Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.
4 0
09.11.1986 Plaats: Olympiastadion

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Koen De Lange - Alberty
Toeschouwers: 4.000

Wedstrijdverslag

Na KSV Cercle Brugge - R Antwerp FC

Iperrmans legt strop rond rood-witte halzen

BRUGGE. — Zoran Bojovic mag dan een kei van een voetbailer zijn, ook zonder zijn Joegoslavische spelmaker is Cercle Brugge tot een knappe prestatie in staat. Tegen een weliswaar zwak R Antwerp FC bracht het team van Leekens doorlopend flitsend en zwierig voetbal, dat uiteindelijk met vier goals werd beloond. Terwijl voor R.A.F.C. en Leon Nollet de situatie precairder wordt, nestelt KSV Cercle Brugge zich in de veilige middenmoot van de rangschikking.

De ingesteldheid waarmee sommige rood-witten tussen de lijnen stapten, roept alleszins vragen op. Hoe anders te verklaren dat enkele bezoekers de indruk gaven met de thuisploeg te willen meespelen. In elk geval, R.A.F.C. slaagde er gewoon niet in een combinatie in elkaar te timmeren, terwijl de speelse groen-witten de Antwerpverdediging schijnbaar zonder de minste moeite alle kleuren van de regenboog lieten zien. Als Kalusha zijn schoten beter had gericht, stonden de bezoekers immers al na een kwartier in het krijt. Nu mochten ze precies 33 minuten lang de illusie koesteren. Dat ogenblik had Ipermans immers uitgekozen om zijn gewezen ploegmakkers met een schitterende kopbal in het verlies te duwen.

Nochtans was dit doelpunt te vermijden. Als iedereen zich bij R.A.F.C. aan de gemaakte afspraken had gehouden en de gekwetste Ratko Svilar zich al vroeger door Nicky Schippers had laten vervangen. Nu bleef de Joegoslavische doelman net als zijn verdedigers aan de grond gepind toen Broeckaert uit een vrije trap de bal voor doel slingerde en Ipermans de enige was die bewoog. Met Nicky Schippers in doel en Pascal Plovie in de plaats van de eveneens gekwestste Rudi Taeymans, werden de bezoekers vroeg in de tweede periode verder op achterstand geplaatst. Toen Danny Koekeicoren wat later met de hand zijn doelman bijsprong om een schot van Ipermans te keren, toonde die laatste medelijden met zijn vroegere ploeg.

Hij trapte de strafschop zo zwak, dat Nicky Schippers de bal kon wegboksen. R.A.F.C. kwam iets meer in het spel en toen de debuterende Laukkanen dan toch een keer zijn kunnen kon tonen op een dichte kopbal van Harry Cnops, deed Leekens het slot op de deur door Musonda in te wisselen voor Carly (77'). R.A.F.C. leek met 2-0 nog goed weg te komen, maar zo had Wittebole het niet bekeken. In een productieve bevlieging trapte hij in de slotminuten de bal nog twee keer voorbij Nicky Schippers. Daar kreeg hij van de falende Antwerpverdedigers dan ook ruimschoots de gelegenheid toe (Luc Luyten - GvA - 10/11/1986).

Ipermans boeman voor ex-club

BRUGGE — KSV Cercle Brugge is er zonder topspeler Bojovic in geslaagd om zich uit een netelige klassementspositie los te werken en naar de middenmoot te klimmen, ten koste van
R Antwerp FC, zondag geen moment in staat iets tegen het sterk voetballend KSV Cercle Brugge te kunnen ondernemen. De thuisploeg nam al vanaf de aftrap het heft in handen door in de omgeving van de middencirkel fel op de bal te jagen en met vaardige tegenstoten uit te pakken. Vooral de Zambianen eisten daar een hoofdrol in op. De 17-jarige Musonda ontpopte zich als de centrale spelverdeler, die splijtende voorzet kan weggeven en daarnaast ook nog over schietgrage voeten bleek te beschikken.

De andere slingerplant Kalusha leverde zijn vernietigingswerk over de flanken af, verscheen ook geregeld voor het doel van R.A.F.C. om daar zwaar te komen uithalen. Daar kan Ratko Svilar een lang verhaal over vertellen, want het was precies op een schot van Kalusha dat de Antwerpkeeper zijn voet verzwikte. Eerst zag het er naar uit dat hij dadelijk zou moeten inbinden maar de Joegoslaaf wilde halfweg de eerste helft nog niet uit zijn doel weg. Tijdens de rust bleek een wissel met Nicky Schippers noodzakelijk en dat verminderde de problemen voor trainer Nollet niet. Met slechts één doelpunt achterstand, terwijl het er een drietal hadden kunnen zijn, had Nollet wel liever een paar verse veldspelers ingebracht.

