Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.
2 1
26.02.1984 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Francis Picard - Frans Knops
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Vijf werkelijke kansen voor amper twee goals

R Standard CL heeft nogal sip opgekeken bij het toestaan van het eerste doelpunt in zijn bekerwedstrijd tegen R Antwerp FC. Het had gedurende vijfentwintig minuten de beste periode uit de hele match bijeengevoetbald met vlotte en snelle bewegingen, toen het zich op een counter liet verrassen. Mark Van der Linden lag aan de basis. De Antwerpmidvoor lokte Meeuws naar zich toe, legde hem met een dribble fijntjes in de luren en dropte daarop een moeilijk te onderscheppen voorzet in het doelgebied. Jelikic verkeek er zich helemaal op. Hij gaf een zwak balletje weg in het bereik van zijn landgenoot Vladi Petrovic. In dit spelletje nam de ene het cadeautje van de andere in dank aan. Vladi Petrovic mikte met veel kalmte naar de benedenhoek. Preud'homme dook er naar, maar hij kreeg de kans niet de bal voor het eerst in de match te... betasten!

Op dat moment moet vooral Gerard Plessers zich hebben afgevraagd wat voor zin het had zijn elftal met veel zwier te begeleiden in zijn aanhoudende aanvalsbewegingen. De Limburger die de dubbele rol van back en middenvelder op de linkerstrook waarnam, schitterde in alles wat hij ondernam. Hij haakte tegenstanders voor zijn voeten weg, strooide gemeten pasjes rond en durfde het af en toe aan zelfs zijn kans op doel te wagen. Onder de constante druk, die van hem uitging, begaf R.A.F.C. het tenslotte toch, al was hij zelf niet betrokken in de succesrijke fase. Meeuws was er op uitgetrokken om uit een actie met Daerden een hoekschop af te dwingen. De bal binnengezonden door Gründel kwam op het hoofd van Hrubesch terecht. De Duitser veerde de hoogte in om zijn eerste goal te begroeten, toen Leo Van der Elst hem in zijn euforie kwam dwarsbomen.

De Antwerpenaar had goed en wel het leer met beide handen weggeslagen. Het kostte hem een boeking en zijn ploeg een penalty. Plessers meldde er zich voor aan. Hij schoot met evenveel vertrouwen en kracht als hij voorheen had gedribbeld en geslalomd. De grote uitblinker bij R Standard CL hield daar trouwens niet mee op. In de tweede helft stal hij even goed de show. Hij was nog maar pas ingeluid of hij waagde er een lob op die de ietwat te ver uitgelopen keeper Tony Goossens tot een mooie save dwong.

Naar Hrubesh
Hrubesh verkeerde zich in zijn dagje en wrong zich op hoge ballen telkens tussen de bezoekende verdedigers, zodoende hield het overwicht van R Standard CL aan. Het samenspel tussen de Duitser en de onvolprezen Plessers kwam over als de prelude van een schitterende opvoering bij het maken van de tweede en beslissende goal. Hielpen de korte voorzetten niet langer? Had het geen zin meer het middenveld van de Antwerpenaars te overspelen, vermits de verdediging toch pal bleef staan? Of was het louter op de ingeving van de klasseman dat Plessers reageerde toen hij Hrubesh ver voor zich uit met de armen zag zwaaien om hem met een dieptevoorzet te bedienen? Wat de ene vroeg, kreeg hij van de andere op een schotel opgediend. De verre bal belandde feilloos op de aangewezen plek en Horst stak er gewoon zijn hoofd onder.

R Standard CL had meteen geoogst wat het verdiende. Het werd zelfs karig beloond met amper twee treffers uit een resem van tenminste vijf reële kansen. Het onderdrukte R.A.F.C. werd daarom niet van het veld geveegd. Even goed als R Standard CL in de heenwedstrijd, toen de 'Rouches' met 0-2 uitliepen, maakten de Sinjoren kans op een dergelijke stand. Na het eerste doelpunt was Vladi Petrovic op rechts doorgebroken, maar hij faalde in het geven van een voorzet naar de totaal vrijgespeelde Petur Petursson. Na het bereiken van de 2-1 score diende Preud'homme uit te lopen om een diepte-actie tussen Vladi Petrovic en Laszlo Fazekas te verijdelen en meteen het spelen van verlengingen te voorkomen. Was dat gelukt, dan zou het paradoxale het hebben gehaald. Het lukte niet. R Standard CL en de logica bleven overeind (Jan Pulinx - bron: onbekend - 27/02/1984).

R Antwerp FC opnieuw met tien na uitsluiting Christian Labarbe

SCLESSIN — Net als in de heenwedstrijd op de Bosuil heeft R Antwerp FC ook dit tweede bekerduel tegen R Standard CL met tien spelers beëindigd. Opnieuw was het Christian Labarbe die zich dit keer na 57 minuten mocht gaan aankleden. Was R.A.F.C. in die heenmatch ondanks de numerieke minderheid van 0-2 kunnen terugkomen naar 2-2, dan was de handicap dit keer te groot voor de rood-witten, die zich tot dan toe nochtans uitstekend hadden verdedigd en bij een 1-1 stand nog goed in de wedstrijd waren. De tien Antwerpspelers waren in het laatste half uur echter geen partij voor R Standard CL, dat via Hrubesch een tweede keer scoorde en doorstootte naar de halve finales van het bekertoernooi.

