Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.
1 1
04.09.1986 Plaats: Bosuil

Scheidsrechter: Charles Magerat

Lijnrechters:
Pieter Vandevenne - Omer Gevers
Toeschouwers: 11.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Club Brugge KV

Opnieuw een grootse Ratko Svilar

DEURNE. — Net als vorig jaar heeft Club Brugge KV tegen R Antwerp FC genoegen moeten nemen met een 1-1 gelijkspel. De doelpunten van Rosenthal en Mark Van der Linden waren van schitterende makelij. De Bruggelingen kwamen het dichtst bij de overwinning, maar een briljante doelman Ratko Svilar en twee keer het doelhout stonden in de weg.

Uitgebreide veiligheidsmaatregelen waren er genomen voor deze eerste thuiswedstrijd van R.A.F.C. De recente acties van de X-side en de kwalijke reputatie van de Brugse spionkop waren daar de oorzaak van. Gelukkig waren er ook bloemen vanwege R.A.F.C. voor de vier Brugse Mexico-gangers. Feestelijk was de aanhef van deze vooruitgeschoven wedstrijd anders niet De bedoelingen van R.A.F.C. waren duidelijk af te lezen uit de opstelling: vijf verdedigers met daarvoor Rudi Taeymans die Ceulemans als een schaduw achterna moest lopen. Brylle, die devoorkeur had gekregen op Degryse, en Rosenthal werden geconfronteerd met de stugge niandekking van Rudi Smidts en Ronny Van Rethy.

Vanuit die gesloten verdediging probeerde R.A.F.C. wel mee te voetballen, maar het ontbrak duidelijk aan ideeën op het middenveld. Club Brugge KV deed het niet veel beter. Het werd dan ook een rommelig potje voetbal. De eerste doelkans was voor de thuisploeg. Na een dubbelpas met Mark Van der Linden kwam Harry Cnops in stelling. Zijn gevaarlijke schuiver ging voorlangs. De thuisploeg liet zich dus niet onbetuigd. Doelman Vandewalle moest ingrijpen op een schot van Ronny Prins, een kopbal van Mark Van der Linden en een Benfeld-vrijschop van Lukovac scheerde de dwarsligger. Aan het slot van de eerste helft kwam Club Brugge KV even opzetten. Brylle benutte ei zo na een doorsteekpasje van Ceulemans, maar Ratko Svilar stak zijn lange armen uit. In de slotminuut moest de Joegoslaaf zelfs de hulp van het doelhout inroepen om een schot van Querter in het veld te houden. In deze moeilijke momenten was er ook geen gele kaart voor Thierry Pister na een overtreding op Creve.

Trainer Houwaart had begrepen dat er meer in zat voor zijn ploeg en hij riep verdediger van Wijk naar de kant voor aanvaller Degryse. In de eerste minuut van de tweede helft was er al een schitterend afstandsschot van Leo Van der Elst maar de oude Ratko Svilar ging met een sierlijke zweefsprong naar de bovenhoek. Aan de overzijde moest Vandewalle eveneens met een schitterende parade uitpakken om een kopbal van Thierry Pister op aangeven van Mark Van der Linden te stuiten. Het spel verlegde zich meer en meer naar de Antwerphelft. In een ongelooflijke scrimmage kwamen achtereenvolgens Leo Van der Elst, Degryse en Ceulemans heel dicht bij een doelpunt. Het was slechts uitgesteld. Rond het uur zette Creve hoog voor, Brylle ging onder de bal door, maar Ronny Rosenthal dook in de opening en kopte binnen.

De thuisploeg sloeg echter verrassend terug. Bij een snelle tegenaanval kreeg Thierry Pister ruimte en hij vond Mark Van der Linden die met een formidabel vluchtschot scoorde. In dezelfde minuut ontsnapte R.A.F.C. aan een nieuwe achterstand toen Degryse de deklat trof. Een kwartier voor tijd scoorde Club Brugge KV toch, maar het doelpunt werd afgekeurd. Een schot van Broos botste via een Antwerpvoet in doel, maar de grensrechter had buitenspel vastgesteld. In de slotfaze werd R.A.F.C. nog met de rug tegen eigen doel geplakt, maar de verdediging hield stand (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 5/09/1986).