Bij de start van de tweede helft stonden zelfs de twee Antwerpse wisselspelers al op het veld aangezien Rudi Taeymans ook niet verder kon. Wanneer kort na de herneming aangever Musonda en afwerker Kalusha voor een heerlijk en mooi Zambiaans doelpunt instonden, mocht R.A.F.C. toen al alle hoop op enige puntenwinst opgeven. Alleen al de manier waarop het eerste Cercle-doelpunt tot stand kwam, was totaal onbegrijpelijk voor een Antwerpkenner. Ipermans, de enige Cerclespeler die de rood-witten moet kennen, mocht immers totaal ongehinderd een verre vrije trap van Vanthournout tegen het net koppen.
Bij een 2-0 stand was alle spankracht uit de wedstrijd weg en kreeg de Finse debutant in het doel van KSV Cercle Brugge even de kans om zijn kwaliteiten te demonstreren.

Laukkanen hoefde een paar keer tussen te komen op dichte pogingen van Harry Cnops. Zijn overbuur haalde meer eer van zijn optreden door een penalty van Ipermans, na handspel van Danny Koekelcoren, weg te duikelen. Hij werd in de eindfase nog twee keer gepasseerd door Wittebole die de nonchalance in de Antwerpdefensie efficiënt kwam afstraffen. Voor één keer slaagde ref Costantin er in om de vedetterol aan de spelers te laten. Hij haalde trouwens het einde van de wedstrijd zonder één keer een gekleurde kaart boven te halen (Johan Destickere - bron: onbekend - 10/11/1986).

Door het oog van Bob (10)

Er komt maar geen einde aan de malaise! Na de hoopgevende bekerverrichting bij K.V. Mechelen, waren ambitie en gunstiger perspectieven met de verplaatsing naar het Brugse Olympiastadion opnieuw aanwezig. Het werd eens te meer een totale afgang! KSV Cercle Brugge toonde zich onder impuls van een fel gemotiveerde Patrick Ipermans en het kwikzilveren Zambiaaanse duo Musonda-Kalusha doorlopend de betere ploeg. Een uitermate zwak R Antwerp FC diende na afloop in de zevende opeenvolgende nederlaag te berusten! Bovendien kende de Great-Old pech. In een botsing met Ronny Van Rethy kwetste Ratko Svilar zich na een halfuur spel en moest zich bij de rust te laten vervangen door Nicky Schippers.

Op dat ogenblik luidde de stand al 1-0 in het voordeel van de groen-zwarten na een typisch kopbaldoelpunt van Ipermans, die achter de rug van Albert Van den Bergh doorflitste en de bal aan de tweede paal feilloos in de achterste hoek plaatste (32'). Een fitte Ratko Svilar, die op zijn lijn bleef, had dit doelpunt misschien kunnen voorkomen.

Vroeg in de tweede helft maakte Kalusha er 2-0 van (47'). R.A.F.C. leek daarmee definitief uitgeteld. Toch kwamen de rood-witten na de inbreng van Pascal Plovie op rechts meer in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd stopte Nicky Schippers de penalty van Ipermans na handspel van Danny Koekelcoren. R.A.F.C. reageerde en kwam vijf minuten voor tijd ei zo na tot de aansluitingstreffer. Nieuwe Cercle-doelman, de Fin Laukkanen, stopte met een wonderbaarlijke reflex de kopbal van Harry Cnops. In de laatste drie minuten tilde Wittebole de stand nog naar 4-0.

Met drie punten telt R.A.F.C. na tien wedstrijden al drie punten achterstand op de op twee na laatste R.W.D.M. Wanneer eindigt de nachtmerrie voor de Antwerpfan (Antwerp Clubblad-9 - 25/01/1987)?

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 10/11/1986)

Statistieken

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.

Elftallen

Kari Laukkanen
André Raes
Patrick Ipermans
Geert Broeckaert
Rudy Poorteman
Zoran Ivsic
Jef Vanthournout
Didier Wittebole
Wim Kooiman
Charly Musonda
Kalusha Bwalya
1 Ratko Svilar
6 Rony Van Rethy
4 Rudi Smidts
3 Danny Koekelcoren
5 Rudi Taeymans
2 Albert Van den Bergh
7 Arek Klimas
8 Ronny Prins
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
9 Cisse Severeyns

Wissels

65' Zoran Ivsic (uit)/
Paul Sanders (in)
 
76' Charly Musonda (uit)/
Peter Carly (in)
 
1 Ratko Svilar (uit)/
20 Nicky Schippers (in)
46'
 
5 Rudi Taeymans (uit)/
12 Pascal Plovie (in)
46'
 

Begin Match
32' Patrick Ipermans 1-0      
Ruststand 1-0
47' Kalusha Bwalya 2-0      
86' Didier Wittebole 3-0      
89' Didier Wittebole 4-0      
90' Eindstand 4-0 90'
TERUG