Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.F.C. Zwarte Leeuw
1 1
23.12.1988 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Eric Blareau

Lijnrechters:
Eddy Dubois - Jean-Louis Libert
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KFC Zwarte Leeuw Rijkevorsel

Leeuwen houden stand

Antwerpen - De Scheldestad heeft nog eens mogen vaststellen dat Rijkevorsel een bijzonder vechtlustige ploeg heeft. KFC Zwarte Leeuw, dat op zijn Belgisch speelde, zette de thuisverdediging in de tweede helft voortdurend onder druk met zijn snelle uitbraken. Franky Dekenne moest zelfs een aanvaller in het strafschopgebied leggen om onheil te voorkomen. De scheidsrechter liet begaan anders zouden de Leeuwen na K Beerschot VAV, K Berchem Sport, R Antwerp FC met verlies de kerstweek ingestuurd hebben.

KFC Zwarte Leeuw liet zich in de aanvangsminuten niet het minst intimideren. Kwamen de Kempenaars speltechnisch iets tekort, dan werd de voet nooit teruggetrokken, met nogal wat fouten als gevolg. R Antwerp FC werd de aanwezigheid van de Leeuwen gewaar en wist na tien minuten niet goed welke kant uit. Rony Van Rethy had al wel een kans gekregen na een misser van Delen, maar verder dan een hoekschop geraakten de rood-witten niet. De mannen uit Rijkevorsel, die duidelijk op de counter speculeerden, konden voor het eerst uitbreken via een door Paul Franken aangespeelde Adriaensen.

Ratko Svilar moest de bal aan de backlijn ontzetten. Toch kreeg R.A.F.C. de eerste scoringsmogelijkheid toen Hans-Peter Lehnhoff door Mark Van der Linden aangespeeld, doorheen de verdediging sneed, maar overschoot. De Duitser zou uiteindelijk aan de basis liggen van het eerste doelpunt. Aan de andere zijde dan wel. Hij liet Toon Soffers ongehinderd langs de lijn opkomen, kwam tekort om de voorzet naar de tweede paal te onderscheppen waar Guy Franken vallend inschoot. Op de tribune werd al aan Libramont herinnerd. Daar was het nog te vroeg voor. Blommaert verspeelde de bal in het strafschopgebied, trachtte zijn fout te herstellen en haakte Frans Van Rooij.

Strafschop! De Nederlander zette de penalty zelf om en kon met genoegen vaststellen dat zijn elftal van dan af het initiatief helemaal in handen nam. Dat leidde tot drie nieuwe kansen. Op corner miste Thierry Pister zijn kopbal. Dat deed Dirk Goossens halvelings met de voorzet van H.-P. Lehnhoff. Het schot van Frans van Rooij werd door De Fré gepakt. R.A.F.C. moest het spel maken en bracht na de rust de aanvallende verdediger Ralf Geilenkirchen in de plaats van Rudi Taeymans op het veld. Dat leverde niet meteen resultaat op. De Leeuwen bleven op de tegenaanval loeren en braken gevat uit. Dat leverde al vlug een kans op toen midden een bos verdedigers Guy Franken Soffers kon aanspelen, die Ratko Svilar tot een redding noopte.

R.A.F.C. zocht naar een tegenzet, bracht Nico Claesen in. Het gevecht ging verder. Thierry Pister trapte op doel na voorzet van Nico Claesen. Goed voor de achtste corner. Patrick Schrooten trapte over, echt gevaar kwam er in feite niet. Daar zorgde KFC Zwarte Leeuw wel voor. Voortdurend werd Guy Franken de ruimte ingestuurd en op één van die fases tikte Franky Dekenne Guy in het strafschopgebied aantikken. Ref Blareau zag er geen graten in. De thuisploeg kreeg de stuipen op het lijf. KFC Zwarte Leeuw bleef zijn aanvallers lanceren. Zo moest Ratko Svilar een doorgebroken Van den Broeck de bal uit de voeten duwen om het gelijkspel op het bord te houden (Henk Verleyen - bron: onbekend - 24/12/1988).

