Werner Liebi - Daniel Buerki
Toeschouwers: 22600

Na R Antwerp FC - R.C. de Lens

Fransen tweemaal sneller

ANTWERPEN - Racing Club de Lens speelt de derde ronde van de Uefa--beker. Op grond van het wedstrijdbeeld van de twee wedstrijden samen, is dit meer dan een rechtvaardig vonnis. In Lens volstond een laatste dol kwartier voor de Fransen om een hopeloos gewaande situatie te rechten (2-2). Gisteren op de Bosuil kon R.C. de Lens het koel en traag gepingel van R Antwerp FC nauwelijks een kwartier aanzien. Het timmerde vlot, bijna onhoudbaar, aan een voorsprong, waarbij het meest opvallende wedstrijdelement de Franse snelheid van uitvoering was.

R.A.F.C. werd bijna aanhoudend ter plekke gelaten. In dat licht moet ook de vervanging van de 'oude' Laszlo Fazekas door Jean-Marie Lecloux aan de rust worden gezien. Tegen zoveel jonge veulens rondom hem kraakten zijn schoenen. Voor een enthousiast publiek van naar schatting dertigduizend kijkers, trachtte R.A.F.C. aanvankelijk de wedstrijd te bekoelen. Tenslotte moest R.C. de Lens toch alles durven, R.A.F.C. weinig. Dat behoudende spel van de thuisploeg duurde nauwelijks een kwartier. Daarin had Leo Vander Elst wel met een goede vrijschop de muur gekraakt. De bal vloog naast. Marsiglia ging op de gele bon toen hij Mark Van der Linden torpedeerde. Dat was koel, professioneel voetbalwerk van R.A.F.C., zonder vonken, duidelijk met het profijt in de schoenen. R.C. de Lens begreep dit anders. Vanaf het moment dat Peltier nogal hopeloos naar zijn linkervoet stond te zoeken, die hij niet bezat.

Buitenspel
Een prachtige doelkans die Peltier verknoeide, maar die twee minuten later werd overgedaan. Wel in erg verdachte omstandigheden, Krawczyk pakte op rechts de bal in buitenspelpositie aan. Zijn voorzet werd door Vercruysse magistraal gemist, maar zowel Xuereb als Gaston Boeckstaens stonden klaar voor de receptie. Een duel, waarbij wij vermoeden, dat de Antwerpverdediger zijn eigen doelman vloerde. Zeg maar een onheus doelpunt, zowel inzake voorbereiding als afwerking (0-1). R.C. de Lens liep toen op het scherp van de snee. Drie minuten later stonden de Fransen met een 0-2 voorsprong. Een mooi doelpunt dat Vercruysse aanbracht en Xuereb beheerst naast Ratko Svilar schoot. Daartegen had R.A.F.C. weinig in te brengen. Meer zelfs, op schoten van Brisson en Krawczyk moest Ratko Svilar zijn ploeg voor de ontreddering behoeden. Waaruit wij opnieuw leerden dat R.C. de Lens, eens de voetbalgekheid in de kuiten kruipt, nauwelijks te stuiten is.

Laszlo Fazekas vervangen
Dat ondervond R.A.F.C. ook na de rust. Trainer Jean Dockx had ook wel gezien dat zijn ploeg in snelheid gewoon werd overspoeld en een ouderdomsdeken als Laszlo Fazekas in dit spelbeeld van generlei waarde was. Hij verving hem door Jean-Marie Lecloux. Een goede wissel, waarvan de intenties onmiddellijk teniet werd gedaan toen Brisson al in de 46e minuut het derde doelpunt voor R.C. de Lens scoorde. Zijn schot vertrok stijlrijk. Het stuitte nog op de voet van Danny Koekelcoren. Doelman Ratko Svilar lag meteen in de verkeerde hoek (0-3). Het voetballeed was onmetelijk diep, een bijna veilige uitgangspositie bij de start leek helemaal verbrod, zelfs nadat pechvogel Gaston Boeckstaens, in de 55e minuut een hoekschop van Leo Vander Eist deugdelijk op de slof nam en de score tot 1-3 herleidde. De eer van de match was toen tenminste gered, maar de verdere voetbalexploratie van Europa kon R.A.F.C. vergeten.

Wij menen te weten dat een derde Uefa-ronde voor R.A.F.C. een van haar steile verlangens was. In dergelijke opdracht kan elke voetbalploeg falen, maar... de manier waarop bevalt ons minder. R.A.F.C. kon tenslotte toch nog milderen toen Cnops onderuit gehaald werd. Leo Vander Elst zette de daarbij toegekende strafschop om (2-3) (Eric Moerman - bron: onbekend - 3/11/1983).

Snelle Xuereb speelde in drie minuten de thuisploeg weg

DEURNE — Op een mistige en zachte Allerzielenavond is R Antwerp FC in het vertrouwde Bosuilstadion de mist in gegaan. Na 25 minuten keken de rood-witten al tegen een 0-2 achterstand aan, net zoals RC de Lens in de heenwedstrijd, maar nu schoot er niets meer over van de nochtans gunstige uitgangspositie. Gingen de Fransen er op 19 oktober tijdens de laatste twintig minuten nog driftig tegenaan, werkten zij een 0-2 weg, de Sinjoren konden geen vuist maken. Zij ondergingen lijdzaam het spelgebeuren, waren te traag om de knappe en gevarieerde akties van de Fransen in te dijken. Uiteindelijk kwam er twee minuten voor tijd nog een behoorlijk 2-3 resultaat, dat echter ontoereikend was om de derde ronde te halen.

