Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.
3 2
21.05.1988 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: Harry Laenens

Lijnrechters:
Eddy Dubois - Jean-Louis Libert
Toeschouwers: 3.000

Wedstrijdverslag

Na R Standard CL - R Antwerp FC

"Bedankt R Antwerp FC"

Twee ontspannen spelende formaties stonden zaterdagavond te Luik in voor een ware propagandawedstrijd. Een partij waarvoor de mensen naar het voetbalstadion komen. Het gebeuren kenmerkte zich door heel wat spektakel en wat belangrijker is, liefst vijf goals. Jammer genoeg kwamen er slechts een 3.000-tal toeschouwers opdagen en de afwezigen op Sclessin hadden in feite voor het eerst dit seizoen ongelijk.

Het werd een gelijkopgaand treffen waarin beide ploegen resoluut voor de aanval kozen. Van bij de aanvang werd er een hoog tempo op nagehouden. M'Buyu zorgde voor het eerste doelgevaar. De bezoekers deden niet onder, maar de vertimmerde Antwerpverdediging kreeg het benauwd. De koppeling van de wederoptredende Horst Schlierer aan een enorm beweeglijke Czernia bleek trouwens ook niet zo'n gelukkige zet te zijn. Dit alles speelde duidelijk in de kaart van een sterk R Standard CL. Met de terugkeer van Hellers en Vandersmissen op de middenstrook, legde het zichtbaar meer creativiteit aan de dag dan de laatste weken het geval was.

Die creativiteit mondde in het eerste halfuur uit in enkele mooie kansen en... twee juweeltjes van doelpunten. Tweemaal kwam het voorbereidende werk van M'Buyu die in de vijftiende minuut Repcic liet scoren en zes minuten later Czerniatynski de 2-0 aanbood. Het sierde R Antwerp FC dat het op dat moment niet meteen de armen liet zakken. Integendeel, zelfs dank zij het doorvoeren van een tactische wijziging, Horst Schlierer werd vervangen door aanvaller Harry Cnops en achterin werd er constant 'man-op-man' gespeeld, zorgde het voor een totale ommekeer.

Frans van Rooij, Hans-Peter Lehnhoff en Jan Poortvliet zorgden voor meer druk. R Standard CL moest massaal terugplooien. Nu, dat Antwerpse offensief werd keurig beloond. Kesslers gok kreeg trouwens nog meer kleur, want nog voor de rust was het de ingekomen Harry Cnops die de score vrij verrassend, maar dubbel en dik verdiend, in evenwicht bracht. De euforie in het kamp van de Great Old was echter maar van korte duur want enkele seconden voor de rust kon Czernia de onachtzaamheid bij zijn tegenstanders afstraffen met een derde Luiks doelpunt.

Jammer dat er in de tweede vijfenveertig minuten geen nieuwe treffers meer vielen. Dat had de partij, die bleef boeien, zeker verdiend. R Antwerp FC werd resoluut baas op het middenveld. Anderzijds waren er dan weer de vlijmscherpe counters van de Rouches. Zonder het attente optreden van Wim De Coninck zouden die voorwaar meer succes hebben gekend. R Standard CL sloot de eigenlijk rampzalig verlopen campagne dus nog op een mooie manier af. Wat R Antwerp FC betreft, kunnen we alleen maar de treffende woorden herhalen die we zaterdag ergens op een spandoek lazen: "Bedankt R Antwerp FC voor een fantastisch seizoen (Patrick Vercruysen - bron: onbekend - 24/05/1988)!

Alex Czerniatynski, Harry Cnops en Rony Van Rethy

Luik. — George Kessler en de zijnen hebben op de slotdag van de competitie de troostprijs van vice-kampioen laten liggen. Een vroege en amateuristisch toegestane twee-nul achterstand werd nog wel opgehaald, maar Czerniatynski wilde er absoluut 'zijn' wedstrijd van maken. Een zucht na de gelijkmaker van Harry Cnops scoorde hij voor de tweede keer die avond tegen zijn oude club.

Debutant Horst Schlierer was na goed 25 minuten nog niet helemaal opgewarmd, voor Kessler voldoende reden om de Duitse Limburger door Harry Cnops te vervangen. Hij was achtereenvolgens door Czernia en door Repcic zuiver uit de wielen gelopen, een niet verwonderlijk gegeven vermits de verdediger tot zaterdagavond uitsluitend bij de invallers aan de bak kwam. Toen Harry Cnops verscheen, stond de thuisploeg al op een riante voorsprong. Repcic had geopend, nadat M'Buyu een misser van Rudi Smidts met een dodelijke assist had afgestraft. Rudi Smidts had bij die fase op Wim De Coninck kunnen terugspelen of de bal met een fosse lel ontzetten. Het "molentje" werd hem fataal. Toch speelde Rudi Smidts samen met Rony Van Rethy een sterke partij.

De tweede treffer werd door Czernia beheerst onder Wim De Coninck doorgeschoven. George Kessler vond het welletjes. Hij plakte Rony Van Rethy op Czernia. Frans van Rooij werd met de klap de duurste libero in Belgenland. De Nederlander verliet echter herhaaldelijk de achterste lijn om de tegenaanval op gang te brengen. Een laag getrapte vrijschop van Frans van Rooij werd door Harry Cnops handig in een tijd voorbij Bodart gedeponeerd. Op minder dan twee minuten voor de pauze sloten de kanariegelen (R Standard CL mocht in haar standaarduitrusting) aan. Renquin, duidelijk te traag en te nonchalant, was Cisse Severeyns terwille en die werkte slordig af. Harry Cnops stond opnieuw op de goede plaats.

De man van Werchter kwam dit seizoen vijf keer aan de start en op Sclessin scoorde hij zijn zesde doelpunt. Geen slecht gemiddelde. Onbegrijpelijk dat Czernia 45 seconden na de gelijkmaker uit een kleine hoek de winninggoal kon binnenrammen. De tweede helft bleef bekoren. Vooral de duels tussen Alex Czerniatynski en Rony Van Rethy hielden vriend en tegenstrever in de ban. Hoewel er of en toe wat duw- en trekwerk aan te pas kwam, was het Rony Van Rethy die het meest succes oogstte. Czernia scoorde nog met de hand, Harry Cnops met de voet en Thierry Pister met het hoofd. Geen van de drie pogingen vond genade in de beoordeling van ref Laenens (Roger Vlemings - GvA - 24/05/1988).

(bron: GvA - 24/05/1988)

Statistieken

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.

Elftallen

Gilbert Bodart
Freddy Luyckx
Thierry Rouyr
Michel Renquin
Etienne Delangre
Guy Hellers
Guy Vandersmissen
Daniël Nassen
Srebrenko Repcic
Dimitri Mbuyu
Alexandre Czerniatynski
1 Wim De Coninck
5 Rony Van Rethy
4 Horst-Werner Schlierer
2 Patrick Schrooten
3 Rudi Smidts
6 Hans-Peter Lehnhoff
8 Jan Poortvliet
7 Frans van Rooij
9 Thierry Pister
10 Marc Van der Linden
11 Cisse Severeyns

Wissels

46' Freddy Luyckx (uit)/
Alfonso Fernandez (in)
 
60' Srebrenko Repcic (uit)/
Zoran Bojovic (in)
 
4 Horst-Werner Schlierer (uit)/
12 Harry Cnops (in)
27'
 
2 Patrick Schrooten (uit)/
13 Eric Reynders (in)
78'
 

Begin Match
Zoran Bojovic      
      Frans van Rooij
      Rony Van Rethy
14' Srebrenko Repcic 1-0      
20' Alexandre Czerniatynski 2-0      
      Harry Cnops 2-1 36'
44' Alexandre Czerniatynski 3-1      
      Harry Cnops 3-2 44'
Ruststand 3-2
90' Eindstand 3-2 90'
TERUG