John Fontaine - Jules Gemis
Toeschouwers: 17.000

De pers aan het woord na R Antwerp FC - K Beerschot VAV
Sanon haalt tweemaal achterstand op voor hardnekkig Beerschot
DEURNE — Een hardnekkig spelend Beerschot met middenvelders die nu inderdaad jagen op de tegenstander-met-de-bal, heeft na een niet zo zeer hoogstaande, maar alleszins emotievolle en bijwijlen genietbare derby verdiend een gelijkspel kunnen afdwingen op het terrein van een in de ranglijst beter geplaatste ploeg. Tweemaal was het Sanon die
een achterstand van underdog Beerschot ophaalde. Die twee doelpunten van de katachtige en snelle kleurling waren een juiste beloning voor de kampgeest van de paars-witten en een persoonlijke triomf voor Sanon die het in deze derby dan toch aan de stok kreeg met een sterk spelende Gaston Boeckstaens.

Er zat voor de thuisploeg meer in dan het 2-2 gelijkspel! In de eerste speelhelft scheerde R Antwerp FC hoge toppen en gaf na het openingsdoelpunt van Willy Geurts (gescoord met het hoofd na een door Lallo getrapte vrijschop) een tijdje de indruk de tegenstander met haar en huid op te eten. Een soms naar de noodrem grijpende Tolsa behoedde zijn team voor erger door de bal enkele keren in de tribunes te trappen. Beerschot kon zich hervatten en zelfs scoren! Een op Eddy Snelders gemaakte fout werd niet bestraft, in het Antwerpkamp was er even een aarzeling en Beerschot kon doorduwen. Op een voorzet van Lozano loste Coninx een schuiver naar de tweede staak. Sanon kon nog net bij de bal om Theo Custers kansloos te kloppen. Toen na een eerste speelhelft met vrijwel op alle stroken van het terrein rood-witte uitblinkers, leek de thuisploeg aangeslagen maar net voor rusten, scoorde Frank Mariman, veruit de beste man van het spektakel, zijn eerste doelpunt sinds hij met R Antwerp FC aan de Belgische voetbalcompetitie in de hoogste klasse deelneemt. Dit tweede Antwerpdoelpunt kwam er op een ogenblik dat Willy Geurts buiten de lijn lag om te worden verzorgd ! Paolo Lallo trapte de door Willy Geurts afgedwongen corner, de bal werd afgeweerd tot in de voeten van Frank Mariman die van ver door een bos van spelers laag in de rechterhoek van het doel trapte.

Verdiend trok R Antwerp FC met een 2-1 voorsprong naar de kleedkamer. Verdiend omwille van glansverrichtingen geleverd door Frank Mariman, Paolo Lallo en Bob Geens. Verdiend ook omdat Willy Vliegen bij een 1-0 stand op het scorebord vanop een 35-tal meter de bal met een zeer zwaar schbt en via de vingertoppen van Tomaszewski op de deklat had gekregen. Tomaszewski en Theo Custers hadden al enkele keren de gelegenheid gekregen zich te onderscheiden. Dat zou ook na de rust het geval zijn. Het duurde wel vele minuten voor er weer een vlam in de derby kwam. Sanon zorgde voor die opflakkering. In de 65e minuut knalde hij de bal op de deklat en strafte bijna een zekere onverschilligheid van de Antwerpverdedigers af. Tomaszewski moest een poging van Willy Vliegen stoppen. Na een geweldige spurt van Van Opdorp kwarn Sanon erg dicht bij de gelijkmaker.

Die kwam er later toch nog, na een snelle Beerschotaanval Kleton en Sanon. In die periode had het middenveld van R Antwerp FC een beetje te veel hooi op de vork genomen en stond de rood-witte verdediging enkele keren voor een overmacht. Het werd nog een bewogen wedstrijdeinde, met beide ploegen om beurten dicht bij de winninggoal. Tolsa, die bij elke stilliggende bal de taak van de jonge Ipermans overnam om Willy Geurts te schaduwen, kon de bal uit de voeten van de trage Eddy Snelders halen, hield Willy Geurts in verdachte omstandigheden in de penaltyzone van de bal. Aan de overzijde miste Mücher na een nieuwe aanval van Van Opdorp, met Sanon als knappe schakel wellicht dé kans van een derby die iedereen per slot van rekening tevreden huiswaarts stuurde (bron: onbekend).

Gelijkmaker door benen Theo Custers
Ruim vijftienduizend kijkers hebben zondagmiddag in de Bosuilkuip spanning en een grote dosis voetbalsensatie voor hun inkomticket gekregen. De slordigheden in de combinaties werden immers ruimschoots vergoed door een resem pikante fazen in de beide strafschopgebieden. De afwezigen, die ook ditmaal ongelijk hadden, zullen zich afvragen of de puntendeling de juiste weergave is van het spel. We zijn geneigd hierop positief te antwoorden, al kregen de beide formaties de gelegenheid om de voile winst naar zich toe te halen. In de eerste helft en dan voornamelijk in het eerste halfuur werd de wedstrijd grotendeels door R Antwerp FC gemaakt. Na de rust toen Georges Knobel een paar tactische variaties 'uitgeknobbeld' kwam Beerschot op zijn beurt aanspraak maken op de voile winst. De Kielse formatie had zondagmiddag ontzettend veel te darken aan de behendigheid, snelheid en promptheid van Sanon, die lange tijd als een uiterst gevaarlijke eenmansvoorhoede opereerde, omdat spitsbroeder Rene Mücher pas tijdens het laatste kwartier uit de stevige greep van Marc Steyaert geraakte.

Het Antwerp-overwicht van het eerste halfuur werd zo goed als afgesloten met de openingstreffer van Willy Geurts, die een voorzet van de vinnige Paolo Lallo met een ware buffelstoot tegen het net drukte. Op dat ogenblik had Willy Vliegen al tegen de dwarslat geschoten en had Tomaszewski een gevaarlijke poging van Frank Mariman onschadelijk moeten maken. De thuisploeg dicteerde het gebeuren. De enige Beerschot-kans werd veroorzaakt door een slordigheid van Eddy Snelders. Vlak nadat Uli Thychosen, die overigens slecht geïnspireerd was en in de tweede helft terecht vervangen zou worden, de kans had gemist om de voorsprong te verdubbelen, was Sanon tijdig ter plekke om een voorzet van Coninx in het plaatselijke doel te glijden.

Van toen of werd de match een dubbeltje op zijn kant. Nog voor de rust zou Frank Mariman een doelworsteling na een hoekschop van Paolo Lallo, triomfantelijk afsluiten met een tweede rood-wit doelpunt. De Kielse ploeg ging in de tweede helft met meer lef en zelfbewustzijn voetballen. Al na twee minuten luidde de alarmbel in het Antwerp-kamp toen Beloy en Sanon met een gekleurd onderonsje Theo rs kwamen bedreigen. Ook Lozano ging toen een groter aandeel in het gebeuren opeisen. Zijn bewaker Willy Vliegen moest in totaal zeven maal door ref Rion worden bestraft. De scheidsrechter haalde de gele kaart boven toen Coninx in de tweede helft zijn allereerste fout beging! Kwam Beerschot via Lozano en Sanon, die tegen de deklat schoot, al dicht bij de gelijkmaker, de Haïtiaan zou in het laatste kwartier andermaal zijn behendigheid en promptheid benutten om door de... benen van Theo Custers de logische eindcijfers op het bord te brengen (bron: onbekend).

Ouderwetse derby
Een spectaculaire en ouderwetse derby die boeiend bleef tot het eindsignaal. De roodwitten die een van hun beste thuiswedstrijden speelden, moesten tweemaal een voorsprong prijsgeven die er gekomen was via respectievelijk Willy Geurts en Frank Mariman. Tweemaal bracht Sanon zijn ploeg langszij, de tweede keer met een floddergoal. Vandalen hadden in de nacht voor de match heel wat schade aan het stadion aangericht (Frans Van Bergen - bron: GvA).

Spektaculaire en ouderwetse derby boeiend tot het eindsignaal
DEURNE. — We zoeken niet naar een stijlprijs voor deze derby. Ach neen, het was doodeenvoudig een goesle, ouderwetse, vooral spektaculaire derby, een pure service voor het soms zo kritisch ingestelde publiek uit de Metropool, dat tot de laatste minuten geboeid bleef door de esbattementen. De rood-witten, die beslist een van hun beste thuiswedstrijden speelden en vooral in het eerste halfuur hun rivalen in de greep hadden, hebben tweemaal een voorsprong moeten prijsgeven, al kan men zo gauw niet van lucky-doelpunten spreken, want ook Beerschot kreeg zijn portie van de kansen. Naar ons gevoelen was Gaston Boeckstaens de derbyspeler met de grootste actieradius, al kon hij dan niet verhinderen dat zijn tegenspeler Manu Sanon tweemaal de achterstand wegschoot. De overige voorkeurstemmen gingen naar Frank Mariman en Paolo Lallo.

De thuisformatie, vlotter er sneller in de opbouw, was duidelijk de betere ploeg in het eerste half uur. De twee hoogtepunten waren alvast het 25-meterschot van Willy Vliegen op de dwarsbalk en de buffelstoot waarmee Willy Geurts zijn ploeg verdiend op voorsprong kopte.
Beerschot puurde zijn beste kans in die periode uit balverlies van Eddy Snelders, niet in zijn beste doen. Theo Custers redde met de voet een gemaakt doelpunt van de spurtende Sanon. Het derbyduel kwam pas goed van de grond toen R Antwerp FC haar overwicht verzilverd had.
Mariman, ook weer biezonder goed, stootte op links door waar Paolo Lallo wat lag te rommelen. De fout van Ipermans resulteerde in een vrijschop, door Paolo Lallo keurig naar het voorhoofd van Willy Geurts getrapt. Tomek had er geen verhaal tegen. De rood-witten kwamen ook dicht bij een tweede treffer. Een slecht geInspireerde Uli Thychosen, door Beloy aan de ketting gelegd, schoot de beste aanval via Eddy Snelders en Van Camp naar... Venus. Een nummertje van Lozano, vaak in een sportief duel met Willy Vliegen betrokken, leidde de tegenactie van de paars-witten in, tot dan toe alleen maar storend. Van Opdorp nem Eddy Snelders tweemaal te grazen, speelde Coninx aan en diens voorzet werd kansrijk, want met de schoentip door Sanon verlengd. Vlak voor de pauze klom R Antwerp FC weer op winst. R Antwerp FC hield er een corner aan over. De door Lallo getrapte bal geraakte, God de Vader mag weten hoe, bij de mee opgerukte Frank Mariman, die hem exact doorheen een bos benen in de verste hoek schoof. Zijn eerste competitie-treffer in de drie seizoenen als profvoetballer

Net zoals het eerste bleef ook het vierde kwartier zonder reliëf, ook at omdat Uli Thychosen helemaal wegdeemsterde. Sanon en Lozano konden de A-verdediging enkeie keren voor schut zetten. De Haitiaan trof de deklat alvorens Beerschot een tweede maal langszij te brengen. Intussen had Tomek voor dé save van de derby gezorgd als hij een opbotsende bal van Willy Vliegen uit het doel ranselde. Toen kwam de floddergoal van Sanon doorheen de benen van Theo Custers en daardoor won de wedstrijd nog aan intensiteit. Eddy Snelders en Mücher misten nog de winning-goal. Scheidsrechter Rion leidde correct voor 17.000 kijkers (Frans Van Bergen - bron: GvA).

Antwerp Clubblad zag het zo
Ook de grote derby groeide uit tot 'n spektakelstuk waarin R Antwerp FC wel de toon aangaf, maar ook moest afrekenen met gevaarlijke tegenstoten zodat het resultaat uiteindelijk billijk was. Onze jongens liepen hard van stapel en scoorden in de 28e minuut langs Willy Geurts die een door Paolo Lallo getrapte vrijschop keihard met het hoofd voorbij Tomek joeg. In de 38e minuut maakte de snelle Sanon gelijk. Net voor de rust stond rood-wit opnieuw aan de leiding na de eerste competitietreffer van Frank Mariman als profvoetballer. Na de rust viel de beslissing ei zo na in ons voordeel. Een schitterende reflex van Tomek hield het opbotsende schot van Willy Vliegen uit zijn doel. Met een floddergoal door de benen van Theo Custers legde Sanon twaalf minuten voor tijd de eindstand vast op 2-2 (bron: Antwerp Clubblad - 18.02.1979).
(bron: Sportpers GvA, Het Nieuwsblad, D.N.G. - 11/12/1978)

René Mucher

64' Ulrich Thychosen (uit)/
Gunter Van Eyck (in)

Paul Lambert (uit)/
Gerrie Kleton (in)
68'

28' Willy Geurts 1-0
      Emmanuel Sanon 1-1 38'
44' Frank Mariman 2-1
Ruststand 2-1
      Emmanuel Sanon 2-2 78'
90' Eindstand 2-2 90'