Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.
2 0
23.01.1988 Plaats: Achter de Kazerne

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Michel Piraux - Luc Lazou
Toeschouwers: 15.000

Wedstrijdverslag

Na KV Mechelen - R Antwerp FC

Mechelen drijft boven

MECHELEN - R Antwerp FC heeft zonder Frans van Rooij en Frank Mariman de eerste nederlaag van het seizoen niet kunnen afwenden. De leidersploeg verdedigde zich in een uitverkocht huis erg verdienstelijk, maar kwam niet aan zijn bekende en gevreesde aanvalspatronen toe. Op de natte en gladde grasmat dreven de Mechelse kwaliteiten boven. Een soeverein voetballende Clijsters duwde de Great Old na ruim een uur kopje onder. Den Boer gaf de zege in de slotfaze nog iets meer reliŽf. Ondanks de ongewone en moeilijke speelomstandigheden verliep de topper biezonder sportief. Constantin, die alweer arrogante trekjes vertoonde, trok maar ťťn kaart: rood voor Marc Van der Linden.

De lang verbeide topper viel bijna letterlijk in het water. De storm van vrijdag had de rechthoek 'Achter de Kazerne' blank gezet, goed en vlot voetbal onmogelijk gemaakt. Vooral de strook waarop KV Mechelen voor de rust aanviel, maakte swingende combinaties onmogelijk. Aangezien het herschikte hart van de Antwerpse afweer, bestaande uit het jonge duo Pascal Plovie en Rudi Taeymans, uitstekend werk afleverde, bleef het te lang stil in het volle stadion. Enkele keren kwam KV los, maar een attente Wim De Coninck waakte in de buurt van de zestienmeterlijn. Eťn keer had hij wat geluk toen Sanders alleen zijn richting uitstormde, maar in het Mechelse moeras bleef steken.

Weinig doelgevaar dus, maar het publiek amuseerde zich wel met een vertoning die in zijn beste momenten op synchroonzwemmen en even later op het triviale tobbedansen op de Nederlandse buis geleek. R Antwerp FC kon Preud'homme niet bedreigen. Er waren wel een paar uitbraken op de rechterflank van Hans-Peter Lehnhoff, maar die kregen geen verlengstuk. Cisse Severeyns zorgde met een knappe solo voor een flits van grote klasse, maar besloot in het zijnet. Kort voor de rust kwam er dan toch sensatie. Koeman trapte een hoekschop. Ohana kopte. Wim De Coninck reageerde knap. De bal bleef voor de doellijn liggen en er volgde een enorm kluwen waarna Emmers binnenduwde.

Costantin had een overtreding bemerkt en keurde het doelpunt af. Een blanke eindstand kwam steeds naderbij. De bezoekers leken na de rust zelfs iets beter in de partij te komen. Preud'homme kwam na een waterige terugspeelbal van Rutjes even in de problemen.
Toen demonstreerde de Mos echter het verschil tussen R Antwerp FC en KV Mechelen. Hij kon zich de luxe permitteren Sanders in te ruilen voor De Mesmaeker. De international ontpopte zich als een echte joker. Samen met een plots klaarwakkere Ohana rolde hij de rood-witte rechterkant op. De Antwerpse afweer stuurde SOS-signalen uit, maar George Kessler had niemand op de bank die de partij weer onder controle kon krijgen.

Het begon steeds duidelijker te worden dat het Antwerpse schip in het zicht van de haven toch zou stranden. Wim De Coninck stelde het vonnis nog uit door een kopbal van Ohana over de dwarslat te tillen. De inlopende den Boer kwam net niet bij een voorzet van De Mesmaeker. Even voorbij het uur gebeurde het toch. Een hoekschop van Koeman werd onzuiver afgeslagen. De Wilde en Rudi Taeymans gingen samen naar de bal, die loodrecht ten hemel klom. Wim De Coninck maakte een foutje en Rutjes beroerde het leer eventjes met het hoofd. Clijsters, die vooral na de rust opvallend soepel liep te voetballen, kopte beheerst binnen.