"Gebrek aan cupmentaliteit

Antwerpen — Ontgoocheld, dat is het minste wat je van de gemoedsgesteldheid van George Kessler na het gelijke spel tegen KFC Zwarte Leeuw kon zeggen. Niet dat hij zijn spelers verwijten naar het hoofd slingerde. Alleen, hij had duidelijk meer van de cupmatch verwacht. "Laat me beginnen met het resultaat," begon George Kessler zijn monoloog. "Dat is voor ons uiteraard erg ongunstig. Dat had het ook geweest indien R.A.F.C. toch nog met 2-1 had gewonnen. Het wordt gewoon bijzonder moeilijk om de volgende ronde te bereiken. Zo simpel is dat."

George Kessler was uiteraard niet blind voor de sterkte van de derdeklasser. Hij had ze genoeg gescout om te weten dat het team van Lodewijckx aardig voetbal kan produceren. "Die jongens koppelen een goede organisatie aan een meer dan behoorlijke technische bagage. Bovendien beschikken zij over de juiste wedstrijdkracht. Dat is nu juist wat er mijn team ontbreekt. Die echte wedstrijdkracht. Dat was in de Europese beker al zo. Dat kwam nu weer tot uiting. Trouwens het Antwerps voetbal is al langer in dit bedje ziek. Tijdens wedstrijden om de beker kunnen zij niet die echte kampgeest opbrengen. Luikse ploegen kunnen dat bijvoorbeeld wel. En ook KFC Zwarte Leeuw kon dat op de Bosuil."

De vervanging van Rudi Taeymans aan de rust drong zich op. Hij speelde erg bleek. "Rudi Taeymans is duidelijk aan rust toe," aldus nog George Kessler. "Die jongen heeft het echt moeilijk. Vooral dan door zijn legerdienst. Als je dan een type speler bent zoals Rudi, die het vooral van zijn kracht moet hebben, teken je voor slechte prestaties. Verder haalde ik Dirk Goossens naar de kant, omdat ik hoopte met Nico Claesen meer druk te kunnen uitoefenen. Dat is maar gedeeltelijk gelukt. Hij zat bovendien stevig in de greep van zijn bewaker, maar bracht wel iets meer snelheid in het team. Jammer genoeg kon ook hij geen opening meer forceren."

De spelers mogen nu rusten tot 2 januari. Vanaf 3 januari trekken zij naar Portugal. Op 14 januari speelt R.A.F.C. thuis tegen de Roemeense kampioen Dynamo Boekarest (L.D.R. - bron: onbekend - 24/12/1988).

(bron: de pers - 24/12/1988)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.F.C. Zwarte Leeuw

Elftallen

Ratko Svilar
Rony Van Rethy
Rudi Taeymans
Franky Dekenne
Frank Mariman
Patrick Schrooten
Thierry Pister
Frans van Rooij
Hans-Peter Lehnhoff
Dirk Goossens
Marc Van der Linden
Kris De Fré
Guy Francken
Peter Delen
Blommaert
Van den Broeck
Luc Donckers
Marc Adriaensen
Paul Francken
Kees Govers
Toon Soffers
Rob Soffers

Wissels

46' Rudi Taeymans (uit)/
Ralf Geilenkirchen (in)
 
79' Dirk Goossens (uit)/
Nico Claesen (in)
 
Marc Adriaensen (uit)/
Fransen (in)
79'
 
Kees Govers (uit)/
Janssens (in)
84'
 

Begin Match
      Rob Soffers
      Guy Francken 0-1 16'
25' Frans van Rooij (penalty) 1-1      
Ruststand 1-1
90' Eindstand 1-1 90'
Begin verlengingen
Einde verlengingen 1-1
TERUG