Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.
0 0
01.11.1984 Plaats: Olympiastadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
René Thirion - Oscar Criquielion
Toeschouwers: 4.000

Wedstrijdverslag

Na Cercle Brugge KSV - R Antwerp FC

Leen Barth stopt drie penalties

BRUGGE - Dankzij een wellicht onuitgegeven stunt van haar doelman Leen Barth heeft Cercle Brugge KSV ten koste van R.A.F.C. de poort naar de achtste finales van het bekertoernooi geforceerd. Toen na 120 minuten behoorlijk goed voetbal geen doelpunt was gevallen, moesten penalties de beslissing brengen. Van een spannend duel was meteen geen sprake meer. In die spectaculaire ontknoping stopte de Brugse goallie drie strafschoppen op rij. Een nochtans verdienstelijk R.A.F.C. was meteen uitgeteld.

Niet alleen de jonge en erg nerveuze Ronny Prins kreeg zijn elf metertrap niet voorbij de Nederlandse aanvoerder van Cercle, ook de routiniers Patrick Ipermans en Alex Verniers faalden oog in oog met Barth. Van Cercle-zijde knalde Van Thournhout weliswaar tegen de lat, maar Kooiman, Johnsson en Courant klaarden de klus en lieten Jan Ruiter geen schijn van kans. Nochtans was het precies de Antwerpdoelman geweest die zijn team vooral in de tweede speelhelft met enkele sublieme reddingen overeind had gehouden.

Bepaald in de slotminuten van de reglementaire speelduur ranselde hij tot drie keer toe het doelpunt uit zijn kooi dat Cercle voor verlengingen had kunnen besparen. Daarin kwam de thuisploeg via Nave nog één keer dicht bij de winning-goal, maar verder was het R.A.F.C. dat duidelijk over de meeste reserves beschikte, zonder dat de rood-witten daaruit voordeel konden puren. Als R.A.F.C. dit boeiende en aantrekkelijke bekerduel had willen winnen, hadden Vladi Petrovic en zijn maats al in de eerste 45 minuten het verschil moeten maken.

Cercle, zonder de niet tijdig uit Finland teruggekeerde Ukkonen, legde in die periode wel veldoverwicht aan de dag, maar R.A.F.C. counterde enkele keren biezonder gevaarlijk. Alex Verniers en Norbert Beuls kregen elk twee keer de kans om hun team op winst te zetten. Ofwel besloten ze naast, ofwel bracht een attente Barth redding. Cercle van zijn kant kon de goed georganiseerde rood-witte afweer niet uit verband halen. Jan Ruiter wist met enkele rake afstandsschoten raad.

Na rust ging Cercle nadrukkelijker domineren. Toen na goed een uur spel Valdi Petrovic na een biezonder smerige overtreding van Van Kerkhof afgevoerd moest worden, verloren de bezoekers hun greep op het middenveld. Een snel en agressief Cercle was baas, maar Jan Ruiter pakte alles. Zoals die afgeweken 30-meter vrijschop van Kooiman die recht op de winkel haak afzoefde maar door de Antwerpdoelman met een fraaie save onder de lat werd weggeplukt. R.A.F.C. kon nog twee keer gevaarlijk uitbreken. Patrick Ipermans stuitte op Barth. Alex Verniers knalde nipt naast. In de slotfase van de wedstrijd zorgde Jan Ruiter nog voor enkele reddingen die uiteindelijk naar het nemen van strafschoppen leidden. Daarin eiste overbuur Barth dan de uitblinkersrol op (Luk Luyten - GvA - 2/11/1984).

(bron: de pers - 02/11/1984)

Statistieken

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.

Elftallen

Leen Barth
Rudy Poorteman
Saevar Jonsson
Wim Kooiman
Jean-Marie Dewalleff
Nico Broeckaert
Bram Van Kerkhof
Frank Nève
André Raes
Paul Courant
Koen Sanders
1 Jan Ruiter
2 Gaston Boeckstaens
3 Danny Koekelcoren
4 Norbert Beuls
6 Rudi Smidts
5 Ronny Prins
7 Patrick Ipermans
8 Vladimir Petrovic
9 Alex Verniers
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops

Wissels

62' Bram Van Kerkhof (uit)/
Philibert De Vlaeminck (in)
 
110' Nico Broeckaert (uit)/
Jef Vanthournout (in)
 
8 Vladimir Petrovic (uit)/
13 Yves Vanderveeren (in)
60'
 
11 Harry Cnops (uit)/
14 Gerrit Carleer (in)
100'
 

Begin Match
Wim Kooiman      
      Norbert Beuls
      Marc Van der Linden
Ruststand 0-0
61' Bram Van Kerkhof      
90' Eindstand 0-0 90'
Begin verlengingen
Einde verlengingen 0-0
3 Penalty's 0
  Kooiman Ronny Prins  
  Jonsson Patrick Ipermans  
  Paul Courant Alex Verniers  
TERUG