Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.F.C. Sérésien
3 1
14.12.1986 Plaats: Bosuil

Scheidsrechter: André Van Volcem

Lijnrechters:
Luc Lippens - Leonard Mayard
Toeschouwers: 3.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RFC Sérésien

Eindelijk: Harry Cnops scoort en R Antwerp FC wint

DEURNE — Het is gebeurd! Harry Cnops heeft zijn eerste competitiedoelpunt gemaakt en R Antwerp FC heeft in het nationale voetbalkampioenschap 1986-87 de eerste overwinning behaald. Na drie gelijke spelen, tien nederlagen op rij en een gelijkspel vorige week te Gent. Eindelijk hebben de aanhangers van de 'Great Old' weer kunnen lachen en juichen. Om dat eerste doelpunt van Harry Cnops. Om drie doelpunten in zesentwintig minuten en om die eerste, lang verbeide competitiezege.

De pret kon niet op. Ze werd tijdens de eerste speelhelft wel even verstoord door een tegendoelpunt dat er niet had mogen komen, maar het ligt voor de hand dat de supporters van R.A.F.C. nog wel enkele dagen zullen genieten van het spektakel waarop zij door Frans van Rooij, Mark Van der Linden en hun ploegmaats tijdens het eerste halfuur van de wedstrijd tegen RFC Seraing werden vergast. De eerste competitiezege van het seizoen werd vroegtijdig afgedwongen en kwam nooit echt in gevaar. RFC Seraing had nu eenmaal weinig of niets in te brengen. De Luikenaars misten in het middenveld de kracht en het doorzicht dat de thuisploeg wel had. Frans van Rooij, dikwijls aanspeelbaar en bereid om zijn ploegmaats in de richting van het Luikse doel te sturen of te vergezellen, kon rekenen op de hulp van ploegmaats die met hetzelfde entoesiasme en dezelfde werklust uitpakten.

De eerste echte Antwerpaanval leverde een doelpunt op. In de elfde minuut vertoefde Mark Van der Linden in een bos van Luikse spelers, veinsde met een schot naar doel uit te pakken, zette twee tegenstanders op het verkeerde been en stuurde de bal dan met een lob voor het doel waar Harry Cnops een betere 'timing' demonstreerde dan Gomez en met het hoofd scoorde. Frans Van Rooij werd een tiental minuten later onderuit gehaald. Mark Van der Linden kogelde de vrijschop vanop vijfentwintig meter in het linkerkruis van het Luikse doel. Ronny Prins tikte de bal niet in de voeten van Frans van Rooij, maar koos van Mark Van der Linden voor zijn zesde doelpunt van het seizoen. Weer een juweeltje! Nummer 3 scoorde Frans van Rooij zelf. Yves Vanderveeren profiteerde van Luiks balverlies om de bal tot bij de Nederlander te tikken en met een grondscherend schot kreeg hij de bal in de benedenhoek.

Doelverdediger Gomez werd door zijn ploegmaats terecht met boze blikken bekeken. R.A.F.C. drong tegen de vertwijfelde gasten nog een tijdlang aan, kwam enkele keren dicht bij een vierde doelpunt maar op drie minuten van de rust stond Nicky Schippers blijkbaar als bevroren toen Dardenne op vrijschop de bal vanuit de hoek hoog vóór het doel stuurde en N'Gapy met het hoofd scoorde. Die wanklank kon de pret niet bederven.

Na de rust trof Thierry Pister direkt de deklat, pakte RFC Seraing een tijdlang met vijf spitsen uit, wankelde de Antwerpverdediging even, maar bleek Nicky Schippers stevige vuisten te hebben toen Rouyr met een hard schot uitpakte. Frans van Rooij, Mark Van der Linden en Ronny Prins stonden daarna op hun beurt aan het kanon. De vlam schoot weer in de Antwerpse partij toen Harry Cnops vervangen werd door Cisse Severeyns. Het bleef bij de 3-1. De vaststelling dat de gasten een erg bleke prestatie hadden weggegeven, legde de aanhang van de Bosuilploeg naast zich. Bij het weerklinken van her eindsignaal leek het er trouwens op of er veel meer dan 3.500 voetballiefhebbers zich aan de kassa van het Antwerpstadion hadden aangeboden (Louis Ceulemans - 15/12/1986).

