Eddy Dubois - Jaak Willen
Toeschouwers: 5.000

Na KSC Lokeren - R Antwerp FC

Hoogenboom onoverwinnelijk, maar Kessler-mythe niet kapot

Lokeren - Een briljante Bob Hoogenboom heeft er voor gezorgd dat R Antwerp FC voor de eerste keer sedert de komst van George Kessler met lege handen is gebleven. De Sinjoren brachten bij momenten superieur voetbal op de mat, creëerden tal van scoringskansen, maar de Nederlandse doelman van KSC Lokeren was onoverwinnelijk. Een knap doelpunt van Versavel kort na rust leverde KSC Lokeren aldus twee gelukkige punten op.

De nederlaag van R Antwerp FC betekent geenszins dat er een einde is gekomen aan de Kessler-mythe. De Sinjoren voetbalden immers weer erg knap, met Frans van Rooij en Mark Van der Linden andermaal in een glansrol, maar wie niet scoort, kan niet winnen. In de eerste helft alleen al verhinderde Hoogenboom vier gemaakte doelpunten met spectaculaire karpersprongen. Een kopstoot van Mark Van der Lnden, een doorbraak van Harry Cnops, een verschrikkelijk harde loeier van Frans van Rooij en nog eens Mark Van der Linden aan het kanon, maar de score bleef blank.

KSC Lokeren kreeg op het middenveld nauwelijks voet aan grond, maar kon enkele keren gevaarlijk uitbreken. Ook Ratko Svilar moest in de trapeze op een kopstoot van een dit keer niet zo denderende Ukkonen, en een kopbal van M'Buyu viel boven op de kruising. De aandachtige lezer heeft het wel begrepen het was een zeer genietbare wedstrijd.

Na rust kwam er toch een doelpunt, aan de kant waar dat het minst verwacht werd. Nijskens maakte de opening, en Versavel werkte af met een loepzuivere kopbal. Weinige seconden tevoren had de vnnige Nederlandse spits trouwens ook al de andere Versavel in het straatje gestuurd, maar hij liet de bal van de voet sprngen. Het doelpunt bracht R Antwerp FC niet van de kook. De Sinjoren bleven overstoorbaar aanvallen. Op het uur leek er dan toch een Antwerps doelpunt in de mask: Harry Cnops slingerde een wegdraaiende bal voor de kooi, de ingekomen Severeyns tikte vanop drie meter richting doel, maar met een miraculeuze save geraakte 'ouwe Bob' nog bij de bal.

En zeggen dat er zo met de Amsterdammer gelachen werd na de twee lullige doelpuntjes die hij van KSV Cercle Brugge te slikken had gekregen. Toch was er ook dit keer een schoonheidsfoutje bij toen Frank Mariman na een dubbele dubbelpas met Ronny Van Rethy en Cisse Severeyns op doel mikte. Hoogeboom liet de bal weghuppelen, maar had het geluk dat het ronde ding aan de verkeerde kant van de paal buitengng. In de slotfaze kreeg R Antwerp FC nog een steuntje van invaller Laroy, die zijn eigen doelman met een kanjer van een vluchtschot probeerde te verschalken, maar de Lokerense doelman gaf geen krimp en stelde de zege veilig.

Het feit dat Somers weer de kapiteinsband mocht dragen na drie opeenvolgende nederlagen, heeft KSC Lokeren blijkbaar geluk gebracht (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 2/03/1987).

Eerste Kessler-nederlaag via Bruno Versavel en Hoogenboom

Het verschil tussen sub-topper KSC Lokeren en het amper twee maand geleden nog als degradatiekandidaat afgeschilderde R Antwerp FC was zondagmiddag op Daknam geen moment te zien. Integendeel zelfs! De Sinjoren combineerden niet enkel beter dan de thuisploeg, ze dwongen ook de meeste en de beste doelkansen af. Zij faalden jammerlijk bij de afwerking of stuitten op Bob Hoogenboom. De ouderdomsdeken van de Belgische competitie, die straks achtendertig kaarsjes zal uitblazen, ging de voorbije weken in de beide cupmatchen met Cercle nog als een debutant te werk toen hij de schoten van de Brugse aanvallers niet enkel met open armen, maar vooral ook met gespreide benen onthaalde.

Gisteren daarentegen kon hij opnieuw het bewijs leveren dat hij zijn reputatie van briljante doelman niet gestolen heeft. Voor de rust hield hij Mark Van der Linden tweemaal en één keer Harry Cnops van zgn. 'gemaakte doelpunten'. In de tweede helft verhinderde hij de succesvolle afloop der pogingen van de ingevallen Cisse Severeyns en Frank Mariman. Diens lage schot was inderdaad naar de linkerbenedenhoek vertrokken en had op de glimmende grasmat nog aan snelheid gewonnen, maar opnieuw was Hoogenboom op de juiste plaats, ook al had hij de grootste moeite om de verraderlijke bal in hoekschop te duwen. Tel daarbij de pogingen die door de Antwerpspitsen en de opnieuw sterkspelende Frans van Rooij langs de verkeerde kant van de paal werden gestuurd en men zal toegeven dat de ploeg van 'Sir Georg' erg matig werd beloond. Zeker als men weet dat de roodbroeken doorgaans ook het veldoverwicht voor zich opeisten.

Sporting Lokeren lijkt inderdaad een beetje aan een terugval toe. Al blijft het natuurlijk zo dat de ploeg van Antheunis de stoutste verwachtingen, ook die van de kenners, ruim heeft overtroffen. Zondagmiddag had de selectie van Daknam in ieder geval de (grote) verdienste te scoren. Daar komt het in voetbal, laat men dat in Antwerpen niet vergeten, nog altijd op aan! Vijf minuten na de rust stond Bruno Versavel op de goede plaats om een voorzet van
Nijskens knap in te schieten. Ratko Svilar, ook bijna 37, trof daarbij niet de minste schuld. Integendeel, hij stopte in het vijfde kwartier na een missertje van Frank Mariman een scherpe poging van dezelfde Versavel, terwijl hij voor de rust zowel Ukkonen als de zondagnamiddag nogal bleke Dimitri M'Buyu, van een doelpunt had gehouden.

Overigens had de thuisploeg met een prikje meer geluk al voor de rust op voorsprong kunnen komen toen Dimitri M'Buyu een inzenden van Schoofs tegen het doelraam werkte. We kunnen de bezoekende fans nochtans begrijpen die vonden dat vooral hun R.A.F.C. zondagmiddag door Dame Fortuna in de steek werd gelaten. De eerste nederlaag onder Kessler was alles behalve een afgang en wie R.A.F.C. gisteren vaak mooie combinaties in elkaar zag steken, beseft dat het team eerder in de middenmoot dan onderaan thuishoort. De rood-witten van Eddy Wauters hebben dan ook geen enkele reden om hun zelfvertrouwen van de voorbije weken kwijt te spelen (Walter Geboers - bron: onbekend - 2/03/1987).

Bruno Versavel velt George Kessler

DAKNAM — Sedert de komst van George Kessler op de Bosuil bleef R Antwerp FC gedurende zeven weken op rij ongeslagen. Die succesreeks die elf op veertien opleverde, werd op Daknam afgebroken door KSC Lokeren dat in strijd blijft voor een Uefa-ticket. Een rake kopbal van de 19-jarige Bruno Versaevel bezorgde trainer George Kessler de eerste nederlaag met R.A.F.C.. Daarmee kreeg KSC Lokeren veel meer dan het verdiende. Met knap bewegingsvoetbal toonde R.A.F.C. zich de betere ploeg. Alleen vergaten de bezoekers om de klus af te maken. Vooral in het derde kwartier was er een schitterende Hoogenboom nodig om de nul op het bord te houden.

Onder impuls van de MBuyu-broers eiste KSC Lokeren in de beginfase van de wedstrijd het initiatief op. De eerste uitgespeelde kans was er evenwel voor R.A.F.C. toen Arek Klimas voortrok en de hoog opverende Mark Van der Linden een flitsende kopstoot naar het Lokerense doel stuurde. Met een geweldige reflex wist Hoogenboom zijn ploeg overeind te houden en zichzelf het nodige zelfvertrouwen te bezorgen. De eerste kans van KSC Lokeren kwam er na een inzenden, Ukkonen was te verrast door de center van Schoofs en kopte van dichtbij in de handen van Ratko Svilar. Na die spetterende aanloop zakte het wedstrijdpeil even weg.

R.A.F.C. was niet vies van enkele foutieve tussenkomsten waarbij vooral Arek Klimas zich onderscheidde. Een knappe actie van Keshi bezorgde de wedstrijd een nieuwe start. Ratko Svilar ging gepast in de voeten van Dimitri M'Buyu. Twee minuten later bracht een carambole Harry Cnops alleen voor Hoogenboom, die met een correcte timing de beste kans van de wedstrijd neutraliseerde. R.A.F.C. was gelanceerd voor een spetterend kwartiertje. In de 34e minuut kon KSC Lokeren even voor opluchting zorgen toen een kopbal van Dimitri M'Buyu de dwarslat schuurde. Nadien was het Hoogenboom tegen allen. In eerste instantie ranselde hij een atoomschot van Frans van Rooij uit zijn doel.

