Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waregem
2 0
02.04.1988 Plaats: Bosuil

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Hubert Van Der Linden - Luc Janssens
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSV Waregem

Wim De Coninck houdt logische zege vast, ondanks sleutelbeenbreuk Harry Cnops

ANTWERPEN - De Belgische voetballiefhebber beleeft momenteel een kampioenschap waarvan men in de rest van Europa alleen maar kan dromen. Dat zoiets mogelijk is uitgerekend in het seizoen dat het gereputeerde RSC Anderlecht zich ertoe moet beperken achterhoedegevechten te leveren voor een Europese troostprijs, kan eigenlijk alleen maar bemoedigend worden genoemd. Het bewijst immers alleen maar dat men in Brugge, Mechelen en Antwerpen op het goede spoor zit. Vooral met betrekking tot de Great Old mag het in positieve zin merkwaardig genoemd worden. De oudste Belgische voetbalvereniging is na zoveel mislukte seizoenen ineens voor de op spektakel beluste voetbalfan uitgegroeid tot op z'n minst de gelijke van Club Brugge KV. Het is immers zeker geen toeval dat beide formaties zowat twintig goals méér hebben gemaakt in de voorbije 27 competitiewedstrijden dan de dichtste achtervolgers.

Zaterdagavond heeft dat heerlijk offensief voetballende R Antwerp FC dan ook volkomen terecht weer de leiding in handen genomen. Het team van sir Kessler is ineens weer favoriet voor de titel. Het dient nochtans gezegd dat Frans van Rooij en maats hun fans niet meteen op een spetterend paasfeest hebben vergast. "We hebben altijd wel wat last om na een onderbreking weer het ritme te vinden," haalde George Kessler de neerval na de winterstop indachtig, aan als excuus. De grootste schuld voor het feit dat de wedstrijd pas na een goed uur echt los kon komen lag bij KSV Waregem, dat pas aan aanvallen begon te denken toen het op achterstand kwam te staan. Essevee was beslist niet naar de Bosuil afgezakt om er een heerlijke voetbalavond van te maken. Wat verwonderlijk eigenlijk, want KSV Waregem heeft echt niet zo'n zwakke ploeg dat de West-Vlamingen overal en altijd de rol van underdog moeten koesteren en zich aanpassen aan de opponent.

Dat werd duidelijk nadat de thuisploeg op voorsprong was gekomen. Plots mochten Decraeye en Borkelmans hun defensieve stelling op de flanken verlaten, kreeg de voordien aan z'n lot overgelaten 'verbindingsman' Karagiannis steun in de rug en zag Dekenne er geen graten meer in om de bewaking van Cisse Severeyns eens aan een medemaat over te laten. R Antwerp FC geraakte daardoor enigszins uit z'n eigen spel, moest terugplooien en zag ei zo na de voorsprong teloor gaan. Oud-Waregemkeeper Wim De Coninck stak daar echter op sublieme manier een stokje voor. Hij riep Dekenne, op weg naar de gelijkmaker, immers een halt toe. Terecht overigens. Zoals al aangegeven, was R Antwerp FC heer en meester geweest tegen het onwillige KSV Waregem. De bezoekers konden tot dan op één schot van een actieve Christiaens na, niks klaar maken. Het duurde tot na de rust voor de thuisploeg het veldoverwicht in resultaat kon omzetten.

In de eeste 45 minuten knalde Jan Poortvliet een reuzenkans over. Galjé maakte bovendien pogingen van Harry Cnops en Frans van Rooij met knappe reddingen onschadelijk. De Antwerpse spelmaker liet zich bijna nooit diep in de vijandelijke stellingen zien, maar had wel een ruim aandeel in de openingstreffer. Met een perfecte lange pass stuurde hij teamgenoot Harry Cnops weg. Bewaker Dekenne werd in snelheid gepakt, tackelde te laat en velde de Antwerpaanvaller zo ten koste van een penalty. Harry Cnops kwam daarbij zo ongelukkig ten val op de schouder dat hij van het veld gedragen moest worden met een sleutelbeenbreuk. Hans-Peter Lehnhoff knalde laag, staalhard, midden het doel en via de voet van Galjé, de verdiende voorsprong tegen de netten. Voor KSV Waregem was dat eindelijk het sein om wat te proberen. Na de wonderlijke redding van Wim De Coninck en enkele opmerkelijke acties van de voor Harry Cnops erg goed ingevallen Eric Reynders, maakte Cisse Severeyns enkele minuten voor het einde de klus definitief af met zijn koel afgewerkt zeventiende competitiedoelpunt.

Dat viel samen met de melding van de stadionomroeper dat KV Mechelen in eigen stadion de punten aan RFC Luik had moeten laten. De eurorie was compleet op de Bosuil (Roland Lebuf - bron: onbekend - 5/04/1998).

