Eric Bechtholt - Omer Gevers
Toeschouwers: 11.000

Na K Lierse SK - R Antwerp FC

Verdienstelijk weerwerk van Pallieters

LIER — Met een doelpunt vroeg in de tweede helft van onze kersverse landgenoot Thierry Pister heeft Antwerp verdiend gewonnen. K Lierse SK, zonder Pfaff en middenvelders Bouwmeester, Van den Buys, Miljanovic en Raf Goyvaerts, gaf de Sinjoren nochtans een verdienstelijke repliek. Een erg attente Ratko Svilar hield de Pallieters van de gelijkmaker.
Een gehandicapt K Lierse SK heeft zich tegen R Antwerp FC beter uit de slag getrokken dan tegen de anddere topploegen. De Great Old maakte ook geen grootse indruk. Vooral de vleugelbacks Yves Vanderveeren en Rudi Smidts liepen slap te voetballen. Bovendien had de rood-witte defensie handen vol met een hard werkende Schmöller, die een behoorlijk debuut maakte dat echter nog om bevestiging vraagt. De Duitser toonde zich een stevige spits die op kracht en snelheid zijn man kan passeren en graag op doel schiet.

Scoren deed K Lierse SK niet, al kreeg het wel enkele mooie kansen. In de eerste helft omzeilden Wittebole en Schmöller de Antwerpbuitenspelval en gingen om beurten op Ratko Svilar af. Wittebole verknoeide de kans door de bal slecht terug te leggen. Schmöller werd tot de orde gedroepen door de "vliegende" keeper van R Antwerp FC die als een schicht uit zijn doel flitste. Ock bij een 0-1 stand waren er nog mogelijkheden voor K Lierse SK. Ratko Svilar kon met de vingertoppen een slimme lobbal van Kindermans over de balk duwen. Hij gooide zijn lichaam in de schietbaan van Bovri, Goyvaerts en Kindermans bij een bijzonder hachelijk standje.

Toch verdiende Antwerp de zege. Toen de Sinjoren in de tweede helft het tempo opdreven, moest K Lierse SK kreunend terugplooien. Het logische doelpunt kon niet uitblijven. De verddienstelijke Patrick Schrooten mikte naar de hoek, doelman Thys (onzeker begonnen maar zich nadien herpakkend) duwde de bal in de voeten van Thierry Pister die zijn eerste doelpunt als Belg maakte. In een mindere eerste helft kon alleen Mark Van der Linden voor Antwerpgevaar zorgen, terwijl Dirk Goossens twee keer probeerde een strafschop te versieren. Vooral bij de tweede ingreep van Fierens maakte hij zich erg boos. De gele kaart kreeg hij na rust voor een fout op Bovri. Naarmate de wedstrijd vorderde ging de klasse van Frans Van Rooij en Mark Van der Linden bovendrijven.

Peter Thys moest nog een paar keer redding brengen op afstandsdschoten van Hans-Peter Lehnhoff. De Lierse invallersdoelman werd wel verslagen door Mark Van der Linden, maar het feest ging niet door vanwege een fout van de ingekomen Nico Claesen. De behoorlijke partij bedhield dus zijn spanning tot het einde. Wim De Coninck, die onopgewarmd tussen de palen moest postvatten om de aan de lies gekwetste Ratko Svilar te vervangen, werd echter niet meer op de proef gesteld. (Henk Van Nieuwenhove- GvA - 21/11/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (15)

Het hardnekkige verweer van een gehandckapt Lierse (zonder Pfaff, Bouwmeester, Van den Buys en Miljanovic) heeft op het Lisp niet volstaan om een krappe, maar verdiende zege van R Antwerp FC te voorkomen. Gedurende de hele eerste helft, waarin scheidsrechter Goethals aan R.A.F.C. een terechte penalty weigerde voor fout op Dirk Goossens, konden de Pallieters tegen R.A.F.C. met een doorlopend storende dekking gelijke tred houden. Bij de rust stond nog steeds de 0-0 op het bord en diende men van een zoutloze match te spreken.

Vermits na de hervatting de Lierenaars hun dekking meer dienden te lossen en de rood-witten onder impuls van Frans van Rooij hun stempel meer op de wedstrijd begonnen te drukken, werd het verschil gemaakt! In de 56e minuut was het zover. Thijs kon een harde schuiver van Patrick Schrooten naar de achterste hoek niet onder controle houden. Thierry Pister werkte koel af aan de tweede paal (0-1)! Vermits het geruststellende tweede Antwerp-doelpunt er niet kwam (een kopbaltreffer van Mark Van der Linden werd voor voorafgaandelijke fout afgekeurd) bleven de Pallieters er in geloven.

