Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
5 1
02.09.1988 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Jean-François Crucke

Lijnrechters:
Pierre Bils - José Stiers

Wedstrijdverslag

Na de Antwerpse Derby

Hughes plukt de scalp van rivaal Kessler

KIEL - De Beerschot-aanhang heeft gisterenavond een onvergetelijke voetbalavond beleefd in een slechts voor de helft gevuld Olympisch Stadion. R Antwerp FC, dat wil meedingen naar de titel, had geen kans tegen een ontketende thuisploeg. Blanker, Goots (2), Daerden en Wellens zorgden voor vijf Beerschot-doelpunten, R.A.F.C. kon de eer redden via Geert Emmerechts. Voor Barry Hughes die in deze competitie nog maar weinig reden tot juichen had gehad, was het een geweldige avond. Hij plukte de scalp van zijn rivaal en voor wie er nog aan twijfelt: dit K Beerschot VAV leeft en kan veel meer dan men totnogtoe kon vermoeden.

Met een overtreding van Ralf Geilenkirchen op Tahamata en een knappe interceptie van Kerremans op een voorzet van Hans-Peter Lehnhoff sloeg de vlam meteen in de derbypan. Het was de ouverture voor een bijzonder vinnige opening met scherpe duels en snelle combinaties van beide kanten. Toch was het een agressief en opgezweept KBVAV dat langzaam maar zeker het initiatief opeiste en met pressievoetbal het Europese R.A.F.C. onder druk kon zetten. Van links en rechts zwiepten voorzetten van Wellens en Vanheusden de rood-witte rechthoek binnen. Wim De Coninck zat er telkens goed tussen. R.A.F.C. was op de tegenaanval aangewezen met Nico Claesen op de punt van de speer, maar de aanvoer bleef beperkt, ook al omdat Frans van Rooij zijn bewaker Masefield maar niet van zich af kon schudden.

Een beter KBVAV bleef komen via Goots, die afgeblokt werd door Rudi Smidts. Halfweg de eerste periode kreeg de thuisploeg loon naar werken. Schaessens schoffelde op rechts, Wellens bleef met wat meeval in het bezit van de bal en zag zijn schot gekeerd door de voet van Wim De Coninck. Blanker stond klaar om de rebound binnen te duwen. Een verdiende voorsprong, die op het half uur bijna verdubbeld werd toen diezelfde Blanker scherp inzond. Het leek erop alsof Wellens maar in te koppen had, maar de aanvoerder van de Mannekens kwam enkele centimeters tekort. R.A.F.C. had het moeilijk, moest nogal wat overtredingen begaan om de gaten te dichten en kon slechts zelden goed uitverdedigen al leverde een onoordeelkundig uitkomen van Kerremans bijna een schietkans op voor Frans Van Rooij en Nico Claesen.

Kon KBVAV dat helse tempo aanhouden? Voor Goots alvast geen probleem. In de 34e minuut bevestigde de Kempenaar al het goeie dat in de voorbije weken van hem gezegd en geschreven werd. Aangespeeld door Masefield ging hij de rechthoek in en stuurde de bal met een onwaarschijnlijk lef door de benen van Geert Emmerechts om onhoudbaar laag in de verste hoek te besluiten. Dirk Goossens zal er op de Antwerpbank het zijne van gedacht hebben. Met de rust in zicht konden de bezoekers even onder de KBVAV-druk uitkruipen. Talbut, Daerden en Camerman gaven achteraan geen krimp, zodat een begeesterende eerste speelhelft met een juiste tussenstand afgesloten werd.

Na de herneming toonde R.A.F.C. zich even vastberaden om orde op zaken te stellen. Frans Van Rooij en de zijnen verlegden het spel naar de KBVAV-helft. Dat leverde de thuisploeg zoveel ruimte op dat elke tegenstoot gevaarlijk was. Vooral Tahamata was ongrijpbaar. Van zijn voet kwam ook de voorzet waaruit Daerden moeiteloos kon inkoppen. George Kessler kon het niet meer aanzien en wisselde prompt Frans Van Rooij en Franky Dekenne voor Rudi Taeymans en Dirk Goossens. Het rood-witte kalf was al verdronken. Gelukkig kon R.A.F.C. rekenen op een steengoeie Rudi Smidts en een attente Wim De Coninck of de nu al zware nederlaag had nog grotere afmetingen kunnen aannemen. Dat gebeurde tenslotte toch na een korte periode van windstilte, toen Wellens zijn duivels ontbond en de forfaitscore volmaakte.

Voor Barry Hughes was het zijn heerlijkste, voor George Kessler zijn pijnlijkste avondje Belgisch voetbal. Het eerreddende doelpunt van Geert Emmerechts kon daar niets aan veranderen.