Frans van Rooij dirigeert thuisploeg naar eerste zege

DEURNE. — De weinig talrijke Antwerpsupporters die de druilregen getrotseerd hadden, werden ruimschoots vergoed voor hun komst. De thuisploeg leverde een schitterend eerste halfuurtje af. Onder aanvoering van Frans van Rooij, tegelijk motor en rustbrenger in de ploeg, gunde ze RFC Seraing nooit het uitzicht op winstmogelijkheden.

PSV moet echt wel een luxe aan klassespelers hebben als ze deze blonde middenvelder tijdelijk kunnen missen. Frans van Rooij liep zich steeds vrij, vroeg de bal, deed er daarna steeds iets constructiefs mee met zijn voortreffelijke traptechniek, kortom : hij liet de Antwerpmotor voor het eerst dit seizoen draaien zonder veel sputteren. De eerste zege was er het logische gevolg van, al was dit RFC Seraing wel bijzonder zwak en kon het zich in de hele eerste helft slechts een doelkans creëren toen Dardenne een vrijschop op het hoofd van de vrijstaande Ngapy schilderde, die zonder zijn Congolese krullen in de war te brengen voorbij een versteven Nicky Schippers klopte.

Op dat ogenblik was het daverende thuishalfuurtje al achter de rug, waardoor de Antwerpspelers niet alleen aan het hoogste aantal doelpunten en de eerste zege van de huidige competitie geraakten, maar waarin ook Harry Cnops zijn eerste treffer van het seizoen aantekende. Mark Van der Linden was drie Seraingspelers voorbijgedribbeld. Op zijn voorzet was zijn collega-spits Harry Cnops er eerder met het hoofd bij dan doelman Gomez. De Antwerpdruk bleef aanhouden, er werden leuke driehoekjes op het terrein getekend die de Waalse verdediging in paniek konden brengen. Uit een daaruit resulterende vrijschop gaf Ronny Prins een kort tikje naar Mark Van der Linden, die vanop 25 meter onhoudbaar uithaalde in de linker kruishoek.

Ten slotte werd ook Frans van Rooij beloond voor zijn zwoegwerk. Toen Yves Vanderveeren de bal ontfutselde aan de treuzelende Englebert, kwam de doorsteek bij de Nederlander terecht die met een verre schuiver op het gladde veld doelman Gomez verschalkte, die bij deze fase niet helemaal vrijuit ging. De 3-1 voorsprong kwam na de pauze alleen even in het gedrang toen Rupcic vanop drie meter torenhoog overknalde, maar voor het overige speelden Yves Vanderveeren en Rudi Smidts onberispelijk en kwam de beste kans nog voor de voeten van Harry Cnops, die echter over zijn eigen benen struikelde (Marcel Coppens - GvA - 15/12/1986).

't Is gebeurd: drie goals in kwartiertje

Antwerpspelers die mekaar in de armen vallen. Dat moet nog wel gebeurd zijn, maar het is wel lang geleden... Een dikke drieduizend toeschouwers waren er in de Bosuilkuip getuige van hoe de rood-witten hun eerste competitiezege vierden. George Kessler stond er tevreden op te kijken. Met drie op vier heeft hij zijn debuut bij de Great Old niet gemist.

