel aandacht te geven aan verdedigend werk, omdat Ghislain, Imbert en Goyvaerts met volle gretigheid van het balverlies bij rood-wit mochten profiteren.

De bal rolde niet voor R.A.F.C., dat was duidelijk. Toch speelde R.C. Jet met diezelfde bal en zette vooral langs de rechterflank snedige counters op. Geebelen had er zin in, Hosker en Goyvaerts konden hun hartje ophalen, Imbert zorgde er voor dat er in het middenveld niets kon mislopen. Toch kwamen er in die eerste helft twee kansen voor rood-wit. Zowel Mark Van der Linden als Berry van Aerle knalden in het zijnet, wat de veronderstelling openlaat dat er toch iets met de bal aan de hand was.

Na de rust, door Kessler gevuld met de nodige peptalk, moest Ratko Svilar alweer als eerste tegen de grond na de beste actie van de match. Geebelen en Goyvaerts toverden een dubbele ťťntwee uit de tenen, Hosker mocht de karwei afmaken. Hij probeerde dat met een acrobatisch hieltje, maar die truc werkte niet bij Ratko Svilar, die wel enkele Slavische krachttermen over de hoofden van zijn klungelende maats blies. Pascal Plovie stak nog een voetje voor een schitterende actie van Ghislain, een kerel met mogelijkheden. Zo bleef R.A.F.C. gespaard van een tweede opeenvolgende nederlaag.

De rood-witte supporters eisten nog wel een strafschop toen Cisse Severeyns met de neus in het gras ging, maar Piraux wuifde alle eisen weg. "Hij wilde de wedstrijd niet beslissen en daardoor heeft hij ze wel beslist", kwam George Kessler na de wedstrijd met de beste actie uit de hoek (Georges Weymiens - bron: onbekend - 9/03/1986)...

Door het oog van Bob (22)

Tegen een verrassend sterk en taktisch uitgekookt Racing Jet, dat de stempel van Raymond Goethals droeg, heeft R Antwerp FC na de onverdiende nederlaag in Lokeren, de eerste minderwaardige, zelfs ondermaatse prestatie onder George Kessler afgeleverd!

Al bij al mocht de Great Old tevreden zijn met een punt! Als Ratko Svilar in de 12' niet met een geweldige reflex uitpakt bij een kopbal van de gevaarlijke Goyvaerts, wordt het 0-1 en komt de Great Old zijn offday waarschijnlijk niet te boven! Buiten kansen voor Mark Van der Linden en Barry Van Aerle die allebei tijdens de eerte helft in het zijnet besloten en een poging van Francis Severeyns even voor tijd kwamen de roodwitten nagenoeg tot geen reŽel doelgevaar! Tijdens de tweede helft bleef Racing Jet zich als een lastige klant aanstellen. Er was een attente Ratko Svilar, de enige die samen met Frank Mariman op een normaal peil presteerde, nodig om het Brusselse doelpunt dat elke Antwerpaanhanger vreesde, te voorkomen.

De barslechte prestatie leverde weliswaar een punt op, maar de kloof met het 17e geklasseerde KV Kortrijk wordt een week voor het bezoek aan KV Mechelen, terug vergroot tot drie punten (Antwerp Clubblad-13 - 22/03/1987)!

"Was een echt geklungel" (G. Kessler)

Antwerptrainer Georg Kessler liet lang op zich wachten na de erg ontgoochelende prestatie van zijn rood-witten. "Als je dergelijke zwakke wedstrijd speelt, kan je die ook verliezen. Dat is gelukkig niet gebeurd. Het was zwak, onsamenhangend, teleurstellend. Het liep na de rust wel een beetje beter, maar ik heb geen reden om tevreden te zijn. Een match om te vergeten en anderzijds weer niet, want we moeten dringend het accent leggen op beweeglijker voetbal. Nu werd er door beide partijen geklungeld, door R.A.F.C. in het bijzonder en dat is een vaststelling die ik niet graag maak in het vooruitzicht van ons duel tegen KV Mechelen", aldus George Kessler (G.W. - bron: onbekend - 9/03/1987).

"Verbruggen duwde mij in de rug" (C. Severeyns)

In de slotminuten van een rommelige wedstrijd met veel balverlies werd Cisse Severeyns in de grote rechthoek neergehaald. "Verbruggen duwde me in de rug. Waarom floot de scheidsrechter geen strafschop?", vroeg Cisse Severeyns zich in de kleedkamer af. Coach George Kessler was duidelijk niet opgetogen met de prestatie van zijn spelers. "We hebben weer niet gescoord, we waren immers niet beweeglijk genoeg. Intussen complimenteer ik wel R.C. Jet met de uitslag (l.c. - bron: onbekend - 9/03/1987)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 09/03/1987)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Racing Jet de Bruxelles (SR)

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Berry van Aerle
3 Danny Koekelcoren (K)
6 Rudi Taeymans
5 Frank Mariman
8 Rony Van Rethy
9 Thierry Pister
7 Frans van Rooij
4 Rudi Smidts
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
1 Oscar Everaert
3 Stephane Adriaens
5 Jozef Barmos
10 Guy Demey
21 Eddy Jaspers
6 Patrick Ghislain
11 Jan Goyvaerts (K)
9 Benny Geebelen
8 Jean-Marc Imbert
7 Robert Hosker
4 Mark Verbruggen

Wissels

37' 6 Rudi Taeymans (uit)/
12 Pascal Plovie (in)
 
62' 9 Thierry Pister (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)
 

Begin Match
Danny Koekelcoren      
Ruststand 0-0
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG