Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Racing Jet de Bruxelles (SR)
7 2
19.12.1987 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Leon Schelings

Lijnrechters:
Jozef Van Acker - Jules Swinnen
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RJ de Bruxelles

Ronny Van Rethy tekent voor vijftigste treffer van onstuitbare leiders

Een superieure leidersploeg heeft zaterdagavond vooral na de rust, een spel van kat en muis gespeeld met Racing Jet. Drie minuten voor het eindsignaal van de rood-witte show tekende Rony Van Rethy, na een afleggertje van een briljant spelende Hans-Peter Lehnhoff het... vijftigste roodwitte doelpunt van deze campagne aan. Er rekening mee houdend dat de 'Great Old' vorig seizoen ook het streven naar het... behoud succesvol afsloot zit men nu al aan een reeks van 22 competitiewedstrijden zonder nederlaag!

"Zoals de ploeg thans draait zie ik niet in wie ons dit seizoen nog zou kunnen kloppen," zei ex-voorzitter Julien Boydens, die het gebeuren met gelukstranen in de ogen van dichtbij blijft volgen, ons na de match. Een paar minuten later liet president Eddy Wauters zich voor de RTBF-micro van André Remy ook al 'gaan': "Ik had het misschien beter nog wat geheim gehouden", aldus de voorzitter, "maar ik moet toegeven dat wij voor de... titel spelen!" Blijft de vraag of 'Sir George' Kessler dat allemaal graag hoort. Op de persconferentie na de match zei deze laatste immers: "Er moet nu al veel gebeuren om dit team uit de eerste vijf te houden..." Over de kroontitel wil de trainer echter (nog) geen woord kwijt.

De Brusselse voetbaldreumes Racing Jet smaakte zaterdag wel het genoegen om de score te openen. Eddy Jaspers werd op rechts door Ghislain gelanceerd en pakte met een loeier uit die heel het stadion, Wim De Coninck incluis, volledig verraste. De Brusselse voorsprong bleef precies twaalf minuten overeind nadat Mark Van der Linden vooreerst nog tegen de staak had geschoten. Cisse Severeyns bracht R Antwerp FC na voorbereidend werk van Hans-Peter Lehnhoff en Mark Van der Linden langszij. De jonge Westmallenaar zou achteraf nog tweemaal uit voorzet van Thierry Pister scoren en zijn doelpuntentotaal naar 15 tillen. Tot bij de rust bleef de match evenwel spannend. Roland Janssen kreeg, na een lichte overtreding van Rudi Smidts op Carette, immers van de Luikse ref Schelings de kans om vanop de stip te scoren. Met een vrijschop langs H.-P. Lehnhoff en ook al een strafschop toegekend na een haakfout van Barmos op Cisse Severeyns, was R Antwerp FC eerder tot 3-1 uitgelopen.

Na de rust kregen de kijkers, benevens de al eerder aangehaalde twee nieuwe treffers langs Cisse Severeyns en doelpunt 'nummer vijftig' van Rony Van Rethy, ook nog een technisch staaltje van Mark Van der Linden te bewonderen. Door de kleinste hoek tussen Vekeman en de eerste paal tekende de rood-witte aanvoerder praktisch vanop het verlengde van de doellijn de zesde plaatselijke treffer van de feestelijke gala-avond aan. De enige Brusselse kans uit de tweede helft (Carette raakte na een scherpe counter de dwarsligger) kon het feest niet meer verstoren. Zeker niet nadat Dessy, na de zoveelste aanslag op H.-P. Lehnhoff met een tweede gele kaart vriendelijk verzocht werd het veld te verlaten (Walter Geboers - D.N.G. - 21/12/1987).

"Kerstcadeau voor Jan Publiek", aldus George Kessler - Drie keer Severeyns

Voor de aftrap al dankte de stadionomroeper uit naam van de supporters R Antwerp FC voor al het leuks dat in 1987 gebracht werd. Waarop George Kessler en de zijnen vervolgens op hun manier tussentijds afscheid namen: door nog eens een extra-feestje te bouwen en RC Jet met 7-2 in te pakken. "Een kerstcadeau voor Jan Publiek", merkte hij na afloop droogjes op.

Ook het bescheiden Racing Jet heeft dus niet de stunt kunnen verwezenlijken waarop de concurrentie allicht heimelijk had gehoopt. Niettemin joegen de Brusselaars aanvankelijk even de schrik in bij de trotse en steeds ongeslagen leider. Ghislain verstuurde een lange bal in de richting van Jaspers, die met Thierry Pister in de buurt, vanuit een schuine, haast onmogelijke, hoek in een tijd uithaalde en de bal aan de eerste paal in doel zag verdwijnen. Tot grote verbazing van de tevergeefs grabbelende Wim De Coninck en het hele stadion. Een opsteker voor het massaal verdedigende Racing Jet, dat nagenoeg alleen Carette voorin hield. De vreugde was van korte duur. Nadat Mark Van der Linden al tegen de paal had geknald, trof Cisse Severeyns even later een eerste keer raak. Mark Van der Linden trok voor vanop rechts, Jan Poortvliet ging onder de bal door en Cisse Severeyns tikte kalm binnen. Nadat Mark Van der Linden en diezelfde Cisse Severeyns, tot twee keer toe (Dessy en Vekeman konden nog net redding brengen), dicht bij een nieuwe treffer waren gekomen, zette de sterkspelende H.-P. Lehnhoff uit een vrijschopfase zijn ploeg vervolgens op winst. Een afleggertje van Mark Van der Linden en Vekeman stond machteloos in de andere hoek. Hij kon net zien hoe het staalharde, lichtjes van baan veranderde, 30 m-schot van de West-Duitser, tegen de netten belandde.

Dat er uiteindelijk na de rust nog vijf goals vielen, was mee te danken aan de scheidsrechter die eerst een overtreding zag in een contact Cisse Severeyns-Barmos en zo Mark Van der Linden de kans gaf vanop de stip de voorsprong op te voeren. Zoals gebruikelijk volgde even later de compensatie toen Carette een arm van Rudi Smidts in de rug voelde, neerging en Janssen op zijn beurt de penalty niet onbenut liet. Even dus nog wat hoop voor de Brusselaars, al werd die na rust in de kortste keren aan diggelen gevoetbald door een alweer fysiek erg sterk, snel en vlot combinerend R.A.F.C., dat aan de lopende band demonstreerde. Eerst nam Cisse Severeyns, gelanceerd door Thierry Pister, alle twijfel weg. Toen Racing Jet vervolgens verder moest met z'n tienen, nadat Dessy een tweede 'gele' overtreding had gemaakt, was het hek helemaal van de dam. Carette trof weliswaar bij een uitbraak nog de lat, maar Cisse Severeyns voor zijn derde, Mark Van der Linden en Rony Van Rethy (met een schicht in de winkelhaak) gaven uiteindelijk, in de zingende Bosuil, de rood-witte superioriteit nog meer glans mee (bron: onbekend - 22/12/1987).

Mark Van der Linden potte de mooiste

DEURNE. — Twee minuten voor tijd haalde Rony Van Rethy nog eens verschrikkelijk hard uit. Meteen het zevende Antwerpdoelpunt van een alweer memorabel Bosuilavondje, het vijftigste in deze riante competitie. Net als in de heenwedstrijd heeft een uitgebalanceerde leidersploeg de Jetse formatie aan spaanders gehakt, een extra opportunistische en beheerste Cisse Severeyns prikte drie doelpunten in het net.

"Een kerstcadeau voor Jan Publiek", zei een monkelende George Kessler, die deze uitzonderlijke campagne als een grondsteen beschouwt voor het nieuwe stadion, het tweede objectief van 1988. A.D. Kessler had weliswaar enkele kritische bedenkingen bij de wedstrijd, maar kon zijn alerte discipelen toch rustig vrijaf geyen tot drie januari. De klassieke demonstratie in de tweede helft werd dit keer nog in de hand gewerkt door de uitsluiting van Dessy, maar zelfs dat steuntje had een swingend R.A.F.C. niet nodig om er kwalitatief bovenuit te steken.

Een eenrichtingswedstrijd waarin de thuisploeg niet zo agressief van start ging en zelfs opgeschrikt werd door een verrassende openingstreffer van Eddy Jaspers, die een kruispas van Ghislain lekker op de slof nam. R.A.F.C., misschien een tikkeltje geblaseerd, is dit seizoen mentaal sterk genoeg om zich van zo'n vroege opdoffer te herstellen. De rood-witten hielden resoluut het heft in handen tegen een Brusselse formatie, die sterk gegroepeerd speelde in verdediging en vertragingsacties poogde in te bouwen. Een poging van Mark Van der Linden strandde op de staak. Via voorbereidend werk van Hans-Peter Lehnhof en Mark Van der Linden kon Cisse Severeyns moeiteloos gelijkstellen.

De jacht was geopend. Dirk Vekeman kon nog wel een venijnig balletje van Cisse Severeyns over de balk duwen, maar stond helemaal tegenvoets als een afstandsschot van H.-P. Lehnhoff na een korte vrijschop afweek. Toch was die eerste helft niet zo denderend. Uit twee aangevochten strafschoppen, na noodlandingen van Cisse Severeyns en Carette, konden Mark Van der Linden en Roland Janssen de 3-2 rustscore op het bord zetten.

In de tweede helft was er echter geen Brussels kruid meer gewassen tegen de beulen van de Bosuil, die op een hogere versnelling overschakelden. Op een oersterk middenveld zorgden Frans van Rooij en Hans-Peter Lehnhoff voor flitsende tempowisselingen. Jan Poortvliet en Thierry Pister werkten zich uit de naad en zorgden voor de nodige impulsen en een vracht munitie. De Antwerpspitsen waren op de afspraak. Cisse Severeyns haakte zich zwierig voorbij Adriaens (4-2), een schot van Frans van Rooij, die om de haverklap openingen maakte, werd door Bölöni van de lijn geveegd.

Christophe Dessy, die in de eerste helft Frans van Rooij al had geveld en rond het uur weer de bijl hanteerde op H.-P. Lehnhoff, kon met rood naar de kleedkamer. Ook met tien man kwamen de geel-blauwen dicht bij een derde treffer. Frank Mariman verslikte zich, maar de lob van Carette plofte tegen de deklat. Een combinatie Frans van Rooij - Thierry Pister hielp Cisse Severeyns aan zijn vijftiende seizoentreffer. Na een voorzet van H.-P. Lehnhoff voerde Mark Van der Linden nog een nummertje op.

Hij veinsde, Vekeman ging plat en de Antwerp-aanvoerder scoorde via de paal. Barmos moest nog een vierde goal van Cisse Severeyns verhinderen, tegen de loeier van Rony Van Rethy had niemand nog enig verhaal. Het boeket van een vuurwerk. Als de rood-witten minder op persoonlijk succes hadden gejaagd en de bal hadden laten circuleren, het zou een complete catastrofe voor R.C. Jet zijn geworden (Frans Van Bergen - GvA - 22/12/1987).

R Antwerp FC vier punten los

George Kessler zal alvast een bijzonder prettig kerstfeest vieren. Een alweer indrukwekkend R Antwerp FC blikte Racing Jet in en heeft zich verder losgerukt van de concurrenten. Club Brugge KV ging immers zwaar onderuit in Beveren, wordt van de tweede plaats verdrongen door KV Mechelen. Het team van Aad de Mos won zuinig, maar verdiend op Sclessin, volgt op vier punten van de ongeslagen leiders (GvA - 22/12/1987).

(bron: GvA, Het Nieuwsblad, D.N.G. - 22/12/1987)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Racing Jet de Bruxelles (SR)

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Rony Van Rethy
3 Pascal Plovie
4 Frank Mariman
5 Rudi Smidts
6 Hans-Peter Lehnhoff
8 Jan Poortvliet
7 Frans van Rooij
9 Thierry Pister
10 Mark Van der Linden
11 Cisse Severeyns
Dirk Vekeman
Eddy Jaspers
Jozef Barmos
Stephane Adriaens
Christophe Dessy
Patrick Ghislain
Peter Janecka
Laszlo Bölöni
Pierre Janssen
Olivier Carette
Robert Hosker

Wissels

Patrick Ghislain (uit)/
Jean-Marc Imbert (in)
70'
 
Robert Hosker (uit)/
Benny Geebelen (in)
70'
 

Begin Match
      Christophe Dessy
      Benny Geebelen
      Eddy Jaspers 0-1 9'
20' Cisse Severeyns 1-1      
32' Hans-Peter Lehnhoff 2-1      
41' Mark Van der Linden
(penalty) 3-1
     
      Pierre Janssen (penalty) 3-2 44'
Ruststand 3-2
52' Cisse Severeyns 4-2      
      Christophe Dessy 60'
62' Cisse Severeyns 5-2      
66' Mark Van der Linden 6-2      
87' Rony Van Rethy 7-2      
90' Eindstand 7-2 90'
TERUG