Henri Stassart - Roger Hollevoet
Toeschouwers: 4.500

Na R Antwerp FC - KSC Lokeren

Ratko Svilar voorkomt erger

DEURNE — Zowel R Antwerp FC als KSC Lokeren begonnen met veel goede wil aan de vierde opdracht van de voetbalcompetitie. Na driemaal een gelijkspel te hebben bereikt, was het moment gekomen om de aanhangers met een eerste overwinning in goede stemming te brengen. Om te winnen, moeten doelpunten worden gemaakt. Dat hadden zowel de Bosuilknapen als die van het Waasland in driemaal negentig minuten slechts tweemaal gekund.

R.A.F.C., in een oefenmatch op eigen terrein door KSC Lokeren opgepeuzeld, dwong de eerste scoringskansen af. Op een lange bal van Thierry Pister kwam Harry Cnops een tikkeltje te laat. Toen Thierry Pister even later zelf zijn kans ging, stond Hoogenboom op de goede plaats. Tussen beide bedrijven in had Zoran Lukovac met een nummertje op rechts en een schitterende voorzet voor herrie gezorgd. KSC Lokeren kon uit de verdrukking geraken. In het middenveld werd hard gewroet en de snelheid van de gasten stelde de verdedigers van R.A.F.C. voor problemen. Ratko Svilar kon de alleen voor hem opduikende Dimitri M'Buyu afstoppen.

Even later haalde hij net op tijd een bal uit de voeten van Patrick Versavel. In het middenveld meer en meer weggedrukt of keurig opgevangen, kon R.A.F.C. lange tijd niet meer tot in de omgeving het Lokerense doel geraken. Harry Cnops kon aan het halfuur wel worden weggestuurd, maar werd keurig afgestopt door Somers. KSC Lokeren kwam op twee minuten van de rust aan een doelpunt. Op een door Ukkonen genomen vrijschop kreeg Tempest in het bos van spelers de bal en stuurde die in de verste hoek. Ratko Svilar stond voor éénmaal niet op de goede plaats.

R.A.F.C. verving Ronny Prins door Cisse Severeyns en koos na de rust voor de aanval. Hoogenboom moest keer op keer de handen naar de bal uitsteken. Na een doorbraak op rechts van Zoran Lukovac moest de doelverdediger vuisten gebruiken om het gevaar te weren. Ook Cisse Severeyns geraakte na een dribbelnummertje dicht tot bij Hogenboom. Patrick Versavel kreeg in de 63e minuut zijn scoringskans. In het midden van het terrein weggestuurd geraakte hij tot bij Ratko Svilar. De Antwerpdoelman was bij de pinken en kon de bal rakelings naast de voor zijn ploeg goede kant van de zijstaak laten afwijken.

KSC Lokeren drong aan, maar Didier MBuyu zag middel om alleen vóór Ratko Svilar een droomkans te verkwanselen. R Antwerp FC stapelde het balverlies op. Een autoritaire Somers kon de degelijk opgebouwde Antwerpaanvallen rustig opvangen. De thuisploeg geraakte meer en meer in de mist. Zelfs Danny Koekelcoren verloor zijn zelfbeheersing en de bal. Dimitri MBuyu kon naar het Antwerpdoel spurten, ontweek Ratko Svilar, de doelman kon met een buitengewone reflex de bal uit de voeten van de onthutste Lokerense speler halen. R.A.F.C. dwong nog enkele hoekschoppen af, maar het was Ratko om eerst met de hulp van Diels een schot van Patrick Versavel te stoppen en vlak nadien een van Dimitri MBuyu (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 20/09/1986).

Zwakke thuisploeg ontsnapt aan afstraffing

Deurne — R Antwerp FC heeft tegen KSC Lokeren de schande van de 0-5 nederlaag in de Trofee Ludo Coeck niet kunnen uitwissen. Integendeel, de rood-witten werden nu ook in competitieverband op hun nummer gezet door de vooral na rust betere Waaslanders, die aan een rake kopstoot van Tempest genoeg hadden om opnieuw hun slag thuis te halen. Voor de zwakke thuisploeg werd het meteen de eerste nederlaag van het seizoen, die zelfs veel zwaarder had kunnen uitvallen wanneer de Lokerense spitsen iets meer bij de zaak waren geweest.

De Joegoslaaf Zoran Lukovac op het middenveld en Yves Vanderveeren als rechtsachter, dat waren de verrassingen die Leon Nollet voor zijn collega Antheunis in petto had. Het bleek een goede zet, want het zwarte schaap uit de Antwerpse derby begon sterk. Hij trok het spel goed naar zich toe, was sterk met de bal aan de voet en trapte ook enkele fraaie voorzetten die verwarring zaaiden in de Lokerse afweer. Het was grotendeels zijn verdienste dat R.A.F.C. een behoorlijk eerste kwartier neerzette, met halve kansen voor Harry Cnops en Mark Van der Linden. De verre knal van Thierry Pister zoefde hoog over. KSC Lokeren had het moeilijk om in de wedstrijd te komen. Na 14 minuten was er een snelle Ratko Svilar nodig om Dimitri M'Buyu op de rand van de rechthoek te stoppen.

Het was een eerste verwittiging voor de thuisploeg, die niet kon verhelen dat ze moeilijk het spel kan maken. Ook de bezoekers brachten er verder ondanks het goede werk van vooral de broers Versavel weinig van terecht in een snel verwaterende eerste speelhelft waarin KSC Lokeren met de rust in zicht toch verrassend op voorsprong kwam. Kari Ukkonen mocht een vrije trap nemen, vond het hoofd van Tempest die stevig voorbij een kansloze Ratko Svilar kopte.

Met Cisse Severeyns in de plaats van Ronny Prins begon R.A.F.C aan de achtervolging. Een opdracht die niet van gevaar ontbloot was, vermits KSC Lokeren voorin automatisch meer ruimte kreeg, zonder daar evenwel veel profijt uit te puren. Ondanks veel goede wil en inzet kregen de rood-witten de tegenstander nooit echt in de greep, al diende Hoogenboom nu veel meer tussenbeide te komen dan voor derust.

Uiteindelijk kregen de bezoekers zelfs nog een resem kansen, maar twee keer Patrick Versavel en drie keer Dimitri M'Buyu verzuimden, alleen voor Ratko Svilar, om de geruststellende tweede doelpunt op de plank te schieten, zodat R.A.F.C. aan een heuse afstraffing ontsnapte (Luk Luyten - GvA - 20/09/1986).

Door het oog van Bob (4)

Anti-climax op de Bosuil na de competitiewedstrijd tegen KSC Lokeren! Het was een hele poos geleden, maar tegen de Waaslanders, op papier een haalbare kaart, was het weer zo ver! Na een 3 op 6 gepuurd te hebben uit het uiterst moeilijk aanvangsdrieluik, leek de thuiswedstrijd tegen de Oost-Vlamingen een gemakkelijker opdracht te zullen worden. Trainer en fans rekenden in het slechtste geval ten minste op een vierde gelijkspel, maar het liep wel even anders!

De rood-witten dienden de wedstrijd zelf te maken. Met een weinig imponerend middenveld zonder spelverdeler, is dat een moeilijke zaak! Het eerste kwartier kwamen er wel een paar kansen langs Harry Cnops, Mark Van der Linden en Thierry Pister. Even voor de rust verraste Tempest met een typische Britse kopbal Ratko Svilar (0-1). Het was duidelijk dat het voor de Great Old geen gemakkelijke klus ging worden om die achterstand op te halen.

Met de inbreng van Cisse Severeyns en Eric Diels vlotte het tijdens de tweede helft weliswaar beter, maar een secure Hoogenboom wist met het steriele aanvalsspel raad. Een sublieme Ratko Svilar diende tjdens het slotkwartier, toen de rood-witten risico's namen, te beletten dat de bezoekers op counter nog verder uitliepen! De Antwerp-insiders waren na deze nederlaag uiteraard van slag en vrezen nu al dat het een uiterst moeilijke competitie zal worden (B.C. - Antwerp Clubblad (5) - 26/10/1986)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/09/1986)

7 Kari Ukkonen

46' 8 Ronny Prins (uit)/
12 Cisse Severeyns (in)

60' 9 Rudi Taeymans (uit)/
13 Erik Diels (in)

14 Ronny Laroy (uit)/
6 Dirk De Wachter (in)
60'

9 Dale Tempest (uit)/
4 Stephen Keshi (in)
87'

Dale Tempest
      Dale Tempest 0-1 44'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'