Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.
4 1
31.07.1982 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Ignace Goris
Toeschouwers: 10000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - K Beerschot VAV

Bert Cluytens en Petur Petursson scoren voor hun nieuwe club

R Antwerp FC heeft zaterdagavond tijdens de eerste avond van het Metropooltoernooi bevestigd en onderstreept dat het als de grootste kandidaat en torenhoge favoriet moet worden bekeken om tijdens het komende weekeinde in de beslissende fase van het toernooi, eindwinnaar te worden. De kloof tussen de ploeg van Dimitri Davidovic, die straks met Europese aspiraties aan het kampioenschap begint en opklimmer K Beerschot VAV, met bescheidener ambities, was minder breed dan in de uitslag wordt weergegeven.

Inderdaad, nadat Bert Cluytens al na twaalf minuten een slimme voorzet van Gaston Boeckstaens, door zijn trainer sinds de jongste Mundial 'Leandro' genoemd, kon verzilveren, wekten de Mannekens een uur lang de indruk dat een verrassende uitslag tot de mogelijkheden behoorde. Het zgn. psychologische moment van deze eerse Antwerpse derby moet in het vijfde kwartier worden gesitueerd. Toen kwam Loopmans na voorbereidend werk van Torres erg dicht bij de gelijkmaker. In de plaats van 1-1 kwam er minder dan een minuut later 2-0 op het elektrische scorebord. Het inleidende werk van Laszlo Fazekas en Bert Cluytens werd immers door IJslandse spits Petur Petursson koelbloedig afgemaakt. Voor de ruim tienduizend kijkers, die in de tribunes beschutting vonden tegen de moessonachtige neerslag en een gezellige voetbalavond beleefden, was het duidelijk dat de tot dan spannende match definitief was gekanteld.

Zoals het meer gebeurt, begon KBVAV in het wanhopige streven om toch nog iets te forceren, risico's te nemen. Zoals dat meermaals gebeurt, is het dan voor de ploeg die ruimte krijgt aangeboden, een koud kunstje om hoge cijfers op het bord te schieten. Eerst werd Laszlo Fazekas door Nollet tegen de mat gewerkt. De door scheidsrechter Goris terecht toegekende 'elfmeter' werd door de Hongaarse international zelf omgezet. In het slotkwartier plaatste Cisse Goris een vrijschop met de traptechniek van de Franse specialisten Ghengini en Platini volledig buiten bereik van De Bree. Pas dan kreeg de ingevallen Swinnen kans triomfantelijk te voorschijn te komen uit een erg verwarde faze in het plaatselijke strafschopgebied. Beerschot, dat nooit echt werd weggespeeld door de onafgebroken steviger lijkende Antwerpploeg, verdiende uiteraard die eerreddende treffer wel. R Antwerp FC experimenteerde met Frank Mariman op de positie van libero. Dat was geen tegenvaller (Walter Geboers - De Nieuwe Gazet - 02/08/1982).

(bron: de pers - 02/08/1982)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
Frank Mariman
Andrť Heerwegh
Mathy Billen
Patrick Ipermans
Leo Van der Elst
Christian Labarbe
Laszlo Fazekas
Bert Cluytens
Harry Cnops
Nico De Bree
Eikelboom
Nollet
Van Gucht
Denis Loopmans
Goossens
Andries
Claudinho
Gzil
Torres
Van Poucke

Wissels

46' Christian Labarbe (uit)/
Petur Petursson (in)
 
62' Harry Cnops (uit)/
Francis Goris (in)
 
Nollet (uit)/
Guido Swinnen (in)
79'
 

Begin Match
      Gzil
Christian Labarbe      
      Torres
12' Bert Cluytens 1-0      
Ruststand 1-0
69' Petur Petursson 2-0      
73' Laszlo Fazekas (penalty) 3-0      
78' Francis Goris 4-0      
      Guido Swinnen 4-1 84'
90' Eindstand 4-1 90'
TERUG