De situatie werd even later uitzichtloos voor de leiders toen Marc Van der Linden met gestrekt been op Clijsters inging. Costantin, die zichzelf alweer het middelpunt van de aarde achtte, trok onverwacht rood. Een straf die op zichzelf te billijken was, zo de Waalse ijdelfluit strenger was geweest voor gevaarlijke ingrepen van Hofkens (drie keer) en den Boer. Wim De Coninck moest nog een goede save uit de handschoenen schudden na een nieuwe dribbel van Ohana en een dichte poging van De Wilde. Kort voor tijd stuurde De Mesmaeker de IsraŽliŽr nog eens de bezette gebieden in. Ohana tikte tot bij den Boer die moeiteloos de eindscore vastlegde.

Een terechte Mechelse zege na een best aardige partij, waarbij een afkeurende opmerking past voor sommige Mechelse heren die op de tribune hun fatsoen verloren bij de uitsluiting van Mark Van der Linden en voor George Kessler, die even vergat dat hij een gentleman was en de overkokende koppen begon te provoceren (FranÁois Collin - Het Nieuwsblad - 25/01/1988).

Marc Van der Linden looft Emmers

MECHELEN. ó Tonnen water vielen uit de hemel. Onder een ware zondvloed werd de grasmat in minder dan geen tijd herschapen in een zompig moeras. De natuur ontbond zijn duivels en maakte van de strijd der titanen een hallucinant schouwspel. Het was letterlijk pompen of verzuipen. In die moeilijke omstandigheden hebben KV Mechelen en R Antwerp FC een heroÔsch duel geleverd. De nummers twee en een van het Belgische voetbal voerden strijd met open vizier en maakten van de ongewone wedstrijd een spannende en meeslepende vertoning.

Een schaduwzijde toch: de uitsluiting van Marc Van der Linden een kwartier voor tijd. De Antwerpkapitein ontweek op het nippertje een zware tackle van Hofkens, stormde met de voet vooruit op Clijsters af en trapte hem tegen het scheenbeen. Een ongelukkige reactie in het vuur van de strijd, die wel gesanctioneerd werd door Costantin. Van der Linden kreeg nogal wat te horen toen hij afdroop. George Kessler probeerde het publiek met gebaren tot betere inzichten te brengen, wat uiteraard het omgekeerde effect had. Met tien tegen elf was de kous af.

R Antwerp FC speelde zonder Frans van Rooij en Frank Mariman. Arek Klimas was als libero aangekondigd, maar bleef op de bank. In zijn plaats speelde Pascal Plovie laatste man. Rudi Taeymans moest den Boer bewaken. KV Mechelen speelde met Ohana en liet De Mesmaeker op de bank. De toss werd gewonnen door Clijsters en dat is niet onbelangrijk. KV Mechelen koos ervoor om de tweede helft op de betere veldstrook te spelen en dat was bepalend voor het wedstrijdverloop.

KV Mechelen moest de eerste 45 minuten ploeteren in het moeras. R Antwerp FC werd bij momenten klem gezet, maar op dit drassige, zeg maar onbespeelbare, terrein was de aanvallende ploeg benadeeld. De bal bleef in de plassen steken, normale combinaties waren onmogeliik. Je kon alleen hopen dat de bal bij een scrimmage in het zestienmetergebied voor een goede voet zou vallen. Dat gebeurde ook acht minuten voor de rust. Bij een gevaarlijke hoekschop van Koeman kwam de bal via Ohana en Rutjes bij Emmers die van dichtbij binnenduwde. Het doelpunt werd afgekeurd voor een font van Rutjes op Wim De Coninck.

Andere kansen waren er voor KV Mechelen nauwelijks geweest. Doelman Wim De Coninck keepte attent en liet zich ook niet verrassen door een van richting veranderd schot van De Wilde. Den Boer kon een keer op doel koppen en plaatste de bal centimeters naast. Een keer slechts kon KV Mechelen de Antwerpdefensie uit verband spelen. Emmers stuurde Sanders de ruimte in, die ging alleen op Wim De Coninck af. De bal bleef in de vijver steken.

Na rust veranderde de fysionomie van de wedstrijd. Op de beter bespeelbare veldstrook kon KV Mechelen zijn spel ontwikkelen. Ohana groeide naar een uitblinkersrol, werd ongrijpbaar voor Yves Vanderveeren. De Wilde en De Mesmaeker dienden zich aan als aflossingspunten. Halverwege de tweede helft, na meer dan een uur pompen, kreeg KV Mechelen de tegenstander klem. Een hoekschop van Koeman werd afgeweerd, een schot van De Wilde werd afgeblokt, Rutjes legde terug met het hoofd, Clijsters kopte de bal krachtig en geplaatst in de lege hoek. Het tot in de nok gevulde stadion daverde op zijn grondvesten.

De thuisploeg liet niet meer los. R Antwerp FC, inmiddels tot tien herleid, kreeg nog een uitstekende gelegenheid om de nederlaag af te wentelen. De kopstoot van Rudi Taeymans, die verdienstelijk werk leverde, ging naast. IsraeliŽr Ohana zette nog twee aanvallen op, alvorens hij onder applaus naar de kant geroepen werd. Een eerste keer bediende hij De Wilde. De steekbal werd door Wim De Coninck onschadelijk gemaakt. Minuten voor tijd was het raak. De voorbereiding was van De Mesmaeker, Ohana schudde zich vrij, bediende den Boer die het vonnis velde. De Mos heeft zijn ark veilig doorheen de zondvloed geloodst. George Kessler was zaterdag een gewone sterveling (Henk Van Nieuwenhoven - GvA - 25/01/1988).

Reacties

Het was van september geleden dat Rudi Taeymans nog aan de aftrap kwam. Een totale verrassing? "Iedereen was ervan overtuigd dat Arek Klimas zou spelen. Vanochtend kwam George Kessler tijdens de boswandeling in Breda naar me toe en vertelde me dat Pascal Plovie laatste man zou staan en dat ik op den Boer moest spelen."

Eens Marc Van der Linden met rood bedacht en Yves Vanderveeren door zijn trainer teruggeroepen, hadden De Mesmaeker en Eli Ohana vrij spel. Vanderveeren was erin geslaagd de zeer getalenteerde Ohana sportief af te stoppen. "Na de 1-0 achterstand bracht George Kessler er een aanvallend ingestelde speler bij en dat was Arek Klimas. De verdediger die moest wijken, was ik. Zo simpel is dat", aldus Yves Vanderveeren.

Jan Poortvliet is een winner. Hoe lang duurt het eer deze eerste nederlaag uit de kleren is? "Dat valt best mee. Wij hebben er alles aan gedaan, maar KV Mechelen leek mij iets sterker. Vooral op stilliggende fases zijn ze gevaarlijk. Het eerste doelpunt deed ons de das om. Zoals alle ondervraagde Antwerpspelers gaf ook Jan Poortvliet aan dat er aan de goal een reukje zat. "Wim De Coninck werd in de lucht door Rutjes gehinderd. Dat was de reden waarom hij de bal niet kon wegboksen (GvA - 25/01/1988)."

(bron: Het Nieuwsblad + GvA - 25/01/1988)

Statistieken

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.

Elftallen

Michel Preud'homme
Bert Cluytens
Graeme Rutjes
Lei Clijsters
Wim Hofkens
Marc Emmers
Koen Sanders
Pascal De Wilde
Ronald Koeman
Piet Den Boer
Eli Ohana
1 Wim De Coninck
2 Yves Vanderveeren
4 Pascal Plovie
5 Rudi Taeymans
3 Rudi Smidts
6 Hans-Peter Lehnhoff
7 Rony Van Rethy
8 Jan Poortvliet
9 Thierry Pister
10 Marc Van der Linden
11 Cisse Severeyns

Wissels

51' Koen Sanders (uit)/
Pol De Mesmaeker (in)
 
87' Eli Ohana (uit)/
Raymond Jaspers (in)
 
11 Cisse Severeyns (uit)/
12 Harry Cnops (in)
59'
 
2 Yves Vanderveeren (uit)/
13 Arek Klimas (in)
78'
 

Begin Match
Ruststand 0-0
68' Lei Clijsters 1-0      
      Marc Van der Linden 76'
86' Piet Den Boer 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG