Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
1 1
09.04.1988 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters:
Eric Bechtholt - Raymond Hoeben
Toeschouwers: 9.000

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Knappe repliek van jonge Buffalo's

GENT — Een verjongd Gents elftal, zonder de routiniers Verheyen, De Wolf en Vandereycken, heeft knap repliek geboden aan de dit keer minder overtuigende leiders. Na een vroege openingstreffer van Cisse Severeyns verzuimde een goed gestart R Antwerp FC om de kloof nog voor rust uit te diepen. Na de herneming was een agressieve thuisploeg duidelijk baas en de gelijkmaker van uitblinker Jacobs was dan ook in ruime mate verdiend. Scheidsrechter Goethals onthield Hans-Peter Lehnhoff nog wel een zuivere strafschop, maar daar staat tegenover dat er een knap keepende Wim De Coninck nodig was om de Great Old in moeilijke momenten overeind te houden. De eindbalans viel dus uiteindelijk het gunstigst uit voor de Buffalo's, die alweer een stap dichter bij het behoud komen. Voor het team van trainer George Kessler betekent het verloren punt dat de titel allicht nog wat hoog gegrepen is. Om daarover uitsluitsel te krijgen is het nog te vroeg. Het 1-1 gelijkspel was hoedanook volkomen in overeenstemming met de traditie, die wil dat R.A.F.C. de jongste 25 jaar niet kon winnen op het veld van KAA Gent.

Na nauwelijks 7 minuten zag het er nochtans naar uit dat de rood-witten ook de Gentse klip eerder gemakkelijk zouden kunnen omzeilen. Het was alweer Cisse Severeyns die een fraaie voorzet van Frans van Rooij maximaal benutte en zowel Criel als doelman Laurijssen te grazen nam. R.A.F.C. kon de Buffalo's laten komen en zelf geduldig loeren op de counter. Dat lukte bijna ook, maar de staak verhinderde de negentiende competitietreffer van de jonge Cisse Severeyns, die door zijn bewaker Augustine enkele keren zwaar en ongestraft werd aangetrapt. Ref Goethals liet overigens ook toe dat enkele Buffalo's Frans van Rooij met de botte bijl aanpakten en dat was meteeen de verklaring voor het feit dat een agressieve en wilskrachtige thuisploeg opnieuw in de wedstrijd kon komen. Al bleef het wachten tot vijf minuten voor rust op de eerste Gentse doelkans. En dat was een afstandsschot van de voet van de jonge Van der Beken, die Wim De Coninck tot een formidabele tussenkomst dwong. Die Van der Beken was trouwens de man die Peter Lehnhoff zo goed als uit de match hield, al gebeurde dat vroeg in de tweede periode op een duidelijk foutieve wijze binnen de rechthoek. De Duitser kreeg de terechte strafschop niet en zo bleef de Gentse druk op de rood-witte afweer.

Vlak voordien was Wim De Coninck twee keer tussenbeide gekomen op pogingen van Dauwe en Voordeckers. Nadat Cisse Severeyens aan de overzijde voorlangs besloot, werd het driftige offensief van de thuisploeg beloond. Pascal Plovie kopte een voorzet weg in de voeten van Jacobs en die prikte de bal in een tijd en onhoudbaar in de benedenhoek. Evenwicht op het scorebord dus, maar tussen de lijnen deed R.A.F.C. wat het kon om opnieuw uit te lopen. Het roodwitte middenveld kreeg geen greep op het gebeuren en het waren eerder geisoleerde fazes. Yves Vanderveeren kopte een vrijschop van Frans van Rooij over. Cisse Severeyns zag een knap nummertje binnen de rechthoek op de valreep afgeblokt. R Antwerp FC moest vrede nemen met een gelijkspel tegen een gemotiveerde thuisploeg, die zich zaterdagavond lang niet als een ernstige degradatiekandidaat aanmeldde (Luk Luyten - GvA - 19/04/1988).

Wilskrachtige Gentse jeugd doet de leider bijna knielen

GENT - Oefenmeester Ab Fafié heeft gegokt en gewonnen. Een fel verjongde en met veel wilskracht spelende Gentse ploeg heeft de competitieleider het vuur aan de schenen weten te leggen en zelfs ei zo na laten knielen. Vooral in de tweede helft toonde de Gentse jeugd zich middels een enorme en onvoorwaardelijke inzet en veel entoesiasme beter dan R Antwerp FC. Verder dan de gelijkmaker van Pascal Jacobs geraakte KAA Gent niet.

De beste man op het veld kon na een goed uur met een schitterend schot buitenkant voet de vroege treffer van Cisse Severeyns ongedaan maken. Dat was trouwens een terechte beloning voor de eindelijk eens met volle overgave knokkende Gentse ploeg. Zoals gezegd had Fafié voor deze enorm belangrijke partij routiniers als Vandereycken, Dewolf en Verheyen aan de kant gelaten. Ook topscorer Martens werd op de bank gehouden. Daardoor kregen jongeren als Porte, Van der Beken en Dauwe een nieuwe kans, die ze met beide handen hebben grepen. Uitblinker in het homogeen en resoluut offensief spelende KAA Gent was Jacobs, die niet alleen de Antwerpse spelmaker Frans van Rooij goed aan banden kon leggen, maar na de rust op het versterkte Gentse middenveld zowaar ook nog in samenwerking met het duo Ruzic-Van Mierlo de lakens uitdeelde.

KAA Gent ging er tegen dc leiders al meteen hard en vol overgave tegenaan. Dat resulteerde in een zware overtreding van Porte op Frans van Rooij en een vroege treffer van Cisse Severeyns na een slechte pas van Voordeckers en een opportune spurt van de Antwerpse topscorer achter een verre bal van Frans van Rooij. Er waren amper een goede vijl minuten weggetikt en het zag ei dus allesbehalve goed uit voor het fel verjongde Gent. De achttiende seizoentreffer van Cisse Severeyns was niet van aard om de wil om te winnen en de drang om zich te manilesteren bij de Gentse jeugd te knakken. R Antwerp FC bleef in de eerste helft de betere ploeg en ook het gevaarlijkst op counter.

Jan Poortvliet knalde tegen de paal. De Buffalo's lieten de leiders niet toe hun normaal spelpatroon te ontwikkelen. Dauwe en Van der Beken slaagden er immers in de gevreesde en gevaarlijke uitbraken van Hans-Peter Lehnhoff en Thierry Pister op te vangen. Criel toonde zich een secure laatste man. Jacobs, Ruzic die niet altijd gelukkig was in de opbouw bij de laatste pass, en Van Mierlo hielden op het middenveld in de eerste helft gelijk tred met de bezoekers. Wim De Coninck moest trouwens een echt mirakel verrichten bij een geplaatst schot van Van der Beken om zijn team voorop te kunnen houden aan de rust.

Het was slechts uitstel. KAA Gent startte na de pauze net zo fel als in de eerste helft. R Antwerp FC kreeg het langsom moeilijker om de plaatselijke aanvalsgolven in te dijken. De jonge ploeg van Fafié groeide naarmate de tijd verstreek. De druk op de bezoekende vesting resulteerde niet meteen in echt valabele scoringskansen. Voordeckers zat immers stevig in de greep van Rony Van Rethy. Porte liet zich al te vaak op het middenveld terugvallen. Verwonderlijk was het dan ook niet dat de verdiende gelijkmaker er kwam via een afstandsschot van Jacobs.

Wim De Coninck moest zich ook nog een keertje reppen op een lage vrije trap van Voordeckers om de helft van de buit voor zijn ploeg veilig te stellen. In de tweede helft kwam KAA Gent nog een keer echt in gevaar. Van der Beeken haalde nogal opvallend Hans-Peter Lehnhoff in de strafschopzone onderuit. Scheidsrechter Goethals zag er geen graten in. Hij zorgde er zo voor dat het Gentse geweld niet voor niks was geweest (Roland Lebuf - bron: onbekend - 19/04/1988).

"Mijn slechtste match" (T. Pister)

Na het 1-1 gelijkspel in het Ottenstadion was de stemming in de respectieve kleedkamers totaal verschillend . Bij KAA Gent was er euforie en bij R.A.F.C. ontgoocheling. Vooral Gentenaar Thierry Pister was aangeslagen. Hij noemde het zelf zijn slechtste match van het seizoen. "Het ging niet, hoewel we met een vroeg doelpunt van Cisse Severeyns best gestart waren. Toen even later Cisse tegen de paal schoot, had een tweede doelpunt de wedstrijd een andere wending kunnen geven. De slechte staat van het veld hinderde onze combinaties en anderzijds was er 200 percent inzet bij de Gentenaars, vooral bij enkele jongeren", dixit Thierry Pister. "Mijn verwachte revanche is er niet gekomen en het werd zelfs een ontgoocheling over de hele lijn (M.V.D.W. - GvA - 19/04/1988)."

(bron: de pers - 19/04/1988)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

André Lauryssen
Peter Hallaert
Luc Criel
Augustine
Dirk Vanderbeken
Toine Van Mierlo
Pascal Jacobs
Milan Ruzic
Krist Porte
Laurent Dauwe
Eddy Voordeckers
Wim De Coninck
Yves Vanderveeren
Pascal Plovie
Rony Van Rethy
Rudi Smidts
Hans-Peter Lehnhoff
Jan Poortvliet
Frans van Rooij
Thierry Pister
Eric Reynders
Cisse Severeyns

Wissels


Begin Match
Peter Hallaert      
      Cisse Severeyns 0-1 6'
Ruststand 0-1
63' Pascal Jacobs 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG