Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.F.C. Germ. Ekeren
4 1
21.10.1989 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Harry Laenens

Lijnrechters:
Serge Gielbartowicz - NoŽl De Groot
Toeschouwers: 7.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KFC Germinal Ekeren

R Antwerp FC hield de volle buit toch thuis

DEURNE - R Antwerp FC heeft de kleine buur Germinal Ekeren, dat zijn eerste puntje op verplaatsing nog altijd moet oogsten, in de slotfase van de match alsnog opzij kunnen zetten. Tegen de erg behoudend ingestelde formatie van Renť Desaeyere liet de "Superclub van 't stad" ditmaal een wat uitgebluste en vermoeide indruk. Al was de ploeg van Davidovic conditioneel wel sterk genoeg om tijdens de laatste zeven minuten drie keer vernietigend uit te halen. De trainer gaf na afloop grif toe dat zijn team minder vlot er fris had gespeeld dan de voorbije weken.

"Maar, aldus Dimitri Davidovic, als je ziet dat in de Bundesliga zowel 1.FC KŲln als Bayern na een Europese woensdag onderuit gaan voor eigen volk, mag ik toch niet klagen. Vooral dan omdat mijn spelers tegen een ploeg, die in feite niet gekomen was om het spel mee te spelen, mentaal en fysiek voldoende sterk bleken om tot de negentigste minuut te blijven knokken. Renť Desaeyere zal moeten leren dat een match geen tachtig maar tenminste negentig minuten duurt. Al vorige week tegen KSV Waregem kende zijn ploeg in het slotkwartier problemen om de voordien nochtans vlot bij elkaar gespeelde zege veilig te stellen.

De witte schoenhandelaar zal zich nu ongetwijfeld afvragen of zijn voorganger Albert Bers de spelers in het voorseizoen wel voldoende fysieke weerbaarheid heeft meegegeven. De trainer moest het zaterdagavond bovendien zonder zijn tegenwoordig veelgeplaagde aanvoerder en vormgever Snelders stellen. Die sukkelt met een uiterst lichte spierblessure en vond in de gegeven omstandigheden het moment minder geschikt om tegen het Europees sterk voor de dag komend R.A.F.C. de in eigen rangen gegroeide kritiek te weerleggen. Hij zal ongetwijfeld een gunstiger moment afwachten om vandaag of morgen zijn afbrekers met een denderende prestatie de mond te snoeren.

R Antwerp FC had het vooral in de eerste helft tegen het erg voorzichtig begonnen Germinal moeilijk om zijn draai te vinden. De thuisploeg vormde voor de rust enkel bij stilstaande fases een bedreiging voor keeper Pauwels. De verdedigers van KFC Germinal Ekeren bewezen vooral dat ze terugspeelbal goed onder de knie te hebben. Ze kregen tevens de ongevraagde medewerking van ref Laenens, die een paar grove overtredingen van Prins en Andries liet passeren. Aan de overzijde was Leys dicht bij de openingstreffer tot Geert Emmerechts van de zich terugtrekkende Germinalspelers plots een boulevard voor zich kreeg om vanop grote afstand met een onhoudbaar atoomschot uit te halen.

Na de rust, vlak nadat Wim De Coninck met een zware schouderverwonding was afgevoerd, benutte Hofmans een voorzet van de betere bezoekende speler Bartolomeeusen, om zijn ploeg naast R Antwerp FC te brengen. Desaeyere warmde zich al op voor een stunt nadat Ratko Svilar zijn ploeg bij een scherpe poging van Vos had moeten redden. Vervolgens kon tegenstander R.A.F.C. via Wim Kiekens (dropschot), Ronny Van Geneugden (voorzet Nico Claesen) en Ralf Geilenkirchen (voorzet Rudi Smidts) de volle buit nog thuishouden (Walter Geboers - D.N.G. - 23/10/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

Tegen een gemotiveerd KFC Germinal Ekeren, dat op zoek was naar het eerste competitiepuntje op verplaatsing, is een mentaal vermoeid R Antwerp FC zelden in het spelritme van voorgaande 'dolle' weken gekomen. Frans van Rooij en Hans-Peter Lehnhoff hadden aardig wat last met hun 'schaduw-mandekkers' Prins en Daemen aardig. De rood-witte verdediging moest doorlopend op haar hoede te zijn bij niet-ongevaarlijke counters langs Vos en Hofmans. Wim De Coninck toonde zich attent!

Het openingsdoelpunt van Geert Emmerechts kwam precies op tijd (32'). Hij rukte met de bal in het centrum op en werd niet aangevallen. Het 30 meter-schot werd met zoveel effect op de Germinal-muit afgevuurd, dat doelman Pauwels er zich volledig op verkeek (1-0). Vijf minuten voor de rust werd Raph. Quaranta met een liesverrekking door Ronny Van Geneugden vervangen.

De tweede helft staken de bezoekers meer en meer de neus aan het venster. In de 62e minuut kwam Wim De Coninck tijdens een luchtduel met Vos danig slecht neer en moest met een zware schouderkwetsuur op een draagberrie afgevoerd worden. Het rood-witte kamp voorvoelde onheil. Twee minuten later diende Ratko Svilar zich gewonnen te geven bij een doorbraak van Hofmans (1-1). Meteen geloofden de Ekerenaars zelfs in de zege!

Toch sloegen de rood-witten nog toe! Met nog acht minuten te spelen zetten de Antwerpspelers een "Vitosha-eindoffensief" in. Met doelpunten van Wim Kiekens (82') na een 15 m-shot in de kruishoek, Ronny Van Geneugden (86') na mooi voorbereidend werk van Nico Claesen en Ralf Geilenkirchen (89') op voorzet van Rudi Smidts werd KFC met zware eindcijfers teruggestuurd. Op het 'drama' van Wim De Coninck na, gaat het met de Great-Old steeds maar crescendo (Antwerp Clubblad-9 - 20/01/1990).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/10/1989)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.F.C. Germ. Ekeren

Elftallen

Wim De Coninck
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Ralf Geilenkirchen
Patrick Schrooten
Frans van Rooij
RafaŽl Quaranta
Hans-Peter Lehnhoff
Nico Claesen
Dirk Pauwels
Jean-Pierre Andries
Patrick Ipermans
Peter Van Wambeke
Luc Daemen
Ronnie Prins
Luc Leys
Gunther Hofmans
JoŽl Bartholomeeussen
Jean-Marie Abeels
Henk Vos

Wissels

41' RafaŽl Quaranta (uit)/
Ronny Van Geneugden (in)
 
64' Wim De Coninck (uit)/
Ratko Svilar (in)
 
Luc Leys (uit)/
Luc Criel (in)
46'
 

Begin Match
Ralf Geilenkirchen      
33' Geert Emmerechts 1-0      
Ruststand 1-0
      Gunther Hofmans 1-1 70'
83' Wim Kiekens 2-1      
86' Ronny Van Geneugden 3-1      
89' Ralf Geilenkirchen 4-1      
90' Eindstand 4-1 90'
TERUG