Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Berchem Sport
1 2
30.11.1986 Plaats: Bosuil

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Georges Pollet - Freddy Lambrecht
Toeschouwers: 5.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - K Berchem Sport

Doelpunt in slotminuut zet R Antwerp FC in zak en as - NoŽ luidt de doodsklokken boven de Bosuil

DEURNE ó De vreugde in het Berchemkamp was onbeschrijflijk toen NoŽ in de blessuretijd met een perfecte kopbal zijn ploeg een eerste overwinning in de hoogste afdeling bezorgde. Het leek wel alsof de mannen van het Rooi het kampioenschap of de beker gewonnen hadden. Het doelpunt is er ook gekomen als een donderslag bij heldere hemel. In het laatste halfuur kreeg K Berchem Sport, tot tien man herleid na de uitsluiting van Van Meir, de bal niet meer weg uit het strafschopgebied. Een late vrijschop van Vercruysse, een onvoorstelbare dekkingsfout bij R Antwerp FC en een sierlijke boogbal van NoŽ, zorgde in extremis voor een onverhoopte overwinning.

Tien opeenvolgende nederlagen in competitie (nooit eerder gebeurd in het Belgisch voetbal?), hebben de ploeg van de Bosuil in een bijna uitzichtloze situatie gebracht. Zelfs de inbreng van drie nieuwe buitenlanders heeft niet voor de kentering kunnen zorgen... R Antwerp FC staat aan de rand van de afgrond. De start was nochtans veelbelovend voor de Bosuilploeg. In de eerste minuut al was er een huizenhoge kans voor van Rooij. Na 10 minuten had Plamen Nikolov maar in te duwen toen een verre bal van Ronny Prins via de dwarsbalk voor zijn voet viel. Helaas, de Nederlander kopte naast, de Bulgaar kreeg de bal niet voorbij het lichaam van doelman Van Ginneken.

Die gemiste kansen zouden R Antwerp FC zuur opbreken. K Berchem Sport kwam immers in de wedstrijd, zette enkele combinaties op, het bekijken waard, rond het halfuur gebeurde het onvermijdelijke. Nauwelaerts zette voor, Abdelli tikte door, Suply verraste de Antwerpafweer met een onverstapje, NoŽ tikte binnen. Nu ging R Antwerp FC gebukt onder een geweldige faalangst, K Berchem Sport slaagde erin zijn voorsprong te wettigen. Op slag van rust moest Nicky Schippers trouwens met ware doodsverachting in de voeten van de sterk opkomende Wagemans duiken om grote achterstand te verijdelen.

De geblesseerde Berry van Aerie bleef in de kleedkamer. Cnops gestart als linksmidden, werd als derde spits de vuurlijn ingegooid. Het was echter niet het dagje van de Antwerpspitsen. Toch kreeg Mark Van der Linden de bal voorbij Van Ginneken, na oprukken van Rudi Smidts en een ongelukkige tussenkomst van Abdelli. Toen 5 minuten later Van Meir een tweede gele kaart kreeg na een zware charge op Frans Van Rooij, zag het er even benard uit voor de bezoekers. Mark Van der Linden kreeg een drietal mooie gelegenheden om het karwei af te maken, maar faalde. Het venijn zat evenwel in de staart. Eerst was er een indrukwekkende rush van Suply, Ronny Van Rethy verkeek zich op de voorzet, Rasker was te verrast om te scoren. In de blessuretijd kwam het Berchemdoelpunt er toch en dat hulde de Bosuil in rouw (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 1/12/1986).

Duivelse NoŽ door dolle heen na sensatie-goals

"Dat kan niet, onmogelijk, al te gek", trainer Desaeyere greep naar de haren en stormde dan in de armen van Marc NoŽ, door het dolle heen, met de uitgetrokken shirt als een zegewimpel boven het hoofd. De sensatie was compleet. Volledig vrijstaand in het Antwerpstrafschopgebied mocht de geel-zwarte middenvelder een verre vrijschop van Vercruysse ongehinderd inkoppen. K Berchem Sport had zijn eerste seizoenszege vast. Dat kon gewoonweg niet...

De hele tweede helft had R Antwerp FC met de voorhamer gebeukt en gebonkt, de tot tien man herleide Rooi-ploeg bewerkt en betimmerd dat de spaanders in het rond vlogen. De doelkansen stapelden zich op. De missers liepen parallel... Van Ginneken deed de rest.
Het begon allemaal veelbelovend voor het nieuwe R.A.F.C., dat met de kersverse buitenlanders Berry Van Aerie, Frans van Rooij en de debuterende Plamen Nikolov voor een hels openingsoffensief zorgde. In de eerste tien minuten miste Harry Cnops een unieke kans op aangeven van Cisse Severeyns. Uitblinker Ronny Prins knalde tegen de dwarsligger, Plamen Nikolov kreeg de terugspringende bal voor de voet, maar mikte onbegrijpelijk tegen Van Ginneken aan. Wellicht moet bij die misser de oorzaak gezocht worden voor het mislukte debuut van de Bulgaar, traag, onzeker en zoals hij zondag presteerde, hoegenaamd geen aanwinst.

K Berchem Sport, sterk georganiseerd, kreeg pas geleidelijk vat op het Antwerpgeweld, kwam langs Suply, Abdelli en de NoŽ mee in het gebeuren. Dat leidde trouwens tot een doelpunt halfweg de eerste helft toen Suply een aangeven van Abdelli liet lopen en NoŽ aan de eerste paal mocht intikken. Hoe Ronny Prins zich ook inspande om enige lijn in de rood-witte acties te krijgen, R.A.F.C. slaagde er niet meer in om K Berchem Sport weg te drukken en openingen te creŽren. De flanken werden niet benut en dat maakte het verdedigend werk van de gedisciplineerde Rooi-ploeg minder moeilijk. Net voor rust kreeg Waegemans na een misser van Berry Van Aerle trouwens een tweede goal aan de voet, Nicky Schippers hield zijn team overeind.

Na de inbreng van Thierry Pister voor de gekwetste Berry Van Aerle ontketende R.A.F.C. na de rust een offensief dat slechts zou luwen in de laatste seconden. Het is onbegonnen werk de kansen op rij te zetten, maar het zou onlogisch zijn alles onder de noemer 'tegenslag' onder te brengen. Mark Van der Linden knalde de gelijkmaker in en even later werd Van Meir wegens een tweede gele kaart uitgesloten en dus mocht verwacht worden dat het geel-zwarte verweer als een kaartenhuisje in mekaar zou stuiken. K Berchem Sport geraakte niet meer uit de greep. Van Ginneken schudde desondanks knappe parades uit de mouwen bij kansen voor Mark Van der Linden, Thierry Pister en Ronny Prins. K Berchem Sport hield enkel Suply vooraan. Die bleek onbereikbaar en hij had er zich al mee verzoend het zaakje vanop afstand te blijven bekijken.

Tot hij in de voorlaatste minuut nog een keertje werd uitgenodigd om mee te doen. Hij schudde drie rood-witten van zich af, trapte een strakke voorzet, door Rony Van Rethy gemist, Rasker was net iets te ver om die kans te verzilveren. Voor de 'Great Old' was het uitstel van executie. Bij een vrijschop net over de middenlijn mocht NoŽ voor de sensatie van de dag zorgen. Een doelpunt dat goed was voor de eerste Bechemzege en verstrekkende gevolgen kan hebben voor R Antwerp FC. Vandaag staat in elk geval een vergadering van de beheerraad op het programma. Welke beslissing daar genomen zal worden is niet moeilijk te raden. Nollet maakte immers zondag de fout niet zelf het veld op te rennen om de geboden kansen te benutten... (Georges Weymiens - bron: onbekend - 1/12/1986).

Toegang verboden bij R Antwerp FC

Na afloop van de met 1-2 tegen K Berchem Sport verloren thuiswedstrijd vingen de verslaggevers bot. 'Toegang verboden' stond er op de deur van de kleedkamer te lezen. Antwerptrainer Leon Nollet zocht wat later de persmensen zelf op en gaf uiting aan zijn verdriet en onmacht. "Wij moesten hier met 5-1 winnen, maar de bal in het lege doel duwen konden mijn spelers niet. Laten we niet meer spreken over tegenslag, wel over onmacht. Niet alle gemaakte afspraken werden gevolgd. Het gebrek aan inzet was bovendien duidelijk. Hoeveel profs stonden hier vandaag in feite in mijn elftal? Of ik nog trainer bij R.A.F.C. ben? Van een vervanging heb ik alvast nog niets gehoord (l.c. - bron: onbekend - 1/12/1986)."

"Hadden met 5-1 moeten winnen" (Leon Nollet)

Doodvermoeid, met een vertrokken gelaat en erg bleek rond de neus had Antwerptrainer Leon Nollet toch nog de moed om zijn ideeŽn over de verloren derby prijs te geven. "Er gebeuren vandaag dingen die niet kunnen, die niet mogen. Een bal die van ver uit het middenveld wordt weggestuurd komt bij een volledig vrijstaande man die zomaar mag inkoppen. Dat kan toch niet bij profvoetbal. Na tien minuten had de match al gespeeld moeten zijn. Als we het aantal echte kansen in aanmerking nemen moest er een 5-1 op het bord zijn gekomen. Nu zijn de punten weg en zijn we Berry Van Aerle voor langere tijd kwijt met een zwaar enkelletsel", aldus Leon Nollet (G.W. - bron: onbekend - 1/12/1986).

Door het oog van Bob (13)

Na de hoopgevende prestatie tegen KSK Beveren, hoopten de Antwerpfans met de komst van stadsgenoot K Berchem Sport op de langverwachte eerste seizoenszege. Naast de Nederlanders Berry Van Aerle en Frans Van Rooy kon voor het eerst ook beroep worden gedaan op de Bulgaarse international Plamen Nikolov! Het verliep echter wel even anders!

Tijdens het eerste kwartier verkwanselden de roodwitten open doelkansen bij de vleet. Bij succes was meer dan waarschijnlijk de weg naar een eerste zege geopend geweest. Harry Cnops viseerde echter de... cornervlag. Plamen Nikolov aarzelde te lang bij een terugkaatsende bal na een mooi afstandsschot van Ronny Prins op de deklat. In de 25' was het echter raak aan de overkant. NoŽ tikte binnen na de voorbereidende actie Suply-Abdelli (0-1).

Na de rust werd Berry Van Aerle (al gekwetst na een vijftal minuten) vervangen door Thierry Pister. In de 58' bracht Mark Van der Linden de Great-Old langszij (1-1). Van Meir mocht bovendien met een tweede gele kaart naar de cabine. Het leek een kantelmoment te kunnen worden. De open kansen opsommen die vanaf dan door de Antwerpspelers de nek omgewrongen werden, is onbegonnen werk. Bij het verstrijken van de officiŽle tijd, stond het in ieder geval nog 1-1. In blessuretijd kantelde de wedstrijd alsnog in het voordeel van de bezoekers.

De totaal vrijstaande NoŽ kopte een vrijschop van Vercruysse binnen (1-2) en zadelde de Bosuil letterlijk en figuurlijk met een kater op! Met drie punten uit dertien wedstrijden en zes punten achterstand op de op twee na laatste, lijkt voor R Antwerp FC de degradatie stilaan onvermijdelijk! De weinige optimisten klampen zich vast aan de vaststelling dat er nog 42 punten te verdienen zijn! Afwachten maar welk kamp het bij het rechte eind heeft
(Antwerp Clubblad 9 - 25/01/1987)!

Niet alles schroot

R Antwerp FC is dus naar de laatste plaats weggezakt, maar de wereldbol wentelt verder, de bal is nog rond, het gras nog groen. Niet wereldschokkend, hooguit een fait-divers. Het is evident dat de Great Old al betere tijden heeft gekend, betere spelers en meer teamspirit. Daarentegen is ze ook de club der conflicten geweest. Dit keer dus geen conflict maar een trainerswissel. Toch ook weer geen fenomeen als je zoals de rood-witten tien keer achtereen op je donder krijgt. Er zijn trainers voor minder gelimogeerd. Naast en boven dit alles is er het degradatiespook dat begint rond te dolen, maar laten we eerlijk blijven: het is nog veel te vroeg om over een degradatie te orakelen. Er blijven nog 21 speeldagen en zelfs zes punten achterstand is Peru niet! Wijlen kanunnik Dessain, gewezen KBVB-president, heeft ooit gezegd dat het woord 'degradatie' geschrapt moet worden uit het voetbaljargon. Een club kan afzakken, maar ze verdwijnt daarom niet. Ook Royal Antwerp F.C. is dat niet vreemd. In het seizoen 1967-'68 zakte R.A.F.C. voor het eerst in haar bestaan naar tweede klasse. Ondanks twee jaar vagevuur, tussen hangen en wurgen, bleven de 'liefdevolle kleuren' een begrip (GvA - 2/12/1986)!

Leon Nollet ontslagen

Leon Nollet vernam gisteravond dat hij niet langer trainer van R Antwerp FC is. Voorzitter Eddy Wauters vertelde hem het weinig prettige nieuws na de tiende nederlaag op rij. De naam van zijn opvolger is nog niet bekend. Mogelijk wordt hulptrainer Georges Carleer de nieuwe baas, maar de kans bestaat ook dat er een nieuwe man wordt ingehaald. De raad van bestuur vergaderde tot diep in de avond over de te nemen stappen (e.m. - bron: onbekend - 1/12/1986).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 01/12/1986)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Berchem Sport

Elftallen

1 Nicky Schippers
2 Berry van Aerle
3 Danny Koekelcoren
6 Rony Van Rethy
4 Rudi Smidts
5 Plamen Nikolov
8 Ronny Prins
7 Frans van Rooij
10 Marc Van der Linden
9 Cisse Severeyns
11 Harry Cnops
1 Pascal Van Ginniken
9 Ignace Suply
15 Lassaad Abdelli
5 Erik Van Meir
7 Johan Vercruysse
4 Luc Wagemans
2 Guy Bleyen
8 Wim Nauwelaerts
16 Marc NoŽ
12 Dirk Struyf
13 Paul Van Asch

Wissels

46' 2 Berry van Aerle (uit)/
13 Thierry Pister (in)
 
15 Lassaad Abdelli (uit)/
3 Dominique Rasker (in)
66'
 
12 Dirk Struyf (uit)/
14 Marc Van Oppens (in)
74'
 

Begin Match
Plamen Nikolov      
Thierry Pister      
      Marc NoŽ 0-1 25'
Ruststand 0-1
58' Marc Van der Linden 1-1      
      Erik Van Meir 60'
      Marc NoŽ 1-2 89'
92' Eindstand 1-2 92'
TERUG