Een kwartier voor tijd, waren ze dicht bij de gelijkmaker. Bij één van hun counters, diende Ratko Svilar (weer puike partij!) zich immers driemaal in de schietbaan te werpen om schending te voorkomen. Vijf minuten voor tijd diende de Antwerpdoelman vanwege een liesverrekking zich door Wim De Coninck te laten vervangen. De logische winst op het Lisp brengt R.A.F.C. terug op de 4de plaats met nog mooie perspectieven voor het verdere competitieverloop. Een verliespunt zou de Great Old niet verdiend hebben (B.C. - Antwerp Clubblad-9 - 17/12/1988)!

"Belangrijke overwinning" (George Kessler)

Lier — George Kessler vatte de wedstrijd kernachtig samen. "Positief de nul, negatief te weinig goals", sprak de grijze eminentie van de Great Old. "We speelden een betere tweede helft omdat we meer beheerst op het veld van de tegenpartij zijn gaan voetballen", aldus Sir George. "Zo kwamen er automatisch meer kansen. Jammer dat we slechts één doelpunt gescoord hebben. Ik had een tweede doelpunt gewenst. R Antwerp FC speelde gretig en wilde beslist met twee punten naar huis. Eenvoudig was het niet, vermits K Lierse SK zich met hand en tand en binnen de sportieve perken verdedigde. Dit is voor ons een belangrijke overwinning, psychologisch een opsteker voor de resterende wedstrijden voor de winterstop."

Verrassend was dat Yves Vanderveeren de voorkeur kreeg op Geilenkirchen. "Omdat Yves Vanderveeren meer verdediger is, geniet hij de voorkeur voor de rechtsbackplaats", aldus George Kessler. "Ralf Geilenkirchen is eerder middenvelder of aanvaller." Over de vervangingen: "Dirk Goossens heeft erg verdienstelijk gespeeld en bijzonder veel werk verricht. Ik heb hem vervangen, omdat hij aan het eind van zijn latijn was en omdat ik Nico Claesen de gelegenheid wilde geven binnen een competitiewedstrijd contact met de ploeg te krijgen in het vooruitzicht van de wedstrijd van volgende week tegen KSV Waregem. Ratko Svilar viel uit met een liesblessure (H.V.N. - bron: onbekend - 21/11/1988).

Thierry Pister knalt kritiek naar vergeethoek

Achter de naam voor de linksvoetige middenvelder werd dit seizoen bij R Antwerp FC nog nooit een vraagteken geplaatst. Die stek werd immers onveranderd voor Thierry Pister voorbehouden. Hij is nu niet direct de man die met onmogelijke dribbelnummertjes en dito afstandpoeiers voor sensatie zorgt. Hij moet het meer van werkkracht en loopvermogen hebben. Werken in dienst van de anderen heet dat dan. In Mechelen konden de toeschouwers de prestatie van Thierry Pister niet naar waarde schatten. Hij werd een beetje als de zondebok aangeduid. Gevoelig als hij is, had hij het daar de voorbije weken behoorlijk moeilijk mee.

"Het is nooit plezierig om kritiek te verwerken," gaf hij ons mee. "Gelukkig kon ik wel op de steun van de medespelers en vooral de trainer rekenen. Vorige week ging het op training opnieuw veel beter. Het vertrouwen kwam volledig terug. En dan scoor je in de wedstrijd tegen K Lierse SK het enige en winnende doelpunt. Dat doet deugd, jong."

Een walk-over is het op Lisp alvast niet geworden. R.A.F.C. kwam immers niet verder dan dat doelpunt van Thierry Pister. Het was maar goed ook dat Ratko Svilar opnieuw erg sterk stond te keepen.

"Voor de rust stelde het allemaal niet erg veel voor", aldus Thierry Pister. "Na de appelsientjes hadden we aan twintig minuten goed voetbal genoeg om de overwinning te versieren. In die periode kregen we trouwens voldoende kansen om het zaakje volledig te klaren. We kregen echter geen tweede bal voorbij Thijs. Uiteraard ga je als ploeg
naar het einde toe die voorsprong verdedigen. Toen moest Ratko Svilar inderdaad enkele keren gepast in de voeten. Hij hield ons op dat moment overeind. Het kwam er ook en vooral op aan om geen onnodige risico's te nemen. Daarin zijn we dan ook geslaagd. Bovendien doen we een prima zaak. Club Brugge KV en KV Mechelen verliezen. RSC Anderlecht laat een puntje aan R Standard CL. R.A.F.C. blijft mooi meedraaien in de kop van de rangschikking(l.d.r. - bron: onbekend - 21/11/1988)

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/11/1988)

Mark Van der Linden

65' Didier Wittebole (uit)/
Raf Pauwels (in)

73' Didier Segers (uit)/
Jacky Boonen (in)

0 Dirk Goossens (uit)/
Nico Claesen (in)
73'

0 Ratko Svilar (uit)/
Wim De Coninck (in)
85'

Thierry Pister 0-1 57'
90' Eindstand 0-1 90'