De landskampioenen hadden zich zondag trouwens best met hogere cijfers kunnen kwalificeren. Na de uitsluiting van Christian Labarbe was er van een wedstrijd nog nauwelijks sprake. Hrubesch en ook Tahamata verkeken wenkende kansen, zodat de Rouches tot het eindsignaal van Van Langenhove moesten wachten op zekerheid. Het had er in de aanvangsfase van de wedstrijd naar uitgezien dat R Standard CL gemakkelijk met R.A.F.C. zou afrekenen. De Luikenaars namen een sterke start. Met snelle balwisselingen en gebruik van de vleugels werd de rood-witte verdediging dadelijk in het nauw gedreven. Al na zeven minuten kreeg Hrubesch, die de camera's van de West-Duitse TV op zich gericht wist, een grote kans. Bij een voorzet van Tahamata geloofde de Antwerpafweer in buitenspel. De Duitser kopte van dichtbij op Tony Goossens, die in twee keer redding kon brengen.

De druk van de thuisploeg aanhouden, maar Hrubesch schoot een aangeven van Gründel naast. R.A.F.C. zocht ondertussen naar countermogelijkheden. Bij de eerste scherpe tegenstoot mikte Mark Van der Linden over. Vladi Petrovic knalde even later een vrijschop in de muur nadat Jelikic foutief ingreep op Laszlo Fazekas. Het beste voetbal kwam in die periode van de Luikenaars. Toch stonden ze na 26 minuten op achterstand. Vladi Petrovic stuurde met een sublieme steekpas Mark Van der Linden weg op rechts. Hij werkte zich knap voorbij Meeuws en Jelikic, maar kreeg de voorzet slecht op de voet. De bal belandde desondanks bij Vladi Petrovic die beheerst de 0-1 op het bord trapte. Trok R.A.F.C. zich op aan dat doelpunt, de thuisploeg leek ontredderd. Toch was er opnieuw een knappe redding nodig van Goossens op een poging van Hrubesch, de absolute heerser in het luchtruim.

Dat overwicht leverde na 38 minuten succes op. Na een hoekschop van Gründel was Tony Goossens kansloos tegen de buffetstoot van de Duitser, Leo Van der Elst sloeg de bal onder de deklat weg. Het kostte hem een boeking, R.A.F.C. een strafschop, door uitblinker Plessers onhoudbaar omgezet. Op slag van rust kopte Hrubesch een nieuwe mogelijkheid over de deklat. Ook kort na de herneming verkeek de Duitse spits opnieuw een huizenhoge kans. De lobbal van Plessers was te zwak om Tony Goossens te verrassen. Bij een volgende lokael aanval werd de Antwerpdoelman zwaar aangetrapt door Gründel. Tony Goossens had lange tijd verzorging nodig maar kon uiteindelijk toch verder spelen. De sfeer werd bitsiger. De pas geboekte Christian Labarbe een nieuwe overtreding beging op Gründel, stuurde Van Langenhove de gewezen Standardspeler uit het veld.

Terecht, dat zeker. Diezelfde sanctie had in de eerste speelhelft ook Poel verdiend toen hij, ook al geboekt, Laszlo Fazekas nog maar eens zwaar onderuit haalde. Het was duidelijk dat de wedstrijd gespeeld was. Bij een 1-1 stand was R Standard CL immers ook geplaatst en scoren met een mannetje minder leek er voor R.A.F.C. niet meer in te zitten. R Standard CL kon dat wel. Na 73 minuten trapte Plessers een voorzet van 40 meter haarfijn op het hoofd van Hrubesch en die miste dit keer niet. Gewonnen spel voor de Luikenaars, ook al kregen Mark Van der Linden en Laszlo Fazekas nog onverwacht mogelijkheden aan de voet. Mark Van der LInden miste zijn schot, Laszlo Fazekas vond de attente Preud'homme op zijn weg.
Jean Dockx probeerde het tij te keren met een dubbele wissel: Paolo Lallo en Gaston Boeckstaens kwamen voor Petur Petursson en Laszlo Fazekas. Een ingreep waarmee ze beiden zichtbaar niet gelukkig waren. Het bracht overigens geen zoden aan de dijk. De overwinning van de thuisploeg kwam niet meer in gevaar (Luk Luyten - GvA - 27/02/1984).

(bron: de pers - 27/02/1984)

Statistieken

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.

Elftallen

Michel Preud'homme
Zoran Jelikic
Walter Meeuws
Theo Poel
Michel Wintacq
Guy Vandersmissen
Gerard Plessers
Jos Daerden
Simon Tahamata
Hörst Hrubesh
Heinz Gründel
1 Tony Goossens
4 Danny Koekelcoren
3 André Heerwegh
5 Yves Vanderveeren
2 Christian Labarbe
6 Patrick Ipermans
9 Leo Van der Elst
8 Vladimir Petrovic
7 Laszlo Fazekas
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson

Wissels

86' Guy Vandersmissen (uit)/
Guy Hellers (in)
 
11 Petur Petursson (uit)/
14 Paolo Lallo (in)
71'
 
6 Patrick Ipermans (uit)/
13 Gaston Boeckstaens (in)
77'
 

Begin Match
Theo Poel      
Michel Wintacq      
      Christian Labarbe
      Leo Van der Elst
      Vladimir Petrovic 0-1 25'
39' Gerard Plessers (penalty) 1-1      
Ruststand 1-1
      Christian Labarbe 56'
73' Hörst Hrubesh 2-1      
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG