Marniq Sandra - Daniël Losenbergh
Toeschouwers: 5.500

Na R Antwerp FC - RWDM

Gebrek aan concentratie houdt er de spanning in

DEURNE — Arie Haan moest zondagmiddag in het Bosuistadion veel handjes schudden. "Ik durf mij hier opnieuw vertonen. Het gaat nu immers goed met mijn vroegere club", schertste de oud-trainer van R Antwerp FC. Hoe goed het met de 'Great Old' tegenwoordig gaat, kon de huidige succesvolle trainer van RSC Anderlecht al tijdens de eerste tien minuten van de thuiswedstrijd tegen RWD Molenbeek vaststellen. In een mum van tijd dwongen de thuisspelers twee scorekansen af.

De door Frans van Rooij op rechts getrapte vrijschop leverde als bij wonder geen doelpunt op. Vlak daarop kon de door de weer sterk spelende Nederlander weggestuurde Thierry Pister wel alleen voor Deleu verschijnen, maar niet scoren. Pas tijdens de laatste minuten van de eerste speelhelft belandde de bal wel in het doel. Nadat de thuisspelers door een duidelijk gebrek aan concentratie een halfuur met vuur hadden gespeeld! In een wedstrijd waarin twee door het degradatiespook achtervolgde ploegen zich offensief naar hartelust uitleefden, werden vooral door de thuisspelers verschillende schoonheidsfoutjes gemaakt. Frank Mariman imponeerde weer door zijn zelfzekerheid en zuivere tussenkomsten. Daardoor was er lange tijd geen vuiltje aan de Bosuillucht. Balverlies van Mark Van der Linden en andere aarzelingen op het middenveld werden niet afgestraft omdat Ratko Svilar het schot van Kobla in hoekschop redde en later bij een doorbraak van Goretti pijlsnel zijn doel verliet.

Toen velen zich al ergerden omdat Harry Cnops op een schitterende laterale voorzet van Frans van Rooij bij de afwerking faalde en R.A.F.C. er na veertig minuten nog steeds niet in geslaagd was de recente knalprestaties te bevestigen, moesten de RWDM-verdedigers in de grote rechthoek tweemaal naar de noodrem grijpen. Een fout van Cossey op Harry Cnops werd niet, die van Degreef op Mark Van der Linden wel bestraft. Voor de eerste keer in het huidige kampioenschap mocht een Antwerpspeler de bal op de penaltystip leggen. Mark Van der Linden kreeg er zowaar koude rillingen van en trapte bal op doelverdediger Deleu. Omdat de jonge Antwerpaanvoerder snel genoeg was, kon hij weer in bezit van de bal geraken en toch scoren. Vlak daarop pakte Berry van Aerle op rechts met een fameus nummertje uit, speelde de bal naar Harry Cnops. Op dienst laterale voorzet had Frans van Rooij wel de nodige zelfbeheersing om te scoren.

Spoedig na de rust mochten de gasten weer hopen. De door Cossey getrapte vrijschop werd door Wawa tot bij Kobla verlengd en met het hoofd deponeerde die de bal in de hoek van het doel, met veel Antwerpspelers en ook doelverdediger Ratko Svilar als op hun plaats genageld
De thuisploeg moest zich dan opnieuw inspannen en deed dat gelukkig ook. De zoveelste op een keurige wijze door Frans van Rooij getrapte vrijschop bracht de bal tot bij Arek Klimas en die stelde Mark Van der Linden in staat om tussen de benen van Deleu de stand op 3-1 te brengen. Een spurt van Degreef en een hard schot op de zijstaak, pogingen van de woelige Wawa en Kobla, een schot van de laattijdig opgestelde Vandenhende, hielden de kijkers in de ban. Aan de overzijde vergreep Deleu zich aan Rudi Smidts, miste de ingevallen Ronny Prins twee scorekansen, verbrandde Deleu zich de vingers op een schitterend schot van Frans van Rooij en kwam ook Berry van Aerle nog dicht bij een doelpunt.

Op geharrewar en met een hard schot in het dak van het doel scoorde Wawa wel. Dat was te dicht bij het eindsignaal om de gasten nog aan het gelijkspel te helpen (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 9/02/1987).

Vrijgevige thuisploeg houdt het spannend tot op de meet

DEURNE — Niet alleen R Antwerp FC, ook RWDM staat onderaan de tabel beneden zijn waarde gerangschikt. Als de wedstrijd tussen de Great Old en het team uit Molenbeek als een degradatieduel beschouwd wordt, dan kan je bezviaarlijk zeggen dat het slecht gesteld is met het voetbal in dit landje. In een aangename en tot op de meet spannende match kon de thuisploeg nooit het niveau halen van vorige week op Olympia, maar met de nipte en hard bevochten zege doet de Kessler-brigade toch weer een uitstekende zaak. Niet in het minst in het vooruitzicht van de derby van volgende zondag tegen K Beerschot VAV.

Niet ten onrechte maakte George Kessler na afloop zijn beklag over het niet te miskennen gebrek aan concentratie bij zijn spelers. Is het geen teken van weelde dat een ruime overwinning er ondanks verschillende hiaten inzat tegen een tegenstander die bovendien bepaald goed voor de dag kwam? Het is waar, R.A.F.C. kon op geen enkel ogenblik de gedecideerde indruk maken die het in de uitwedstrijd bij Club Brugge KV op vriend en tegenstrever had nagelaten. TerwijI voorin nogal kwistig met min of weer rijpe doelkansen werd omgesprongen, gaf ook de verdediging dit keer geen erg zekere indruk. Zo kon het gebeuren dat de Brusselaars tot twee keer toe vanuit een schijnbaar verloren positie nog gevaarlijk konden terugkomen. In eerste instantie omdat R.A.F.C. al vroeg in de wedstrijd verzuimde een sprankelend aanvangskwartier in harde munt te verzilveren.

Het begon met Thierry Pister, die net als in Brugge in de openingsfase een wenkende kans niet kon grijpen. Ook Mark Van der Linden zag na een mooie controle zijn schot in het zijnet belanden. Twee keer was Frans van Rooij de foerier en de Nederlander had bovendien een voet in vrijwel alle goeie acties van de thuisploeg. RWDM herstelde vrij vlug het evenwicht en het spelpeil zakte halfweg de eerste periode gevoelig. Naar de pauze toe kwam er een heropflakkering die de vlam meteen weer likkend in de pan joeg. Harry Cnops, in de bloemen gezet voor zijn 300e wedstrijd bij de rood-witten, liet zich opmerken toen hij twee keer net niet kon besluiten. In de 40e minuut lag hij mee aan de basis van een strafschop. Seconden nadat hij in dubieuze omstandigheden binnen de rechthoek van de bal was gezet, haalde Degreef Mark Van der Linden neer. Ref Schelings aarzelde niet en legde de bal op de stip. Hij trapte zelf, maar had toch de rebound nodig om Deleu te kunnen verslaan. Harry Cnops was drie minuten later de ideate schakel tussen het Nederlandse duo Berry van Aerle en Frans van Rooij. Het was de blonde spelmaker die zijn team op slag van rust naar een schijnbaar veilige 2-0 voorsprong loodste.

Dat was zonder een karaktersterk RWDM gerekend, dat vlak na de herneming via Kobla de aansluitingstreffer lukte en het de rood-witten nadien nog een tijdlang bijzonder lastig maakte. Het doelpunt viel aan de andere kant. Frans van Rooij trapte een onschuldig ogende vrije trap tot bij Arek Klimas en die stak gevat door naar Mark Van der Linden. De aanvoerder liet Deleu van dichtbij geen kans. Nog gaven de Brusselaars zich niet gewonnen. Ratko Svilar moest enkele keren als de bliksem uit zijn doel om Wawa en Kobla een halt toe te roepen. Twee keer ook stond de paal in de weg. Ook R.A.F.C. beet nu weer fel van zich af. De goed ingevallen Ronny Prins en Berry Van Aerle verzuimden oog in oog met Deleu de genadestoot te geven. Wawa werd uiteindelijk nog beloond voor zijn zwoegen, maar zijn doelpunt viel pas twee minuten voor affluiten. Te laat dus om nog een slotoffensief op gang te brengen, genoeg echter om een achteraan te vrijgevige thuisploeg nog even bibbergeld aan te smeren (Luk Luyten - GvA - 9/02/1987).

Harry Cnops gehuldigd

Voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen RWD Molenbeek werd Harry Cnops door Antwerpvoorzitter Eddy Wauters in de bloemen gezet voor zijn 300e wedstrijd in de eerste ploeg van de 'Great Old' (l.c. - bron: onbekend - 7/02/1987).

Koekelcoren werd gespaard

Danny Koekelcoren bleef ook voor de thuiswedstrijd tegen RWD Molenbeek langs de lijn. Hij was wel hersteld, maar had te weinig getraind en verkoos geen risico te nemen. Zeker niet, omdat een schorsing boven het hoofd van Yves Vanderveeren hangt (l.c. - bron: onbekend - 7/02/1987).

Door het oog van Bob (17)

Tegen een verrassend sterk R.W.D.M. hebben de rood-witten door een gebrek aan concentratie een iets mindere prestatie weggegeven, maar toch een nieuwe en verdiende zege verworven. Sedert de komst van Georg Kessler totaliseert R Antwerp FC nu een opmerkelijke tien punten uit zes wedstrijden.

Met reële, maar gemiste kansen langs Thierry Pister, Mark Van der Linden en Harry Cnops had de wedstrijd na een halfuur al gespeeld kunnen zijn. Vijf minuten voor de rust wees het elektronische scorebord nog steeds een enigszins ontgoochelende 0-0 aan! Toen gebeurde het! Harry Cnops en Mark Van der Linden werden gepakt binnen de rechthoek en scheidsrechter Schelings kende R Antwerp FC terecht de eerste strafschop van het seizoen toe! Doelman Deleu stopte in eerste instantie het elfmeterschot van Mark Van der Linden, maar tegen de rebound van Mark Van der Linden stond hij machteloos (1-0)! Het geluk lachte rood-wit toe. Een minuut later werd een actie Berry van Aerle-Harry Cnops door Frans van Rooij met een inlegger afgewerkt (2-0) en leek R.A.F.C. zegezeker.

Vlak na de herneming, maakte Kobla van een onachtzaamheid in de verdediging gebruik om er 2-1 van te maken. Meteen sloop er opnieuw onzekerheid in de Antwerprangen. Mark Van der Linden dreef in de 59e minuut op tot 3-1, na een voorbereidende actie Frans van Rooij-Arek Klimas. R.W.D.M. bleef er desondanks in geloven. De Great Old kwam goed weg als zowel De Greef als Van den Hende de paal troffen! In de laatste minuut kwam Wawa opnieuw tot scoren, maar daar bleef het uiteindelijk bij.

De 5500 toeschouwers beleefden een puike wedstrijd! De Bosuil leeft weer (Antwerp Clubblad 13 - 22.03.1987)!

Bosuil blijft winnen, Kessler is boos

Het Kessler-effect werkt nog steeds. Ook na de zesde match onder hun nieuwe trainer zullen de Antwerpspelers langs de kassa mogen passeren. De rood-witte fans, die stilaan maar zeker de weg naar het stadion opnieuw hebben gevonden, gingen blij naar huis zonder allicht te vermoeden dat 'Sir Georg' in de catacomben van de kuip blijk gaf van heel wat ongenoegen over wat hij omschreef als het totaal gebrek aan concentratie waarmee zijn spelers, die opnieuw in de blauw-witte kleuren van de sponsor aantraden, aan de match met concurrent RWDM begonnen. Ongelijk had de trainer niet. Vooral als je bedenkt dat de Brusselse bezoekers er zondagmiddag in slaagden vijf maal meer kansen af te dwingen tegen de 'Great Old' dan Club Brugge zulks acht dagen geleden tegen dezelfde elf spelers vermocht.

Vooral de lichtzinnige manier waarmee de thuisploeg met de eigen, talrijk geschapen kansen omsprong, was voor de trainer met de zilveren haren een bron van ergernis. "Achteraf mag je dan ook blij zijn dat de beide punten werden gewonnen", zei de trainer terwijl hij allicht terugdacht aan de schoten van De Greef, na een merkwaardige solo en van de ingevallen Vandenhende tegen de staander. R.A.F.C. had de match nochtans al tijdens het openingskwartier volledig naar zich toe kunnen halen. In die periode misten Thierry Pister en Mark Van der Linden inderdaad uitstekende kansen, terwijl Deleu moeizaam, in twee tijden, een vrijschop van Frans van Rooij overmeesterde. Nadat Harry Cnops, die voor de match bloemen kreeg aangeboden voor zijn driehonderdste optreden bij de Bosuilclub, opnieuw een zogenaamd gemaakt doelpunt langs de verkeerde kant van de paal had afgewerkt, moesten de plaatselijke fans tot kort voor de rust wachten om plots twee treffers in evenveel minuten te kunnen toejuichen.

Eerst wees de, door Fred Delcourt gevolgde, Vervierse scheidsrechter Schelings naar de witte stip voor een strafschopfout van Cossey op Mark Van der Linden. De jonge Merksemnaar mikte het leder binnen bereik van Deleu, maar kreeg de bal ietwat gelukkig opnieuw voor de voeten en opende de stand toch. Vervolgens stond Frans van Rooij op de goede plaats om het puike voorbereidende werk van Berry van Aerle en Harry Cnops van dichtbij af te ronden. RWDM was in de eerste helft slechts één keer na een combinatie Goretti-Kobla gevaarlijk, gaf zich nog niet gewonnen. Amper twee minuten na de herneming werd de door Wawa verlengde vrijschop van Cossey door Kobla voorbij de lusteloos reagerende Ratko Svilar gekopt. R.W.D.M. bleef goed meespelen, kwam via De Greef, die de paal raakte dicht bij de gelijkmaker alvorens Mark Van der Linden met zijn achtste treffer van het seizoen, na een korte voorzet van Arek Klimas, de thuisploeg opnieuw twee goals voorsprong bezorgde.

De wedstrijd bleef met talrijke kansen beiderzijds boeiend om volgen. Wawa, Vandenhende (paal) en Kobla aan de ene en de ingekomen Ronny Prins (tweemaal) aan de andere kant kwamen dicht bij nieuwe treffers alvorens de door Vandenhende gelanceerde Wawa de eindcijfers vastlegde. Op dat ogenblik zat 'Sir Georg' in de dug-out al heel grimmig met het hoofd te schudden (Walter Geboers - bron: onbekend - 9/02/1987).

PSV-ers zien knappe Berry van Aerle

Deurne — We kunnen ons moeilijk inbeelden dat er ook maar een Antwerpsupporter ontevreden het stadion verliet. Vijf doelpunten, een resem open kansen, schitterend keeperswerk, wat wil hij nog meer? Trainer George Kessler dacht daar anders over. Hij was in niet geringe mate ontgoocheld over de manier waarop zijn poulains de overwinning hadden geboekt. "De concentratie was ver zoek. Wij scoorden te weinig in verhouding met het aantal open kansen en de tegenstrever werd onvoldoende van het doel weggehouden. Ik heb het gevoel dat men in het Antwerpse al met de wedstrijd tegen K Beerschot VAV in het hoofd zat en dat is fout. De eerst te spelen match is de belangrijkste. Ik had RWDM op KV Mechelen aan het werk gezien. Het speelde daar voortreffelijk. Ik heb mijn ploeg gewaarschuwd en toch was de ingesteldheid niet goed. R.A.F.C. haalt nu tien op twaalf maar hallelujagezang mag achterwege blijven."

De tonen van uitblinker Berry van Aerle klonken vrolijker. "Ik voel me zo gezond als een vis. We hadden onze fouten, maar het was toch een prima wedstrijd. De supporters verleenden gewaardeerde steun. Ook de PSV-kliek met hun spandoek deden mij en Frans van Rooij veel plezier (Luk Luyten - GvA - 9/02/1987)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 09/02/1987)

Kolakata Didier Kobla

65' 6 Arek Klimas (uit)/
12 Ronny Prins (in)

Luc Vanwalleghem (uit)/
Dirk Devriese (in)
46'

Sylvano Goretti (uit)/
Danny Vandenhende (in)
63'

Eric Deleu 39'
41' Mark Van der Linden
(penalty) 1-0

44' Frans van Rooij 2-0
Ruststand 2-0
      Kolakata Didier Kobla 2-1 46'
58' Mark Van der Linden 3-1
      Lambic Wawa-Mosengo 3-2 89'
90' Eindstand 3-2 90'