R Antwerp FC werd op weg gezet door de Spaanse keeper Gomez, die tekort schoot in een opspringduel met Harry Cnops, die na tien minuten een knap dribbelnummertje van Mark Van der Linden met zijn eerste competitiegoal bekroond zag. Meteen was de aarzelende start van de thuisploeg vergeten en begon R.A.F.C. aan een demonstratie van snel ééntijds voetbal waarbij de Waaltjes als figuranten werden overdonderd zonder dat ze de bal vast kregen. Dat wervelende voetbal, waarbij Ronny Prins en de knappe Frans van Rooij als vormgevers heel wat open doekjes kregen, resulteerde in twee verdere goals. Eerst knalde Mark Van der Linden een vrijschop in. Even later stuurde Frans van Rooij met zijn linker een vuurpijl af waaraan Gomez zich de handen schroeide. Met een logische 3-0 voorsprong na minder dan een half uur spel lag de weg naar een karton open.

Op een onbegrijpelijke manier kwam er echter een einde aan de Antwerpse patsboem-show. Onder impuls van vakman Dardenne en de vliegmachienjtes Kimoni ea Kingambo klopten de Luikenaars het stof uit de kleren en hadden wat meer mee te praten in het middenveld. Dat leverde net voor de rust een tegengoal op, ook al was daar een levensgrote dekkingsfout in de Antwerpdefensie bij nodig. Ngapy stond moederziel alleen om een vrijschop van Dardenne voorbij Nicky Schippers te knikken.

George Kessler had dus wel wat praatwerk tijdens de rust, maar dat kon de onrust niet uit zijn team halen. Thierry Pister draaide in de eerste seconden van de tweede helft nog wel een voorzet tegen de deklat, verder had R.A.F.C. niet veel meer te vertellen. Stas en Rouyr schoven in een meer offensieve stelling, Dardenne ging zich hardnekkiger bemoeien. Het gevolg was dat Nicky Schippers nu meer werk kreeg dan hem lief was. Hij knapte zijn taak feilloos op en hielp dus weer stevig mee aan de puntenwinst, ook al maakte hij in de slotseconden nog een slippertje toen hij de bal in de voeten van Dardenne rolde. Toen was die eerste Antwerpzege al lang een vaststaand feit.

Trainer Kessler was uiteraard blij, maar maakte zich toch zorgen over de spectaculaire ommekeer van het duel in de tweede helft. "Wat ik in die vijfentwintig minuten van de eerste periode heb gezien was schitterend", aldus de trainer. "Op grond daarvan ben ik er van overtuigd dat het nog moet kunnen, ook al is de situatie nog steeds zorgwekkend. De ploeg moet nog groeien in zijn totaliteit. Dat de jongens het aankunnen, hebben ze nu in elk geval bewezen." Die angst om een positief resultaat uit handen te geven moet er nog uit, schreef George Kessler meteen in zijn werkprogramma (Georges Weymiens - bron: onbekend - 15/12/1986)...

"Spitsen worden gesteund" (Harry Cnops)

Harry Cnops scoorde zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen. "Geen wonder", vertelde de Antwerpspeler. "Voor de eerste keer dit seizoen speelden wij met vertrouwen en kregen de spitsen de nodige steun. Mijnheer Kessler heeft veel veranderd in korte tijd. Hij zorgde voor tucht en zelfvertrouwen. Mijn eerste goal en onze eerste zege zijn het begin van veel betere tijden. Wij trekken niet naar Kortrijk om er te verliezen. Winnen we de volgende twee wedstrijden, telkens aan huis gespeeld, hebben we ook de voorlaatste plaats in de stand al achter ons liggen (l.c. - bron: onbekend - 15/12/1986)."

Wit en wit, liefdevolle kleuren

Deurne. — Aan de Bosuil begon de wedstrijd met vijf minuten vertraging. Dat had nets te maken met de huldiging van Danny Koekelcoren wegens zijn 300e wedstrijd in het eerste elftal. Scheidsrechter Van Volcem had, gezien de weersomstandigheden, aangedrongen op een zo duidelijk mogelijk verschil in kleur tussen beide ploegen. En dus trokken de Antwerpspelers naar de kleedkamers om de rode broekjes te vervangen door witte. Het verschil met de in het rood spelende Seraingspelers was nu inderdaad heel duidelijk. "Het is een detail in het belang van de kijkers. Ik zal daar in de toekomst op letten", vertelde George Kessler. Wist u overigens dat het tweede plunje van R Antwerp FC de blauw-witte kleuren draagt (Marcel Coppens - GvA - 15/12/1986)?

Danny Koekelcoren in de bloemen

Danny Koekelcoren kreeg nog vóór het behalen van de eerste competitiezege bloemen voor zijn 300e wedstrijd in het eerste elftal van Royal Antwerp F.C. De Antwerpaanvoerder moest na de hulde samen met de negen andere veldspelers vliegensvlug terug naar de kleedkamer. Scheidsrechter Van Volcem eiste immers dat de rode broekjes geruild werden voor witte. (l.c. - bron: onbekend - 15/12/1986).

Door het oog van Bob (15)

Half december 1986 heeft R. Antwerp F.C. na vier draws en tien nederlagen eindelijk de broodnodige eerste competitiezege in de wacht gesleept. Die eerste overwinning kwam tot stand na een grandioos kwartier klassevoetbal in het openingskwartier van de wedstrijd. Na 25 minuten prijkte een veelbetekende 3-0 op het elektronische scorebord.

Na een nog onzekere indruk nagelaten te hebben tijdens de eerste tien wedstrijdminuten, ontploften de rood-witten plots. In de 10e minuut kopte Harry Cnops op inzenden van Mark Van der Linden zijn eerste (!) competitiegoal binnen (1-0). Iets voor halfweg de eerste helft knalde Mark Van der Linden op vrijschop zijn zesde goal tegen de touwen. Vier minuten later demonstreerde Frans van Rooij zijn gave traptechniek door met een afstandsschot Seraingdoelman Gomez kansloos te laten (3-0)! Op dat ogenblik verwachtte men zich aan een karton, maar RFC Seraing kwam vlak voor de rust langs NGapy tot een te vermijden tegentreffer (3-1), met alle gevolgen vandien!

Er sloop helaas enige faalangst in de ploeg en de rood-witten haalden tijdens de tweede helft nooit meer het peil van de eerste 45 minuten. De vrees voor de aansluitingstreffer was groot, maar bij het ingaan van het laatste kwartier werd er opnieuw vlotter gevoetbald. Tot scoren kwam rood-wit evenwel niet meer. In twee wedstrijden onder George Kessler slaagden de rood-witten er in de achterstand op de zestiende plaats te halveren, waardoor die tot drie punten werd teruggebracht (Antwerp Clubblad-9 - 25/01/1987)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 15/12/1986)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.F.C. Sérésien

Elftallen

1 Nicky Schippers
2 Berry van Aerle
3 Danny Koekelcoren
6 Yves Vanderveeren
4 Rudi Smidts
5 Plamen Nikolov
7 Frans van Rooij
8 Ronny Prins
9 Thierry Pister
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
1 Pedro Gomez Vadillo
2 Jean-Pierre Andries
4 Marc Grosjean
10 Guy Dardenne
14 Thierry Rouyr
8 Laurent Stas de Richelle
3 Anthony Englebert
11 Agnes NGapy
5 Marinko Rupcic
15 Serge Kimoni
16 Jacques Kingambo Kikomba

Wissels

76' 11 Harry Cnops (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)
 
84' 5 Plamen Nikolov (uit)/
12 Rony Van Rethy (in)
 
11 Agnes NGapy (uit)/
13 André Binet (in)
79'
 

Begin Match
      Serge Kimoni
11' Harry Cnops 1-0      
22' Marc Van der Linden 2-0      
24' Frans van Rooij 3-0      
      Agnes NGapy 3-1 44'
Ruststand 3-1
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG