Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.
2 1
01.11.1986 Plaats: Achter de kazerne

Scheidsrechter: Ignace Goris

Lijnrechters:
Guy Deroulou - Aimť Billen
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na KV Mechelen - R Antwerp FC

KV Mechelen 2 - R Antwerp FC 1 (na verlengingen)

MECHELEN ó Een pittige wedstrijd, zes gele kaarten, verlengingen. De ruim 5.000 toeschouwers maakten een echt bekerduel mee waarin de bezoekers duidelijk niets te verliezen hadden en het de thuisploeg, vertrokken als uitgesproken favoriet, behoorlijk moeilijk maakten. Er was een mankende Martens nodig om in de eerste verlenging een voorzet van Deferm voorbij Ratko Svilar te schuiven, doelpunt waar KV Mechelen genoeg aan had om de volgende ronde te halen.

Zes gele kaarten waarvan er vijf voor de rust. Ref Goris volgde de gebeurtenissen op de voet, maar zwaaide toch enkele keren te vlug met zijn karton. Nu, die eerste helft was een vertoning die in hoogste versnelling verliep. R.A.F.C. dat zowel Zoran Lukovac als Jules Mandiangu op de bank liet, begon immers erg snel en agressief. Daar had de thuisploeg duidelijk problemen mee. Het begon bij de aftrap al met Rudi Taeymans die van op eigen speelhelft in een ruk naar Preud'homme oprukte. Vijf minuten later liet Cisse Severeyns zien dat het menens was. Met de snelle Antwerpspits had Deferm duidelijk zijn handen vol met enkele overtredingen er bovenop.

KV was even de kluts kwijt, maar herpakte zich na een tiental minuten. De Mesmaeker luidde de festiviteiten in, Ratko Svilar speelde ook mee. De Antwerpse stormloop werd weliswaar opgevangen, aanvallend liepen de Mechelaars zich dood op de strikte manverdediging die Nollet in twee lijnen liet fungeren. De Mechelse acties waren meestal het gevolg van individuele acties zoals die van den Boer die in de 21e minuut Sanders kwam vervangen en de Antwerpverdediging in problemen bracht. Het bleek strovuur. Een klaarkijkende Danny Koekelcoren dichtte achteraan de gaten en dirigeerde al wat voor hem stond.

Het was geen verrassing toen even voorbij het halfuur Harry Cnops een voorzet van Cisse Severeyns naast Rutjes in doel deponeerde. Dat Antwerpdoelpunt kwam er toen een voorzet van Clijsters onderschept werd door Cisse Severeyns. Preud'homme kreeg geen vat op de Antwerpman, noch op Harry Cnops. Een koud stortbad voor de thuisploeg bij wie de Mos tijdens de rust zijn pionnen herschikte. Die ingreep, met Benfeld op links, Clijsters en Jaspers beurteling als laatste man en den Boer en Martens erg diep, leverde vrij vlug resultaat op.

Na zes minuten trapte den Boer immers de gelijkmaker binnen. De voorbereiding gebeurde door De Mesmaeker. Die trok voor en het doorlaten van Martens bracht den Boer in de gewenste stelling. Tevoren had hij Ratko Svilar al tot ingrijpen verplicht en redde Danny Koekelcoren een snelle actie met Martens en De Nil.

Gestopt
Het zag er naar uit dat de enthousiaste thuisploeg de tegenstrever zou wegduwen, met o.a. een knal van Martens die strandde op de vuisten van Ratko Svilar (54'), maar het lukte R.A.F.C. om de pionnen opnieuw in stelling te brengen. Ronny Prins en Ronny Van Rethy kregen opnieuw vat op het middenveld. Meteen kwam Cisse Severeyns opnieuw op de proppen. Gesteund door Mark Van der Linden gingen hij en Harry Cnops toch weer aanbellen aan de overkant, al had Ratko Svilar ondertussen moeite met een afstandschot van De Mesmaeker. De inbreng van Jules Mandiangu zette de offensieve betrachtingen van R.A.F.C. meer kleur bij. Die begon met een loeier die net boven de deklat vloog. Cisse Severeyns werd in buitenspel teruggetloten toen de deur wagenwijd open stond. Den Boer was zowat de enige die op doel besloot.

Verlengingen dus waarvan de eerste in Mechels voordeel verliep. De Nil schoot voorlangs zonder dat iemand bij de bal kon. Even gevaarlijk bleef Jules Mandiangu die bewaker Rutjes meer dan werk genoeg bezorgde. Benfeld, slechts bij vlagen te zien, lag ten slotte toch aan de basis van de overwinning. Hij stuurde Deferm uit die nog energie genoeg in zijn body had om er een lange spurt uit te persen. De zwaar hinkende Martens kon vrijwel ongehinderd scoren en de kwalificatie veilig stellen (Frans Teughels - GvA - 3/11/1986).

KV zwoegt zich een ronde verder

MECHELEN - Kandidaat-topploeg KV Mechelen heeft twee uur zwaar moeten zwoegen om een stevig van zich afbijtend en bij vlagen vlot voetballend R Antwerp FC uit de beker te wippen. De kwalifikatie was verdiend, want de thuisploeg dwong de meeste kansen af in een kwalitatief vrij matig, maar spannend bekerduel, dat ondanks de zes soms lichtzinnig toegekende gele kaarten, een sportief verloop kende. Bij KV Mechelen ontbrak Hofkens, bij R Antwerp FC speelden Yves Vanderveeren, Thierry Pister en Arek Klimas niet mee. De bezoekers verschenen zowaar met tien Vlaamse veldspelers aan de aftrap, onder wie de 20-jarige debutant Werner Struyf.

R Antwerp FC nam een vrij vlotte start, ving de weinig geÔnspireerde thuisploeg gemakkelijk op en trok als het even kon vooral via Rudi Smidts, Mark Van der Linden, Cisse Severeyns en Harry Cnops met snelle balwisselingen complexloos in de aanval. Cisse Severeyns en Mark Van der Linden dwongen trouwens de eerste twee kansen van de wedstrijd af, maar konden ze niet verzilveren. Ook coach de Mos van KV Mechelen merkte dat zijn team geen greep kreeg op de wedstrijd en ging halfweg de eerste helft tot een tactische wissel over. Sanders werd vervangen door den Boer en ook enkele andere posities werden herschikt. Met de stoere Nederlander naast Martens in de spits, opteerde KVM nu voluit voor stevig werkvoetbal.

Het zwoegwerk leverde meteen enkele halve kansen op, maar den Boer en Martens vonden Ratko Svilar op hun weg of mikten onzuiver. R.A.F.C. moest het initiatief aan de thuisploeg laten, maar geraakte toch niet onder zware druk, brak zelf een paar keer gevat uit. Even voorbij het halfuur gebeurde dat met succes. Clijsters werd ter hoogte van de middellijn gecounterd door Rudi Smidts, die Harry Cnops de ruimte instuurde. Na samenspel met Cisse Severeyns kon de Antwerpmidvoor, randje buitenspel, probleemloos afwerken.

Onmiddellijk na de rust ontketende KVM een verwoed offensief, dat al vlug tot de gelijkmaker leidde. Benfeld en De Mesmaeker rolden de rechterverdedigingsflank van R.A.F.C. op. Martens liet de voorzet van De Mesmaeker doorlopen tot bij den Boer, die van kortbij afrondde. KVM ging op zijn elan door. R.A.F.C. leek uitgeteld, maar hervatte zich halfweg de tweede helft met o.m. een kans voor de ingekomen Jules Mandiangu na een misverstand Cluytens-Clijsters. In de slotminuten van de reglementaire speeltijd kwam KV Mechelen nog even aandringen, maar Ratko Svilar stopte de kopbal van den Boer, Kesselaers mikte naast.

Verlengingen dus en die waren er voor R.A.F.C. te veel aan. Martens bracht KVM al snel op voorsprong door een fraaie aanval Benfeld-Deferm in doel te glijden. De verdienstelijke bezoekers trachtten nog wat tegen te doen, maar Preud'homme kon zich beperken tot wat pluk- en vuistwerk. De beste kansen waren in de slotminuten nog voor de zwoegende maar weinig overtuigende thuisploeg (bron: onbekend - 3/11/1986).

Veel lof, weinig winst

"Als we op die manier in de competitie verder spelen, kan het niet anders of we pakken punten", herhaalde Leon Nollet wat Aad de Mos enkele minuten eerder al had aangegeven. Ook de trainer uit het andere kamp had veel lof voor de prestatie van R.A.F.C.. Hij vond dat de rood-witten met het trio Cnops-Severeyns-Vander Linden heel wat talent naar voren schoven. "Neem daar nog het nummer vier bij en je hebt een ploeg waar je niet anders dan aanvallend kan en moet mee spelen," aldus de Mos. Dat nummer vier werd gedragen door Rudi Smidts die inderdaad een beer van een wedstrijd speelde.

Dat kan trouwens ook gezegd worden van Mark Van der Linden, die achter de spitsen herhaaldelijk met erg goede ideeŽn uitpakte. Nollet vond het jammer dat scheidsrechter Goris geen al te beste avond had. "Ik heb besloten geen commentaar op de arbiter te geven, maar ik heb de beelden al bekeken. Vlak voor de rust en kort voor het einde werden zowel Harry Cnops als Cisse Severeyns een doelpunt ontnomen." Die indruk hadden we tijdens het gebeuren ook. Twee keer een merkwaardige fase van al dan niet buitenspel. Eerst kwam de bal van een tegenstrever en in het tweede geval stak de vlaggenman het linnen zelfs niet in de hoogte (R.V./H.M. - onbekend - 3/11/1986).

"Lijn doortrekken naar de competitie" (Leon Nollet)

"Ik kan mijn jongens vanavond weinig verwijten. Er werd goed gespeeld, de inzet was voorbeeldig. Hadden we vanavond gewonnen, dan had niemand kunnen zeggen dat dit onverdiend was geweest", luidde de commentaar van een zichtbaar ontgoochelde Antwerptrainer. Leon Nollet was overigens niet te spreken over de wedstrijdleiding. "Deferm had ongetwijfeld rood moeten krijgen. De hele wedstrijd lang viseerde hij de benen van Cisse Severeyns. En dan heeft men de mond vol over de bescherming van de voorspelers! Bovendien werden onze spitsen enkele malen wegens dubieus buitenspel teruggefloten. Leon Nollet drukte de hoop uit dat zijn elftal de positieve lijn van zaterdagavond zou doortrekken naar het competitievoetbal. "Als we elke week met zoveel inzet en discipline spelen, dan redden we het wel", aldus de Antwerptrainer (L.R. - GvA - 3/11/1986).

(bron: de pers - 03/11/1986)

Statistieken

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.

Elftallen

Michel Preud'homme
Graeme Rutjes
Lei Clijsters
Eddy Jaspers
Geert Deferm
Koen Sanders
Geert Demesmaeker
Joachim Benfeld
Alain Denil
Albert Cluytens
Ronny Martens
1 Ratko Svilar
6 Rony Van Rethy
3 Danny Koekelcoren
5 Rudi Taeymans
4 Rudi Smidts
2 Albert Van den Bergh
8 Ronny Prins
7 Werner Struyf
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
9 Cisse Severeyns

Wissels

22' Koen Sanders (uit)/
Piet Den Boer (in)
 
75' Eddy Jaspers (uit)/
Karel Kesselaers (in)
 
7 Werner Struyf (uit)/
13 Ndombasi Mandiangu (in)
60'
 
2 Albert Van den Bergh (uit)/
12 Zoran Lukovac (in)
107'
 

Begin Match
Koen Sanders      
Benfeld      
Albert Cluytens      
      Danny Koekelcoren
      Ronny Prins
      Marc Van der Linden
      Harry Cnops
      Harry Cnops 0-1 33'
Ruststand 0-1
51' Piet Den Boer 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
Begin verlengingen
97' Koen Sanders 2-1      
Einde verlengingen 2-1
TERUG