Zelfs toen Mark Van der Linden van dichtbij mocht aanleggen was hij niet te kloppen. Op slag van rust was het nogmaals Mark Van der Linden die van dichtbij in het zijnet knalde. Ook de tweede helft begon KSC Lokeren uitstekend. Dit keer met succes. Patrick Versaevel liet op aangeven van Nijskens een wenkende kans onbenut, maar nog in dezelfde minuut draaide weer Nijskens zich knap vrij op rechts en Bruno Versavel liet Ratko Svilar kansloos met een geplaatste kopstoot. Na dit doelpunt was R.A.F.C. enigszins van slag. Ook het uitvallen van Arek Klimas maakte een aanpassing noodzakelijk. Geleidelijk kon Frans van Rooij zijn team op gang trekken om dan tijdens het laatste kwartier over te schakelen op een spetterend slotoffensief.

KSC Lokeren kon daar weinig tegenover plaatsen. Ukkonen kon zijn tweede adem niet vinden en de broers Versaevel hadden op de flanken de handen vol aan Thierry Pister en Berry van Aerle. In tegenstelling tot de eerste helft waren de uitsgespeelde kansen schaars. Hoogenboom moest nog uitpakken met een schitterende reflex toen Keshi duelleerde met de ingevallen Cisse Severeyns en even later toen Laroy de bal verkeerd op de slof nam. Frank Mariman creëerde de beste kans van de tweede helft voor zichzelf na een dubbelpas met Cisse Severeyns. Weer stond Hoogenboom op de goede plaats (Willy Vlaeminck - bron: onbekend - 2/03/1987).

Door het oog van Bob (21)

Zonder de beide geschorsten Rudi Smidts en Yves Vanderveeren heeft R Antwerp FC op Daknam de eerste nederlaag sedert de komst van George Kessler geleden! De afwezigheid van genoemd duo was zeker niet de oorzaak van het verlies. Rudi Taeymans was prima. Gedurende drie kwart wedstrijd toonde de Great Old zich de betere ploeg tegen KSC Lokeren, bij wie Bob Hoogenboom de logische en verdiende Antwerpzege belette!

Zonder de 38-jarige 'Bouke', die er tijdens de eerste helft gemaakte doelpunten uithield van Harry Cnops (alleen door, schot op de doelman), Mark Van der Linden (een laag en hard schot vanop vijf meter) en Frans Van Rooij (een schicht vanop 25 meter), had het pleit bij de rust zeker al in het voordeel van de rood-witten beslecht geweest!

Vijf minuten na de rust bij een 0-0 tussenstand, gebeurde wat elke aanwezige Antwerpaanhanger vreesde! Bij één van de schaarse Lokerense reacties, centerde Nijskens (nochtans bestendig in de greep van een nog maar eens sublieme Frank Mariman) de bal naar de kleine rechthoek. Bruno Versavel kopte er helemaal ongedekt, de bal naast een tegenvoets genomen Ratko Svilar binnen (1-0)! Tergend onrechtvaardig! De rood-witten, waarbij Mark Van der Linden door het uitvallen van Arek Klimas en de inbreng van Cisse Severeyns diep moest terugvallen, waren even van slag.

Het laatste halfuur bleven de Antwerpspelers stormlopen op de Lokerense muur, waarachter Hoogenboom wonderen verrichtte. Tien minuten voor tijd beging de Nederlander zijn enige flater van de middag toen hij een schot van de opgerukte Frank Mariman door de handen liet glippen, maar het leder uiteindelijk aan de verkeerde kant van de zijstaak zag overschrijden. Uiteindelijk hield KSC Lokeren, dat tijdens de laatste vijf minuten zijn twee spitsen nog verving, de totaal onverdiende 1-0 zege vast!

Voetbal kan inderdaad onrechtvaardig zijn! Nochtans hadden de Bosuiljongens de zaak zelf moeten afmaken of zoals Georg Kessler het na de match typeerde "Eigen schuld, dikke bult (Antwerp Clubblad 13 - 22/03/1987)!"

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 02/03/1987)

10 Mark Van der Linden

81' Dimitri Mbuyu (uit)/
Ronny Laroy (in)

87' Angelo Nijskens (uit)/
Dale Tempest (in)

6 Arek Klimas (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)
46'

50' Bruno Versavel 1-0
89' Johan Schoofs
90' Eindstand 1-0 90'