Guy Goethals - Hermand
Toeschouwers: 10000

Na K Lierse SK - R Antwerp FC

Ratko Svilar stak K Lierse SK een handje toe

LIER — R Antwerp FC, zonder overtuiging, inzet en met een erg onzekere Ratko Svilar, was na zestien minuten al uitgeteld. De geel-zwarte formatie, met Van den Buys en Snelders beweeglijk in het middenveld, had toen al een 2-0 voorsprong. De thuisploeg bouwde de voorsprong uit tot 4-0 en even zag het er naar uit dat R.A.F.C. met dezelfde cijfers zou worden ingeblikt als de stadsgenoot. Harry Cnops zorgde voor een milder vonnis en maakte even voor tijd zijn eerste competitiedoelpunt.

Vanaf het eerste fluitsignaal kon duidelijk worden vastgesteld dat de afwezigheid van Frank Mariman een grote handicap was voor het rood-witte elftal. De A-defensie was weinig secuur en was al in de eerste minuut, bij een misverstand tussen Danny Koekelcoren en Ratko Svilar bijna geklopt. K Lierse SK tastte vooral de zwakke Antwerplinkerflank af. Werkten de spitsen de acties in de aanvangsminuten ondermaats af, rond het kwartier kwam de dubbele voorsprong op het scorebord. Ratko Svilar ging geen van de twee keren vrijuit. Bij een hoekschop schonk Danny Koekelcoren te veel vrijheid aan Van den Buys. Ratko Svilar bleef op de doellijn en de Lierse nummer vier kopte ongehinderd binnen. Twee minuten later trapte Bosch een schot. Ratko Svilar loste. Postuma was ter plekke om de voorsprong te verdubbelen.

Langs rechts bleef K Lierse SK, onder impuls van Van den Buys en Snelders, de rood-witte verdediging onder druk zetten. De reacties van de gastploeg met een door elkaar gehaald middenveld gebeurden haast iedere keer in de lucht, maar kenden tegen de stevig koppende Lierseverdedigers met Boskamp in een voortreffelijke rol, geen succes. De beide tovenaars Laszlo Fazekas en Vladi Petrovic hadden het stokje in de kleedkamer gelaten. Het klopte langs geen kanten. Laszlo Fazekas moest van te ver komen, Vladi Peztrovic liep zich na onnodige individuele acties, telkens vast. Een zwaar schot in de 25e minuut van Van den Buys zeilde juist naast de doelpaal. Mark van der Linden werd rond het halfuur de ruimte ingestuurd.

Een ver uitgelopen Verlinden kon buiten de strafschopzone, het gevaar met de hand verhinderen. Dit was tot dan toe de enige scoremogelijkheid voor de bezoekers, die in de 33e minuut nog een kans afdwong. De vrije schop van Vladi Petrovic werd door een laaguitvallende Verlinden uit de hoek geranseld. Vlak hierop ontsnapte Bosch, omzeilde twee tegenstanders, knalde op de doelpaal en was vlugger dan de A-verdedigers om een derde doelpunt te maken.

De tweede speelhelft had eigenlijk niet meer gespeeld hoeven te worden. K Lierse SK verdedigde de veilige voorsprong. R.A.F.C. bleef traag acteren. K Lierse SK kreeg wel nog scorekansen, maar Weihrauch schoot te zwak. Bleef Ratko Svilar onzeker, tegen het schot van de ingekomen Corneissen, uit voorzet van Van den Buys, had hij geen verhaal. Vijf minuten voor tijd slaagde Harry Cnops er uit voorzet van Vladi Petrovic in, met het hoofd het eerreddende doelpunt te scoren. Ruim verdiende zege van de K Lierse SK (René Mariën - bron: onbekend - 03/10/1983)

Door het oog van Bob (9)

"Een schande", "zij hebben met ons geld gespeeld", "een gebrek aan beroepsernst en zelfdiscipline"! Zo lieten verontwaardigde Antwerpsupporters na de hopeloos zwakke verrichting van de Great Old aan het Lisp, hun opgekropte woede horen.

Wat de wedstrijd (?) zelf betreft: de beslissing was vlug gevallen. Twee misrekeningen binnen het kwartier van Ratko Svilar lagen aan de basis van een 2-0 stand langs Van den Buys en Postuma. Toen Bosch er na een halfuur spel 3-0 van maakte, was de vernedering voor de talrijk opgekomen Antwerpaanhang volledig!

Na de rust maakte een gas terugnemend K Lierse SK, nadat bij R Antwerp FC André Heerwegh vervangen was door Jean-Michel Lecloux, er 4-0 van in een actie Van den Buys-Cornelissen. Harry Cnops redde vijf minuten voor tijd met zijn eerste competitiedoelpunt nog de eer. In Lier was het feest. In Antwerpen hingen de rood-witte vlaggen halfstok, vijf dagen na de grandioze avond tegen FC Zürich (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-9 - 11/12/1983)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/10/1983)

11 Harry Cnops

46' Paul Postuma (uit)/
Carl Cornelissen (in)

84' Danny Schroyens (uit)/
Mertens (in)

3 André Heerwegh (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)
58'

Leo Van der Elst
14' Stan Van den Buys 1-0
15' Paul Postuma 2-0
34' Bertho Bosch 3-0
Ruststand 3-0
75' Carl Cornelissen 4-0
      Harry Cnops 4-1 85'
90' Eindstand 4-1 90'