Het terugspelen van de bal naar de doelman in de aanvangsfase. Het was een bewijs van de voorzichtigheid waarmee beide elftallen begonnen. RC de Lens nam het initiatief. Bij een hoekschop keek het rood-witte legioen hoe Ratko Svilar de bal met de vuisten wegstompte. R.A.F.C. kwam toch weer in de wedstrijd. Een zwaar schot van Mark Van der Linden in de twintigste minuut zeilde naast de doelpaal. Dan kwam de snelheid van de Fransen duidelijk aan het licht. Van de vijfentwintigste tot de dertigste minuut werd de Antwerpverdediging overromield door de wervelende en produktieve Fransen. In de tweeëntwintigste minuut vertrok Krawczyk naar ons gevoel in buitenspel en zijn voorzet werd door de moeilijk te stoppen Xuereb in een eerste doelpunt verlengd.

Drie minuten later zette Vercruysse (die uiteindelijk Tloinski had verdrongen) een nieuwe aanval op die door Xuereb in een tweede goal omgezet. R.A.F.C. was aangeslagen. De thuisploeg keek toe hoe de Fransen hun acties sneller ontwikkelden, zonder dat evenwel een derde voltreffe op het scorebord kwam. Bij een vrije trap van Laszlo Fazekas hadden de Fransen meeval wanneer Bade het schot van de Hongaar op de eigen doelpaal devieerde. Restte R.A.F.C. nog één mogelijkheid tot scoren één minuut voor rust bij een goede combinatie tussen Harry Cnops en Mark Van der Linden. Laatstgenoemde pikte de bal mee, maar hij besloot net naast de doelpaal.

In de tweede speelhelft werd Laszlo Fazekas, die het tempo niet had kunnen volgen en evenmin zijn stempel had kunnen drukken op het gebeuren, vervangen door Jean-Mihcel Lecloux. Voor de kijkers het goed beseften, had Brisson via de voet van André Heerwegh in de 47e minuut de voorsprong tot 0-3 laten uitgroeien. R.A.F.C. nam meer risico's zodat de Fransen geweldig veel ruimte kregen om zich uit te leven. Middenvelder Mark Van der Linden ontpopte zich tot spelbepalende figuur. Hij speelde een knappe wedstrijd, maar predikte in de woestijn. De meeste van zijn maats gooiden de ballen hoog voor doel zonder dat er doelgevaar ontstond.

Toen Gaston Boeckstaens in de 57e minuut milderde, was er even paniek in de Franse verdediging. Lang duurde dat evenwel niet. De snelle middenvelders zorgden voor opluchting en dreiging voor Ratko Svilar, die een schot van Peltier via zijn vuisten en de bovenkant van de deklat kon pareren. De ingekomen Jean-Michel Lecloux kreeg verschillende kansen, maar gebruikte ze niet. Hij schoot tweemaal onbeheerst over de deklat. Ratko Svilar haalde een schitterende duik uit na een zwaar schot van Brisson. Leo Van der Elst kon twee minuten voor tijd mildere cijfers zorgen. Harry Cnops werd in de strafschopzone neergehaald, Leo Van der Elst, hard gezwoegd, maar bitter weinig meeval, slaagde erin de 2-3 eindstand op het scorebord te trappen (René Mariën - GvA - 03/11/1983).

"Geen excuus" (Jean Dockx)

Antwerptrainer Jean Dockx zoekt geen excuses voor de nederlaag, te wijten aan een samenloop van omstandigheden. Vladi Petrovic en Laszlo Fazekas zijn inderdaad fysiek niet fit, terwijl ook Patrick Ipermans en Gaston Boeckstaens niet volledig speelklaar waren. De grote oorzaak van de nederlaag ligt bij het eerste doelpunt, in die zin dat R Antwerp FC de buitenspelval niet ideaal toepaste en RC de Lens daar optimaal gebruik van heeft gemaakt (GvA - 03/11/1983)."

"Geen geluk" (Mark Van der Linden)

"De wedstrijd werd in de eerste speelhelft verloren op het middenveld, daar Patrick Ipermans te dikwijls tegenover twee spelers stond. In zulke wedstrijden moet je wat geluk hebben. In Lens staan wij 0-2 voor, uiteindelijk wordt het er nog 2-2, dat kon hier vandaag ook gebeuren maar het mocht niet zijn (GvA - 03/11/1983)."

11 Daniel Xuereb

46' 6 Laszlo Fazekas (uit)/
12 Jean-Michel Lecloux (in)

80' 11 Mark Van der Linden (uit)/
13 Patrick Vermeiren (in)

10 Pascal Peltier (uit)/
12 Miroslaw Tlokinski (in)
70'

René Marsiglia
      Philippe Piette
      Gaston Boeckstaens (own-goal) 0-1 22'
      Daniel Xuereb 0-2 25'
Ruststand 0-2
      François Brisson 0-3 47'
57' Gaston Boeckstaens 1-3
88' Leo Van der Elst (penalty) 2-3
90' Eindstand 2-3 90'