Moeizaam, maar erg verdiend

R Antwerp FC heeft niet eens een grote prestatie moeten neerzetten om opnieuw als enige leider uit het paasweekeinde te komen. Door het puntenverlies van haar twee rivalen had de Great Old daarvoor genoeg aan een moeizame zege tegen een al te verdedigend KSV Waregem, dat in de slotminuten helemaal door de knieën ging. Op dat ogenblik waren de tribunes van de Bosuil al in feeststemming, Dat op het scorebord de tussenstand in Mechelen was verschenen. Midden die licht euforische toestanden rond het speelveld nam Cisse Severeyns met een late treffer alle twijfel weg rond een tot dan onzeker lijkende overwinning, die door Hans-Peter Lehnhoff kort na de herneming vanop de stip in vorm gegoten was.

De manier waarop de Duitser de door Dekenne op Harry Cnops begane strafschop omzette, was tekenend voor de hele wedstrijd. H.-P. Lehnhoff, dit keer niet in zijn dagje, kraakte zijn schot en via de voet van de vallende Hans Galjé ging de bal tegen het net. Moeizaam dus. En het doelpunt betekende een hele opluchting voor de thuisploeg, die voor rust wel enkele kansen gecreëerd had, maar verder nooit echt onder stoom kwam. lets waaraan de afwezigheid van Mark Van der Linden zeker niet vreemd was. Nochtans had de opdracht voor de rood-witten al veel vroeger een stuk gemakkelijker kunnen worden. Hoe verdienstelijk Jan Poortvliet ook is in het team van George Kessler, een kans zoals hij er na minder dan tien minuten een verkeek, is moeilijk te pardonneren op dit niveau.

Afgezonderd voor Galjé tilde. de Nederlander de bal slordig over het doel. Allicht was hij helemaal verrast door het paasei dat hem zomaar voor de voeten viel. R.A.F.C. kreeg echter nog kansen. Langs de hardwerkende Harry Cnops, die door Frans van Rooij in schietpositie werd gebracht. De aanvoerder van de rood-witten zag zijn schot echter in hoekschop geduwd. Nog mooier was de parade van de Waregemse goalie toen Frans van Rooij het even voor het half uur zelf eens probeerde vanop wel 25 meter. Met een formidabele save zweefde Galjé de bal nog uit de bovenhoek. Meteen hadden we het beste gezien van de thuisploeg, die slechts bij schaarse momenten kon bekoren. Het was nog altijd meer dan wat een achteraan goed georganiseerd, maar verder ontgoochelend KSV Waregem tot aan de rust te zien had gegeven.

De wedstrijd kantelde vroeg in de tweede periode toen Dekenne binnen de rechthoek Harry Cnops neerhaatde. Die werd met een gebroken sleutelbeen weggedragen. H.-P. Lehnhoff verzachtte de pijn met een onorthodox strafschopgoal. De verdiende voorsprong kon nochtans niet voor de nodige rust zorgen bij de thuisploeg en toen KSV Waregem na het inbrengen van Van Baekel en Ruof dan toch uit zijn schelp kroop, had het de gelijkmaker enkele keren binnen bereik. Zonder een kiassetussenkomst van Wim De Coninck had Dekenne zijn fatale fout op Harry Cnops nog goed kunnen maken. Nu was het Cisse Severeyns die na balverlies van alweer Dekenne aan de goed ingekomen Eric Reynders de West-Vlamingen definitief kon terugwijzen. Na zijn zeventiende competitiegoal had Cisse Severeyns de applausvervanging echt wel verdiend (Luk Luyten - GvA - 05/04/1998).

(bron: de pers - 05/04/1998)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waregem

Elftallen

Wim De Coninck
Yves Vanderveeren
Rony Van Rethy
Pascal Plovie
Rudi Smidts
Hans-Peter Lehnhoff
Jan Poortvliet
Frans van Rooij
Thierry Pister
Cisse Severeyns
Harry Cnops
Hans Galjé
Pino Decraeye
Yvan Desloover
Luc Millecamps
Franky Dekenne
Vital Borkelmans
Manu Karagiannis
Nick Descamps
Marc Mertens
Richard Niederbacher
Hans Christiaens

Wissels

49' Harry Cnops (uit)/
Eric Reynders (in)
 
87' Cisse Severeyns (uit)/
Rudi Taeymans (in)
 
Marc Mertens (uit)/
Alain Van Baekel (in)
62'
 
Nick Descamps (uit)/
Gernot Ruof (in)
80'
 

Begin Match
Ruststand 0-0
52' Hans-Peter Lehnhoff
(penalty) 1-0
     
87' Cisse Severeyns 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG