Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek
4 0
12.03.1988 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Ignace Goris

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Daniël De Craemer
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R.W.D.M.

Frans van Rooij laat Bosuil weer zingen

DEURNE - "Frans van Rooij is back in town," merkte Georg Kessler tijdens zijn na afloop van een thuiswedstrijd traditionele monoloog op. Zo hadden voordien ook de minder talrijke Antwerpsupporters kunnen vaststellen. Toen de Nederlander na de rust de ene 'assist na de andere' liet 'bewonderen, vulde de koude en drassige Bosuillucht zich met applaus en gezang. De contacten nog schuwend, maar toch enkele keren zwaar aangepakt door de tegenstanders, en nooit echt hard de bal in de richting van het doel trappend, kwam hij zaterdagavond erg dicht bij de grandioze prestaties die hij voor de eerste winterstop weggaf. Erg hoopvol was ook de vaststelling dat de fysieke conditie van de spelmaker steil de hoogte ingaat. Naarmate de minuten verstreken, won Frans van Rooij aan zelfvertrouwen en aan kracht. Het mocht dan ook geen verwondering baren dat het gezang van de Antwerpsupporters tegelijk aan decibels won.

Winnen ook deed de Antwerpploeg. Al leidde slechts één van de vele schitterende voorzetten van Frans van Rooij naar een doelpunt. Thierry Pister, Francis Severeyns en nog andere ploegmaats konden de 'assist' van de spelmaker niet verzilveren. Ook omdat doelverdediger Vanderschommen met parades uitpakte. Hans-Peter Lehnhoff (in buitenspelpositie?) kon op de valreep wel de hem door Frans van Rooij in de voeten geschoven bal meepikken om met een lobbal te scoren. De 4-0 overwinning van R Antwerp FC was dus niet alleen te danken aan de knappe prestatie van Frans van Rooij. Aan zijn zijde groeiden nog andere spelers tot heuse uitblinkers uit. Om te beginnen H.P. Lehnhoff. Hij bracht met zijn uitvallen op rechts de RWDM-verdediging geregeld in problemen. De middenvelder lag in de 44e minuut aan de basis van een schitterend doelpunt. Na een tegenstander te hebben uitgeschakeld vond H.-P. Lehnhoff met zijn voorzet het hoofd van de net op tijd en krachtig naar de bal duikelende Mark Van der Linden.

Vroeg in de wedstrijd had Jan Poortvliet ook al een doelpunt gemaakt. Cossey weerde de door Thierry Pister getrapte vrijschop af. De weer erg geconcentreerd spelende Nederlander kon de bal met een harde trap van ver in de benedenhoek deponeren. Wist RWD Molenbeek niet dat R Antwerp FC een week vroeger te Luik een nederlaag had geleden en niet zonder twijfels aan de volgende opdracht zou beginnen? Beseften de volgelingen van Paul Van Himst niet dat de Antwerpverdediging door de gedwongen afwezigheid van Pascal Plovie vermoedelijk 'te pakken' was? Met geregeld zes of zeven spelers in verdediging en veel terugspeelballen naar doelverdediger Vanderschommen, lieten de gasten aanvankelijk een erg bange indruk. Pas op het halfuur moest Wim De Conink op een ver shot van Thairet de handen uit de mouwen steken.

Al die tijd kreeg Rony Van Rethy het niet lastig om zich als libero op te warmen. Dat was nodig ook, want na de rust stond een 'ander' R.W.D. Molenbeek op het terrein. Dat had veel te maken met de opstelling van Kobla. Op het uur kwam die erg dicht bij een doelpunt, Wim De Coninck verliet net op tijd zijn doel. Vijf minuten later trapte Edelbloedt de bal tegen de zijstaak. Weer vijf minuten later moest de doelverdediger van R Antwerp FC zijn ploeg overeind houden door een kopbal van Kobla uit de hoek te houden. R Antwerp FC bleef niet bij de pakken zitten. Mark Van der Linden en H.-P. Lehnhoff zagen hun pogingen gestopt door Vanderschommen. Bouwmeester vond geregeld Jan Poortvliet op zijn weg. Frans van Rooij liet ondertussen zijn ploeg wel draaien. H.-P.Lehnhoff nodigde Rudi Taeymans uit tot een snelle tegenaanval. De een-twee werd met een schicht van de Duitser besloten. Het werd ten slotte nog 4-0. Zonder te vergeten dat Wim De Coninck zijn team tijdens het vierde en vijfde kwartier voor onheil behoedde, zou niemand graten hebben gezien in een nog meer afgetekende zege van de 'Great Old'.

Enorm ontgoocheld
"Ik ben enorm ontgoocheld," reageerde Mark Vander Linden op vraag over zijn verworpen beroep. "Ik moet nu drie weken aan de kant. Ik heb al afgesproken om 's morgens extra trainingen te volgen. Het zou zonde zijn indien ik door dit voorval mijn uitstekende vorm zou verliezen. Er volgen nog zes wedstrijden bij mijn terugkeer in de competitie. Die wil ik meemaken." Mark Van der Linden prikte zijn dertiende treffer tegen het net. De twintig mindere minuten in de tweede helft vond de kapitein logisch. "Het tempo lag voor de rust enorm hoog. We moesten even naar adem happen, alvorens het slotoffensief in te zetten (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 14/03/1988)."

Bouwmeester liep bij rood-witten en heet Frans van Rooij

DEURNE - Bouwmeester is bij RWDM de man die zijn naam in het middenveld eer moet aandoen. De echte 'bouwmeester' liep zaterdagavond in het andere kamp. Frans van Rooij voetbalde opnieuw als in zijn beste dagen. Het laatste schuifje van de wedstrijd was helemaal Frans van Rooij getint. Uit de tribunes galmden de «Franskens» over en weer. Het was mooi om zien hoe hij met Mark Van der Linden en maats de combinaties opzocht en uitwerkte. De Sinjoren zetten nogal wat aanvallen via de flanken op. De duo's Yves Vanderveeren- en H.-P. Lehnhoff, Rudi Smidts en Thierry Pister trokken zich op aan het duidelijk voelbare meesterschap op het middenveld, waar ook Jan Poortvliet een belangrijke rol vervulde.

Het begon met een vrijschop van Thierry Pister. Cossey ontzette in de voeten van Jan Poortvliet. De revanche voor RFC Luik was gestart. Een actie van de bedrijvige Hans-Peter Lehnhoff stelde Jan Poortvliet bijna in staat aan te dikken. Houx duwde sterke Jan tegen de vlakte maar de heer Goris vergat de zaak. Het duurde een half uur voor RWDM iets in de richting van Wim De Coninck stuurde. De loeier was van Thairet, de opwarming voor de Antwerpdoelman. H.-P. Lehnhoff vond het welletjes. Hij vloerde Van Walleghem, bereikte, buitenkant voet de knap inlopende Van der Linden en die knikte binnen.

Een boeiende eerste helft, een schitterende tweede. RWDM begon er met goede moed aan. De inbreng van Kobla deed R Antwerp FC pijn. Hij verscheen alleen voor Wim De Coninck, die het duel won. Edelbloedt, veel aan de bal, schoot op de paal en maneuvreerde even later De Buyser voor Wim De Coninck. De Antwerpdoelman hield zijn ploeg recht. Zelfs toen Kobla al juichend, naar de middencirkel terugliep ranselde de portier de bal nog uit zijn doelvlak. De derde goal viel net op tijd. Verdediger Rudi Taeymans trok samen met H.-P. Lehnhoff op avontuur. Een perfecte dubbelpas en de afwerking van H.-P. Lehnhoff navenant. Al wat nog volgde, was voor R.A.F.C. De schitterende lob over de nochtans attente Vanderschommen leverde meteen het tweede doelpunt van H.-P. Lehnhoff op. Het geurde wel naar buitenspel, met een beetje meeval had de goed ingekomen Harry Cnops de vier-nul al eerder op de bordjes gekregen (R.V. - GvA - 14/03/1988).

Mark Van der Linden fel ontgoocheld

Deurne — "R Antwerp FC is nog altijd geen RSC Anderlecht. Ik had er echt op gerekend strafvermindering te krijgen. Costantin hield vol dat ik alleen de bedoeling had de man te spelen. Het rapport was te zwaar opgesteld. Ik kon me niet verdedigen, het was een uitgemakte zaak. Je zit daar als speler tussen de scheidsrechter en een lid van het Uitvoerend Comitee en je bent er bij voorbaat aan voor de moeite. Ik blijf erbij dat er met twee maten en gewichten wordt gewerkt. Marchoul, Krncevic en Van Tiggelen kregen samen vijf weken. Ik ben enorm ontgoocheld." Tot daar Mark Van der Linden in zijn nabeschouwing op het verworpen beroep. "Ik moet nu drie weken aan de kant. Ik heb al afgesproken om 's morgens extra trainingen te volgen. Het zou zonde zijn als ik door dit voorval mijn uitstekende vorm zou verliezen. Er volgen nog zes wedstrijden bij mijn terugkeer in competitie. Die wil ik meemaken." Mark Van der Linden prikte zijn dertiende treffer tegen het net. De twintig mindere minuten in de tweede helft vond de kapitien logisch. "Het tempo lag voor de rust enorm hoog. We moesten even naar adem happen alvorens het slotoffensief in te zetten (R.V. - GvA - 14/03/1988)."

(bron: de pers - 14/03/1988)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Yves Vanderveeren
4 Rony Van Rethy
3 Rudi Smidts
5 Rudi Taeymans
6 Hans-Peter Lehnhoff
7 Frans van Rooij
8 Jan Poortvliet
9 Thierry Pister
10 Mark Van der Linden (K)
11 Cisse Severeyns
1 Luc Vanderschommen
2 Luc Van Walleghem
3 Rudi Cossey (K)
4 Dirk De Vriese
7 Geert Emmerechts
8 Patrick Thairet
9 Jaak Edelbloedt
11 Marc De Buyser
14 Hans Bouwmeester
16 Wim Kiekens
6 Philippe Houx

Wissels

69' 11 Cisse Severeyns (uit)/
12 Harry Cnops (in)
 
6 Philippe Houx (uit)/
15 Didier Kobla (in)
46'
 
8 Patrick Thairet (uit)/
19 Hans Mergan (in)
78'
 

Begin Match
      Jaak Edelbloedt
Yves Vanderveeren      
      Rudi Cossey
Rudi Taeymans      
13' Jan Poortvliet 1-0      
44' Mark Van der Linden 2-0      
Ruststand 2-0
74' Hans-Peter Lehnhoff 3-0      
89' Hans-Peter Lehnhoff 4-0      
90' Eindstand 4-0 90'
TERUG