Twee schitterende goals

Veel applaus voor het gebaar waarmee R Antwerp FC de Brugse Mexico-helden voor de aftrap in de bloemen zette. Het werd echter vlug duidelijk dat de rood-witten het bij dat fleurig cadeau wensten te laten. Met een stevige organisatie, waarbij de blauw-zwarte acties al in het middenveld fel werden gestoord door o.m. Ronny Prins en Rudi Taeymans, liet de thuisploeg niet de minste ruimte en bewegingsvrijheid aan de Bruggelingen. De pletrol, die vorige zondag met zoveel vernielingskracht over KSV Waregem rolde in Olympia, bleef in de cabine. Toch had Brugge het meeste te vertellen, vooral dan over de rechterflank, waar Beyens en Creve er voor zorgden dat Thierry Pister alle kleuren van de regenboog zag.

Het meeste gevaar kwam er dan ook langs de Oostendenaar, maar in het centrum van de Antwerpdefensie bleven Rony Van Rethy, Rudi Smidts en een rustige Danny Koekelcoren het zaakje domineren. R.A.F.C. kwam er trouwens vaak erg goed en stevig voetballend uit, vooral dan langs Rudi Taeymans, Ronny Prins en Zoran Lukovac, die dan toch in een meer offensieve middenveldrol werd uitgespeeld. Zo moest Van de Walle attent tegen het gras bij een vluchtschot van Ronny Prins en een kopbal van Mark Van der Linden. Hij keek blij opgelucht hoe een vallende vrijschop van Zoran Lukovac op de bovenkant van het net stuikte. In het slotkwartiertje van de eerste helft dreef Club Brugge SK, onder impuls van Creve, Ceulemans en Querter het tempo op.

Laatstgenoemde kende pech toen hij vanop rechts een boogballetje tegen de verste staander plaatste. Houwaart gokte en sneed na de rust de koorden los waarmee hij Degryse aan de bank had gebonden. R.A.F.C. moest een reorganiseren en Leo Van der Elst vond al in de allereerste minuut de ruimte om een bolide naar de winkelhaak te sturen. Met een indrukwekkende save redde Ratko Svilar. Meteen barstte de wedstrijd met de kracht van duizend bommen en granaten open. Van de Walle redde mirakuleus een kopbal van Thierry Pister. Ratko Svilar ontsnapte na een loeier van Van der Elst waarna Degryse over de afgeweerde bal trapte. Het was de sprankelende inleiding tot twee schitterende goals. Eerst knikte Rosenthal een center van Creve binnen.

Even later werd een razendsnelle Antwerpcounter van Thierry Pister met een geweldig vluchtschot van Mark Van der Linden afgerond. Een schitterend spektakel, vaak te snel voor scheidsrechter Magerat, die te dikwijls in de fout ging en zich trouwens de woede van de Brugse supporters op de hals haalde toen hij op advies van zijn grensrechter een doelpunt van Broos wegens positiebuitenspel weigerde. Op het moment dat de Brugse druk nog groeide smeet Nollet er met Cisse Severeyns een supplementaire aanvaller in zodat 9.000 toeschouwers de grote winnaars waren van een daverend voetbalfestijn (Georges Weymiens - bron: onbekend - 5/09/1986).

Door het oog van Bob (2)

Ondanks het prachtige weer, het gebrek aan concurrentie en de reclame die Club met 8-0 maakte tegen KSV Waregem, was de Bosuil met slechts zo'n 8500 toeschouwers te weinig bezet. De wedstrijd is desondanks tot een erg genietbaar vertoon uitgegroeid! De roodwitten namen voetballend initiatief en vingen met een strikte mandekking Club Brugge KV goed op. De routine van libero Danny Koekelcoren en goalie Ratko Svilar deed de rest.

Na de rust (0-0) brak de wedstrijd open! Een schicht van Leo Vander Elst werd door Ratko Svilar klasrijk in hoekschop verwerkt. Even later stopte Clubdoelman Van de Walle op mirakuleuze wijze een kopbal van Thierry Pister! IN de 63' kwam Club toch op voorsprong als Rosenthal een center van Crève met het hoofd verlengde. Ratko Svilar was kansloos. (0-1). De zaak was daarmee voor Club niet rond.

Drie minuten later nam Mark Van der Linden een droomvoorzet van Tnhierry Pister in de vlucht op de slof en fusilleerde Van de Walle met wereldgoal (1-1)! Club sloeg terug en zag een doelpunt van Broos voor positiebuitenspel afgekeurd worden. Eindigde sterk. R Antwerp FC hield stand en kwam met alle eer uit de strijd (B.C. - Antwerp Clubblad-5 - 26/10/1986).

Trainerspolemiek na behoorlijke R Antwerp FC-Club Brugge KV

R Antwerp FC heeft zijn competitiestart voor eigen publiek niet gemist. Een gelijkspel tegen het ongenaakbaar gewaande Club Brugge KV is mooi meegenomen. Bovendien groeide de wedstrijd na een aarzelend begin naar een zeer behoorlijk niveau met heel wat spanning. Twee prachtige doelpunten (heerlijk vluchtschot van Mark Van der Linden), twee Brugge schoten tegen het doelhout, afgekeurd doelpunt van Hugo Broos en ook enkele glasheldere Antwerp-aanvallen waarbij het gevaar vaak vanop de vleugels kwam van Zoran Lukovac en vooral Thierry Pister, de beste man bij de thuisploeg.

Hoogtepunt uit de wedstrijd was evenwel een schitterend geplaatste loeier van Leo Van der Elst, prima als verdedigende half, die door Ratko Svilar met een wereldparade uit het kruis gehaald werd. Alleen al om die fase was de wedstrijd het waard bekeken te worden. Jammer toch dat in deze ideale omstandigheden slechts 6.100 tickets verkocht werden. Het verlies van een punt lag de Bruggelingen nochtans zwaar op de maag.

Henk Houwaart verwoordde zijn ontgoocheling als volgt: "Een ploeg die op eigen veld zo verdedigend en negatief voor de dag komt, moesten we in de laatste vijf minuten de doodsteek gegeven hebben. Een gelijkspel tegen deze ploeg is een punt verloren voor een club die de titel ambieert."

Leon Nollet zat meteen op zijn paard: "Wat denken die heren wel", brieste de Antwerptrainer. "Wie een ploeg als Club Brugge KV of RSC Anderlecht traint, heeft makkelijk spreken. Ze moesten blij zijn dat ze die job mogen uitoefenen in plaats van te schelden op andere trainers. Ik moet het doen met spelers die in Brugge in de reserven zouden spelen. Ik ben dan ook heel fier dat we behoorlijk tegenspel geboden hebben en een punt hebben weggekaapt."

Tot slot nog deze uitspraak, opgevangen op de Antwerpreceptie. "Een punt in Charleroi, bijna twee zelfs, een punt tegen Club Brugge KV, dat is allemaal prima. Het is Beerschot dat daar volgende zaterdag van zal profiteren." (H.V.N. - GvA - 5/09/1986).

(bron: GvA & Antwerp Clubblad - 05/09/1986)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.

Elftallen

1 Ratko Svilar
7 Yves Vanderveeren
3 Danny Koekelcoren
9 Rudi Taeymans
4 Rudi Smidts
6 Rony Van Rethy
5 Thierry Pister
8 Ronny Prins
2 Zoran Lukovac
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
1 Philippe Vandewalle
12 Luc Beyens
4 Hugo Broos
3 Franky Van Der Elst
5 Dennis van Wijk
8 Alex Querter
6 Jan Ceulemans
7 Leo Vander Elst
9 Peter Crève
15 Ronny Rosenthal
11 Kenneth Brylle

Wissels

76' 2 Zoran Lukovac (uit)/
12 Cisse Severeyns (in)
 
5 Dennis van Wijk (uit)/
10 Marc Degryse (in)
46'
 

Begin Match
Thierry Pister      
Yves Vanderveeren      
Ruststand 0-0
      Ronny Rosenthal 0-1 63'
66' Marc Van der Linden 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG