Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.V. Mechelen
1 2
05.10.1986 Plaats: Bosuil

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Fernand Meese - Alberty
Toeschouwers: 5.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Technisch sterkere Mechelaars maken gebruik van fouten in verdediging

Deurne — Met heel veel inzet trad R Antwerp FC, dat niet technisch onderlegde spelersgroep geschikt, het bol van talent staande KV Mechelen tegemoet. Dat veel goede wil op zich niet voldoende was, bleek. Dank zij twee blunders in verdediging haalden de rood-gelen, die over het algemeen een sterke indruk lieten, de twee punten weg aan de Bosuil. Dat het eerste doelpunt van de Mechelaars voor een groot deel voortkwam uit een fout van reservedoelman Nicky Schippers is een spijtige zaak voor de stand-in van de met een lichte verrekking uitgevallen Ratko Svilar. Een paar minuten voor rust wilde hij een vanop rechts getrapte voorzet al te mooi uit de lucht plukken, bij het neerkomen moest hij het leer lossen en de alerte Ronny Martens bereikte met een eenvoudig tikje Erwin Koeman, die niet kon missen.

Voor en na het missertje toonde Nicky Schippers zich een secuur sluitstuk van een niet altijd even stevige verdediging. Halverwege de eerste helft had hij binnen de minuut een knappe reflex in huis om een poging van Martens en een schot van Koeman uit zijn doel te ranselen. Ook vlak na rust moest hij op al zijn talent beroep doen om een vrijschop van Martens uit de rechteronderhoek te duwen en met een werkelijk prachtige redding opnieuw Martens van een doelpunt te houden, nadat Cluytens en De Mesmaeker de herboren Mechelse spits in een ideale positie hadden gebracht. Overwicht van KV Mechelen, al sprak R.A.F.C, dat vooral in het middenveld te licht uitviel, af en toe haar woordje mee. Een dosis pech en de noodrem van Deferm, die hem overigens op het randje van de uitsluiting bracht, beletten evenwel dat de Great Old tot voor Preud'homme geraakte. Een schitterende combinatie Mark Van der Linden, Harry Cnops, Francis Severeyns liep spaak op de vlag van de grensrechter, naar ons gevoelen ten onrechte.

Wat later stopte Deferm eerst Harry Cnops en daarna Francis Severeyns op een weinig sportieve manier op het ogenblik dat zij zich een weg naar het Mechelse doel baanden. R Antwerp FC verdiende dus een doelpunt en dat viel op een ogenblik dat niemand dat verwachtte. Twintig minuten was de tweede helft ver en de rood-witten kwamen nog nauwelijks in het stuk voor toen Mark Van der Linden met een heerlijke knal (meteen de derde keer dit seizoen dat hij op die manier de touwen bol zette) Preud'homme sprakeloos liet. Uit die treffer putte de thuisploeg opnieuw kracht. Een gelijkspel lag plots binnen bereik. Een nieuwe flater in verdediging trok definitief een streep door de rekening. Clijsters maakte harry Cnops de bal afhandig in het middenveld, slalomde naar voren, speelde door aan Sanders, die de bal voor de kooi van Nicky Schippers slingerde. Ron ny Van Rethy miste de interceptie en Martens was gelukkig dat hij zijn doelpuntje op een schoteltje aangeboden kreeg.

In de slotminuten moest Preud'homme nog twee keer tussenbeide komen om de Mechelse winst veilig te stellen. Een listige vrijschop van Mark Van der Linden en een afstandsschot van de onzichtbare Arek Klimas konden de Luikse Mechelaar niet in verlegenheid brengen (Bruno Hoeben - GvA - 6/10/1986).

Martens pakt opportunistisch uit

ANTWERPEN — Martens scoorde in het Bosuilstadion zijn vierde doelpunt van het huidige kampioenschap. Dat doelpuntkwam net op tijd. Mark Van der Linden had op het uur immers voor de derde maal in al vijf wedstrijden de Antwerpsupporters doen juichen en meteen gerepliceerd op het doelpunt van Koeman in de eerste helft van een bewogen wedstrijd. Net toen het ernaar uitzag dat R.A.F.C. de eerste zege van het seizoen najoeg, demonstreerde Martens zijn ongenadig opportunisme met voor de 'Great Old' vernietigende gevolgen.

K.V. Mechelen heeft harder moeten werken en langer moeten wachten dan gedacht om tegen een technisch weer zwak en vrijwel zonder middenveld spelend R.A.F.C. de overwinning te behalen. Denil was al tijdens het eerste kwartier één van de Mechelse spelers die niet alleen Diels, ook vrijwel alle met hun rug dikwijls tegen de muur gedrongen Antwerpspelers in verlegenheid bracht. De hoekschoppen stapelden zich op, maar scoren was voor de Mechelaars lastig. R.A.F.C. kreeg enige kansen op counter, maar het was al KVM dat de klok sloeg. De op rechts snel oprukkende Sanders liet verschillende zwiepende voorzetten vertrekken en een halve retro van Koeman vond invallersdoelman Nicky Schippers op de goede plaats. Martens kreeg twee scorekansen maar verkwanselde die.

Op een ogenblik dat Rudi Smidts slipte, kon Martens enkel tegen het lichaam van Nicky Schippers trappen. Met de rust in het verschiet kon Martens net niet het orgelpunt op een actie van Sanders plaatsen. Eén foutje van Nicky Schippers hielp de gasten aan een doelpunt. Martens sprong met de Antwerpkeeper in de lucht, de op de grond liggende Schippers had de bal in de handen. Koeman ging door en KVM kon met een opgelucht gemoed een eerste keer naar de kleedkamer.

Martens noopte Nicky Schippers na de rust tot een schitterende tussenkomst. maar het was Mark Van der Linden die na voorbereidend werk van Arek Klimas voor de derde maal dit seizoen een schitterend doelpunt maakte. In de vlucht nam hij de bal op de slof en Preud'homme was kansloos geklopt. Met Bert Cluytens sterk op dreef en Zoran Lukovac in de plaats van een krasselende Ronny Prins, was het wachten op het derde doelpunt van een wedstrijd die beide ploegen absoluut wilden winnen. De Mechelaars bereikten hun doel. Cluytens stuurde Sanders op rechts weg, diens voorzet kon door de Antwerpverdedigers niet worden onderschept en Martens faalde niet opnieuw. Voor en al te voorzichtig KVM werd het nog een lastig slotkwartier. Een vrijschop van Mark Van der Linden en een verre bal van Klimas waren lastig om stoppen voor Preud'homme gestopt. Twee late hoekschoppen leverden de thuisspelers evenmin iets op (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 6/10/1986).

Door het oog van Bob (6)

De match-spirit die het de roodwitten in de schaduw van de Heizel ontbrak, was tegen K.V. Mechelen wel aanwezig. Toch kon een derde opeenvolgende nederlaag niet vermeden worden. Met drie punten uit twaalf glijdt de Great-Old steeds verder weg in het klassement!

De eerste speelhelft werd doorlopend gedomineerd door de Maneblussers met Cluytens, Koeman, Denil en Demesmaeker als vormgevers. Zonder een attente Nicky Schippers, die in extremis de licht gekwetste Ratko Svilar diende te vervangen, had de wedstrijd bij de rust al gespeeld geweest. De Antwerpdoelman diende zich toch eenmaal gewonnen te geven toen hij in de 38' bij het neerkomen de bal even diende te lossen. Martens was er als de kippen bij en stootte het leder naar de vrijstaande Koeman, die koel afwerkte (0-1)! Even tevoren was Cisse Severeyns na een dubbelpass met Harry Cnops ten onrechte afgevlagd voor buitenspel (de TV-beelden bewezen dat er van offside geen sprake was) op het ogenblik dat de Antwerpspits alleen door was en een 1-0 wenkte! Het had een heel ander uitzicht aan de wedstrijd kunnen geven!

Na de rust vlotte het iets beter bij de roodwitten. In de 65' klopte Mark Van der Linden, onbetwistbaar de beste Antwerpspeler, Preud'homme met een enig mooi vluchtschot (1-1). Een kentering leek plots toch mogelijk. Een counter-treffer langs Martens (76') die na voorbereidend werk van Clijsters en een center van Sanders, Schippers kansloos liet (1-2) deed echter de moedige rood-witten knielen! Op basis van vooral de sterke eerste vijfenveertig minuten, verdiende Malinois de zege, waarin R Antwerp FC nergens was (B.C. - Antwerp Clubblad-5 - 26/10/1986)!

Fout of geen fout?

Bijna veertig minuten gespeeld toen Ronny Martens de bal uit de hand van de liggende Nicky Schippers trapte. Erwin Koeman had maar binnen te toetsen en deed dat ook. Verbolgenheid in de Antwerprangen. Toch had scheidsrechter Van Langenhove het niet helemaal bij het verkeerde eind. Punt 12 van het reglement heeft het onder de letter B over dergelijke fases. Het komt erop neer dat de doelverdediger de bal in de twee handen moet klemmen, wil hij van verdere aanvallen gevrijwaard blijven. Wordt de bal slechts met één hand vastgehouden dan mag een speler verdere pogingen tot voetballen ondernemen. Wanneer de man in het zwart oordeelt dat hierbij gevaarlijk spel wordt bedreven, kan hij ingrijpen. Indien Marcel Van Langenhove de aanval van Martens niet als gevaarlijk interpreteerde, had hij het recht te laten doorspelen (R.V. - bron: onbekend - 6/10/1986).

Sympathieke scheidsrechter<

"Als Van Langenhove de zaken in de geest van de match aanpakt, gaan wij vandaag niet de boot in. Martens die zomaar onze keeper mag aanvallen en de bal uit diens handen halen, dat zijn fases waarop men direct moet blazen", Leon Nollet dus niet gelukkig met de gang van zaken. Reden tot ongenoegen had hij naar ons gevoel wel degelijk. De Mechelaars kwamen enkele keren goed weg door zogezegd psychologische interpreteringen van Marcel Van Langenhove. Deferm mocht tot tweemaal toe een vieze ingreep plaatsen. Eerst trapte hij de shoe van Harry Cnops uit (geel karton), later maaide hij Cisse Severeyns. Evenveel keer lag voor beide Antwerpspeiers de weg naar het doel open. Deferm mocht blijven. Op het kwartier hadden de rood-witten al een eerste tegenkanting van de leiding genoten. De combinatie Cnops-Severeyns werd voor denkbeeldig buitenspel afgevlagd. Ook Rudi Smidts had kans op een doelpunt, maar hij werd afgeremd door een handspel van Jaspers. Danny Koekelcoren, een ouwe rot in het vak, vatte het voorzichtig samen: "Er zijn zo van die scheidsrechters die vrij sympathiek lijken, maar ondertussen heb je 't wel aan je been (R.V. - bron: onbekend - 6/10/1986)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/10/1986)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.V. Mechelen

Elftallen

1 Nicky Schippers
6 Rony Van Rethy
3 Danny Koekelcoren
4 Rudi Smidts
2 Erik Diels
7 Arek Klimas
8 Ronny Prins
5 Thierry Pister
9 Cisse Severeyns
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
1 Michel Preud'homme
7 Koen Sanders
3 Leo Clijsters
6 Raymond Jaspers
5 Geert Deferm
4 Karel Kesselaers
9 Erwin Koeman
8 Paul Demesmaeker
2 Albert Cluytens
10 Alain Denil
11 Ronny Martens

Wissels

46' 5 Thierry Pister (uit)/
13 Rudi Taeymans (in)
 
58' 8 Ronny Prins (uit)/
12 Zoran Lukovac (in)
 
8 Paul Demesmaeker (uit)/
14 Wim Hofkens (in)
88'
 

Begin Match
      Geert Deferm
Erik Diels      
      Raymond Jaspers
Rudi Smidts      
      Ronny Martens 0-1 38'
Ruststand 0-1
65' Marc Van der Linden 1-1      
      Ronny Martens 1-2 76'
90' Eindstand 1-2 90'
TERUG