Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.F.C. Winterslag
2 0
08.01.1984 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Louis Delsemme

Lijnrechters:
Marc Rommelaere - Werner Baetsle
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KFC Winterslag

Harry Cnops en Marc Van der Linden loodsen R Antwerp FC moeizaam naar kwartfinale, Frank Mariman opnieuw weken out

DEURNE - In Antwerpkringen hield men er de voorbije weken rekening mee dat KFC Winterslag zijn bekeropdracht op de Bosuil erg verdedigend zou aanpakken. Daarom hoopte Jean Dockx op een vroege treffer. Die wens van de coach van rood-wit werd vlug vervuld. Na niet meer dan vier minuten wedstrijd joeg Paolo Lallo op aangegen van Peter Ruts een kromme bal voor doel, Harry Cnops zette er zijn hoofd onder en de Limburgse doelman Mathijssen was geklopt.

De thuisploeg ging meteen door zoals het de partij gestart was. Snel en resoluut. Bovendien maakte R.A.F.C. in de beginfase goed gebruik van de flanken. KFC Winterslag had het behoorlijk moeilijk. Zo moest Mathijssen ingrijpen nadat Patrick Ipermans Mark Van der Linden met een knappe bal had vrijgespeeld. Paolo Lallo schoot, bediend door Leo Vander Elst, een metertje of wat naast. Tussendoor had Leo Vander Elst zelf doelman Mathijssen ook al eens aan het werk gezet. Halfweg de eerste speelhelft zakte R.A.F.C. even weg nadat Frank Mariman weer uitviel. Jean Dockx diende meteen zijn verdediging te herschikken. De ingevallen Yves Vanderveeren werd libero, Danny Koekelcoren schoof op naar de linksachterplaats.

De vervanging van Frank Mariman was amper rond of KFC Winterslag leek op weg naar de gelijkmaker. Gaston Boeckstaens liet zich de bal ontfutselen. De ontsnapte Davids toetste het leer langs de laag uitvallende Ratko Svilar in de loop van Norrie, André Heerwegh bracht redding. Hoekschop dus. Onmiddellijk opnieuw gevaar. Thys stuurde de bal in de richting van Geurts, Ratko Svilar wist raad met de kopbal van de 'bomber'. Enkele minuten later kwam Geurts nog gevaarlijk opzetten. Eerst verhinderde Ratko Svilar dat de Limburger een inzenden van Norrie in doel kon omzetten. Even later trof de vroegere spits van R.A.F.C., de reclameborden na en slim één-tweetje met Mathieu Denier. Aan de overzijde kwam Mark Van der Linden nog eens dreigen. Hij stuitte evenwel op doelman Mathijssen.

Na de pauze kreeg de Great Old nooit meer vaart in de wedstrijd. KFC Winterslag domineerde bij momenten. Het thuispubliek werd er zo nerveus van dat het om de inbreng van Laszlo Fazekas begon te schreeuwen. Nauwelijks enkele minuten later verscheen de Hongaar ook op het veld. Het tij doen keren, lukte hemniet. Toch lag hij aan de basis van het tweede plaatselijke doelpunt. Iets minder dan een kwartier voor het slot omspeelde hij Houben, Harry Cnops verrastte Kuypers en Mathijssen met een overstapje, Mark Van der Linden kon makkelijk binnentikken. Meteen had rood-wit de kwalificatie voor de kwartfinale op zak. Voordien zag het er nochtans even naar uit dat Winterslag nog zou kunnen terugkeren. Ratko Svilar duwde een loeier van Hutka in hoekschop. Mathieu Denier knalde over de hakken van Patrick Ipermans. De afgezonderde Daemen botste op zijn beurt op Ratko Svilar (Mark Gijn - bron: onbekend - 09/01/1984).

Waterdragers in overvloed, een orgelpunt was Hebreeuws

DEURNE - Ondanks een vroege voorsprong zijn de rood-witten er niet in geslaagd een kijkstuk te presenteren. Slechts met veel kunst- en vliegwerk kon de kwalifikatie afgedwongen worden, die maar weinig perspektief biedt voor een succesvolle bekerkampanje. De 'Vieze Mannen', die nooit capituleerden, verzuimden de kansen af te werken om mogelijk verlengingen te bereiken. Andrté Heerwegh en Ratko Svilar verhinderden die gelijkmaker. In de eindfase viel het definitieve verdict.

Dertien minuten voor tijd, toen een Limburgse gelijkmaker nog als een zwaard van Damocles boven de Antwerphoofden hing, kon Laszlo Fazekas vanop links inzenden. Dat leidde tot een complete kortsluiting in de bezoekende verdediging. Harry Cnops liep over de bal, Mark Van der Linden duwde zonder pardon binnen. Even memoriseren dat Laszlo Fazekas op de bank begonnen was. Acht minuten na de rust, toen alles volledig grijs was geworden op de Bosuil, werd hij door de aanhang op het veld geroepen. Ook hij kon het tempo niet opkrikken, maar hij had toch wat speelse ideetjes in huis. Met een bedrijvige Paolo Lallo. die de voorkeur kreeg op Petur Petursson, zat er muziek in voor de thuisploeg. Peter Ruts legde de bal terug op Paolo Lallo, die in één tijd de bal voor doel zwiepte, waar Harry Cnops met een flukse kopstoot de hel Winterslagdefensie, Mathijsen incluis, voor aap zette.

Slechts een 20-tal minuten kon R.A.F.C. de illusie gaaf houden dat de wedstrijd in de belissende plooi lag. Na een poging van Mark Van der Linden, een nieuwe kans voor Harry Cnops en een paar halve kansen voor Paolo Lallo, viel alles stil. De wedstrijd kantelde toen Frank Mariman moest afhaken. André Heerwegh moest een glasheldere kans voor de voet van Norrie wegschoppen. Ratko Svilar moest attent zijn bij de eerste kopbal van Geurts, door André Heerwegh goed opgevangen. Luc Thys trof het zijnet. Gejuich was er nog wanneer Zwarte Leeuw gelijkstelde en Mark Van der Linden zwaar uithaalde, maar Mathijsen voor een verbluffende reflex zorgde.

Ook na de rust zaten er mogelijke verlengingen in voor de gasten, die naast waterdragers in het middenveld ook draaischijf Hutka hadden. Ratko Svilar duwde een schot van de Pool naast. Thieu Denier had pech toen zijn loeier op een been strandde. Een reeks hoekschoppen waren voor de thuisploeg amper een pleister op een houten been, al trachtte Laszlo Fazekas lijn te leggen in het voetbal. Het werkelijke orgelpunt ontbrak, net alsof dat Hebreeuws geworden was. Davids had de gelijkmaker aan de voet op voorzet van Hutka. maar talmde te lang en schoot dan tegen Ratko Svilar aan. De tweede treffer hielp R.A.F.C. aan de kwalificatie (Frans Van Bergen - GvA - 9/01/1984).

Jean Dockx: piekeren

DEURNE — "Een moeizame zege", gaf Jean Dockx toe. "We waren er op de goede manier aan begonnen, maar nadien werden de goede bewegingen zeldzaam. Weinig briljant, vaak paniekerig. Bovendien moest ik rekening met een drietal twijfelgevallen. Frank Mariman moest toch weer inbinden. Dat begrijp ik niet meer. Laszlo Fazekas kon evenmin negentig minuten volmaken. Leo Vander Elst was zaterdag nog erg twijfeachtig." Frank Mariman zal vandaag opnieuw radiologisch onderzocht worden. "Als ik die wegstamp, gaan we er misschien nog aan ook", aldus André Heerwegh tot slot (F.V.B. - GvA - 9/01/1984).


(bron: de pers - 09/01/1984)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.F.C. Winterslag

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
Danny Koekelcoren
André Heerwegh
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Paolo Lallo
Leo Van der Elst
Peter Ruts
Marc Van der Linden
Harry Cnops
1 Jacky Matthyssen
2 Patrick Houben
6 Jean-Marie Bruninx
7 Mathieu Denier
8 Pierre Kuypers
9 Luc Thys
10 Willy Geurts
11 Pierre Denier
12 Craig Norrie
14 Joachim Hutka
15 Guido Davids

Wissels

23' Frank Mariman (uit)/
Yves Vanderveeren (in)
 
46' Peter Ruts (uit)/
Laszlo Fazekas (in)
 
12 Craig Norrie (uit)/
13 Luc Daemen (in)
46'
 
7 Mathieu Denier (uit)/
4 Jan Swinnen (in)
65'
 

Begin Match
4' Harry Cnops 1-0      
Ruststand 1-0
76' Marc Van der Linden 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG