Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
1 1
06.12.1986 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters:
Christian Theus - Charles Colet
Toeschouwers: 4.500

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Enthousiaste Bosuilen of het handje van de meester

Van twee al wekenlang krasselende ploegen kon in feite niet veel verwacht worden, maar helemaal ontevreden zijn de 4.500 toeschouwers toch niet naar huis getrokken. Hoewel de spektakelwaarde van KAA Gent—R.A.F.C. door de onmiskenbare aanwezigheid van het degradatie-spook in het Ottenstadion laag bleëf, hield de inzet van de spelers zowel voor de blauw- als de rood-witte aanhangers hoopvolle perspectieven in. Vooral de aanhang van de 'Great Old' moet met vernieuwde moed de mistige weg naar de Metropool zijn ingeslagen.

Zat het er in het eerste optreden onder George Kessler nog niet in, na de 0 op 20 van de voorbije tien weken was een halve overwinning ook al meer dan welkom. Overigens kregen wij na de match nog niet de allergrootste George Kessler te zien, al liet zijn wedstrijdanalyse het beste verhopen voor de nabije toekomst. "Mijne Heren", begon de grijze Duitse eminentie zoals gebruikelijk zijn betoog, "ik kan stellen dat het veroveren van dit punt tegen KAA Gent mij in hoge mate tevreden stemt en wel om twee redenen. Punt 1: na de pauze werden wij onder een druk geplaatst waar wij gewoon niet onderuit konden komen en mocht het een wonder heten dat KAA Gent slechts één keer kon scoren. Punt 2: de instelling van de jongens verdient een extra compliment." Waarmee George Kessler meteen duidelijk maakte dat zijn verbale kracht onaangetast is.

Dat de Duitser in nauwelijks drie dagen tijd een totaal andere spirit in het Bosuilteam wist te 'praten', bleek overigens vanaf de eerste minuut van de wedstrijd in Gent. Met een ongezien enthousiasme, dat de schoonheidsfoutjes moest verdoezelen, vatten kapitein Danny Koekelcoren en zijn manschappen de stier bij de horens. Thierry Pister kopte nipt naast. Mark Van der Linden zette een voorzet van Harry Cnops centimeters voorlangs. Frans van Rooij stuurde aan het einde van een lange ren een iets te onzuivere voorzet in de handen van Lauryssen. Toen de Gentse keeper zich even later op een hoge bal verkeek, sloop er wat paniek in de plaatselijke achterhoede. Omdat het Antwerpse offensief was stilgevallen leverden die Gentse slippertjes niets op.

De 'Buffalo's' zelf probeerden het vooral vanop afstand. Nicky Schippers speelde een prima partij en hield zowel Van Mierlo als Nollet van de openingstreffer af. Mark Van der Linden nam die voor zijn rekening. Als het ware gestimuleerd door de aanvoerdersband, die hij net voor de rust van de gekwetste Danny Koekelcoren had overgenomen, stak hij onmiddellijk na de hervatting de vlam in het koude stadion met een heerlijke halve volley op voorzet van de hardwerkende Frans van Rooij.

Van de kook...
Op enkele ongevaarlijke tegenstoten na eindigde daarmee het bezoekende aandeel in het spektakel. De Buffalo's rolden met nog net iets meer dan de moed der wanhoop de pletwals, in dit geval... Cordiez, aan. Nicky Schippers was heer en meester in het eigen doelgebied en toornde bij elke hoge voorzet boven vriend en tegenstander uit. De Antwerpdoelman bracht de blauwwitten daarmee danig van de kook. Ook Hinderyckx, die plots vrij voor het doel verscheen, maar onnauwkeurig boven het kruishout mikte, bleek al te zeer onder de indruk van de Antwerpse doelman. de kneef, de jongste weken vaak de Gentse zondebok, zorgde uiteindelijk voor de gelijkmaker op een ogenblik dat de onzekerheid in de tribunes in angst begon om te slaan. Met een gesmaakt vluchtschot rondde hij een warrig standje voor het doel van Schippers af en luidde tegelijk een Gents slotoffensief in dat ei zo na in de winninggoal zou resulteren. De prachtige achterwaartse kopbal van Cordiez op voorzet van de ingevallen Verheecke ging wel in het net, maar de 'bulldozer' van de Buffalo's stond ruim anderhalve meter buitenspel (Luc Verweirder - bron: onbekend - 8/12/1986).

Raeven en Van Mierlo verliezen laatste krediet

Gentbrugge— De ban is gebroken voor R Antwerp FC. Na tien opeenvolgende nederlagen hebben de Sinjoren eindelijk nog eens een punt behaald. In de gegeven omstandigheden betekent een gelijkspel in een vierpuntenwedstrijd echter een verloren punt voor R.A.F.C. Rood-wit voetbalde niet beter of slechter dan in het tijdperk voor Georg Kessler maar alle spelers knokten dit keer van de eerste tot de laatste minuut, daar lag het verschil. Bij KAA Gent daarentegen verloren de Nederlandse spitsen Raeven en Van Mierlo hun laatste krediet.

De opstelling van R.A.F.C. in samenspraak met Danny Koeckelcoren en Ratko Svilar, hield twee verrassingen in. Ronny Van Rethy verloor zijn plaats aan Yves Vanderveeren. Met Thierry Pister werd een linkermiddenvelder ingebracht ten nadele van Cisse Severeyns die blijkbaar nog wat te groen geacht wordt. R.A.F.C. ging sterk van start met in het eerste kwartier kansen voor Mark Van der Linden, Frans Van Rooij en Thierry Pister die bijna tot scoren kwamen. De Gentse doelman Lauryssen bracht zichzelf ook een keer in grote moeilijkheden door een onschuldige voorzet van Rudi Smidts bijna in eigen doel te duwen. Frans Van Rooij dirigeerde aanvankelijk knap, maar moest gas terugnemen. Hij had last van maagstoornissen zoals later zou blijken. Halverwege de eerste helft kantelde het spelbeeld. Hallaert trapte net naast, Van Mierlo en Nollet zetten doelman Nicky Schippers aan het werk.

Bovendien was er een verdachte ingreep van Danny Koeckelcoren op Hinderyckx die gelukkig voor R.A.F.C. niet tot een strafschop leidde. De kapitein liep wel een dijverrekking op en moest onmiddellijk ngeruild worden.

Hoedanook, kort na de herneming kwam R.A.F.C. op voorsprong. Het was een doelpunt van grote klasse. Frans Van Rooij trok voor, gelegenheidskapitein Mark Van der Linden verlengde de bal in een tijd voorbij Lauryssen. Het was zeer de vraag hoe een onmondig AA Gent deze scheve situatie nog zou kunnen rechttrekken. Van Mierlo en Raeven brachten er niets van terecht. Er was wel een mooie kans voor Hinderyckx, maar die miste van dichtbij. Trainer Grijzenhout, beseffend dat zijn kop zou rollen bij een nederlaag, riep in een vlaag van wanhoop zijn twee Nederlandse spitsen naar de bank voor Cordiez en Verheecke. Er kwam dadelijk meer punch in het thuiselftal, maar doelman Nicky Schippers gaf geen krimp. Een ongelukkig uittrappen van de Antwerpportier leidde echter tot een tegendoelpunt via De Kneef. Jammer want Schippers had goed gekeept.

In de slotfase hield de Antwerpdefensie stand, ondanks steeds zwarder wordende druk. Een kopbaldoelpunt van Cordiez werd afgekeurd wegens buitenspel. De beste kans was nog voor Mark Van der Linden die op aangeven van Frans van Rooij in de vlucht op Lauryssen mikte. Het gelijkspel was al bij al billijk na een bitsige wedstrijd met zes gele kaarten (GvA - 8/12/1986).

Eerste punt voor R Antwerp FC na tien verliesmatchen...

GENT — Even zag het er naar uit dat Kessler zijn terugkeer in de Belgische competitie in het Ottenstadion kon koppelen aan een onverwachte overwinning met R Antwerp FC. Vijfentwintig minuten lang hield zijn nieuwe ploeg de 0-1 voorsprong overeind. In de slotfase bracht de kneef gerechtigheid. Toch beschouwden de Antwerpenaren het eerste puntje, na tien verliesmatchen, als een succes. "We hebben lont geroken en weten dat redding mogelijk is", stelde George Kessler achteraf. Dat er nog veel werk aan de winkel is, heefthij bij zijn eerste kennismaking vrij vlug begrepen. Grijzenhout heeft evenmin redenen om op beide oren te slapen. Zowel KAA Gent als R.A.F.C. zitten niet voor niks in de kelderverdieping van het klassement.

Zaterdag leverden ze weliswaar een partij vol emotie en spanning, vaak in een onvervalste bolderde-bolder-stijl. In beide kampen had je een onuitgegeven basisopstelling. Verheecke, Cordiez, Van Looy, Rony Van Rethy en Cisse Severeyns tot bankzitter of toeschouwer gedegradeerd. De goede wil en inzet waren van bij de eerste baltoets opvallend. Vooral bij R.A.F.C., dat op de linkerflank met het duo Thierry Pister-Frans van Rooij gevaar zaaide. Een vroege openingstreffer voor Mark Van der Linden, Thierry Pister of Frans van Rooij kwam niet tot stand. Tussendoor zweefde Nicky Schippers een kopstoot van Ruzic buiten de gevaarzone. De 'miskleun van de week' kwam bijna voor rekening van Laurijssen. De Buffalo-aanvoerder caramboleerde een neerdwarrelende bal met een subtiele handtoets net niet in eigen doel.

Dat dreigend missertje spoorde KAA Gent ineens aan tot meer aanvallende intenties. Hallaert kopte rakelings naast, Nicky Schippers toonde zich in goede doen op afstandsschoten van Van Mierlo en Nollet. Een ingedrukt R.A.F.C. smachtte naar het rustsignaal.

Kort na de pauze viel vrij onverwacht het welkomstgeschenk voor George Kessler uit de lucht. De goed geïnspireerde Frans van Rooy vond een gepaste opening voor Mark Van der Linden en die werkte net als in zijn beste dagen met een halve omhaal af. KAA Gent was aangeslagen en een vierde 0-1 thuisresultaat (na KVK Tienen, RC Jet en IFK Göteborg) leek in de maak. Die dreiging voelde Grijzenhout evenzeer aan. Hij waagde alles of niets. Onder awoert-geroep mochten de mistige Raeven en Van Mierlo de douches opzoeken. Dat bleek plots het sein voor een gedaanteverandering. Verheecke en Cordiez gaven meer stootkracht aan een tijdelijk stom gebleven voorhoede. Alles ging plots zoveel beter.

Toch kon blauw-wit enkel de grendel breken met de hulp van Nicky Schippers. Onbeholpen als een preminiem trapte hij de bal slordig uit. Via een ommetje viel die zo voor de voeten van de Kneef. Met een laag schot bood hij zijn maats loon naar werken. Het Gentse entoesiasme, geschraagd door een uitbundig publiek, bracht Nicky Schippers voor hete vuren. De stand bleef ongewijzigd, omdat KAA Gent geen afwerkers in huis heeft. Meer zelfs, Laurijssen moest in extremis nog een gevaarlijke counter van het duo Thierry Pister en Mark Van der Linden stoppen zodat iedereen uiteindelijk tevreden was met een puntendeling (Toni Merckx - bron: onbekend - 8/12/1986).

"Compliment voor heel R Antwerp FC" (G; Kessler)

"Ik ben uiteraard erg tevreden met het gelijkspel. Vooral, omdat we in de tweede helft toch onder erg zware druk kwamen. Kom, naar ik hoorde, was de instelling van mijn spelers veel beter dan de vorige weken. Dit succesje is in feite niet mijn werk, maar dat van heel R Antwerp FC. Of ik het doel van mijn bestuur, de zestiende plaats, zal bereiken kan ik niet garanderen. Er is alleszins genoeg kwaliteit voorhanden. Dat zal meer tot uiting komen als we successen halen, maar er rest ons nog veel en hard werk. De ploeg die ik tegen KAA Gent tussen de lijnen bracht (zonder Rony Van Rethy en Cisse Severeyns), kwam tot stand na overleg met Danny Koekelcoren en Ratko Svilar. Ik opteerde voor twee spitsen en een man meer op het middenveld. Niet zonder resultaat blijkbaar. (t.m. - bron: onbekend - 8/12/1986)."

Georg Kessler tevreden

Gentbrugge.— De nieuwe Antwerptrainer was tevreden met het punt bij KAA Gent. "In de gegeven omstandigheden is dit een succes", sprak hij. "Ik heb tenminste kunnen vaststellen dat de kwaliteit in de ploeg zit. De inzet van de hele ploeg was bovendien voorbeeldig. Als deze trend zich voortzet kunnen we het halen, maar deze ene wedstrijd is geen garantie op meer (GvA - 8/12/1986)."

Door het oog van Bob (14)

De tiende opeenvolgende competitienederlaag leidde tot het (onvermijdelijke) ontslag van trainer Nollet. Volgden een korte interim met George Carleer aan het hoofd en de even onverwachte als plotse aanstelling van Georg Kessler als de nieuwe 'redder in nood'. In het Ottenstadion sleepte de Great Old onder de nieuwe trainer alvast een (verdiend) punt in de wacht. Het hadden er zelfs twee kunnen zijn. Bij het begin van het laatste kwartier, verdedigden de rood-witten de 0-1 voorsprong verworven drie minuten na de rust na een prachtig volée-doelpunt van Mark Van der Linden op voorzet van Frans Van Rooij. Voor de zesde maal werd dit seizoen echter tijdens de slotfaze een punt afgegeven. In de 77e minuut kon De Kneef na een slecht uittrappen van Nicky Schippers (die voor de rest een feilloze verrichting weggaf) KAA Gent langszij brengen (1-1).

Tijdens de eerste helft had R.A.F.C. met naast Mark Van der Linden ook Harry Cnops in de spits en Yves Vanderveeren als voorstopper, zich opmerkelijk de betere ploeg getoond. Dat werd niet in doelpunten uitgedrukt. Na de rust kwam KAA Gent na de treffer van Mark Van der Linden gekoppeld aan de inbreng van Cordiez en Verheecke beter in de wedstrijd met uiteindelijk een billijk 1-1 gelijkspel als resultaat.

Merk op dat Danny Koekelcoren vlak voor de rust met een lichte verrekking uitviel. Tijdens deze eerste wedstrijd onder Georg Kessler toonde R.A.F.C. zich in een andere 'gedaante'. Hopelijk betekent deze morele injectie eindelijk de start van de heropstanding die voor de Great-Old moet leiden naar het ultieme behoud in eerste klasse (Antwerp Clubblad 9 - 25/01/1987)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 08/12/1986)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

André Lauryssen
Luc Criel
Benny De Kneef
Michel De Wolf
Robert Gijbels
Peter Hallaert
Luc Hinderyckx
Frank Nollet
Roger Raeven
Milan Ruzic
Antoon Van Mierlo
1 Nicky Schippers
2 Berry van Aerle
6 Yves Vanderveeren
3 Danny Koekelcoren
4 Rudi Smidts
8 Ronny Prins
7 Frans van Rooij
5 Plamen Nikolov
9 Thierry Pister
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops

Wissels

56' Roger Raeven (uit)/
Hubert Cordiez (in)
 
56' Antoon Van Mierlo (uit)/
Bernard Verheecke (in)
 
3 Danny Koekelcoren (uit)/
12 Rony Van Rethy (in)
43'
 
7 Frans van Rooij (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)
82'
 

Begin Match
      Thierry Pister
      Ronny Prins
Luc Hinderyckx      
      Berry van Aerle
      Marc Van der Linden
Frank Nollet      
Ruststand 0-0
      Marc Van der Linden 0-1 48'
77' Benny De Kneef 1-1      
91' Eindstand 1-1 91'
TERUG