Retrospectieve Bob Crauwels (6)

Deze derby diende voor de Great Old op een aartsmoeilijk moment betwist! Bij de rood-witten zaten verscheidene spelers (wie kan het ze kwalijk nemen?) al met F.C. Köln in het hoofd. Bovendien stond een felgemotiveerd KBVAV dat een puike prestatie had weggegeven tegen K.V. Mechelen (slechts 4-3-nederlaag) en met een 1 op 10 een fel ondergewaardeerde plaats in de rangschikking bekleedde, 'op scherp'.

Na een niet onaardig aanvangskwartier werd R Antwerp FC in de 21e minuut op achterstand geplaatst door Blanker die in twee tijden afwerkte. Even na het halfuur omspeelde Goots in een persoonlijk nummertje Geert Emmerechts met een bruggetje en bracht de stand op 2-0. Meteen leek de zaak voor de Bosuilen verloren!

De tweede helft werd voor de liefdevolle kleuren de meest vernederende 45 minuten van de recente clubgeschiedenis. Het was al KBVAV wat de klok sloeg. Met doelpunten van Daerden (54'), Goots (77') en Wellens (80') kwamen niet eens overdreven 5-0 verliescijfers op het elektronische bord. Een zesde doelpunt van Camerman werd vanwege buitenspel afgekeurd. Vervolgens kon Geert Emmerechts de rood-witte eer redden!

Afwachten wat de mentale gevolgen zijn voor de rood-witten. Om snel te vergeten dus. Nu herpakken tegen 1.FC Köln (B.C. - Antwerp Clubblad-6 - 1/10/1988)!

Stemmen na de derby: "Totale off-day" (George Kessler)

KIEL - Vijf-één, het moet pijn gedaan hebben in de Antwerpharten. Vooral omdat de beul KBVAV heette. Het typeerde George Kessler dat hij niet naar uitvluchten zocht om de afslachting te verklaren. "Mijn complimenten aan dit KBVAV. Zij hebben een prachtige wedstrijd gespeeld. Zelfs het aantal doelpunten was niet overdreven. Het hadden er best meer kunnen zijn."

George Kessler wilde na al die lof aan de tegenstander ook wel over zijn eigen team uitwijden. "We hadden een totale off-day, deels door het goeie spel van KBVAV natuurlijk, maar ook deels doordat mijn spelers zwak aan de wedstrijd begonnen, iets wat zich naarmate de partij vorderde over de hele ploeg uitspreidde. We Hebben dit soort dingen al eerder meegemaakt hoor."

"Vorig jaar bijvoorbeeld kregen we in Luik en Anderlecht ook een rammeling. Het komt er dan op aan je fysiek en vooral mentaal te herpakken. Met het vooruitzicht van de wedstrijd tegen 1.FC Köln wordt dat een moeilijke zaak. Laten we deze match dan maar snel vergeten en ons volledig concentreren op wat komen gaat."

Wat de vervanging van Frans Van Rooij betreft, reageerde George Kessler. "Ik heb Frans zelden zo'n zwakke wedstrijd zien spelen. Hij liep veel verloren en toen hij na een kwartier toch enigszins aan de bal kwam, wist hij niet wat ermee aan te vangen. Mijn complimenten voor Rudi Taeymans, die uitstekend inviel en in aanmerking komt om Geert Emmerechts te vervangen tegen 1.FC Köln, want diens kwetsuur zou wel eens van ernstige aard kunnen zijn (L.L./K.V.D.A. - GvA - 03/09/1988)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/09/1988)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Peter Kerremans
Keith Masefield
Jos Daerden
Alex Camerman
Mark Talbut
Vanheusden
Marc Schaessens
Ton Blanker
Simon Tahamata
Willy Wellens
Patrick Goots
Wim De Coninck
Ralf Geilenkirchen
Rudi Smidts
Geert Emmerechts
Franky Dekenne
Rony Van Rethy
Thierry Pister
Hans-Peter Lehnhoff
Frans van Rooij
Marc Van der Linden
Nico Claesen

Wissels

86' Jos Daerden (uit)/
Bachir Makhi (in)
 
0 Frans van Rooij (uit)/
Dirk Goossens (in)
56'
 
0 Franky Dekenne (uit)/
Rudi Taeymans (in)
56'
 

Begin Match
      Marc Van der Linden
      Ralf Geilenkirchen
22' Ton Blanker 1-0      
34' Patrick Goots 2-0      
Ruststand 2-0
55' Jos Daerden 3-0      
74' Patrick Goots 4-0      
80' Willy Wellens 5-0      
      Geert Emmerechts 5-1 88'
90' Eindstand 5-1 90'
TERUG